標題: 外表女性化? [打印本頁]

作者: difference    時間: 2012-4-29 00:03     標題: 外表女性化?

HRT已經開始左有一段時間,外表上係有d唔同以前" d+ a# q# G2 Z
加上我習慣左出街都會上少少粉,可能就係咁嘅關係& d$ R( P$ v" S, m$ p
平時男裝行街都有唔少人叫我小姐/miss5 M) w3 c! y& q3 w  p/ a/ O
所以我而家打扮其實都比較中性,無奈身份證上
0 T. z) [3 @$ G4 i; |/ ]性別都係寫住男性!我從來都唔敢完全女裝出街
8 ^+ B3 `% z) l( [+ s  e2 Z0 e" |但係今日發生嘅事,係一個啟示?定係我諗多左呢?
* K1 e- u$ |/ o5 m+ E, `$ x/ a  J今日同屋企人去食飯,食完就有人埋黎收碗碟" }1 t( Q) ~: S) c3 J# E5 K
個侍應企我隔離,問我:"小姐呢個係咪唔要啦?"
; \, t! H* O$ C3 N5 q; t8 f# l- I........ - ]! N) t0 E5 q1 E5 y
ok,咁食完飯咪行下商場啦,我地幾個人入左去一間舖睇野
1 p5 G0 ~" h9 z* r" G5 Y! R7 l無幾耐我好似聽到一把女人聲講乜乜無戴bra之類
% A- ~) E2 X0 p4 q1 T  ~自然反應令轉頭周圍望下,當時我見有兩個女仔望住我
# V! l( q. l2 m/ ]2 n2 L$ a........
8 r) y& N* U/ y4 O6 Q如果我自己出街,我會著件tube
! H( u/ y& }" v6 q4 A9 k不過今日因為同屋企人去街,所以只係著左一件厚少少嘅背心
2 ]) @3 a* q9 N0 T; ^& _" Q8 w3 Y........
( t$ N6 I" {" j; Y9 @其實我係咪應該開始要著得女性化多d呢?
$ I3 ]2 G. m% P3 _7 m4 u4 [. k7 i$ E7 Y: L" k
作者: difference    時間: 2012-4-29 00:04

另外我想問點set權限架?
作者: Sila_Ko    時間: 2012-4-29 00:18

引用:
原帖由 difference 於 29-4-2012 00:03 發表   0 |0 i1 u( d' W3 z' p+ K
HRT已經開始左有一段時間,外表上係有d唔同以前9 ?+ r3 l* R0 t- C* o, z9 }3 }. ]
加上我習慣左出街都會上少少粉,可能就係咁嘅關係
- W1 h9 A( Q/ e平時男裝行街都有唔少人叫我小姐/miss
7 Q$ h3 x7 Q( M9 G% w; ?4 Z所以我而家打扮其實都比較中性,無奈身份證上
4 c% f7 F8 H, \; r8 D性別都係寫住男性!我從來 ...
0 Q: W, j, ?/ l1)接受HRT之前有無同家人充分討論7 @2 T% _/ u1 B! [; C
雖然係個人決定,但因為身體有變,你屋企人一定知.最好同佢地溝通,可能佢地會支持/協助你
% p8 @0 O8 W7 b/ _% N1 C2)平時嘅衣著方面按自己喜好啦
+ X, u% N# L: E* p# g; }( R有啲女生一樣會著得比較男性化的
作者: difference    時間: 2012-4-29 14:14

引用:
原帖由 Sila_Ko 於 2012-4-29 00:18 發表   4 f# `9 l# ~" V

. Q4 k! e, b% p1)接受HRT之前有無同家人充分討論
' U( v! r7 {( v: t雖然係個人決定,但因為身體有變,你屋企人一定知.最好同佢地溝通,可能佢地會支持/協助你
$ p, {8 M; O) g5 U1 r5 L2)平時嘅衣著方面按自己喜好啦
7 O4 t. T  i% @% W5 `* t1 Y7 t6 P有啲女生一樣會著得比較男性化的
7 N' c, i+ {8 D! ~

: V! K  [( F* G* e$ n( v0 N你講得岩,屋企人遲早都會知道5 V5 z/ q* u$ y4 x2 f# I1 q* K
而且我覺得而家佢地已經開始懷疑
8 ^6 g' Y( ?% k4 z+ i: O4 i0 N& a不過佢地嘅反應,應該係唔會接受 & r+ u! K5 z1 y) b
我都有好多女性化d嘅衫,但係買左就好少著
0 A0 B+ t! ?4 g% |有時候自己一個人出街就會著下囉 - V# m5 u2 l+ X
其實HRT之後好多男裝已經著唔到' {6 [$ L9 O- L, {9 z, Y" u  `
牛仔褲平時我就著女裝多
作者: ydsncan    時間: 2012-4-30 13:57

遲早都會知,咁你不如先準備一下點講啦。不論接不接受到,自己講最少家人覺得你係有尊重渠。到佢地自己發現先攤牌,我覺得不係咁好。0 T1 B, o+ }: C: m  p; P( I* q8 L

" ~& y  G+ N2 o) f+ ?, g% k講開牛仔褲,我平時都著女裝牛仔褲。男裝牛仔褲多數係高腰而且褲管太大根本不合身又少種類嘅選擇。比較好嘅都好貴。咁不如買女裝啦。所以就一直咁著啦。然後覺得越來越多女裝衫合身合意……
作者: difference    時間: 2012-5-3 22:33

睇PWH果時,佢地都有問我,如果無家庭壓力,我會選擇做手術.........
作者: wyc    時間: 2022-12-18 17:33

作者: Danielle12    時間: 2023-2-5 16:11

進行SRS未必係壞事

歡迎光臨 戀之天地 (http://hkcd.tv/) Powered by Discuz! 6.1.0