標題: 哇 原來真係要帶眼識人 [打印本頁]

作者: 希文    時間: 2010-12-9 11:12     標題: 哇 原來真係要帶眼識人

N君 係cdtv會員之一   係度post一次我都係希望大家小心d呢個人) Q9 H' ~' w( n* [3 O. _4 g5 i  W

0 i. U1 s% ~! o7 p
7 k3 b2 u3 g% O% R; C事件大公開     大家睇完可以當我戇尻但係我真係想發洩下     有心機睇完可以評下理
# D8 C+ R! }4 q6 t$ d$ K, ?/ U , H7 q, K* x: j2 {
事緣有日有人聊我一齊出去住撞正屋企有事我都差唔多係要搬出去咁就好喇   , V0 l( k3 E9 k7 \( D8 p
一齊傾下了解下件事然後就搵單位    & R$ G. `' x0 z
咁o岩搵到油麻地 唐樓八樓要行樓梯三房一廳七百尺位置唔錯方便返放工咁就好喇  
, H& [3 T8 A0 q一齊睇下單位搵地產了解下然後我已經事先聲明話我屋企唔俾我簽約好睇下覺得幾好丫唔錯然後聊我一齊出去住既人 , I0 S* }  _8 K* E! V5 J2 D
(以下簡稱N君)就好心急咁怕俾人租左但係其實就未上到樓睇間屋因為個度租緊條友仲未搬出去心急心急心急就話落小定金咁條友一搬  
+ V  F# X% I. u5 K# ~ 就第一個通知我地先  姐係要租我地都可以租到先三千蚊定  心急N君就叫我一齊一人一半落左先喇好   ' P' S* m/ d7 e: u
冇所謂喇  因為問清楚左租唔成個三千蚊係退得返然後就等喇
* W8 I% b1 Z1 Z3 e* M2 C5 n 等等等好  條友走左   上去睇樓   
, l" q' ^6 {1 ^( P. x成間屋好似長方型   冇家私 三房一廳  有電熱水爐  業住仲包換埋新冷氣機  
, b# [, j& W7 l* L' ^/ fok咁六個人住三間房2人一間o岩o岩好喇然後N君就話大細房計唔同價   % U- w$ O  i4 m
大房 1800 細房1600  o岩o岩好五千其實我都冇咩所謂  
/ q3 R: f$ L& X9 G! z9 X+ p; k不過睇過樓呢其實個個大房就係大個一行階磚仔好  然後計租咁我就800一個月租真係幾抵嫁3 N; Z! @0 l& C9 x
點知就有2個人唔知同N君有咩私底下溝通  就租金唔知點計既咁就算喇  都影響唔到我   然後就首期  12500  2個月租加半傭金' G" g9 d9 V, k* z- W! k) F* s5 V
跟住呀N君又心急心急  要話簽約租喇   
5 T4 e9 Y+ N" ]6 d$ i$ ^然後又話而家租約簽佢名   過左一年死約    v% q1 z, w0 r5 c2 |. I9 g' H
之後  睇下我地仲會唔會繼續住喇   
% H. l  m* L* Q9 G1 j* Z3 F- J但係佢呢就會一直租   第時我地唔租走喇 ) s2 }6 z! c$ X
佢都一個人收左間屋黎租  所以水電就轉埋佢名哦  
+ k5 k) A( P  v1 Z咁冇咩問題丫   自問應承左都唔會話拍下屁股走人   
+ r* E, _: m5 K3 E咁就租喇   不過N君既親戚 屋企呢原來就有d問題  
: x  ?# Q2 W  I未有咁快可以搬到出黎喎   唔緊要喇  7 }0 d$ @4 k" V1 N* r7 R# m3 l
不過我就講到明就算你係個度住半日你都要交齊成年租  姐係個個月都交租   
: P; G; A  P9 v0 t; A4 u& c又應承左跟住又去睇家私又諗點樣可以幫輕下租金又話租地方俾人擺衫N君擔大頭我都冇咩話唔好  
, R* i- z1 [4 O1 d& ]都係有d有問題既地方俾下意見  但係俾意見又俾人黑面呀  話佢咁咁咁先係o岩呀   
% C7 |6 C+ m% m& S( Z# [/ m好  冇所謂  我都明人係唔多接受第2個意見  撞過板就知錯喇
1 Z9 Z" t% r# m+ `  Z3 W1 Z咁租左屋緊係搬野上去喇  但係月尾都未出糧冇錢買床買家私係舊屋企拎左d衫拎被  $ s8 Z- y0 d$ T1 i! {& T2 L. K' B1 [
