標題: 變性天使被迫瞓公園 [打印本頁]

作者: ae111    時間: 2012-6-18 18:37     標題: 變性天使被迫瞓公園

轉載自http://www.sharpdaily.hk/article/news/20120618/102516
: E% `4 i  J; z: E; ?7 u+ j3 r! H3 K( ]7 w9 j5 a/ c1 V/ p
& S. O5 a% b: ]1 F, `% S* Z
無家可歸的Angel曾被迫在粉嶺一個小公園露宿一個多月。馬泉崇攝
! d$ d& N/ W9 T6 N( I【本報訊】廿多歲的青年因一套黑色碎花裙,內心深處的女兒心被喚醒,激發「她」易服變性,卻換來社會冷眼歧視,遭家人朋友唾棄。沒有慈善收容中心願意收留,一度淪落至露宿街頭,已排期做變性手術的她,只冀盼獲母親包容和接納。5 _& n+ @4 d' S/ I! o  Q
! t2 C6 y. A4 d; Z: j
已易名Angel的「她」四年前突然對女裝服飾感興趣,買了一條黑色碎花裙及灰色吊帶上衫,「一着上身就覺得原來女裝先適合我,感覺好靚好合身」,自此不時獨自在家穿女裝。( z% K) E: c% G: R  x
任職髮型屋學徒的Angel於兩年前鼓起勇氣穿女裝返工,老闆驚訝說:「你想點呀?」禁止她再以女裝示人。未幾遭商場保安投訴Angel使用女廁,老闆索性炒她魷魚。: @; n2 }/ D& f

3 H( ~$ S/ k& P* |3 t; f1 N) L2 A8 e3 n. e: P
想起母親,堅強的Angel亦忍不住流淚。' r$ H/ {% E0 g0 ~& j
「你要變性就唔好留喺屋企」6 T$ G% C) h$ w  o9 b
Angel努力搵工,皆白眼,「總之就算見工過程幾好,只要佢哋見到我張身份證係男仔,但外貌係女仔,態度就會180度轉變。」朋友亦離她而去。
0 a3 ?# q9 j! H! ~周遭冷眼的傷害卻不及家人的背棄令她痛心,「你要變性就唔好留喺屋企!」母親與她割席的一幕,歷歷在目。Angel自此流落街頭,晚上瑟縮在公園的長椅上,被蚊蟲咬得全身腫痛,穿女裝短裙的她又怕受欺凌,根本無法入睡。餓了,她就執紙皮變賣,買麵包裹腹。
& X/ ~4 @9 c: @, g" Y; a她又不斷向社福機構求助,都大吃閉門羹。直至同志團體香港彩虹答應收留她,才結束一個多月的流離失所日子,並獲協助申請綜援和公屋。: m* o1 K, Z- y
已兩年無聯絡母親的Angel期望在9月變性手術後再跟至親團聚,她紅着眼說:「到時佢無得再阻止我,可以接受我。」
作者: Jay    時間: 2012-6-18 19:22

佢都好慘下啊!  冇人可以幫佢啊
2 {4 {! }7 N* l& [4 ?( P系香港呢D地方一定會歧見佢啊! 如果系外國就唔會!
作者: 十指套衣裳    時間: 2012-6-18 20:10

希望angel 快d 上到樓啦
作者: 米爾絲    時間: 2012-6-18 20:19

直至同志團體香港彩虹答應收留她9 m' e- e1 R* n
3 L! X3 L7 F' u* ?4 }$ q. P) Z' V& i
可是已經有人幫她了呢怎麼會沒有呢
作者: c4defusekit    時間: 2012-6-18 22:07

香港人係好現實,特別係D做老細,怕影響公司形象
作者: 月見乃夜櫻    時間: 2012-6-18 22:34

佢真係好慘, 居然連摰親都唔接納佢:(
' N' B$ t& _+ M我老豆睇完呢單新聞之後居然仲話佢抵死囉6 K- w9 F, c# z8 |- O. [
「生出嚟果係男人, 點知後來變左做女人, 好難叫人接受姐, 本身係女人就冇所謂」5 s* |5 ]: O. K
跟住講下講下話題就跳左去TB度~.~% n( `. |0 C. B
唉我都想我出世果時係女仔囉, 但係佢地生我出嚟係男仔而我又真係中意女裝咁都冇計架
3 z3 B& i5 |2 |3 q! n$ _睇怕如果我比佢發現我中意cd都真係死得人多, 下個上報應該會係我/_\
作者: 08miki08    時間: 2012-6-18 23:09

