標題: [求助] 關於脫毛問題 [打印本頁]

作者: miniandrew    時間: 2009-2-6 18:57     標題: 關於脫毛問題

想問一下各位有咩好介紹) [: z5 [. \" A, B6 I2 i; R
除左脫毛機外# i0 K7 m! N0 }9 ~
仲有咩有效方法可以脫毛?
( h  C+ l# ^' t想問一下買剃鬚刀+剃鬚膏得唔得?
作者: cdtv    時間: 2009-2-6 20:49

其實脫毛蠟紙都唔錯 , 只係太麻煩 , 我脫一次雙腳差唔多都要半個鐘以上
0 _3 I. O" o$ ~- B2 T: Z1 g% Z不過就可以 keep 得耐 d
" T, f3 L& `+ d我自己多數都係用脫毛膏8 D) Y" F  ~- x6 f2 D
沖涼時塗上 , 幾分鐘之後掃走 , 夠方便1 H2 r6 `. l/ A
我遲 d 諗住試下 yahoo 介紹o既呢個+ @) M5 Q4 i2 O' p! m

% |# Z3 T" n3 O* [+ t% P' g) lhttp://hk.promo.yahoo.com/style/pg2008/step4.html
作者: applechoi    時間: 2009-2-6 21:27

用剃鬚刀無話唔得, 都係剃刀ma
( H0 P' h/ O, M0 L; S你只用剃刀唔用脫毛膏都得, 不過易d剃損lor
. c, r7 ?& C( }/ R' P剃鬚膏唔係唔用得, 不過好似浪費左d
作者: 芭蕾小精靈    時間: 2009-2-7 01:45

我試過用剃刀剃了, 但沖涼個陣剃, 慢慢咁剃, 時間耐, 又易剔損...) P8 S7 m, V  q1 Z
不過我剃完之後屋企人竟然沒問
作者: BETTY    時間: 2009-2-7 02:08

有冇方法使到鬚根睇唔到 !!
作者: ch1925hk    時間: 2009-2-7 04:31

Silk'n Laser Hair Removal
# Q: V7 L3 r2 E4 |" Z4 j% ~* q[attach]7519[/attach]' [% P* N6 b& G/ J
[attach]7520[/attach]
. I8 o! h! O8 @1 c5 p9 S8 _: v$ s* a, I5 d1 `2 g9 L# {6 e: {- ^
試下呢個,家庭用激光脫毛機,我都買左個,要us$880,不過我重未收到,應該較果會幾好.6 }2 N% y# O: H$ `# ~- e& ?

( p% |  J6 L) F2 w9 R" Zhttp://www.makemeheal.com/mmh/pr ... ood_morning_america
作者: 芭蕾小精靈    時間: 2009-2-7 08:58

引用:
原帖由 ch1925hk 於 2009-2-7 04:31 發表 - X+ h, i+ k5 F" t! V9 {* X: }
- ?# F" a  @0 C3 t$ Y7519, t4 G' ^+ C( d, Y- [  J4 [
7520" u- h- n9 f& R4 K

+ \% ~, }, O1 r- V試下呢個,家庭用激光脫毛機,我都買左個,要us$880,不過我重未收到,應該較果會幾好.
% Q4 f1 ?0 B  |  n; E  }& q
+ n+ H7 s; N' q* \0 Jhttp://www.makemeheal.com/mmh/pr ... .vm?procid=13&c ...
8 x! D' Z, e! ~. o# U好貴....us880...
' Z5 K5 \/ X6 D% O, G7 `% t1 L/ g6 D五六千.....
作者: miniandrew    時間: 2009-2-8 10:04

引用:
原帖由 ch1925hk 於 2009-2-7 04:31 發表 ' J9 L2 f7 }9 y' P
" Q! i& C# f/ z* j7519  A! b" ^. Q  Y1 |+ T8 y. ^) Y
75202 R( t6 x9 n% o; K7 c, m& t

/ `6 d0 J9 a3 n7 `4 {試下呢個,家庭用激光脫毛機,我都買左個,要us$880,不過我重未收到,應該較果會幾好.
$ d' v! u$ z, K8 X" U, _% d* s3 A- ?& I/ A2 j- u
http://www.makemeheal.com/mmh/pr ... .vm?procid=13&c ...
1 i$ n3 Z3 [) a
( h8 F/ `7 x$ h# }+ R1 J好似好得wor6 J' ?( D0 K9 `) G2 _3 z) T  a+ k
你收到用完話我知下
' _2 \8 q& j& f. i) Z9 K' h! o你個價錢係880hkd定係要880x7.78...
作者: clover    時間: 2009-2-12 00:44

我試過大半年要手拔, 後來有很多倒毛現象, 唔知各位姊妹有乜方法解決呢?
作者: victorywu    時間: 2009-3-30 22:09

脱毛用膏类效果比较好!
作者: mmlee    時間: 2009-5-3 16:55

關於脫毛呢樣野我就頭都痛喇....& h* d! v9 V! C2 P
事關我用機拔總有d會拔斷, 留晒d鬚根響度, 好難睇>..<". }1 d# U1 Y; H2 A
而且倒毛情況嚴重, 成日要搵野"挑"出黎, 搞到隻腳紅晒=..=
' t2 K# Q7 l. S1 n8 C/ {脫毛膏真係可以乾淨d嗎? 我倒想試試
作者: bakaruri    時間: 2009-5-7 14:23

