標題: 有無方法可以令絲襪更快乾透? [打印本頁]

作者: applechoi    時間: 2008-1-31 20:46     標題: 有無方法可以令絲襪更快乾透?

小妹現正面對一個問題
9 b# \* q: h# g9 i* @6 f話說我想趁呢2日天氣好d, 洗左d絲襪 (先此聲明,小妹身處異地,所以有2日好天氣可以享受一下)$ x2 n$ J  v/ g; W
不過因為朋友ge朋友到訪, 令我朋友成日入小妹的房hea, 於是唔可以放o係自己房乾 (而房內的廁所是不宜晾衫的,因為濕度奇高)
8 ?# ]5 s6 ?+ b6 ?  b換言之,最直接的方法是用乾衣機, 不過又怕會縮水
2 a5 {" w) r; W& U5 ^& w0 E) p所以想問問除左押後洗衫時間之外, 有無其他方法6 ^6 L2 H' r. a9 T
小妹都知道自己白痴, 不過都希望大家可以幫幫手.
作者: noel    時間: 2008-1-31 22:58

你有無防塵衫袋呀?, 有既就掛對絲襪係入面, 開風筒吹乾佢, 但筒口請勿直接對著絲襪吹, 唔係對絲襪都可能會縮水
作者: applechoi    時間: 2008-2-1 00:06

引用:
原帖由 noel 於 31/1/2008 22:58 發表 8 U5 Q% A. d: ^$ t! `  d
你有無防塵衫袋呀?, 有既就掛對絲襪係入面, 開風筒吹乾佢, 但筒口請勿直接對著絲襪吹, 唔係對絲襪都可能會縮水
8 u, s! D% }; c$ z* w- ^/ f/ F
( x& c; f2 m" @0 L% q
防塵衫袋? 掛西裝/恤衫果d? 係ge話就有
/ }# k. ?' e( d3 X% j  p+ a9 [1 R用風筒吹....都得, 反正我個風筒有冷風
作者: noel    時間: 2008-2-1 01:09

引用:
原帖由 applechoi 於 2008-2-1 00:06 發表
4 x' l" q6 L! B: h. _+ k
. ^4 C* s: J# a9 {+ b5 p
. ^3 z  H% M+ C5 ^防塵衫袋? 掛西裝/恤衫果d? 係ge話就有; h6 d  d& C6 ~
用風筒吹....都得, 反正我個風筒有冷風
+ Q8 ~; c- G0 }# ^
係呀, 用熱風呀, 用冷風有排你吹
作者: applechoi    時間: 2008-2-1 01:22

引用:
原帖由 noel 於 1/2/2008 01:09 發表
1 Q7 S9 h) d6 r! E* j' a& M  m" k% k' D* z( z3 o. T+ Q
係呀, 用熱風呀, 用冷風有排你吹
' J3 e8 u) ]$ m; ~$ B# ^9 H" M7 R% L" A9 a0 ]$ S3 i' \$ z/ @
唔該晒~- w% C& j6 {& I/ ]0 _
我一陣試下先
8 m# N% y# e4 }9 B其實我諗住用冷風會無咁易縮水, 所以先考慮用冷風(耐是預期之內的), 不過既然隔住衣袋吹用熱風都唔會有問題ga la....
; J7 `$ ~  ~0 d" c
9 R3 Z. Y' R  ^9 S" ^- s- T5 T[ 本帖最後由 applechoi 於 2008-2-1 01:23 編輯 ]
作者: noel    時間: 2008-2-1 05:35

唔係叫你隔住衣袋吹, 係吹入衣袋度, 只要你唔係直接對住對絲襪吹, 係唔會縮水既
作者: applechoi    時間: 2008-2-1 09:11

明白晒(好彩問多句), thx
作者: jg400hk    時間: 2008-2-2 00:26

或者拎條大毛巾平放, 再放上絲襪, 然後捲起去, 再用力壓o下佢, 因為尼龍本身就唔吸水既, 而大毛巾吸水力就強好多, 咁搞法對絲襪應該會乾o左好多, 然後先晾會快乾d
作者: sghk_abcd    時間: 2008-2-20 17:00

引用:
原帖由 jg400hk 於 2008-2-2 00:26 發表
6 ~" @) C5 A4 o6 o7 d或者拎條大毛巾平放, 再放上絲襪, 然後捲起去, 再用力壓o下佢, 因為尼龍本身就唔吸水既, 而大毛巾吸水力就強好多, 咁搞法對絲襪應該會乾o左好多, 然後先晾會快乾d
  V9 y0 O6 ]' }+ H
最係都是要用風筒吹
作者: sghk_abcd    時間: 2008-3-7 17:11

引用:
原帖由 noel 於 2008-1-31 22:58 發表
& x5 n& c1 v) O: B( O# b你有無防塵衫袋呀?, 有既就掛對絲襪係入面, 開風筒吹乾佢, 但筒口請勿直接對著絲襪吹, 唔係對絲襪都可能會縮水
7 i; W2 [8 C/ k, `" R
絲襪有彈性...點會怕縮水
作者: 274775974    時間: 2008-4-28 23:27

正大光明晒出来,不过,借问声,你住边啊,我可以探下你吗?
作者: 陳真    時間: 2008-4-29 10:10

有時, 知道未乾透, 就會著上身一陣子
" k& o2 T' p/ n4 {& }% b. v5 \3 p5 O
咁會好快乾
作者: kdkid    時間: 2008-4-29 10:44

未乾就著唔怕up住?
作者: vtec0613    時間: 2008-4-29 21:41

我都是拿電風扇來吹耶~~這樣可以快速的風乾~~目前是還沒發現這種方法會讓絲襪變質...推薦給你唷^^
作者: eq180    時間: 2008-9-30 22:48

各位的方法都好好!8 @4 T  v7 ~9 i# H7 @& n
謝謝分享!
作者: 776439    時間: 2010-1-4 22:01

用電風扇吹乾或用除濕機,小小建議
作者: 五香肉丁    時間: 2010-2-7 09:17

最係都是要用風筒吹
作者: m48500    時間: 2010-11-5 11:50

另類方法,僅供參考~
: K  S0 L1 b/ e6 B8 z6 y6 @' |1)洗完後,用手擠乾
4 q: L  Z6 D, e2)穿在自個兒身上- Q) ]4 u8 s4 w6 O  ?- h' A
3)用吹風機吹乾--小心燙著
# |9 u; s3 C; Z因接觸皮膚面積大,很快就乾
  }" K. b2 c" j; m有時我趕時間,就用此招!

歡迎光臨 戀之天地 (http://hkcd.tv/) Powered by Discuz! 6.1.0