引用:
原帖由 月見乃夜櫻 於 2012-6-18 22:34 發表   
" R1 [* T/ j: N+ S. \. u+ Y1 N佢真係好慘, 居然連摰親都唔接納佢:(
4 N( f+ O2 s) q! E$ V我老豆睇完呢單新聞之後居然仲話佢抵死囉8 k) C& Q, }3 c0 P( b
「生出嚟果係男人, 點知後來變左做女人, 好難叫人接受姐, 本身係女人就冇所謂」" j+ f7 |. ~$ F5 E" l2 Q* f  z
跟住講下講下話題就跳左去TB度~.~  S7 U1 i( H0 v1 U" B& K8 F+ c( F
唉我都想我 ...
; U$ ~, W+ ~, I5 E
4 f) `4 r. k+ d3 O
同你老豆死過嘛, 人地想做女仔有咩唔妥呀, 你理得人姐!
作者: 月見乃夜櫻    時間: 2012-6-19 00:01     標題: 回復 7# 08miki08 的帖子

話哂都係老豆/_\. b; s+ D, R$ _/ o. T# w
唔通父親節一過就同佢反面咩
作者: 思欣BB    時間: 2012-6-19 00:12

我尊重她的決定!但不應同他的做法
作者: mercury1    時間: 2012-6-19 02:19

做事太衝動了
5 P; P* @$ R% n- n0 V. d. G$ B+ W" s  Z% @
一個長髮的髮型屋男學徒、平常不過、點解唔等到9月變性手術後先著女裝返工呢+ M7 o3 V( F! M1 T9 R

" y% T. z# \) `' H又未變性又想去女廁,我做老闆都會炒佢魷魚、一日未變性都係男、不男不女又點揾工呢
作者: Jay    時間: 2012-6-19 03:47     標題: 回復 10# mercury1 的帖子

我同意啊! 太衝動等到9月做左真女人返工著女裝都唔會比人咁炒啦!
作者: 08miki08    時間: 2012-6-19 08:37

唉,你地講就容易,有事果個唔係你,你地又點會明我地點諗喎!
作者: JoJo1217    時間: 2012-6-19 15:34

引用:
原帖由 mercury1 於 2012-6-19 02:19 發表   
# v& J) H! Q$ k+ J( j! g, Z做事太衝動了
1 v" i  I* ^9 O% H  f# U: z
. \% _2 Q6 u0 }, R0 c( p一個長髮的髮型屋男學徒、平常不過、點解唔等到9月變性手術後先著女裝返工呢0 {' Q& I4 n- n6 U2 v; Y

7 S) x# u" T! I  v9 B* P又未變性又想去女廁,我做老闆都會炒佢魷魚、一日未變性都係男、不男不女又點揾工呢
( Z) k7 D% @! L
3 {6 \- G4 P9 Y& Y9 X5 Q' q係羅, 着住男裝做野, 客人好奇咪同佢講排緊期做手術囉,使乜咁堅持而家就着女裝入女厠呢。
作者: 口罩    時間: 2012-6-19 16:34

https://m.facebook.com/szenga.hk.net?locale2=zh_TW
' X% {0 q- R) w$ I5 i6 T雖然佢講好說話,但係佢個樣咸咸濕濕咁
作者: ft19962006    時間: 2012-6-19 16:35

