標題: 你地平時著高跟鞋點行點企來放鬆小腿的肌肉呢? [打印本頁]

作者: 心儀    時間: 2010-8-8 12:18     標題: 你地平時著高跟鞋點行點企來放鬆小腿的肌肉呢?

如題~" B- M+ [9 G4 i' N. D
我企是沒問題啦
+ l( a% z. [. Y: o' F5 F但當行的時候都會用到力( n, [6 A! a9 [
會看到小腿肌肉了
作者: cosplayer    時間: 2010-8-8 13:37

高跟鞋會令小腿修長, 就是因為叮起了腳踝5 m! j; z. n7 a& j) {9 l
步行時要令腳尖硬度能夠支持全身....小腿肌肉用力是避不了的
5 Z1 N: _: g  K( Y' z; h/ O% g, }6 S! Q" q* Z
可以著肉絲讓小腿肌肉看起來平滑一點  [/ o. \) p9 l4 I
  H* M5 ^# e7 @! {6 I+ r* d
又沙發了
作者: Terry220022    時間: 2010-8-8 15:18

其實著高踭鞋真係好難避免會用到小腿嘅肌肉, 不過可以著絲襪令對腳好睇啲
作者: mercury1    時間: 2010-8-8 20:12

做乜要放鬆肌肉呢?
" i+ Y1 M5 q2 E3 j4 [; GD女仔一直都係咁 不過D女仔D小腿肥or水腫時可以拉直; a8 S  w+ D6 c, \
唔好咁介意  著得多就自自然然美" ?; ]! Q# h0 C3 x  L& w
少著才覺拉得緊5 N0 v) i7 c* I
著得多D肌肉就會鬆* L+ Q& _$ Q5 Z
好似做壓腿一樣  壓得多 條腳根就會鬆
作者: ameifule    時間: 2010-8-8 22:44

引用:
原帖由 mercury1 於 2010-8-8 20:12 發表   
; D) T# e& H  V- ^5 n# T做乜要放鬆肌肉呢?
% G: O3 Q/ w7 f  gD女仔一直都係咁 不過D女仔D小腿肥or水腫時可以拉直
, |& `+ D" O5 g唔好咁介意  著得多就自自然然美8 @& d9 Q' l; k3 i3 u4 B; F) Y
少著才覺拉得緊
: S5 X) v+ d  f; I5 q著得多D肌肉就會鬆& c6 K  o& e9 h4 l) z8 J% T
好似做壓腿一樣  壓得多 條腳根就會鬆
; d) O. r5 x6 L簡單的說就是"不用擔心,習慣就好了"?
% e3 V! }, A: i& [) U因為我穿6cm以上的小腿就很痠,低一點的就OK
作者: Saya    時間: 2010-8-8 22:55

應該係無法解決決的% y. b/ i( }8 [# w9 p) l
穿9 分褲/ 褲/ 絲襪 遮 把啦
作者: 心儀    時間: 2010-8-8 23:17

因為肌肉不好看
作者: shinobu    時間: 2010-8-8 23:24

引用:
原帖由 心儀 於 2010-8-8 12:18 發表   0 b8 j& o; m+ b% x
如題~
4 N% A6 m& m( }$ ]* [0 W3 \) |我企是沒問題啦3 S; x5 u# \- f% g
但當行的時候都會用到力2 A4 s  t/ k4 k; N$ Y
會看到小腿肌肉了
, J& t* w) {* [- Y放鬆D... 慢慢就會好自然架啦...
# c; T5 d* q- i3 ~- a我初頭都會咁
  @; H, n% S: M+ o: P8 B慢慢好RELAX.... 可惜我仲未買到 > 4CM 既高踭鞋.. 好想買呢...
作者: iamonheel    時間: 2010-8-8 23:29

好難講, 小腿肌肉發達, 似乎係天生
5 [& {9 u) c8 x) E8 [/ ?) F) U; q8 [% T9 J  h, Z9 Q- O
今天睇 youtube 啲拉丁舞同ballroom dance, 啲dancer 腿粗腿幼都有, 佢哋雙腿運動量極大, 但依然有好多靚小腿
. f3 J) D2 ]  w0 \  H( _% S. d
# f. h2 O+ m  R2 z* ?9 \% B+ |0 B5 ^Tango  o3 A/ X1 p) o/ Z
[youtube]bXhQNRsH3uc[/youtube]) U6 h# n+ z( y4 c# z+ Y
  [1 Z, |- `& N
Samba,
! R$ x" h1 U: V9 j4 ]' L都有少少肌肉感, 但好睇
1 G9 Q. h2 i! ]- y7 P( I7 W' A0 _[youtube]LRZYElNTCyo[/youtube]4 G7 z) S" N+ P$ n8 x2 N! E& j
[youtube]6hX59v-gt-M[/youtube]
* S" K$ {' c0 R* F4 a5 N- |" R* X  j
Antonio Bandaras in Take the lead, J3 F9 D* t' z* p9 T0 s! m
個女dancer好鬼靚- r6 X! k* s; z5 i# _9 y
[youtube]hgE515eY5N4[/youtube]
作者: iamonheel    時間: 2010-8-8 23:41

可能唔著厚高底嘅鞋會好啲, 因腳板感覺不到地面. 厚高底會另你不經意用多咗力, 小腿肌肉緊張.
作者: 08miki08    時間: 2010-8-9 00:26

