標題: 腳毛問題 [打印本頁]

作者: schoolchan    時間: 2011-4-10 00:41     標題: 腳毛問題

唔知各位有咩辦法處理呢?; \8 \% C! f, T
我要番學,上pe如果比人睇到冇腳毛就好怪
' D2 z) G1 N1 E要cd,有腳毛又好怪
/ I/ ^9 O* ?* u. \; Y1 ~; @$ f& a有冇咩辦法呢?) K& j- d' v" S+ x$ v+ C6 t5 C
如果要除毛,有咩辦法短時間生番,又唔會粗/粗太多呢?
作者: prettyin1224    時間: 2011-4-10 00:50

我成個中學生涯都無腳毛咁上PE堂,其實好正常姐
: T/ X7 b% E2 |/ t7 r, Z" D班裡大概十個就有一個係見唔到腳毛既 ^^2 s; L% a. h0 Z% H

" a) h' `2 m; L/ o$ ~3 h, B) p# o不過d同學都慣左我個樣幾似女仔...覺得我係天生少男性特質^^
作者: prettyin1224    時間: 2011-4-10 00:54

上PE堂男仔無腳毛唔係問題,最緊要睇下襯唔襯自己style  K8 p, r3 P. Y/ X/ p9 s, R. F/ p
有d男仔本身腳毛太粗仲醜怪^^
/ h9 J4 M2 W% N( H6 v相反,CD有腳毛一定唔靚
* m" g! j% P, \' t0 X7 t$ S# s7 z所以結論係,緊係剃腳毛啦" e) s; Q# f" e- d! T
1 y! m' G% p* Z
至於咩方法,要睇下你有無錢
" b5 _" e/ K5 L0 P0 R唔係咁有錢,可以自己用剃刀剃,不過記住浸濕左d毛先  s2 [& u  h% ^+ u. D/ I
再好d,可以買veet 脫毛膏. @9 [9 g8 a1 q- Z3 v& J0 C
0 B% w5 d, ]* u, H' M0 a) @
最好就去激光脫毛啦 ^^
作者: schoolchan    時間: 2011-4-10 01:00

引用:
原帖由 prettyin1224 於 2011-4-10 00:54 發表   % z. ]. ^: E( s6 B2 |# y7 k9 a7 O
上PE堂男仔無腳毛唔係問題,最緊要睇下襯唔襯自己style8 Y* b7 \; g+ y
有d男仔本身腳毛太粗仲醜怪^^8 X$ B5 n( W1 @# k, ^
相反,CD有腳毛一定唔靚
$ u9 |5 Q- i+ L! V. [' Z6 F! F所以結論係,緊係剃腳毛啦
# n/ _0 r) o# @& @( M* f
# o1 L( L) ]# W. M9 T3 k) B至於咩方法,要睇下你有無錢
; ]# Y' t: n& K) P- c唔係咁有錢,可以自己用剃刀剃,不過記住 ...
! w( A8 Y7 q, E+ R/ s4 U
可唔可以話我知
& B$ W; ]& M* l! G$ x: G唔同方法既效果呀等等既資料?
作者: prettyin1224    時間: 2011-4-10 01:31     標題: 回復 4# schoolchan 的帖子

剃腳毛會愈來愈粗,幾日就見d根出黎...不過keep住剃都岩讀書時期想省下錢既CD做
( o/ {# ~7 v4 S+ n* {3 F* S8 l3 m8 F1 `+ s; i/ o
脫毛膏唔會愈來愈粗,效果好少少,大概一個星期先會再見返d腳毛
0 V$ G0 N: t! g' z" \* x: O9 R/ J6 v8 y8 ^
蠟我未用過,唔知5 {/ ], Z, @8 ], j& _9 O( r$ G

% x) ^0 ]/ l2 n+ r6 E7 |5 p) }1 k& i5 N而激光脫毛可以維持幾年
作者: schoolchan    時間: 2011-4-10 01:49

引用:
原帖由 prettyin1224 於 2011-4-10 01:31 發表   
  \& o' N8 A$ ~' I0 D剃腳毛會愈來愈粗,幾日就見d根出黎...不過keep住剃都岩讀書時期想省下錢既CD做* p$ F- Q) V9 T8 ^$ x4 F% h. p

