標題: 有無人喜歡功能性塑身衣? [打印本頁]

作者: nuwkov    時間: 2011-1-12 00:54     標題: 有無人喜歡功能性塑身衣?

例如黛安芬,纖灜之類,有美體功能的馬甲(腰背夾)、束腹帶、塑身褲之類。
! I# }- c  l8 R我個人就很喜歡,也有好幾套。不過最近幾天才搞清楚自己尺碼,之前一直買大一碼,著上身好松。1 Y8 n, [, d: |
這幾天很想買一套長的連體塑身衣,一直在找。( c4 i& D7 W0 |
對歐美的Girdle也很有興趣,但這邊買不到,應該也買不起。
作者: regina1010    時間: 2011-1-12 01:08

我都好想要一件,不過唔敢買,借問有咩size呀?幾多錢呀?
作者: evermyth    時間: 2011-1-12 01:22

好難買到啱size
作者: samou    時間: 2011-1-12 11:15

鍾意架~~~
) q8 V/ K' h8 q) D- u2 C5 P3 I8 A我都有一件同張相差不多係加大碼, 肉色, 下面開孔, 不過依輪咁凍冇攞出來玩~~~
作者: nuwkov    時間: 2011-1-12 13:09

琴日我有著一件開襠嘅,去間店睇咗下之前想買果款,準備回頭在淘寶收一件。- C. e0 G) @! R; Z
星期六在外面轉咗十幾間內衣店,終于無買。差不多嘅款,網上比店面平幾乎一半。
$ ~3 }/ }* n6 f6 ~只要知自己三圍,對照住買就差不多了。遲少少我發個尺碼表上來。
& T0 m' N- I6 |0 ~8 P3 L
' G  t: m! \' A- I  A& O! F--------------------------------------------------------------------# l8 g8 Y0 P) |& A- S! V9 A% P
塑身衣尺碼:
+ Q& `( b7 r) E4 Y8 p  l& e' B8 ]腰围          臀围              尺码         
* N  B* f9 V3 u8 |+ B: V2 N  Q! V- N4 a4 Z
55-61CM        78-89CM               S        58
2 X/ f4 ?; \0 M* r: R3 f2 v61-67CM        83-89CM               M        64
) e1 h: e" K' p! t8 @/ j3 C67-73CM        86-96CM               L        70  e: S, e+ V  b$ \8 k
73-79CM        89-99CM               XL        76! d( {; L) M& p2 ^( ]; g. O1 @" H* A
78-86CM        91-103CM       XXL        826 Q4 x) ~) b0 J: z# U* F0 ]
86-94CM        94-106CM       XXXL        90
/ L( i4 v6 p) F8 h7 F) G94-102CM 97-109CM      XXXXL        98; e9 A; K0 Y% k6 `- {
102-110CM 100-112CM    XXXXXL        106
6 u- C' [" P8 B' ?  J# Y. S---------------------------------------------------------------------
, M- M2 D% M1 t) }  z, V0 ]" V各個廠家之間有多少著別,不過通常唔會差好遠。大廠有時有自己嘅尺碼表…… 煩……- D& @- r, j/ j1 z& G2 _
可以自己記住自己個尺碼,之后去問店員,或者上網查。: A+ B, Y/ c$ X3 i1 u
! I# O1 W. x' I& g4 N2 M' z* o
作者: Yoshihk    時間: 2011-1-12 21:00

台灣係塑身內衣個市場做得唔錯.以前,我去台灣時係果邊度身定做過.當然去之前e-mail安排好一切,同埋唔會係女裝款,但其實主要胸前唔同.
作者: ibm.jp    時間: 2011-1-13 15:47

我都係起香港d賣內衣既舖到買2 Q" R! S) M( m0 N

4 f) B. N/ `9 E6 n3 A1 ~* b直接問sale姐姐,我咁既size應該著咩碼
  k, v# M3 x; g+ w+ g# b
/ {7 J+ C, X. K7 E一件頭 (開孔)  束褲就有幾條  咁囉  
作者: nuwkov    時間: 2011-1-15 19:27

男款嘅在网上见过,不过唔系好迷。都系好女仔嘢多。
" a3 k8 B8 R9 [% t- M  P' Z9 l: y我都有去问过sale我要着乜码,直接讲我用。不过果次买嘅系背心。下开孔嘅比较方便,不过下开孔束裤我无,几时再入返条。
作者: cai781    時間: 2011-2-12 10:05

我都有一件, 著左之後會瘦D 嫁
作者: ibm.jp    時間: 2011-2-21 15:48

我著過一件頭款(下面開孔),但就覺得個孔"cool"得好緊,
3 Q7 i9 n" h# l1 v! X唔知係咪我買個size唔岩,但著成件上身又唔覺好緊
作者: nuwkov    時間: 2012-2-28 02:01

IBM啊,一件头设计唔啱我地gar,个孔会压到下面。我全线换两件装了。- k0 k6 E" f9 J9 N4 y3 \
女仔用嘅,佢地果个位无嘢,开口自然会低。  ~& `' H+ L/ u: G$ }
买啱码,下面紧,买大码可能唔cool,不过又无感觉了。, a: d+ {7 @. t% R; F" L+ }. F
唔知你有无觉得……
作者: shanhaitian    時間: 2012-3-6 23:40

这个穿上不是很难受么
作者: shanhaitian    時間: 2012-3-6 23:41

这个穿上不是很难受么
作者: ddccbbaa    時間: 2012-8-5 12:18

馬甲(I like it )
作者: yui123456    時間: 2012-8-9 14:27

超想要一件的:")
作者: dennispri    時間: 2012-8-23 22:45

身材線條會好好多, 而家著左, 覺得自己好有女人味.
作者: samou    時間: 2012-8-23 23:27

通常女人條腰較男人短, 買o岩碼衫身短, 買大一碼又不夠緊, 後來我都是轉玩馬甲算了.
作者: kuranyi222000    時間: 2013-11-24 04:40

買了triumph最新那個系列,好靚。
作者: kuranyi222000    時間: 2013-11-24 04:41     標題: 回復 16# dennispri 的帖子

十分同意,支持。
作者: per    時間: 2022-8-28 21:06

喜欢,好看的!
作者: lwhong5214    時間: 2022-9-14 00:33

葆露絲係度剩訂做,不過男兒身冇可能去嘞.我自己就買開Wacoal啲束褲,收腰提臀確實係有效果,之前都試過買淘寶啲全身塑形衣效果都幾唔錯
作者: SweetDreamer    時間: 2022-9-14 10:05

多謝分享................
作者: cottonsan072    時間: 2022-9-14 13:30

我有著美人計. 但著埋袜褲就太緊.
作者: Charlotte_Tse    時間: 2022-9-26 23:22     標題: 回復 1# nuwkov 的帖子

我都想試穿這類功能衣呢!

歡迎光臨 戀之天地 (http://hkcd.tv/) Powered by Discuz! 6.1.0