標題: 怎樣才算歧視呢? [打印本頁]

作者: Natixa    時間: 2011-7-17 11:20     標題: 怎樣才算歧視呢?

雖然我一直認為自已是接受cd的
9 U% g( T( ]! j" M/ M原因是我不會笑那些易服的人,自已在家中也會易服
$ L" N" \* y5 U2 Y$ O+ A但我有點懷疑,到底甚麼是歧視呢?
8 u. G0 C: O6 i' J單純接受他人就不算歧視?
. u# c& v5 ?8 i' P% n: T/ r* t* W1 H6 K
我害怕被人知道我是cd,會不會是我對自已的一種歧視呢?
作者: iamonheel    時間: 2011-7-17 12:44

唔明喎, 歧視其實好正常, 啲人夾硬話接受嚟扮嘢扮開放先頂唔順, 好鬼死虛偽囉唔該, 當人唔識嘢未見過世面咩 6 c4 M3 p* e: M+ ]- ?

/ q4 }8 n) c7 a! w: Y9 W% ~; \) g! SCD戀物呢家嘢, 有啲似 食臭豆腐, 煲烟, 我自己食就好過癮 , 但我都唔鍾意人哋喺我面前食, 8 I' Z* B1 P' {+ m8 T- U8 x

% j) c3 t7 Y) J& O同理, 自己 CD 就好地地, 但係到依家都唔太鍾意睇人哋CD, 老實係幾難頂 , 除非絕絕絕絕絕絕少數極高質喇. 8 ?& @- E; ]* a( i+ W  x
5 E# z7 I' G+ B9 j: i$ n
咁即係鍾意睇靚女喇, 明顯一條麻佬著女人衫, 就收埋唔好影響市容喇唔該
0 C; f/ e! ~0 z" i! j5 F  H: J! N, q! N
CD戀物 都係自己柄埋啦唔該, 唔影響到人, 就人人都比面 ok
* d1 a2 V( d( W& P7 ]* C2 ]4 m% j$ ^. D

& z0 |6 q$ F- j1 ^1 I% l2 H. I! Z9 `* @8 F- V; D1 R: c% D
作者: 怯~~    時間: 2011-7-17 13:33

引用:
原帖由 iamonheel 唔明喎, 歧視其實好正常, 啲人夾硬話接受嚟扮嘢扮開放先頂唔順, 好鬼死虛偽囉唔該, 當人唔識嘢未見過世面咩 ! B% F& V( D% h$ l8 y8 w" }
$ E! e* L) B7 h3 p) z
CD戀物呢家嘢, 有啲似 食臭豆腐, 煲烟, 我自己食就 ...
* ]* R5 ~2 [) h' [6 {" Q

- @/ D* ~& V7 `' Z呵..即係講緊我..$ s9 u( S. C& Q  ^

: o& B$ C+ g) l4 O' }/ @# _8 L有d 同感...雖然有時我都會咁睇..
5 f2 e& P! r- C- U7 D8 p但我即時有另一個諗法比自己..
0 g; h! C: A3 w# L0 _4 |
5 y) K+ m( I5 C: W# p: H! q! [人地都係鍾意cd 先cd 其實=鍾意做自己野一樣...
, }8 d# N1 F. R! D) K: y) i只要唔影響到人太過份...如:普通咁行街,食飯..都係=人一個..! ~$ @( K5 t: w  ~0 _6 [
/ J  e1 E" q9 o, `. k' h) h$ S
鍾意一樣野..有時真係唔洗理人點睇..當然要考慮影響問題啦..4 f4 E; [) y" m: r, W9 K! H
鍾意就去做..
0 F1 V) Y: @" b' R6 B5 ?' z
" g8 j  E; @9 n& L3 N9 \
2 R* S! S3 h- C7 J, \$ W: v1 ?+ Heg: 未食臭豆腐之前我覺得好臭..但試左一啖之後就覺得好好食同好香.
- p4 N3 u" X1 n+ [7 F亦都唔介意人地食..
* r) U" L' {" [2 L$ S$ i反之榴槤到今時今日我都接受唔到...亦唔鍾意個種氣味..% Q. t4 J8 y: ^2 @
一打開雪櫃 feel good
作者: 涼宮春日    時間: 2011-7-17 13:53