# R; {0 b, e! z( j3 z& [7 T脫毛膏唔會愈來愈粗,效果好少少,大概一個星期先會再見返d腳毛( R. A% X* R+ m5 l1 p3 R- z, V7 A

5 E5 K4 B6 {! r: V/ q蠟我未用過,唔知- `% p0 S7 A- q* Z3 C* [

2 |, L, S$ ~3 J$ }  s+ A而激光脫毛可以維持幾年
: C" \# o- u5 |0 x
脫毛膏幾錢到?
作者: 心儀    時間: 2011-4-10 02:45

我自己都唔係咁鐘意腳毛手毛(唔講CD唔CD,唔CD我都好討厭佢地)
9 H# B! J0 ]/ z1 Q, d  i: s呢樣野我真係覺得同性向基唔基無咩關係
. R  n) a1 v+ a/ Z只係外間有種觀念係男仔就要有/唔可以剃腳毛既(就等同於男仔應該短髮女仔應該長髮)
" n# z0 P  g+ R8 F5 f) J其實最主要真係過唔過到自己果關
) Y5 Q# U, h  S) R過到既話根本唔需要比任何人解釋
" b  ?7 Q5 Q& b, y5 U1 q
6 a5 ~. Z$ n3 S" \# w就好似...5 W' R* F! H% X% y1 d+ d- z
頭髮長左厚左唔好睇唔好睇要去剪髮...; ^% B7 f5 W; w: I3 {1 i
條眉粗左厚左唔好睇要去修眉...
; i, j1 [' W8 E2 q4 I6 i0 K4 g腳毛多左長左唔好睇要去剃左佢...) {% j2 C3 ~6 C3 n/ B7 ]. X0 a
我地CD就係鐘意靚架啦
作者: 阿婆    時間: 2011-4-10 02:51

咁岩o既~
2 z" [% n/ K- H, X+ c( u2 ?雖然我仲未係cd~ (咩都唔係啦~.~); h5 Z& ]. t) O& w

- G0 }; d) ~, J+ Q3 u3 G5 K我都想試下脫腳毛 (和手毛) ~ 前幾日係網上搵下搵,又被我搵到lee 到 6 e' W* \6 n; X: K$ _
1 l; I2 {0 v8 @9 {- A$ w
但唔知百佳,超級市場 有無lee d野買 0.0? 8 X* {) M6 Q1 O4 F4 y/ s5 D0 T
同埋有無牌子介紹~
( ?) M( i. b- t1 ]& Z痛唔緊,最緊要無咁傷皮膚 2 j* x+ K6 W& G$ @7 g& m

9 P7 T* c* ~: G" w+ E& i* x* L4 k2 s- K- c; R, I/ o2 h
不過樓主依家先脫毛,好像會有問題出現 @~@6 `" [8 h8 `) i' C! Q8 \5 j# N
之前上pe堂,同學都見你有毛...突然有一日...d毛突然無哂.....
1 m% f( {$ x- k; ~% H* [5 Z7 t4 z8 ?
( K% ~) w; S# r. @. t; X/ a9 n, `$ b[ 本帖最後由 阿婆 於 2011-4-10 02:59 編輯 ]
作者: schoolchan    時間: 2011-4-10 02:56

引用:
原帖由 阿婆 於 2011-4-10 02:51 發表   ! u- R9 M5 G+ C# y! X
咁岩o既~9 K' d( ]1 r4 o
雖然我仲咪係cd~ (咩都唔係啦~.~)
0 c8 P0 S) T5 U4 x& K
$ T, ]( O: E  O* v% z, ]+ j. u0 P我都想試下脫腳毛 (和手毛) ~ 前幾日係網上搵下搵,又被我搵到lee 到
9 p. O* k" U- Y- Q* }! D0 m$ c' E* ^% j7 Z# ]! {
但唔知百佳,超級市場 有無lee d野買 0.0? " Q3 r$ y2 N0 K# r2 ?
同埋有無牌子介紹~ 7 i5 W3 v: P8 R1 T
痛唔緊,最緊要無咁傷皮 ...
8 v. ]' d0 s! j" ~6 a1 ^
系囉 8 }+ G" ^# \( h9 O' P4 n0 Q& t
我都諗緊
作者: 心儀    時間: 2011-4-10 03:02