拎左張蓆就係上面打地舖咁除左我搬野上去我fd搬野上去之外  咁其他人都要搬野家嘛  
9 u$ G% u9 L4 A- O5 c- C  e咁好喇  話要幫手咁咪幫下手囉N君就拎左2大行李箱既書黎  去到樓下  
& u: r6 d8 x" o9 v- s9 [- S我就就話  放低d野係大閘入面  一齊拎上去喇   哈   N君居然話  佢係下面睇住d野喇  
( V8 o5 G+ `7 k& \# \/ b我拎上去   家陣係你d野定我d野呀  點解老奉要幫你拎上去   又唔係輕  成個大行李箱全部係書好  
! d. e; G, F) _: P我忍  幫你搬搬完落黎  仲有一箱  咁佢原先就話d野要放出黎  
& t! c5 F) q3 a# P1 H" ?: Q個箱要還俾人所以之前就買左個紅白藍咁我就叫佢拆箱放d書入紅白藍  分開2邊一人一半  : s1 t- a8 S: f  T1 X& V$ h
咁都好搬d然後我又幫佢搬多一次野好  
. ]- `7 n0 V2 O商安無事咁過左幾日  呀N君呢就話要租地方俾人搞聚會
' N6 v7 ~8 d) l" a& u' \( F2 t毫無通知嫁bor   仲搵埋人上黎睇地方   個朝冇關門訓緊覺突然就有人大聲開門唔知搞咩咁  4 J' B: M9 E6 {* q2 U
然後就原來帶左2個人上黎  好  算  我都知你係想幫輕下租金  冇所謂  ) k* v+ Y! {% M  V+ k7 `3 M
總之成件事你可以控制到就得喇0 P+ n& w/ M( Y2 ]+ ^
不過因為我見3間房都係差唔多大細   不如就將成條數除六  ; S; N9 Q7 O1 [
咁第時水電易計d呀   對佢計數都方便d   
. E" q0 @, t7 \, f8 V' d點知呢又俾人黑面話我錯呀咩呀  佢咁係o岩呀唔知點呀   4 F( F: A' `! \$ r
冇野好講  咁就算喇   “你覺得你係o岩然後佢就話你鍾意點計就用你個方法計喇〞) J: s% k, G# d( T+ k5 R
唔  你姐係咩意思   算數喇  . ?. p8 K; R  H: q3 t% j
為你著想然後又咁樣  有咩好講  6 q; f: O. Y* [6 k
你當我係害你我都冇法      然後N君又話我好有控制欲  
: O0 l- _+ t; R8 k咁件事都係為你好姐  我又冇要話事  5 ], a! R9 @% Y& K, `; K
咁又係我有控制欲?
1 _, R& ~% v5 F) p. q; y再商安無事過多幾日N君就話佢阿媽發現左佢想搬出去3 r# G  w/ H/ Z
然後就話可能有問題   咁個時我返緊工都冇問時間同佢傾
0 j# W2 [% Z7 r( C  k. W" E過左無幾耐佢就話解決左冇事咁好喇  佢話冇事我就專心做野
( z+ A- w/ o( U7 `- T+ B點知夜d我再睇返電話msg  佢就整句  sorry我諗   " h: g+ Q5 @( X0 l
sorry咩呢  即問佢點喇   佢阿媽就話唔俾佢搬出去  8 Z9 O9 X- o1 h& R  y& [
又話要退租又話咩咁你簽左約   ! `& \( D& B! ?  J; E
你阿媽都唔會走去賠錢走人呀嘛
  j6 j: T. W% h6 H點知第二日就同我講佢有咩病呀  細個唔知點呀  所以佢冇權簽合約呀  / ~, f! a& W8 A* P
佢阿媽又唔知點呀乜呀   總之就係就算佢退租  業主都追唔到佢錢呀  
1 j7 u6 q# ~, H1 i唔洗賠錢呀跟住又話佢阿媽要佢退租呀   
* [) g8 H* ]6 ~8 |, U8 p; l就話租約轉我地名呀   之後我地五個人租呀
9 x1 z/ w4 j4 e* A點知轉個頭就話佢同佢親戚都唔租喇 要走喇3 Q* c6 v' P9 A4 r# _
我地第二日之前要講係唔係轉名落我地到呀哈  
5 K3 z; A' g/ g- \6 X) C 真係好笑   成件事做戲咁做   冇諗過我地  