睇來各種各樣既歧視,在香港依然存在。
作者: antpower    時間: 2012-6-19 17:36

佢突然間去得咁盡,又冇計劃一味冲動,一定死啦!
作者: angela_fung    時間: 2012-6-19 18:25

真係慘呀, 佢咁樣一個人訓公園安全咩?
作者: ae111    時間: 2012-6-19 20:13

鴨舌店願聘 變性天使: 想做salon
0 K! o# c! O6 ^/ ahttp://www.sharpdaily.hk/article/news/20120619/103080?ref=fb
4 ~+ _. L* p# ]; O1 J% d
' s# P, b) Z0 t  j# T【本報訊】即使受盡社會歧視、被家人離棄,男兒身女兒心的變性天使Angel,仍無悔行出第一步,勇於向世人宣告:「我要做女仔!」歷盡失業及流落街頭的Angel執意變身的事迹,昨日經報道後感動無數人,更有善心老闆娘聯絡本報,表示願意給「她」一份工。
& ~& N& L6 ?6 G* X4 i* d) s+ Q. F" ?; S; q4 r0 Q
Angel兩年前踏上變性路,被老闆「炒魷魚」後,見工時亦受盡白眼,一直失業靠執垃圾度日。" s( \( S2 e! w3 R& Y# I* }
台式小食店店主張小姐昨日表示願意聘請「她」做銷售員,認為她可以從面對客人中鍛鍊自己,只要通過三天試工期便可成為正式員工,惟原本當髮型屋學徒的Angel,仍對髮型屋工作念念不忘,認為「唔啱做」。' w. d: W6 C( ?. u( y) M. Z, t6 ?. O
4 [; v3 O3 |; y' a' N" i

/ L3 S* J2 i6 g' H9 R" i4 e台灣小食店店主願意聘用,Angel專程到店道謝,可因老闆娘不在撲空。
: E& C# {$ {8 o, k8 e) V「要忠於自己嘅選擇」
4 e' e0 C/ S. \  D9 Z3 h, b/ d但Angel仍心存感激,昨日專程跑到小食店道謝,可惜張小姐不在,但表示會將恩情銘記於心。4 Q, }0 @+ A  Q8 o  j
Angel的事迹在網上引起熱烈討論,不少網民表示支持,叫她「加油」,又安慰稱「屋企人點都會接受你的!……只要生存緊,唔係做殺人放火嘅事,無需要自責!」
' C" M' Q% L  Z" {一直將「真我」壓抑的Angel,在報道出街後,終能敞開心懷,「我覺得自己係先行者,畀世人知道,要忠於自己嘅選擇,踏出第一步,堅持落去,過自己想過嘅生活。」
2 g6 C7 a$ V$ f# i6 O$ Y+ |" s已服食荷爾蒙一段時間的Angel,身材及聲音都很女性化,現在一心期待9月接受變性手術,「如果有日我死咗,但仲係一個男兒身,會一世遺憾」。
作者: heel    時間: 2012-6-19 21:11

大家不要甘天真,,,,,* o) z) O! M1 M# r- A6 f' ^' _
http://162hk.net.c25.sitepreview ... &extra=page%3D4
, s* _! l7 S' k% g0 J4 q甘好心未打俾他 人地一日收入可能多個妳地一個月LA!!
作者: amanda    時間: 2012-6-19 22:32

引用:
原帖由 heel 於 2012-6-19 21:11 發表   ) \. g. e6 H0 g9 J; k1 |7 _" @
大家不要甘天真,,,,,
4 E. y* c% g/ q2 |3 Q" Ahttp://162hk.net.c25.sitepreview ... &extra=page%3D4
5 R+ R. Z0 D7 i1 ]# ^3 B( O甘好心未打俾他 人地一日收入可能多個妳地一個月LA!!
7 b- a) E7 N% d+ {0 ~# Y
點解佢咁唔自愛...
作者: 口罩    時間: 2012-6-19 23:21

引用:
原帖由 amanda 於 2012-6-19 22:32 發表   ! o. M7 f8 N8 }4 r8 k
+ V3 h3 M4 R2 x, D4 l3 a
點解佢咁唔自愛...
6 Y, M3 W, R+ F4 \/ H8 p: x哈哈到最後這件事揚出
8 B- z- y! X! H3 g* s9 ]2 z大家又更睇唔起CD/TS啦
( d1 S. H, H. r$ c  f; m, w咩女兒心.....車!
作者: 08miki08    時間: 2012-6-19 23:49

