標題: [求助] 有無D改善膚色既散粉OR底霜介紹我呢? [打印本頁]

作者: 心儀    時間: 2010-12-23 01:56     標題: 有無D改善膚色既散粉OR底霜介紹我呢?

有無D改善膚色既散粉OR底霜介紹我呢?& S. W: a5 i) P0 u' _& {, g, A
想令化妝後膚色變得沒那麼暗沉' a2 C- r" w# y" t- Q
謝謝
作者: mercury1    時間: 2010-12-23 02:30

係無嘅....大部份底霜只會加美白同防晒功能' F1 `8 A1 W# b7 L$ a* |
唯有買淺色少少的粉底8 O0 d. i' K+ N/ N( m/ I6 V
2 U8 |7 Q) c1 o0 O/ @% H
但你都影得唔差..再用少少粉蜜打亮想突出的部位就可以
" I% f- h" s% h末見過你真人.,所以唔知你皮膚好唔好.
作者: 心儀    時間: 2010-12-23 02:38

引用:
原帖由 mercury1 於 2010-12-23 02:30 發表   6 g1 J  v9 Y# I: u9 z( o
係無嘅....大部份底霜只會加美白同防晒功能
3 y2 p: u% _, y唯有買淺色少少的粉底, S' o0 j! [! E- n. Z0 z

) X$ U$ e# V* b0 q: J7 U但你都影得唔差..再用少少粉蜜打亮想突出的部位就可以1 m2 W3 l  T* e* V7 t/ k* |4 J& L# S9 k
末見過你真人.,所以唔知你皮膚好唔好.
7 h  L$ C$ G+ G( q% v
印象中之前睇過D節目係介紹D底霜OR蜜粉果D野係有調節膚色功能) f: K' q! @7 F8 H
我本身膚色暗沉, R6 N' M; s9 }1 |1 B4 p: v8 E
見有D相睇落面色好都係有射燈打落去先出咁既效果
作者: mercury1    時間: 2010-12-23 03:10

引用:
原帖由 心儀 於 2010-12-23 02:38 發表   3 Z$ {) q1 s3 L5 E$ i( d$ |! \

! t) t8 r7 {3 a* W& R5 t5 i印象中之前睇過D節目係介紹D底霜OR蜜粉果D野係有調節膚色功能' V% J/ [* F7 p; C% Z1 M: n4 p
我本身膚色暗沉
7 s2 f/ H" v4 r% e見有D相睇落面色好都係有射燈打落去先出咁既效果
7 Z1 V6 n, a; z) c6 t# y

$ s0 d* Y0 B, Q2 X# h  w" l  a4 E: \咁...係唔係想要 (妝前潤色飾底乳) 呢?
$ Y8 ~: |- E. ^9 }. M; l! ?& `肌膚偏黃使用紫色飾底乳 MAC有* c2 l* w+ @- S2 g* b  ]
青色飾底乳可收黑眼圓
2 a" [( T' E% P$ ^
( d: m& v4 p% P! [[ 本帖最後由 mercury1 於 2010-12-23 03:14 編輯 ]
作者: iamonheel    時間: 2010-12-23 11:12

或者先要明白, 差不多所有粉底, foundation. Primer, 化妝品, 甚至油墨, 所有有顏色的顏料, 都係透明或者半透明, 除非塗得好厚, 否則或多或少會 ' 透底'. 影響化妝品的 '發色', 如一位黑人, 搽上很白的顏色, 黑 + 白 只會 '發出' 一片灰色 2 t5 f/ b, z2 v* h

: D- X5 h# `+ ]" F# }  ?. M所以就出現咗 藍綠紫色呢啲 'Primer'. 透過反射不同光綫, 影響之後再上的化妝品的 '發色'.
. Y6 v& k( |. s8 H; V
! h4 v4 l; w$ H' @0 n但呢啲'Primer', 我自己覺得幾難控制, 好容易過龍, 好似我最近兩輯相, 就顯得太白, 失敗 1 l: I, E# ^- ]
( U4 f5 [0 n' o6 \; ]3 ]7 r
呢啲'Primer'我有兩隻牌子, 一隻韓國雜嘜, 一隻 Makeup Forever
2 A: L% j8 m. i: K2 |/ v
5 b$ M3 _. T* _+ `1 R$ f% @
7 H% f1 T! w5 R8 x2 {/ M3 \! _. ghttp://www.sephora.com/browse/product.jhtml?id=P217906&om_mmc=cse-ShoppingCom&srccode=cii_13736960&cpncode=24-122865881-2) H7 Z- g* u; p2 t
. g" y# B4 b+ g

2 {! {" y( g3 I[flash]http://www.makeupforever.com.hk/swf/intro.swf[/flash]
, I( ^( y" y* Z7 ~" r& U( p6 U" f8 o3 D& v5 ?8 k$ F
: @9 b3 z, M" u6 X, W

9 Y7 U6 t3 m- p; n0 T[ 本帖最後由 iamonheel 於 2010-12-23 11:19 編輯 ]

歡迎光臨 戀之天地 (http://hkcd.tv/) Powered by Discuz! 6.1.0