標題: 腳毛問題 [打印本頁]

作者: schoolchan    時間: 2011-4-10 00:41     標題: 腳毛問題

唔知各位有咩辦法處理呢?
0 ?6 }4 u5 s3 g( `4 ?我要番學,上pe如果比人睇到冇腳毛就好怪, N: h( k+ X& X- k5 O
要cd,有腳毛又好怪
6 L& t5 n& W8 Y( g, e1 ?有冇咩辦法呢?7 V4 c% X0 U' K  U* Z
如果要除毛,有咩辦法短時間生番,又唔會粗/粗太多呢?
作者: prettyin1224    時間: 2011-4-10 00:50

我成個中學生涯都無腳毛咁上PE堂,其實好正常姐" n' d1 H5 T. h: O! \. J" L
班裡大概十個就有一個係見唔到腳毛既 ^^3 m. {. i& B# e" a4 C

/ n" d7 w# [1 u$ i3 R% j3 p不過d同學都慣左我個樣幾似女仔...覺得我係天生少男性特質^^
作者: prettyin1224    時間: 2011-4-10 00:54

上PE堂男仔無腳毛唔係問題,最緊要睇下襯唔襯自己style5 R3 g- D5 X# |/ K7 C
有d男仔本身腳毛太粗仲醜怪^^
4 V1 B) x, m: m5 C* H相反,CD有腳毛一定唔靚3 G9 Y1 b& C9 J' K6 G" `0 q
所以結論係,緊係剃腳毛啦7 [8 b4 L9 k% |' ^; q6 Q; t
  g2 r9 i% r3 B  c. v/ o
至於咩方法,要睇下你有無錢1 i0 q) X5 K* c  m4 {
唔係咁有錢,可以自己用剃刀剃,不過記住浸濕左d毛先
7 c# x4 e5 @$ w" _$ a再好d,可以買veet 脫毛膏
3 [' c4 N9 W) F. f, Y3 f/ e8 l) K" `  s
最好就去激光脫毛啦 ^^
作者: schoolchan    時間: 2011-4-10 01:00

引用:
原帖由 prettyin1224 於 2011-4-10 00:54 發表   
4 {: O$ r+ l8 a0 T上PE堂男仔無腳毛唔係問題,最緊要睇下襯唔襯自己style' n/ R, T  |3 f' t0 v( U
有d男仔本身腳毛太粗仲醜怪^^  ^4 x& n$ ?4 F( `/ W- q5 H
相反,CD有腳毛一定唔靚
; {* K+ z( Y! m; U( g所以結論係,緊係剃腳毛啦
4 Y& f1 `  u& E  h  F2 M. G/ u, f5 [& I1 G" M, f; N7 V) ?
至於咩方法,要睇下你有無錢) ?# I6 j2 P6 o4 q9 }4 r, _
唔係咁有錢,可以自己用剃刀剃,不過記住 ...
; r3 p$ \* G: M1 H# V' g; G可唔可以話我知
% e4 N9 f2 U  z# \2 s, e/ R唔同方法既效果呀等等既資料?
作者: prettyin1224    時間: 2011-4-10 01:31     標題: 回復 4# schoolchan 的帖子

剃腳毛會愈來愈粗,幾日就見d根出黎...不過keep住剃都岩讀書時期想省下錢既CD做
  [  o! h( R5 a1 q+ w  S$ B+ a9 j* E9 [1 |! U  i  B
脫毛膏唔會愈來愈粗,效果好少少,大概一個星期先會再見返d腳毛/ G( m4 M5 L) B0 A
0 {: u3 R( K* y3 }, K
蠟我未用過,唔知
4 B8 Q, p- F# `% ~3 p9 ]1 T5 ?2 e; ^* H" f! h; a
而激光脫毛可以維持幾年
作者: schoolchan    時間: 2011-4-10 01:49

引用:
原帖由 prettyin1224 於 2011-4-10 01:31 發表   + J% W( x8 M7 c1 j7 c6 `' T
剃腳毛會愈來愈粗,幾日就見d根出黎...不過keep住剃都岩讀書時期想省下錢既CD做
- [+ g# S, A% }4 ]. u6 f' L0 @5 J7 G3 M
脫毛膏唔會愈來愈粗,效果好少少,大概一個星期先會再見返d腳毛$ z3 \; }' G. K4 b