人總是能接受漂亮的東西.....XD
作者: Daisy    時間: 2011-7-17 15:39

你害怕被人知道自己是cd, 因為你介意別人對cd的負面想法. 可是他們的想法是完全錯誤的, 我們亦無必要跟從他們的意願. 我相信若大家CD得靚既話, 出面對CD既負面想法會逐漸減少. 不過, CD到故意使人認得出你係男人先好, 否則你只係扮女仔或者做偽娘, 無人會發覺你係CD, 對男人著女人衫呢樣嘢既推動都係無幫助.
" p8 u4 B, N/ W4 s; P
0 A  \2 {; Z& m' C$ c部份既人歧視 CD, 我相信係. 但我哋要無畏呢啲不合理既歧視, 想出街CD就出街CD. 呢樣嘢就要考你膽量同心理質素. 努力啊, 我相信你他朝一日會衝破心理壓力, CD出街示眾, 還男人一個公道!- l9 Y0 ^, c( W2 d, [. ~

0 x: E( P( F  c: s# v[ 本帖最後由 Daisy 於 2011-7-17 15:42 編輯 ]
作者: Natixa    時間: 2011-7-17 19:39

引用:
原帖由 Daisy 於 2011-7-17 15:39 發表   
. @4 O  r, Y* u! p: b) S) `你害怕被人知道自己是cd, 因為你介意別人對cd的負面想法. 可是他們的想法是完全錯誤的, 我們亦無必要跟從他們的意願. 我相信若大家CD得靚既話, 出面對CD既負面想法會逐漸減少. 不過, CD到故意使人認得出你係男人先好 ...
: k. g6 `4 }' Z+ l& v9 R' a
事實上,會不會自已也對cd存有負面想法才不想讓別人知道呢?
- w& m/ ?* P  `$ X$ k$ ?就好像去買女裝的時候不想別人認為我是cd,因為自我觀念認為cd不是一件好事
5 `" s: ]$ G+ |( _0 D假如本身認為cd沒甚麽不正常,又怎會怕被人知道自已是cd呢?" N/ n6 V5 E- q3 o  a

8 e1 Z) e% L$ v+ G% K所以我認為部份cd者本身也是歧視cd的9 f" |/ _4 Z* T* ?( n  d

: z6 J$ Z0 ^/ j6 U) h! Z( J  X3 c可能我講得複雜左少少,不知有冇人明白= =
* N  B; s. q5 Z! \4 M) F* p& y! ~2 }5 h4 m. `3 o
作者: judy    時間: 2011-7-17 19:56

引用:
原帖由 Natixa 於 2011-7-17 11:20 發表   
) h* |% T5 h6 o+ z9 \雖然我一直認為自已是接受cd的
3 Q  k# x, l" d, C原因是我不會笑那些易服的人,自已在家中也會易服
9 c$ r. j% o9 n1 e9 B$ U% ?但我有點懷疑,到底甚麼是歧視呢?
& u' O5 Y( a: V9 @單純接受他人就不算歧視?
  k" Z6 e0 W- |; l) c2 @* p
4 _- |* J% Q/ f我害怕被人知道我是cd,會不會是我對自已的一種歧視呢?
5 O4 \6 z- t% V+ `7 Z' m
* O, `8 B% {4 e$ \" M7 l有時候歧視不是別人給的!而是自己太擔心別人的看法~
$ w3 O4 d2 c- d2 S- \9 x6 m我也很害怕被人知道是cd,但不是因為岐視, 而是怕家人和朋友的感受...
作者: mercury1    時間: 2011-7-17 22:51

部份cd者本身也是歧視cd
% j8 R: i6 _/ [( b$ J  p; v) O或者對自已歧視* G: Z, A5 u* M
都係因為仲未夠靚、仲未似女仔# i: u; Z7 P' s
如果真係咁似女仔、D人都唔知你係CD、又點會歧視你呢?
6 G0 I) f" _& [CD出街時要故意使人認得出你係男人、咁同痴線佬周街鬧人一樣會影響市容、
( @) E" e* [/ y- V而外界亦對CD產生負面的感覺

歡迎光臨 戀之天地 (http://hkcd.tv/) Powered by Discuz! 6.1.0