+ V4 P! h& F- W! Z' o! G佢阿媽就可以話退租就退租話唔玩就唔玩    d6 M* `! ~% O" w+ M$ ?1 H* N
拍拍屁股就走人  話違約就違約   仲有病大晒冇責任 咩都唔洗理  ; P8 ^% ?! |4 J) c- q+ r& y
總之就唔玩走人   N君阿媽就話星期日就簽退租書  要我地第二日就決定好  + L9 m) x. M( X" {
家陣成件事係你搞出黎仲可以迫人咁樣6 P: Q8 z" e4 U' X2 v. \9 t
  冇野好講N君仲話如果我地轉名  佢就有權追返之前d按金
" q, B3 n1 `5 }8 }你冇病呀嘛   你搞到成件事咁仲想有錢拎返走    . j8 g" {+ g2 [& [
你真係大帝呀? * \" A! E3 M) w, K$ W$ w# \
之前已經係有你講冇人講   
, b. I9 ~! ]$ y* h$ o然後仲話佢阿媽話我係壞人 唔俾佢同我再有來往  % `( n: N. C7 R6 Y: l
  [; c$ L2 u4 `' t- v$ K
如果想租落去都要同其他3個人傾下   
# X1 T( p/ t4 D/ ~5 y( I1 y原來第五人之前同呀N君協議佢淨係俾600蚊一個月  
7 G" A1 S9 N* g5 f喂  5000蚊  俾600蚊  仲有4400   3個人分  
9 B9 f4 F% _- {* d. _/ U: } 每人成千5蚊加埋水電都成千六七   3 g+ j7 M: Z, e) p
好難頂  不過都頂到既咁大家都諗清楚先喇   
, i$ w7 k/ B' F我地都係得兩日去諗 咁我就搵返個經紀
; \; y+ V) n  |6 }9 c 個經紀就話可以既  轉左名  都可以繼續租到
- `5 g2 p& o+ u$ \$ q5 U 而且N君係冇可能拎得返d錢  
8 q" z2 |( {* a1 _* `) p: @8 ~咁好喇3個人傾下  好似都會繼續租
! I0 v; l: q: _星期六  星期日   
0 p2 C% ~( a+ Q: e星期一就諗住去簽約喇  ! p5 c" I' S3 C9 T; M! ^+ ^
咁o岩R君(第六人)黎左  就諗住一齊落去簽約  : \. E' R- D6 @; C7 A+ Q* g9 I
三個人落晒名  睇落安全d
$ k4 q0 |4 h" k- I9 b( m點知R君就話約左人趕住走  
  q( @7 C4 E$ E3 U& {/ t3 b咁就算喇我fd就話我地2個去簽左先   我就話唔好喇  + m& V1 s0 I- p6 y  l  a
等第2日R君得閒先一齊去簽好
3 K  A" @/ R% D2 B' P夜晚打俾R君   唔聽電話   - d( X8 ^2 K4 x% t( \; t
咁以為佢訓左就算數喇第2日 ) a9 ^! [- t3 r. Z7 I
星期二  打俾R君唔聽電話  夜d再打多次  唔見左人
: }6 U' }1 I3 o" n2 Y+ o星期三姐係今日   再打打打打打   
) Y6 c% B+ y8 h" m經紀打黎吹我  係唔係轉名嫁  ( M0 K% i- S  H- V6 C
我就話搵唔到R君   等多陣先  
; ?$ `% Y6 H& L5 V又打打打    撞正  去上一上網  睇fb  
+ A' x" K5 i% N* F( X見到R君話唔租  勁打打打   然後就話   " T+ o4 D, f$ q  S
原來佢一早就諗住唔租喇
/ V3 X+ B# j2 @# m: a3 u但係N君就叫佢唔好同我地講住   怕我地搵佢尋仇哈
* `; w* x# U$ W1 I 笑左   我仲有咩好講
, N1 y; Z; N# F% @- M好彩我同我fd星期一冇去簽約姐  唔係咪俾你玩死我2個人頂5千 . J# W. z5 t- |: x1 |( Z. a; \
仲要水電費??乜呢個世界咁既人都有我有咩可以講呢   
* ?' R& F, V. L* U3 k! X% v我有咩可以做呀笑左  
) ^8 k& U; N6 h$ a
$ B9 P5 u% _6 [/ j當自己俾人玩喇   我係壞人 哈哈哈6 Y( f  r  }! Y1 K