用咩方法或者我都可以講下自己! W6 A& u9 a$ z# `- t
同好多人一樣都係用VEET0 o; y4 k1 e$ K2 ~5 m1 u% K% h
不過用左咁耐( P3 {7 O1 u# Z* l3 D& P# k; [0 L- m
我覺得用脫毛膏D毛生返唔粗我"覺得"都係心理上8 E1 f- v& L: g
其實佢原理同剃一樣
# t3 y# l4 o3 r4 M2 |& B0 S) U' B1 N: n2 d/ r
就等同於處理鬚一樣
/ {. i. g, p. V+ q7 C/ e如果係一直都係剃鬚
. f& @  ~# w4 A7 _9 X" F1 h你點剃都係咁上下粗
7 I: u  [) w$ D  p但係你拔完佢岩岩生返係好幼的
3 h1 z/ {7 T3 U4 P( |6 q6 A' gKEEP住拔就一直幼2 r: O" z% }# B
如果係拔完之後再剃返
3 \3 E+ q) Q8 E. L# R  i就會變返未拔之前一樣粗
( @  {# `! O/ q6 ?3 }  m! T4 f! L; I
之所以會幼係因為拔連皮下的根一起拔起,等佢再次形成會係全新的毛,新毛尖尖是幼的1 C' ?# X& T$ @* R% z
剃的話是再皮上的剃了,因為毛本身會越近根部越粗,所以生返就會粗$ X; f2 d# S6 M
脫毛膏都是一樣,只係將你表皮上的毛"拿"走6 x9 \0 h. {- i  J
並不涉及皮下,所以生返都係一樣粗(我個人經驗)
7 f) m& [, u; f* m$ U( x如果你腳毛不多,又忍得痛,可以選擇用拔腳毛的方法6 S1 Y% M' Q* I$ x+ J2 e/ }2 R+ u1 |' s' Y
1 [' z! ^) L) @1 {4 f' z8 ]
我用VEET是懶得拔,剃又會容易損,而且VEET用完有一D滋潤令隻腳摸上去特別滑5 X; H2 ~  w7 H9 p; }- s
所以我先用& \' ]8 G7 k$ ^) R
而我測試過  ]3 J3 w) r, ?; u0 V: e
腳毛用剃同脫毛膏之後生長時間差不多多少(最多都係兩日)
+ E, W. I+ K! \) b* \始終脫毛膏會比剃乾淨同深入些少,但效果絕對比不上用拔的方法
作者: 阿婆    時間: 2011-4-10 03:04

引用:
原帖由 schoolchan 於 2011-4-10 02:56 發表   ; @8 P% F# i$ m( v9 ?* g) v

0 V! D" e7 W7 j系囉 % P; {* s% G- M7 U+ \# }
我都諗緊
0 f2 ^+ E. T/ R& ~% T
' a) v% B- y0 f% t" r其實我認為...你可以忍到 大考之後 (考完試又唔駛上pe堂,又放暑假,二個月失蹤期 ): g8 @) |' a' `

* g0 M+ W3 m1 B/ c+ e$ ]* @8 s先實行脫毛大計
作者: 心儀    時間: 2011-4-10 03:05

引用:
原帖由 阿婆 於 2011-4-10 02:51 發表   
* b9 ^4 W" j/ w1 U8 {- D( j4 s咁岩o既~
2 b5 d" J0 u7 x1 d; H, Q雖然我仲未係cd~ (咩都唔係啦~.~)
5 Y3 S1 \  h( Y$ L  @  E
" g) u& W; R# o9 K0 L: k我都想試下脫腳毛 (和手毛) ~ 前幾日係網上搵下搵,又被我搵到lee 到 - I) d$ `0 W) S7 u. n* U
6 Q" j& O8 {1 f& p
但唔知百佳,超級市場 有無lee d野買 0.0?
* X9 E6 V8 k  f' V5 Q- h同埋有無牌子介紹~ ! g9 {0 s, t, ^. y7 S. i; H" F0 g3 e" W
痛唔緊,最緊要無咁傷皮 ...
) _5 a5 F1 M! ?1 d
反而我覺得剃無咁傷皮膚' S1 ~/ G% i  U0 c
因為脫毛膏係會化學物質"拿"溶D毛- N( {. {4 Y8 ?3 x9 U% a* L
要睇下自己皮膚受唔受到5 a% {% k7 r8 L' |0 H: f) G" Y4 C) q) O6 w
我見春日姐姐用到隻腳起到一點點
+ p' }  o1 X1 }0 R我自己都試過; ^- v1 U7 z! E9 c% K& m. d  u
之後再時間減短就無出紅點
+ c- v# M- p- @4 C7 b& X4 `不過就無咁乾淨,之後仲要用剃刀執執佢
作者: 阿婆    時間: 2011-4-10 03:20

