標題: [回覆]我就係內文所指的「阿哥」.阿哥想變性,點算? [打印本頁]

作者: ltti    時間: 2010-8-23 15:31     標題: [回覆]我就係內文所指的「阿哥」.阿哥想變性,點算?

Reply to post: http://www.discuss.com.hk/viewthread.php?tid=12886740&extra=page%3D1
# A1 \. s3 t% ?5 [& k1 K$ {7 q3 A2 v$ K
引用:
原帖由 kenneth_1996 於 2010-8-18 05:12 PM 發表
; Q% k( c/ B: g% \% J6 L我阿哥想變性做女人,佢話佢唔鍾意佢果度,佢好堅持,又話唔比佢做就自殺,我同我d屋企人都接受唔到,因為我地真係好愛佢,想佢係一個真真正正既男人,佢依家偷偷地吃避孕藥,被我阿媽發現,我可以點去幫我阿哥去改變佢既想法 ...
8 Q5 `6 i/ z/ U! M  u" I. y2 ]: A0 O/ k1 ~' ?
我就係內文所指的「阿哥」。
' f8 g0 ]  g0 q/ ~
4 M: M  \; T$ B; E$ }: N* y; T7月:
; X/ I) h' c7 K3 u( _我今年16歲,男仔。又小二就有GID(性別認同障礙)。
, K- g- [: M7 M( B; V; L前日比屋企人發現自己食左三星期避孕藥,所以我同D屋企講左自己個意願。理所當然,佢地好傷心。
# k; G9 n) c; o2 N8 K$ n佢地話因為一家四口,無依無靠。所以如果我決定左去繼續做既話,媽話就會自殺、會折散個屋企。爸無出聲,但我知佢都好傷心,因為屋企得兩粒仔。
6 P0 C6 \7 P+ |2 C7 S* ?  ]佢地話我繼續咁樣落去既話,我就會冇晒前途(因為我校內成績好),佢地就會冇面見人。0 J6 B3 J4 g- @/ {' p/ {/ Z* E
媽迫我要停服藥,並停GID8 ^. G- L. j/ L8 V2 D9 s6 J( E  P, l
打後,我都好唔開心,媽都睇得出,所以今晚帶左我落少人既地方喊晒咁求我唔好再咁樣落去。" F0 M1 W% U  |; r
不過E家我仲係想做女仔。唉~ 真係好唔開心、好驚:做左家會散,唔做我會死。
& O( G3 \6 y9 m! I
1 p. ?/ m9 F8 ]+ x( C3 t過左幾日,我走左去搵社署社工,跟住又比佢轉介左我去見學校社工。心想:死啦。\  ^/ d" Z% Q2 A- B
翌日,社工家訪。經過一輪「問話」後,佢話我係因為「自俾」而有呢個傾向。
2 _4 R5 z7 X" q+ k7 c我覺得,佢諗錯左啦。因為之後一個星期裡,我都放低左「自俾」,但係自已仲知自己係女仔。) l5 G6 r5 K5 v3 e* G1 o# p

, S* O; X2 B, [& D: X# O! t9 n8 A2星期後,我又偷偷地買避孕藥黎食。果真減少左D男性徵,例如:大腿肥左、滑左,個樣女仔左,D毛小左,皮膚滑左,胸部有小小發育,講野、動作姣左、高音左,力氣少左......。
' m. H' f5 |9 u$ m2 B# g6 L我開始食藥前本身己經少男性徵,但估唔到自己竟然對雌激素有咁大反應(我食既份量好少好少)。" c! U7 Y" ?6 Q  S0 q
我仲o係其他論壇都識左D同我有同一傾向o既friends,所以隔幾天都會用電話同佢地傾計、SMS。
' I. a/ l) a1 `7 H一個星期前,我上床午睡,我媽走黎話我訓覺就訓覺,所以叫我比晒我D usb手指、iPod Touch同手機比佢。
6 T0 m! w8 a' Q8 P7 C指知過一陣,佢即刻問我部機既SMS、通話記錄點解會咁。:smile_27: 好驚0 J4 w8 A, Q$ e; r6 K; |
之後我講我都有識同一傾向既fd既權利,佢講/鬧左一大輪,話為我好,話o個D friend都係損友、壞人。
9 V" y8 K3 H2 s最後佢沒收晒我既iPod Touch同手機,o個時真係好想殺左佢。:@
, \+ F9 I; |! L# ~% J7 ~4 H; u8 {. a# U% m/ P
前日打blog,透露左自己既傾向,同學都一致表示支持。" s! ~. R- ]% T! J; @
5 J7 Y, T2 F0 K8 k$ D8 U
琴日,爸爸放工返黎,佢一早知發生左咩事。但爸爸明顯冷靜、理性得多。佢話避孕藥對我身體唔好(我知),; p1 d3 ^% F% t. n9 V( e7 i
問我有乜打算,我話想搵心理醫生,目的係想證明我真從係有變性既需要
$ S! @  l' a1 C/ f(我媽當時在場),我媽又變在做隻蠻牛,話唔比我去搵任何外援。
: |! w+ J# P$ h2 _2 {佢好嬲,之後一個人走左出去。
9 M" `0 n7 X% P7 o& Y8 A7 m  y- B5 a
過左一陣,佢返黎,我聞到佢一身煙味(佢之前一直都冇食)。唉,好心痛。
! L: N& X  _% S; V+ E) y3 K( O9 r* I' w) h3 b: v$ J- l; R0 p: m
9 R, h" q. C# j, s' R
好似我細佬話齋,我遲早讀完中學/大學,一定會搬出去住。/ W7 T( A4 J2 t" w: `) l; ~! u
E家真係好無助。:smile_19:
3 `; s% {# A4 j8 Q( h4 W" s7 x! U1 L4 _, S  l
---------) {& K2 d3 z# u$ m" `( e" X) i
/ Q9 o# ]. I6 c! u1 ?
我真係好想D人當我做女仔
作者: 心儀    時間: 2010-8-23 15:38