4 n+ N/ ~& \8 i7 Y( G- n; ]; s* B以上為昨晚打的4 t0 p" E3 m- K1 m$ j  C- K' ~
, P# {! |  U) r& I! ~! y
最新狀況是   笑左
; l" o9 D5 D* u  V原來N君要求R君一路都唔好同我講佢唔再租
+ ^4 v8 Q; Q* u4 q直到我地簽左租約先再同我地講佢自己唔再租; h; O# o6 ?' m
等我同我fd硬哽件事同張約4 @: I) I3 O" B. q" C7 Q
一黎怕我地搵佢尋仇4 _8 B4 h+ C4 n; I# L
二黎怕佢自己要負咩法律責任3 G" [. E/ L3 k2 o
$ s6 i% A8 V  m* @- J" _
哇 呢d人 真係神奇 真係 唔知講咩好
作者: wadee    時間: 2010-12-9 12:56

以以上的內容來睇
1 {( ^& ?! o1 o; y( T& [N君絕對有問題同錯
- D4 l* T  d% g4 w. e1 }其實N君係唔係朋友 如N君是你十多年的好朋友就只可體諒佢
7 G8 `5 A: e8 M: J" @事關是佢家人的問題 不過N君的處理手法就不太正確
4 O- e/ p$ `; a4 ]2 c6 ~應該好好同你地一齊諗吓咩係最好的解決方法8 S' I) v3 h6 F7 y3 F
不應一句阿媽唔比 就走人 大家成年人應該付番D責任
) f, k) I7 o4 F0 X如N君只是一般的朋友就
, L) N" V6 z# U冇辦法 只可當認清這個所謂的朋友份人 為有下次識朋友小心D
% V6 M. p6 `$ Q0 Y/ B  {0 ?如能力許可只好頂下去 之前的錢就叫N君出來諗吓可以點做
作者: adam5354    時間: 2010-12-9 12:57

凡事都要想清楚而行~~不要一時衝動啊~~也許相見好同住難~~多人分租難免有衝突呀~~
作者: 心儀    時間: 2010-12-9 13:05

我聽幾個版本都有出入
作者: iamonheel    時間: 2010-12-9 13:17

一啲都唔覺得出奇, 不過就快咗啲, 點都好過住落一輪先爆吖, 時間耐咗撤退重煩.
作者: wadee    時間: 2010-12-9 13:24

引用:
原帖由 心儀 於 2010-12-9 13:05 發表   ( o0 B/ f( z* |0 Y# E& ?
我聽幾個版本都有出入
3 @) Q0 J9 o! r0 }心儀姐姐好似認識局內人 知道D嘢喎& z* I4 K. H8 E3 z$ D$ Y
不過世事永遠都是公説公有理 婆説婆有理8 C7 W* h. L/ D2 ~# Q
我們局外人好難明白當中問題
作者: 心儀    時間: 2010-12-9 14:00

引用:
原帖由 iamonheel 於 2010-12-9 13:17 發表   
3 [0 U& g: G, L( Q. I) \+ t* o5 ^一啲都唔覺得出奇, 不過就快咗啲, 點都好過住落一輪先爆吖, 時間耐咗撤退重煩.
' {' R1 ]! {) y我都覺得係  }' j6 W+ a# F6 I4 X* Y, \" p* ?
三唔識七咁樣一時間夾錢租屋
4 o% a  G% c& w' s* [仲有唔少租客根本未有實質經濟能力,有D仲係度讀緊書
; ~. Q& m% w' a9 n/ S真係非常危險的事
作者: Sherman    時間: 2010-12-9 14:35

由件事 開始計劃 到 行動,其實有冇1個月??
作者: ADA    時間: 2010-12-9 14:44

唉 ... 不出所料 ... 不出所料
作者: mercury1    時間: 2010-12-9 20:33

係唔係cdtv會員都冇關係% t# N+ X3 [7 T9 a4 q$ \
夾錢租屋本身就係問題
作者: cdtv    時間: 2010-12-9 21:25

點解唔打標點呢?!
/ K6 j0 A& E' l& e睇得好辛苦
作者: 涼宮春日    時間: 2010-12-9 21:38

當買個經驗吧
作者: vivalive01    時間: 2010-12-9 22:25

世事難料. z: ?: d. X0 y' }1 r* _

( b! e4 b. |1 }5 j* X不幸難免
作者: wolford    時間: 2010-12-9 23:12

相見好同住難, 而且話就話係同好, 但除左知大家係cd 之外, 都唔知大家既底藴, 我就情願租套房算, 不過當買過教訓, 經一事長一智啦
作者: CECI    時間: 2010-12-10 00:26