引用:
原帖由 口罩 於 2012-6-19 23:21 發表   
5 X: T8 v0 K8 }+ \3 L4 U7 }: G) S* G8 V5 R% V$ `, Y* j
哈哈到最後這件事揚出% b: i+ H( I7 R9 O- G7 U, v
大家又更睇唔起CD/TS啦/ r- b/ C+ \& E# v
咩女兒心.....車!
, [6 h' v% z3 D" g* A' B* z2 m, d/ x
  M. ^4 G* S/ |6 x9 x8 R. |" k就算佢真係有做過呢行,你又有無諗過佢點解要做呢行呢?
6 p+ Z5 `! F  v5 v0 H人地嘅原因係咩你都唔知就唔好亂講啦!
作者: Sila_Ko    時間: 2012-6-20 00:25

引用:
原帖由 口罩 於 19-6-2012 23:21 發表   8 n5 H: ]& Y3 D2 y

2 E$ L" b8 O' U+ Q" v哈哈到最後這件事揚出
9 K$ E$ O- B' j( Z5 z大家又更睇唔起CD/TS啦
- ^& M9 i' T! B# O咩女兒心.....車!
* {  H5 K5 ]3 J5 e7 {3 v- G3 {; \http://feminization4zh.blog125.fc2.com/blog-entry-79.html; F! Y5 p+ `+ Y% r5 y
呢篇嘢講得幾啱:如果連這些基本的女性化心理與行為都做不到,我不懂為何會有人就開始考慮荷爾蒙、HRT,或是用更激烈的方式,想要改變自己的外在,甚至去懷疑自己的性向。9 Y, \- Z; {% b- F; |- @
雖然社會係睇唔起CD/TS,但係咪我地應該先做好自己先?
作者: 口罩    時間: 2012-6-20 00:56

引用:
原帖由 08miki08 於 2012-6-19 23:49 發表   
0 H3 ]( Q6 Y9 `, A+ X0 k( w
7 ~) y" Y- x" M- _+ O6 R, y- n9 f. J. i; J6 S
就算佢真係有做過呢行,你又有無諗過佢點解要做呢行呢?
0 F; N4 [) C( W# W4 B. }9 Z' z  [人地嘅原因係咩你都唔知就唔好亂講啦!
. A$ ~3 X) h! o0 v你會唔會太激動呀?3 G0 a/ z+ S" M% A$ w
就係現實大部份一般人表面既思想,就係唔會點諗
! z# p# ~0 a& C+ p# ^佢上左新聞講到悲劇重重但係比人發現佢有個呢d經歷
8 t& _& q1 l. O* v我諗現實既人如果唔係"當時人"都唔會去突登點諗佢點解要咁做就比左負評先囉
1 J& \; L8 z+ s" j. m& Q加上我覺得佢有紋身個feel似乎唔太好...7 [6 A1 j/ q# I8 R. Z

" y; n: C8 v- i& L[ 本帖最後由 口罩 於 2012-6-20 00:58 編輯 ]
作者: Eva0313    時間: 2012-6-20 01:16

引用:
原帖由 amanda 於 2012-6-19 22:32 發表   & f9 p4 T5 {0 _3 m+ ?: x

) j- A! J3 X7 q1 D3 U0 a2 g( c6 y% U6 z1 g點解佢咁唔自愛...
5 R, d, T0 G  i3 G; X如果係有錢又邊個想做依d事丫...
作者: 08miki08    時間: 2012-6-20 09:03

引用:
原帖由 口罩 於 2012-6-20 00:56 發表   
' |7 q. G8 e' b' A: Y# v* y" v+ m! j& |; E0 G
你會唔會太激動呀?
) P* U7 S7 S+ d; Y2 P7 k9 E就係現實大部份一般人表面既思想,就係唔會點諗
' w  o; Z# ?( B. l5 D( H佢上左新聞講到悲劇重重但係比人發現佢有個呢d經歷% B! {5 `# d4 a* s" }
我諗現實既人如果唔係"當時人"都唔會去突登點諗佢點解要咁做就比左負評先囉
. i! J8 S/ @+ h% r; O7 h) v加上我覺得佢 ...
# K; L* e: N( P2 S& k1 q

. F, r! p/ x3 I% _. [點解要因為佢有紋身而比負評呢?就算有紋身都唔代表佢係個壞人嫁!
作者: 08miki08    時間: 2012-6-20 09:09