, x. B2 X5 z/ r2 |( {蠟我未用過,唔知) Q/ b  y: g+ P  T
5 b: }* f3 X& ?. v, T
而激光脫毛可以維持幾年
% a( o2 o3 l" V  x8 r! M脫毛膏幾錢到?
作者: 心儀    時間: 2011-4-10 02:45

我自己都唔係咁鐘意腳毛手毛(唔講CD唔CD,唔CD我都好討厭佢地)
7 v, C+ ?; a8 k( Y0 [2 {呢樣野我真係覺得同性向基唔基無咩關係
6 r9 a  m" C: T# z只係外間有種觀念係男仔就要有/唔可以剃腳毛既(就等同於男仔應該短髮女仔應該長髮)
6 t) K- i* i, o, P, U其實最主要真係過唔過到自己果關
6 _/ k3 c# _3 i過到既話根本唔需要比任何人解釋( u/ t% L9 P: p) b- s3 ]
, L0 G, I! n6 o; [: l
就好似...
& c4 B: j( o/ \( ]7 F頭髮長左厚左唔好睇唔好睇要去剪髮...! `1 C8 }8 F2 h* v
條眉粗左厚左唔好睇要去修眉...
6 F5 c1 {3 C8 f) p腳毛多左長左唔好睇要去剃左佢...4 l6 {" z  P# U6 j. f
我地CD就係鐘意靚架啦
作者: 阿婆    時間: 2011-4-10 02:51

咁岩o既~  c* D: M, l! i; R$ i3 S
雖然我仲未係cd~ (咩都唔係啦~.~)' I1 X5 s* h3 F; p$ W2 s3 x

) q7 W, l  V5 Z; E% e我都想試下脫腳毛 (和手毛) ~ 前幾日係網上搵下搵,又被我搵到lee 到 1 l$ |8 I6 I+ V& R9 ^
# i" V4 _; s* I+ J
但唔知百佳,超級市場 有無lee d野買 0.0? 2 |7 Q1 x& E- [1 A4 D- t
同埋有無牌子介紹~ 9 j/ Q* u8 P4 O; m' E
痛唔緊,最緊要無咁傷皮膚
, p+ |8 p& w9 D6 S0 O6 h% E$ R
4 }: _, m9 x( j# X' h" V- |( P9 K* F8 B9 }) |9 I
不過樓主依家先脫毛,好像會有問題出現 @~@+ n7 X) P3 L  p, O3 l
之前上pe堂,同學都見你有毛...突然有一日...d毛突然無哂.....0 c6 j9 {8 S& s7 y1 f7 f! @

( A! R' u6 X) ~% t/ @[ 本帖最後由 阿婆 於 2011-4-10 02:59 編輯 ]
作者: schoolchan    時間: 2011-4-10 02:56

引用:
原帖由 阿婆 於 2011-4-10 02:51 發表   3 Z! Y, o( U# T# ~+ k$ g: u
咁岩o既~
4 }* ~5 o% u$ G/ a* a雖然我仲咪係cd~ (咩都唔係啦~.~)
8 u/ \! m3 N" x
6 u( Z6 T+ l" [我都想試下脫腳毛 (和手毛) ~ 前幾日係網上搵下搵,又被我搵到lee 到
# R% U! v% w- f
( I3 Y8 M, Q% a5 |, Z8 S2 \但唔知百佳,超級市場 有無lee d野買 0.0? 3 y: r2 R/ [* i
同埋有無牌子介紹~ 7 Y# F2 T" x! C* M# \+ ~* ~
痛唔緊,最緊要無咁傷皮 ...
: h: u/ Y7 B. s5 K系囉
% l. a4 i: x$ U0 k& ~8 \, o我都諗緊
作者: 心儀    時間: 2011-4-10 03:02

用咩方法或者我都可以講下自己
# f9 V" F# j1 F& ]8 f; l( z: o同好多人一樣都係用VEET& c3 D2 ?# K6 N* O
不過用左咁耐6 e# h8 o9 V9 z# L  R( o
我覺得用脫毛膏D毛生返唔粗我"覺得"都係心理上, Q8 S& T# E4 H, q2 B0 ~
其實佢原理同剃一樣2 i. B; @8 \3 D
8 m! ]& ]" q# N
就等同於處理鬚一樣  Z5 V. r. |- S8 V1 z+ C9 {
如果係一直都係剃鬚0 g" o. n- s& p% A0 ?
你點剃都係咁上下粗2 v4 U! u$ b# K; b
但係你拔完佢岩岩生返係好幼的
+ X$ ~( N( f+ Y2 E4 }' ]8 yKEEP住拔就一直幼
. F5 H; z3 h* R2 n6 C# b9 ~如果係拔完之後再剃返7 D) w# [% x0 K/ R$ ]$ T
就會變返未拔之前一樣粗4 l% Y% J" a! {! O( t) x0 G8 K# O

