標題: 可以借鏡 : 模型製作論壇 [打印本頁]

作者: iamonheel    時間: 2011-2-8 11:14     標題: 可以借鏡 : 模型製作論壇

剛看到本地一大模型製作論壇有新版塊及新管理方法, 都係針對有讚無彈嘅風氣 即管拿來給大家參巧吓.
) ]3 v% y/ i/ \: a模型友練功房正式啟用
7 e1 h( {* }" l" }: F# `2 \6 f4 M9 i, s
我自己覺得, 玩 CD 同 製作模型 幾類似, 尤其以上論壇有不少 相似嘅地方 同 面對嘅問題
1 k2 R" b% h7 `0 n9 t. J
6 ?7 Y1 g6 y) f* a8 w5 H版塊 相似嘅地方! w: t- w( A; {" U( R
有完成品貼圖版, 這裡有 CD 自貼版9 ~' l1 a* v! a) k2 R' x
帖自己相會加成品數, 這裡就加 CD 點數
1 v2 Y6 g4 R7 _3 I/ o! ~( R 有購物消息4 l+ k) j5 k7 F* Q: @+ }6 [3 V* h8 l
有物品買賣版7 E) l) f$ l. n4 T
有技術交流, 這裡有化妝頒靚+ t8 X9 ?' W  _, `5 [& b2 Q1 ^1 {
, ?% _5 h. T  K" |3 g$ x' V6 d
論壇會員 相似嘅地方
+ @: ~5 f6 R) p5 G% U' D5 ~$ X  年齡層都幾廣範,  十幾至幾十, 男絕大多數
3 }4 z" C" q& @3 M  都因這個興趣受困擾 - H0 m$ K) u; s2 I& P5 p
     例如嘢太多, 要搵地方擺, 唔可以係屋企砌, 上色開噴槍都唔得 $ _3 f; }- Q/ ^5 G8 S& X
  都幾多想出嚟搵地方玩, 搵地方砌模型, 這裡就搵地方CD4 ^% j% i, d- K, u4 A

% y3 L. Z) [8 {. h5 {* z* L不同嘅地方
6 c1 g: W( F2 o# k 該論壇有 製作過程分享區, 這裡就不太可能把自己化緊妝個樣post出嚟啩...7 b- ^4 A% b5 U6 ^
2 `9 J: [* e9 C1 J6 ~. v
OK, 純粹吹吓水, 唔啱聽唔啱睇當我on9就OK+ G4 O" B! e/ n+ A

1 v# b0 p' `* j) i" `' F3 V. |6 X[ 本帖最後由 iamonheel 於 2011-2-8 11:48 編輯 ]
作者: applechoi    時間: 2011-2-8 13:58     標題: 回復 1# iamonheel 的帖子

其實幾值得參考...
4 r' X, M: X, D+ R, R6 U(但係而家D細路... 一係讚, 一係搵伯母, 要控制大家ge語言有難度XD; Apple 相信善意批評大家都會接受, 心平氣和大家都好辦事)
8 E+ w' {- G8 P2 {( G/ F" B
& ]# @- M5 Z2 R+ h1 b但“求讚怪獸”可以點處理? 要繼續睇名入post嗎?
作者: iamonheel    時間: 2011-2-8 15:06

人要面, 樹要皮, 尖銳少少嘅批評, 大可以pm吖.
) }' l  c* t: K0 p$ c1 k0 W2 u% Y' ?2 y7 C: L$ U- x& U
其實同出嚟做事一樣, 老闆或者個客有少少問題, 靜靜雞通水佢聽囉, 兜口兜面出聲, 真係搏炒咩.
$ l* V1 q& q, f5 g3 Z4 F+ Y( P# B8 G* ~
靜靜雞通水, 就係朋友, 兜口兜面踩, 就係 declare war.
作者: JG5446    時間: 2011-2-8 17:39

引用:
原帖由 applechoi 於 2011-2-8 01:58 PM 發表   ! ~' C, _1 {  V% Z
其實幾值得參考...% d9 X) m, K6 q! ?4 m0 L
(但係而家D細路... 一係讚, 一係搵伯母, 要控制大家ge語言有難度XD; Apple 相信善意批評大家都會接受, 心平氣和大家都好辦事)
: r: [0 |. v- D3 V8 V# e1 j+ l; M( @: d# n+ N
但“求讚怪獸”可以點處理? 要繼續睇名入post嗎?
無得處理
9 I1 j; I6 s- ?  F8 @) x- y% I% e唔通del左post咩

歡迎光臨 戀之天地 (http://hkcd.tv/) Powered by Discuz! 6.1.0