引用:
原帖由 心儀 於 2011-4-10 03:05 發表   # a, |. x- C1 Z
& S! }  S) H$ k2 Y; T3 ~/ V6 ~8 a! [
反而我覺得剃無咁傷皮膚3 V- l: Y  f9 O; n4 l8 ^7 V
因為脫毛膏係會化學物質"拿"溶D毛
- S! u! r2 k/ t* K) v) X要睇下自己皮膚受唔受到
( I: W" b) v" W' }8 b0 a) [8 w我見春日姐姐用到隻腳起到一點點
% f3 |* l3 K% H% h/ N) O我自己都試過
  I  Z& y! @0 C  X1 a. o7 |$ z之後再時間減短就無出紅點- o/ a5 e3 r! h4 h
不過就無咁乾淨,之後仲要用剃刀執執佢
7 `3 P8 _( Z' J3 E' p  Q
: \3 F* [5 H; [0 }1 y) P
嗯~
% f: L1 E! p5 ~9 |2 i3 n6 z我覺得剃始終會變粗,到時怕隻腳 剃完,都有黑色一點點 (自己腦裡幻想)0.0! J9 v- _% Y( ?% _

: z8 i) C9 w! O6 Q  r其實我最想用牛皮膠紙一野 撕掉的方法
. S! p+ F0 R' a應該是用 脫毛蠟 0.0 但我上網都搵到D女士講,拔左D毛出黎,毛孔會變大,要茶番收毛孔O既水先得 6 X, O  d9 Z- V& l" p% z/ S( C* |

* e0 e0 b; [" S7 e: b/ }夜深了,我去睡覺,聽日再上黎~晚安
作者: s97112    時間: 2011-4-10 12:35

=.=天生腳毛吾幼; R. G4 C  Z' u/ _
不過cd吾cd都可以剃,有幾多男,幾多女腳毛都係粗~
1 W) z& p# Y& ~- m4 L
作者: schoolchan    時間: 2011-4-10 12:48

引用:
原帖由 s97112 於 2011-4-10 12:35 發表   
8 f1 F( Q9 U* ~+ F4 U=.=天生腳毛吾幼% e7 k/ x! e' i; Z5 l0 R
不過cd吾cd都可以剃,有幾多男,幾多女腳毛都係粗~
5 w8 I8 f) W# }# `. z* O
* b  n9 q6 A, I3 h其實都系既
0 Z8 d: l: ^: D4 f呢d年代,男人腳毛太多都唔好睇
作者: ae111    時間: 2011-4-11 08:53

我就用脫毛機脫毛
作者: schoolchan    時間: 2011-4-11 21:34

引用:
原帖由 心儀 於 2011-4-10 03:05 發表   
! J# F9 L; |/ l1 N+ Z) B. p' D, l9 K6 H: \$ H
反而我覺得剃無咁傷皮膚$ [1 P2 D$ P7 v* w
因為脫毛膏係會化學物質"拿"溶D毛  F7 D2 s( s. t5 S; M  L
要睇下自己皮膚受唔受到) D0 _. d$ e' [! S# ~0 A; ^
我見春日姐姐用到隻腳起到一點點
" Q, i- l/ y! N' c: w4 _我自己都試過( [6 d3 E2 [! X
之後再時間減短就無出紅點
2 D- L6 C% S  l& Z1 y! h不過就無咁乾淨,之後仲要用剃刀執執佢
+ E9 ^1 H7 h0 s% v5 d其實用VEET既程序系點( R: }  H# \& x' Z, T
可唔可以教下我
作者: sexmic    時間: 2011-4-12 01:32

引用:
原帖由 schoolchan 於 2011-4-11 21:34 發表   
* t# O& r4 T5 Z
0 c7 b, Z; F, {6 O* [; O其實用VEET既程序系點1 D6 ?) N: e7 J; H& T
可唔可以教下我
' y- F" u- P) k- D
2 c! ~0 R. {% N. C2 B) p
只不過搽上有毛地方到大約五分鐘, 然後冲水用海棉擦.! Z) ~, T# L& _  T3 P
第一次用先脫少少, 過一兩日睇下有無過敏
作者: schoolchan    時間: 2011-4-12 18:48

引用:
原帖由 sexmic 於 2011-4-12 01:32 發表   
  R3 I2 V* D  r
; e8 u: U9 I( [" F1 S0 Q% }! ]4 ~) x
只不過搽上有毛地方到大約五分鐘, 然後冲水用海棉擦.
6 T( k- J+ I- o0 T) K6 u/ i" v第一次用先脫少少, 過一兩日睇下有無過敏
1 U9 e' C( c  K唔洗剃??

歡迎光臨 戀之天地 (http://hkcd.tv/) Powered by Discuz! 6.1.0