標題: 反對TVB劇集內容視跨性別人士為變態 >< [打印本頁]

作者: adam5354    時間: 2011-11-1 12:41     標題: 反對TVB劇集內容視跨性別人士為變態 ><

反對TVB劇集內容視跨性別人士為變態 ><
  e4 j& G& k, V# b" |3 I/ ?' w  s- L! d, n5 h" s
http://mytv.tvb.com/drama/tillovedouslie/124084#page-1
作者: ae111    時間: 2011-11-1 20:38

由一開始,TVB 的變身男女CHOK CHOK CHOK 的節目就擺明是取笑+挖苦跨性別人士啦.
7 A; k5 p/ q  A5 O- v8 ^TVB 根本就是要這樣做!!!
作者: adam5354    時間: 2011-11-1 20:45

引用:
原帖由 ae111 於 2011-11-1 20:38 發表   
/ [3 y9 N0 z: O; R% O+ x, t由一開始,TVB 的變身男女CHOK CHOK CHOK 的節目就擺明是取笑+挖苦跨性別人士啦.
& _3 k0 c" K) _) W, G9 ZTVB 根本就是要這樣做!!!
. e, g  \+ @) M' a0 I5 U' r你攪錯了不是說變身男女CHOK CHOK CHOK 的節目呀~~ 1 O: I. W- y4 D; P7 l+ N6 t
是說電視劇集呀~~ 6 T, A% N+ D$ p3 g
看清楚先回覆丫~~胡亂回覆握分~~

作者: 十指套衣裳    時間: 2011-11-1 21:54

引用:
原帖由 ae111 於 2011-11-1 20:38 發表   ! a# ^9 i* i) d& n; l
由一開始,TVB 的變身男女CHOK CHOK CHOK 的節目就擺明是取笑+挖苦跨性別人士啦.8 @2 Q# q: V5 X, R) H2 _
TVB 根本就是要這樣做!!!
+ y" ^$ X- H- J  B7 s
' y% F+ [5 U9 M) R6 _" s" J變身男女本身製作得都唔好...2 u' Q( L# @5 y
個節目好似係俾d 嘉賓出show 多過偽娘! t/ l+ u/ `+ S/ _8 M. ]% O
d 左右對稱面, 我要喜怒哀樂嗰d 無聊環節霸晒d 時間. x, u- ^# `5 |9 p* O/ W& O+ Y
正式偽娘出場得15分鐘都冇, 而且d 化妝又差, 一味厚粉,
* m, q/ V! B4 t& x% g5 id偽娘又個個目無表情, 好似死左全家咁,
. e8 w  ~5 n8 h答人問題個個答到好似摟"門小"咁, - n6 x) h/ c7 d/ N, G( j
成個show pro 少少好冇?
1 D6 C& G. g7 r) x睇下日本d 偽娘show, 再睇下呢個就知龍與鳳
' q& S# c2 _! H" K' j- ?8 T- C9 |
4 f  ]1 H$ c  G. Q4 W$ s可能亞視整個偽娘show會好d 囉, 人地有時都好有創意, 而且大膽! J3 `) Q; }8 ]$ y# a
以前都有 av事務所
作者: pingu142857    時間: 2011-11-1 23:44

說什麼細個個陣做過着裙呢D"變態"野呀麻
( v- m4 l9 j% y6 a  I這我都得反感2 @3 n% P- K3 E7 ]  D1 D  Q
TVB呢排好中意用CD反串跨性別做題材,但reserch又不足,心態又以開玩笑為主..* ], S) l/ W8 e/ X8 N4 F

作者: 香兒    時間: 2011-11-1 23:49

佢講第一定第二集的<結分@方程式.... w$ O7 F) H! T; x2 ?: a6 j
上TVB.com重溫下吧
作者: miku386    時間: 2011-11-2 01:16

套野兩日都係度講.....* X- K- j* j$ _+ \
呀仔中意扮女人呢D變態野=.=之類的說話,+ U. i! v9 l6 Q; T- r' s" _1 s
灰晒
作者: shanaslala    時間: 2011-11-2 01:44

TVB無話變態,
+ l5 L: [. E, g$ u: U" X: c3 Y, X" i$ `8 E
演員只係演返父母發現兒子變裝行為的心態姐. 佢演得唔似咪最多話佢演技未到家囉.
4 D0 o0 \- r. ^, ^: h& X$ R2 h
( Z! \4 `+ h+ U# i0 h+ N$ h8 k8 ^7 \唸深一層, 張兆輝(戲中的爸爸)係現實中, 如果第1次見到兒子女裝, 可能真係會咁講呢.' h0 c; @& |4 j) n3 G7 w& p

5 n9 P9 {7 s2 F- {& i* ?如果一開始講話"你咁著都幾靚丫~"    唔係覺得仲假咩? (特別係中國人社會)
作者: w-wing    時間: 2011-11-2 23:23

我覺好貼近現在的家庭實況,其實每部份都暗示啲待人處事道理,仲間中講了一兩句怕人唔明,呢兩集主要講家人之間要溝通,不過編劇交待得差(內容易令人通俗定義扮女人就是變態),計埋請工人果段,個劇乜性别都歧视啦,無奈現實就是如此。
作者: fung2006    時間: 2011-11-14 20:50

個日本偽娘節目叫咩名?
( C, ?3 V6 D- N" k6 R0 T等我響日本睇電視留意下, H7 r: i8 H5 U& t+ P0 k

: o! y$ A5 Y% t0 v5 j: h1 m[ 本帖最後由 fung2006 於 2011-11-14 21:45 編輯 ]
作者: willy    時間: 2011-11-14 21:05

引用:
原帖由 fung2006 於 2011-11-14 20:50 發表   2 T, b: ~% d3 ]5 x( N, L% k6 l
[quote]原帖由 十指套衣裳 於 2011-11-1 21:54 發表   # K3 l* y* v# I% C# V& ~

+ Z# P# t" ?0 F( H1 ]: `1 |: z- @9 {. t: y6 X0 z( n
變身男女本身製作得都唔好...
2 R6 k$ J  m0 \% x, {  F個節 ...
* z7 F. w& A; j$ z6 Q: ^4 B
1 I0 r3 k. J0 }5 V7 y8 L( j; R0 n
所以呢個節目, 我無點睇過.

歡迎光臨 戀之天地 (http://hkcd.tv/) Powered by Discuz! 6.1.0