引用:
原帖由 Eva0313 於 2012-6-20 01:16 發表   
; k! ^5 E* y4 X2 b9 A
  i% K0 _* p& q; F, K% y1 V如果係有錢又邊個想做依d事丫...
/ i& `& }. m0 ~6 n  h
& V- k/ W! H: R: ?3 H( l0 c; Z( B  Q
無錯!如果唔係走投無路都唔會做呢行啦!
作者: 口罩    時間: 2012-6-20 09:10

引用:
原帖由 08miki08 於 2012-6-20 09:03 發表   
! m( l8 \7 z! R4 ?& d8 P0 \* g: G, L' j# Q$ q

0 I. w4 D4 @) M. s4 P點解要因為佢有紋身而比負評呢?就算有紋身都唔代表佢係個壞人嫁!
: W: q" c- w4 x1 M! C" E& ^
哈哈其實我都19樣! K. e3 N. x: s4 h; x
但係佢有紋身真係比左d唔好印象...
作者: karen0129lai    時間: 2012-6-20 17:26     標題: 回復 6# 月見乃夜櫻 的帖子

果下就開玩笑咁問你daddy如果係你既話, 佢會點做嘛~
作者: karen0129lai    時間: 2012-6-20 17:46

紋身其實又唔算得D咩既... 佢果D都係"靚"既藝術性紋身姐~ 都唔代表佢壞人既~
8 ]" i2 J) I6 k" b+ c. J6 Q至於佢自唔自愛... 唉... 佢唔係搞成咁又駛咩行呢步喎... 都係試下盡自己既能力謀生姐...: P: ]2 X& Q# N

( J4 B, o. J6 A9 {9 G每個人都有權選擇自己既人生路, 大家應該尊重同支持佢~ 佢咁大膽, 我好佩服佢既勇氣~
/ W3 s; L$ Z( y# T1 B2 P# S; K/ z8 r
係喇~ 係咪食左荷爾蒙, 把聲就會自然好似佢咁?
作者: 08miki08    時間: 2012-6-20 18:46

引用:
原帖由 karen0129lai 於 2012-6-20 17:46 發表   
& _0 \; m8 `$ m; q/ n" b紋身其實又唔算得D咩既... 佢果D都係"靚"既藝術性紋身姐~ 都唔代表佢壞人既~- o, X9 Y7 Q* p+ ?, p
至於佢自唔自愛... 唉... 佢唔係搞成咁又駛咩行呢步喎... 都係試下盡自己既能力謀生姐...
$ u4 E. U' k, E, i" G4 z0 G& n  a3 w* Q0 X
每個人都有權選擇自己既人生路, 大家應該尊 ...
9 g! [, [" c* X& j/ J
8 Q- b( z- t( f0 @2 R% P
同意!/ |) T& Y" t/ v5 N9 L2 V
食藥對聲線嘅影響好小,主要都係要練聲!
作者: jason_leung    時間: 2012-6-20 19:05

唉,希望佢搵到一條好既路la~
作者: Jay    時間: 2012-6-21 23:16

搵到工都好過冇啦! 唔駛訓公園都好好啦!
作者: ae111    時間: 2012-6-21 23:25

引用:
原帖由 karen0129lai 於 2012-6-20 17:46 發表   
4 W, z4 T1 a" o8 G( \4 Q3 _紋身其實又唔算得D咩既... 佢果D都係"靚"既藝術性紋身姐~ 都唔代表佢壞人既~- ?' I" c, h& J. B% f
至於佢自唔自愛... 唉... 佢唔係搞成咁又駛咩行呢步喎... 都係試下盡自己既能力謀生姐...% L) K4 Z' O! z& U! K

. m4 w+ S: d; ]# a8 ^9 Z每個人都有權選擇自己既人生路, 大家應該尊 ...
& d  b: B) K9 h% {
最佩服之處是食左女性荷爾蒙後,喉核竟然可以縮少咁好???
作者: pcken    時間: 2012-6-24 13:19

So bad at.......

歡迎光臨 戀之天地 (http://hkcd.tv/) Powered by Discuz! 6.1.0