我都有好多倒毛情況..
% g, ^3 m# l/ S1 z唔知點算
作者: shinobu    時間: 2009-6-2 23:39

引用:
原帖由 mmlee 於 2009-5-3 16:55 發表
, @' g# |0 F1 `  A關於脫毛呢樣野我就頭都痛喇....
% q9 D& c# p# u  R- O, |事關我用機拔總有d會拔斷, 留晒d鬚根響度, 好難睇>..
) {/ i7 c( t; ]1 o& _' s" S/ J我今晚用膏脫(腳 + 小弟周邊)
" V9 d# @( O# c7 V) td 味難頂到想嘔
) s+ R7 K) s8 z* T6 _3 P但過時後又唔係100% 清得晒喎" O( |$ l4 w( V1 J
激死
作者: ch1925hk    時間: 2009-11-19 22:50

我已經差不多用了這個脫毛機好幾個月,效果幾好,我主要把面上的鬚,腋下的毛,和其它部位的毛除去,但要有恆心,每兩個星期做一次,我的使用方法如下:先用剃鬚刀除去毛,再用脫毛機貼在想除毛的位置按動,較粗的毛,我會重覆使用兩次,軟的毛只用一次,就可以.5 L; R" l3 G* h9 C
現在效果,我很滿意.
) q. q6 L/ F; P/ P6 [1 f2 ^註:開始使用這脫毛機,部位會出現小小燙,但機上會送風,把燙的部位舒服一點,但過後有少少痕癢,不過短暫.' k8 b: X3 K$ _  O9 g4 c
重覆做過5至6次,會看到效果.
4 [, r7 g% p+ U9 \' K/ e$ O8 V+ \; x但我要告訴大家想買這機器的朋友,它須好.但要更換激光燈膽,這個燈膽幾貴,我在ebay買5個,差不多$200美金.(燈膽壽命,以我只做面上的鬍鬚(重覆3次,用最大的5度)和腋下的毛(只做一次)以按照上述計算,可以做4-5次,便要更換燈膽.
作者: cdtv    時間: 2009-11-20 23:09

引用:
原帖由 ch1925hk 於 2009-11-19 22:50 發表   , y, X1 W* Z# K/ Z2 |' l) X
我已經差不多用了這個脫毛機好幾個月,效果幾好,我主要把面上的鬚,腋下的毛,和其它部位的毛除去,但要有恆心,每兩個星期做一次,我的使用方法如下:先用剃鬚刀除去毛,再用脫毛機貼在想除毛的位置按動,較粗的毛,我會重覆使 ...
. V  e1 f$ B  d9 _" H" B! r
那你現在是不是不長腋毛了?
作者: ch1925hk    時間: 2009-11-22 00:25

引用:
原帖由 cdtv 於 2009-11-20 23:09 發表   - S6 |" y9 A- G/ _6 L7 k

) m% }8 S8 m7 V0 I- C) h那你現在是不是不長腋毛了?
9 q7 m0 t$ A: F- @+ k+ {* B3 V- s7 @

! k; [' g  c7 e: c1 l1 t我上面的回覆打錯了,是每星期做兩次才對,不是每兩星期做一次!2 M  i& @' {/ t, m  Y4 Q3 M$ Q

3 E* v) L3 _$ n' u+ P6 d我現在的腋毛基本上是不會生長,因為我本身不太多腋毛,和我保持一星期做兩次,所以就算有都是一些非常細小又不明顯的小毛./ M$ S  x3 \) D' j8 A

5 R2 Q" ]: e3 J[ 本帖最後由 ch1925hk 於 2009-11-22 00:27 編輯 ]
作者: kkchan6999    時間: 2009-12-22 10:50

這個脫毛機可以脫下面(小弟弟)的毛嗎?
作者: ~戀*Angela*~    時間: 2009-12-22 21:24

引用:
原帖由 kkchan6999 於 2009-12-22 10:50 發表   
% i' j) B' }, [' U# F5 a這個脫毛機可以脫下面(小弟弟)的毛嗎?
/ G- J$ d! |, y- A9 Y% i; r/ W( H! H  t$ x
一定不適宜啦: b6 f& a! w" t, e9 U: s% L
俾 d 雷射光照一照, 分分鐘細胞受損搞到不育添呀, 勸你千祈唔好試
作者: hkhelen    時間: 2010-3-23 23:24

小妹通常用veet
作者: badboy0605    時間: 2010-6-30 21:39

我覺得都系用剃毛刀好D~刮佐如果擔心卑人知仲可以自己生番出黎~飛利浦既幾好用,推薦下~& W' ^3 e4 U- C0 G& e
除毛膏聽講會影響之後生番出黎喔,我就唔系好敢用了~驚以後都生唔到~
作者: Joe    時間: 2010-6-30 21:44

我只係用剃鬚刀~
1 ?) P' G" H& _: T2 f; y, ?& `不過剃個時係沖緊涼
0 t5 I; \0 Q! u$ w3 _, Y* F' qD毛濕左易剃又唔會好易剃損~
作者: prettyin1224    時間: 2011-1-15 14:48

最難搞係d根啊,腳毛脫了,還有一點小黑點係度,點搞??
作者: 會員    時間: 2012-4-6 18:24

用針取左去毛孔黑點

歡迎光臨 戀之天地 (http://hkcd.tv/) Powered by Discuz! 6.1.0