! e* E5 |& A% l; T之所以會幼係因為拔連皮下的根一起拔起,等佢再次形成會係全新的毛,新毛尖尖是幼的
: ~' S# G+ F% W! o  y" T剃的話是再皮上的剃了,因為毛本身會越近根部越粗,所以生返就會粗
7 }) Y8 v6 f) q! s脫毛膏都是一樣,只係將你表皮上的毛"拿"走; m7 T# u, C. }$ J. y
並不涉及皮下,所以生返都係一樣粗(我個人經驗)* h1 \9 M; E- W/ }
如果你腳毛不多,又忍得痛,可以選擇用拔腳毛的方法$ ~" `2 C2 I2 a# q7 o7 X1 ~8 G
/ T: Z  ^! s% C$ _- S: [5 G- @
我用VEET是懶得拔,剃又會容易損,而且VEET用完有一D滋潤令隻腳摸上去特別滑
# ^) b, p% P( @5 ~3 X2 u所以我先用
& ?4 _( n3 P4 W" i而我測試過
. c6 m- |  Q2 s- \/ e腳毛用剃同脫毛膏之後生長時間差不多多少(最多都係兩日)+ I- V' V# O3 l" I( o7 ^0 j; _
始終脫毛膏會比剃乾淨同深入些少,但效果絕對比不上用拔的方法
作者: 阿婆    時間: 2011-4-10 03:04

引用:
原帖由 schoolchan 於 2011-4-10 02:56 發表   % O* a- ^2 @. l6 L) D! o- v/ r
8 J0 ~/ o, _0 m' I5 O) b4 Z1 L- r
系囉 : w9 P" M  \6 I% v- V
我都諗緊
0 Y/ R8 _% C! c& H2 S& M
+ e# B+ y0 d; k+ x, r1 _  l, Z5 o其實我認為...你可以忍到 大考之後 (考完試又唔駛上pe堂,又放暑假,二個月失蹤期 )3 K8 X% r' X0 e
4 z3 Y, S3 p' P% _
先實行脫毛大計
作者: 心儀    時間: 2011-4-10 03:05

引用:
原帖由 阿婆 於 2011-4-10 02:51 發表   
( O) [; q: r7 L+ a  J0 d咁岩o既~
: ]7 A1 h8 w/ g. }雖然我仲未係cd~ (咩都唔係啦~.~)
& R, C# {1 ]- l! ?9 t( m$ `
, `1 }) ~3 Q: g* b  w( s我都想試下脫腳毛 (和手毛) ~ 前幾日係網上搵下搵,又被我搵到lee 到
* u0 ^- k0 G6 ~1 R  w, X* Y
. {7 X( K" m8 p" d' l2 d但唔知百佳,超級市場 有無lee d野買 0.0? , a! B( x: F' @& c2 @. S
同埋有無牌子介紹~
; s- e- {  T1 G' S( t& d痛唔緊,最緊要無咁傷皮 ...
7 w5 r. U3 }+ N反而我覺得剃無咁傷皮膚
' \0 Q- U8 W& I4 j因為脫毛膏係會化學物質"拿"溶D毛
( P; ^. l5 ~) U  U8 H+ w0 G" C要睇下自己皮膚受唔受到- Y; b# ^" K2 f2 ~: @
我見春日姐姐用到隻腳起到一點點
  `; @# h) B1 Z7 b) ^我自己都試過
! u8 h) U* m- J& P" e. s& Y之後再時間減短就無出紅點
8 i! s; g, Q) k  Q不過就無咁乾淨,之後仲要用剃刀執執佢
作者: 阿婆    時間: 2011-4-10 03:20