愛你就比你自己揀啦
8 t4 P. m. d% a. _# i2 |自私佢就有份* @1 l% `- v% Q" p
你阿媽太野蠻
( {6 u) s* r  N; |5 a& ~$ M最好解決方法咪就係去睇醫生做評估囉3 Z0 l6 w9 f& O) C/ X
只係你阿媽唔想接受個結果去逃避% v. z2 x/ y! e1 e, f8 z* _" p
如果你真係GID+ K) R& A( C6 K( _3 ?" K
佢避得幾多年丫
2 L( @) t. o2 o1 I/ A$ T* J5 N
& V4 E9 f. s' m( W[ 本帖最後由 心儀 於 2010-8-23 15:48 編輯 ]
作者: ibm.jp    時間: 2010-8-23 15:58

坦白講  每一個父母 點可能接受到自已個囝囡會變成咁
; `2 t2 {* B. \
% _. G7 B  i9 ]辛辛苦苦養大個囝囡,忽然之間知道自已個囝囡話我唔鐘意自已個身體/Body
7 F5 u" ~: B. F( G( o
* b0 ], F. }: i/ F2 [絕對無一個接受到架,我相信妳都要比多d時間同佢地溝通,解釋多d比佢地知妳既想法
) _# G' Y5 Y$ h
6 i9 l" O6 x- |, b* s" A& C5 i希望能夠比佢地慢慢接受呢個現實
作者: 西門    時間: 2010-8-23 16:12

有GID 都係早d去見醫生吧, 其實越早越好的, 加上有醫生既說服,你阿媽應該會接受得快d
作者: Terry220022    時間: 2010-8-24 00:03

希望妳媽咪可以早日放手俾妳行自己嘅路la~
作者: 1989    時間: 2010-8-24 20:44

叫屋企人帶你睇心理醫生..佢會睇下你係咪真係有咁既需要 ..
作者: mercury1    時間: 2010-8-25 03:01

GID
" v4 I* p# G! G4 z3 f+ O9 Y係你自已覺得 or 醫生話係8 R5 y+ u$ _0 d' r, o
如果係醫生咁有冇D乜野證明呢1 Q4 X7 g2 m; H" g/ j% A
醫生應會同你和你家人一齊做評估
$ |1 p8 t2 |& a
- y4 Q4 H# `/ \但性別唔係最大問題: P+ R7 Z: _9 Y& E; ?2 L8 O
問題係你有冇足够能力養活你自已 得果16歲- ]- _$ ?8 H/ D
真係俾你變性 咁之後你會揾乜野工呢?  m; \& s1 w% s$ E+ y
會有D乜野老板請你呢6 o" o! ]3 T; x' w! t
如果你好似果個變性大學教授有錢有能力都還可以* V: U( L  U0 R9 J* [9 h" k
我都想胸部有小小發育 A cup已Ok, 出去揾食時用布包實,
/ N) d0 [4 \' h無人先著胸圍, 有冇生育能力都冇所謂 最重要係有冇錢  \Q/.

歡迎光臨 戀之天地 (http://hkcd.tv/) Powered by Discuz! 6.1.0