所以夾份租屋好麻煩! 倒不如租套房咪算囉! 夾唔過ga希文!
作者: 08miki08    時間: 2010-12-10 01:06

引用:
原帖由 心儀 於 2010-12-9 13:05 發表   / V0 |: f' ^* W: e
我聽幾個版本都有出入
2 t; D. o) R  l! M- r
" [: p% j7 d- ]! I( z每個人睇呢件事嘅觀點同角度都唔同, 所以會聽到唔同嘅版本!
$ h& C/ |8 B" G6 s1 h所以心儀你聽到唔同嘅版本係正常嫁!
作者: wow    時間: 2010-12-10 01:26

幾大嫁? 一句:"阿媽唔比"就走得
( d/ V8 q/ O4 v咁有冇退返按比佢?
作者: grilboy    時間: 2010-12-10 02:46

根本成件事同一個局有咩分別- -
8 K# w- N1 E4 S4 L; H2 N2 k" ]- [如果真係要一齊出黎住,夾錢時數目同約都要分明* n1 n3 H% Y" v+ E% p
好明顯係小朋友處理方法= =
作者: 希文    時間: 2010-12-13 00:27

連踩咗幾日返工7 o9 f+ T5 k1 I3 X* O) ]( \- t3 \
而家先有時間上黎再update
- ]0 B4 i4 L1 l' O. k8 d$ J/ P# p3 G4 y
星期六同R君傾電話  p# J% L" L9 d) H% A8 \" P
R君話N君同佢講希文揾到人同佢一齊繼租喇
$ q3 B9 E; T; |
" q; @6 B2 i8 M0 }' G老屈我 + 想R君以為我已經揾到人租
+ h2 ?# L  W) B0 f9 M就算R君唔同我講佢唔再租都冇影響# X9 w( X7 t% e) M' [* M* W# F# e
然後希望R君繼續唔同我講佢唔再租呢件事+ D0 T4 B9 M, o2 l! @$ b
等我以為R君仲會繼續租然後去簽約
' Y* N( U! S( x* l5 e4 Q6 g
- u( k! o% l! F' p2 F- f; f& K
8 a" W" T- h$ N9 s: w9 v( t真係人渣到不能再人渣
作者: mmlee    時間: 2010-12-13 09:43

總之呢d重要野最好找信得過既人去做+ f. ?  J0 V  ^: e8 \
求其網上找一個未必安全的(除非牽涉金額較少)
作者: 露姬    時間: 2010-12-13 12:37

咁你拎唔拎得返d錢呀?
作者: 希文    時間: 2010-12-13 22:38

邊有錢可以拎得返/_\....
- E, c0 D* k4 G0 X唉   當買個教訓喇...1 c4 M+ K% s& C2 y
真係要帶眼識人喇
作者: henryblacklady    時間: 2011-1-19 23:57

咁最後件事發展成點?
作者: shithole    時間: 2011-1-20 18:42

所以我寧願一個人俾得晒先租  i' Z( }5 t- X- l4 b' K/ N
(呢度好似大家年紀細)
' X1 k9 [+ ?5 U. y2 M8 K' w# O! G  J始終有風險; Z8 E5 J' W- ]" w3 k9 J
落得名就要作好所有打算' v/ ?, t* ~8 P- q! k: r2 ]
錢事小,有手尾跟煩
作者: jzx100chaser1jz    時間: 2011-1-20 21:41

租套房安全小小 ...- |5 l3 @; i. B$ Y
人生總有不如意既事 , 買一個教訓亦都可以教精自己 !
作者: mmbb668    時間: 2011-1-21 02:28     標題:

其實你可以先唔理,等佢驚嚇。因約是佢名,佢實比你煩,到時佢實來求你,你也可教訓他一下。
作者: maggieleung    時間: 2011-3-7 23:27

N 君一向動不動就走去差館告人侵犯人身安全架啦

歡迎光臨 戀之天地 (http://hkcd.tv/) Powered by Discuz! 6.1.0