標題: 男女裝分別? [打印本頁]

作者: w-wing    時間: 2011-2-4 00:51     標題: 男女裝分別?

有街坊見到我著的衫褲可認出是女裝(中性設計,返工用),衫我知鈕貼、領貼的面貼右冚左=女裝,但是褲除了jj位,應該點分?我買時sales姐姐可能見我本身女裝無特別提到。HK真女、真婦似乎很不接受,大陸這方面還開放呢說能穿女裝可省錢及多款選擇。( B- Z% E0 W/ s: B

) c* ?* @$ J7 M, b8 S' S% N* N

# w6 y& L+ r( F! JHK男裝太多lesuire fit S碼都太大,反而女裝L碼 perfect fit,歐洲女裝size 2 更是像度身定做(藍眼金髮妹講 )。; |6 l: a3 v/ m. w, a) J& G

作者: grilboy    時間: 2011-2-4 07:41

香港都唔係特別分得好多
作者: w-wing    時間: 2011-2-5 04:04     標題: 回復 2# grilboy 的帖子

唔同個街坊做過衫
作者: cai781    時間: 2011-2-5 14:42

其實真是唔容易分, 所以每次買衫, 我都會睇清楚是male 還是female
作者: w-wing    時間: 2011-2-7 03:46     標題: 回復 4# cai781 的帖子

我就只會問:邊度係女裝?
作者: Celina    時間: 2012-3-13 11:32

吓!男女裝唔係咁難分麻,淨係質地都爭好遠啦,女裝一般用料柔軟些,著上身舒服好多。
作者: ydsncan    時間: 2012-8-10 01:04

我試過 sales 都分不清楚。有次去 H&M 男裝部買件冷衫,然後收錢嗰個女服務員一時找不到價錢牌,睇一睇件衫,居然問我係唔係嚮女裝部攞來嘅
& q. k/ `" e5 x. N3 U7 P5 n. H% w0 p9 _
同意樓上。女裝衫質料多卅舒服,價錢低。就算係平常著嘅衫,我都會去女裝部睇找唔找到先會去男裝部。有時明明差不多一樣卅一樣嘅衫,女裝部用一半價錢就買到啦。

歡迎光臨 戀之天地 (http://hkcd.tv/) Powered by Discuz! 6.1.0