引用:
原帖由 心儀 於 2011-4-10 03:05 發表   2 |3 ^' a% L% A0 L1 p" ^
; Q* s( ^1 A" F3 P- J5 P9 y+ g
反而我覺得剃無咁傷皮膚
# R& q6 l& a: i7 Q/ d因為脫毛膏係會化學物質"拿"溶D毛5 w' h# J5 T3 J2 Z4 d
要睇下自己皮膚受唔受到, T- Q' Z; T8 k9 S& F" w
我見春日姐姐用到隻腳起到一點點$ ]. ]3 p: I! [- t: |. M: W2 n
我自己都試過
4 `$ ]" K% o* y, `+ B. }, p之後再時間減短就無出紅點
! V1 u, k8 y- `- L不過就無咁乾淨,之後仲要用剃刀執執佢
$ Q# u" N" c* I1 x0 z5 O, W/ F0 @8 p7 ?- U
嗯~
: Q9 a4 k: R6 O& U8 R我覺得剃始終會變粗,到時怕隻腳 剃完,都有黑色一點點 (自己腦裡幻想)0.0
3 w8 H# X& r' i7 ~. w9 }6 h3 \, `) r$ }7 B2 f. S0 l" D' h
其實我最想用牛皮膠紙一野 撕掉的方法
+ p# A. P7 a9 t( a應該是用 脫毛蠟 0.0 但我上網都搵到D女士講,拔左D毛出黎,毛孔會變大,要茶番收毛孔O既水先得 / p  P7 D3 b/ H6 A1 X
1 F. c' c2 b1 a( t: M9 j* B
夜深了,我去睡覺,聽日再上黎~晚安
作者: s97112    時間: 2011-4-10 12:35

=.=天生腳毛吾幼7 ^& y( S$ c% Z) [# \! V# x. ^4 U
不過cd吾cd都可以剃,有幾多男,幾多女腳毛都係粗~
1 F4 c) R7 J. ?
作者: schoolchan    時間: 2011-4-10 12:48

引用:
原帖由 s97112 於 2011-4-10 12:35 發表   # y  h9 o( D$ ]1 T6 t
=.=天生腳毛吾幼
$ N  a$ p1 u' t7 G$ K不過cd吾cd都可以剃,有幾多男,幾多女腳毛都係粗~0 V9 l* k3 j) M- L% B- k
1 ]$ ?, H" W8 @# h1 k
其實都系既+ U* W7 I& N9 I" w
呢d年代,男人腳毛太多都唔好睇
作者: ae111    時間: 2011-4-11 08:53

我就用脫毛機脫毛
作者: schoolchan    時間: 2011-4-11 21:34

引用:
原帖由 心儀 於 2011-4-10 03:05 發表   
! S/ W: R3 S4 v& m* @1 i6 E* }% H8 c0 d- b
反而我覺得剃無咁傷皮膚% O! J- I4 l2 R0 n0 q( Y
因為脫毛膏係會化學物質"拿"溶D毛. j' O/ x7 l4 M" `1 q
要睇下自己皮膚受唔受到# N  Z: e' _. G$ Z
我見春日姐姐用到隻腳起到一點點4 X( G8 ?+ n! l' H) |" {. N
我自己都試過
( r0 x5 ^$ @8 \7 s, B. A之後再時間減短就無出紅點6 Y& Z8 W: T3 {" `1 X) ~
不過就無咁乾淨,之後仲要用剃刀執執佢
# V6 ?1 \3 @# L其實用VEET既程序系點
8 T, ~2 h( b" T! ?可唔可以教下我
作者: sexmic    時間: 2011-4-12 01:32

引用:
原帖由 schoolchan 於 2011-4-11 21:34 發表   & u" W5 `# }; i( L9 B
& i2 K* d5 o! b& t2 @
其實用VEET既程序系點+ c  G/ r& D8 n
可唔可以教下我
8 A3 o! Q8 U/ K6 A  G4 D9 q
/ V5 S8 l! l5 L
只不過搽上有毛地方到大約五分鐘, 然後冲水用海棉擦.9 [3 v0 {- \6 N4 w  k% x
第一次用先脫少少, 過一兩日睇下有無過敏
作者: schoolchan    時間: 2011-4-12 18:48

引用:
原帖由 sexmic 於 2011-4-12 01:32 發表   
( Y, K2 @( Z0 A8 K% M8 [. W8 D2 _) _5 L, w! o8 A
( B: O8 E9 l* U0 h# s. G4 N1 i* H
只不過搽上有毛地方到大約五分鐘, 然後冲水用海棉擦.) g0 d, m/ ~% o9 N# O) j
第一次用先脫少少, 過一兩日睇下有無過敏
# N; {& g! ~* O# J5 A* X: M0 N$ k唔洗剃??

歡迎光臨 戀之天地 (http://hkcd.tv/) Powered by Discuz! 6.1.0