其實著得多行得多就會好d!
0 z$ s# g4 K+ u習慣姐!
作者: butterflies    時間: 2010-8-9 19:37

引用:
原帖由 iamonheel 於 2010-8-8 23:29 發表   # p% ^/ K$ {( H0 \1 {
好難講, 小腿肌肉發達, 似乎係天生 2 ^& `3 Q* [8 P" X
, |# {; I0 g6 s+ |: m
今天睇 youtube 啲拉丁舞同ballroom dance, 啲dancer 腿粗腿幼都有, 佢哋雙腿運動量極大, 但依然有好多靚小腿7 l5 c8 H  V9 U# m1 _. f3 T

# U1 q0 q. @, n) KTango5 P  @6 X2 x% t4 M4 w4 e4 U+ M! d8 q
bXhQNRsH3uc
+ i: O% c9 [0 t3 v7 H9 S& w! O$ \: \4 G! r) c! P' d) `/ |3 R6 h# x
Samba,  ...
+ Q0 W! h8 l  {+ U4 G! J" T; J: N! X2 d- `7 F
我唔敢肯定係唔係天生, 但同意有少少肌肉對腳既線條先夠firm, 剩係得個幼唔等如靚
作者: jzx100chaser1jz    時間: 2010-8-9 20:37

我睇係無可避免 ...
作者: gourment    時間: 2010-8-9 21:52

其實依個問題我都想問好耐啦, 次次著高跟鞋既時候總係見到肌肉, 好肉酸 7 p" z- H/ \6 a3 R- Q: X
不過姒我所知真係無咩辦法, 所以我好多時都會著對絲襪先
作者: crazyguy169    時間: 2010-8-10 16:51

有d女仕小腿的肌肉真係好瘦...
作者: 露姬    時間: 2010-8-11 05:38

用大腿肌肉來用力行,落腳時平衡腳尖同鞋踭一起落,著地時腳尖用力再慢慢到鞋踭* c) ^) A' J$ ?9 |# R# Z
腳尖太用力就會出現小腿的肌肉有點變大看到了, G1 Z+ S1 t* r
所以其實是如何把力平均放到鞋踭
3 [! n" @5 ]2 o* I1 z以上是我常常著高跟鞋行一整天的心得~8 C. @3 U/ U  e
當然我自己不太看到吧~XD"0 m. k7 H& O  F. W/ f( S
希望幫到你了~XDDD( Q/ U) V  s: I- N: Q
1 W! j9 [; I% a8 x/ b: d, h5 P
作者: 心儀    時間: 2010-8-11 10:02

引用:
原帖由 露姬 於 2010-8-11 05:38 發表   - }* s9 b6 T; }' |
用大腿肌肉來用力行,落腳時平衡腳尖同鞋踭一起落,著地時腳尖用力再慢慢到鞋踭
! C3 j" o1 C+ u$ S5 {腳尖太用力就會出現小腿的肌肉有點變大看到了
' o) c8 V+ Q9 O2 t所以其實是如何把力平均放到鞋踭4 D+ b/ N9 `7 A; r' X) g
以上是我常常著高跟鞋行一整天的心 ...
' w+ S7 L& G' d我都試過不過咁行好似好唔自然定係我未熟呢
作者: 露姬    時間: 2010-8-11 16:00

見是你問我才回的~XDD
4 R. u1 [4 R. b3 @8 ^8 u5 t只可以說練習多d~唔好咁唔自然~
( E  d" z" F( v  I2 ~一開始慢慢來~行多d先會習慣* X# X$ Y& \$ C0 P$ c$ i, Y' t- j" z+ |
本來高跟鞋就行得不自然啦~
作者: 心儀    時間: 2010-8-12 00:05

引用:
原帖由 露姬 於 2010-8-11 16:00 發表     k- }3 a1 w0 X/ ^2 t
見是你問我才回的~XDD9 g+ M$ M7 Y2 U9 p
只可以說練習多d~唔好咁唔自然~% S& [6 e# D/ k6 Q& G
一開始慢慢來~行多d先會習慣1 T5 A$ E7 P! ?9 _
本來高跟鞋就行得不自然啦~
8 A/ z+ L4 J" X/ i恩∼( C. r) f/ y- |( H5 a0 ~" i
我又不會好像你咁出街4 W- ^3 S& \  X4 L1 }, F
不過我會努力的了
作者: 露姬    時間: 2010-8-12 11:49

咁如果只係企的話就把力放在腳跟~但腳尖也要用一點力~就可以看起來修長一點了~
作者: silkypanties    時間: 2010-8-14 15:37

引用:
原帖由 shinobu 於 2010-8-8 11:24 PM 發表   & T( d! L9 H- G/ d0 _) ]
: P  g* d1 S, f* K. c: q  m  n3 W: ?
放鬆D... 慢慢就會好自然架啦...! S& p( Q: H5 V
我初頭都會咁" ^+ H8 F' i' ?
慢慢好RELAX.... 可惜我仲未買到 > 4CM 既高踭鞋.. 好想買呢...
2 y) N0 X; S3 B! q; e- r9 U& ^% {
4cm 得吋半, 應該唔難買喎
作者: ameifule    時間: 2010-8-14 15:54

前幾天穿6cm跟鞋,在家中到處走來走去,超過1hr,小腿就開始酸了

歡迎光臨 戀之天地 (http://hkcd.tv/) Powered by Discuz! 6.1.0