標題: 戀物的原因 [打印本頁]

作者: maria-ng    時間: 2012-11-24 19:04     標題: 戀物的原因

迷戀女性衣物/用品的人其實不少
) ?" F  a. j; e! ~6 |- U0 M; M當中有人有先天原因亦有人只是貪玩" V& U! q9 X& U4 u$ D- `% ~
到底妳是那一類呢???
+ y* i- }: H& c* {9 B3 Q: X如果是有先天原因(例如我)可否分享一下???
作者: maria-ng    時間: 2012-11-24 22:40

這是我多年來的分析(未必正確,只是個人判斷)& ?4 {7 i  N& M' \
一個人的童年成長環境對日後的心理影響最大
% D9 E: p# |, z; i) F# {- K在單親家庭(只有母親)長大的戀物機會比正常大' o( t9 h- N$ ^8 [6 B
家中女多男少的,戀物機會亦較正常人大8 W! ^3 a3 z4 u, f; L
家中全無其他男性,只有母親/姊姊妹妹的,迷戀女性衣物用品的可能最大(90%以上)
8 U# `3 _( s, Z& Q# G反之在只有男無女(只有父親/兄弟)的環境下成長,迷戀女性物品機會極少
& \& \1 q  D/ m' j) j甚至不可能!
作者: 1677    時間: 2012-11-25 03:06

我想問一個好客觀o既問題:  J! D% d4 D* ]" A2 S, H2 |0 r# w
! l6 P& V0 t1 D8 ^
女人著男人衫=正常!$ u" l& ?5 {; V1 l( }
男人著女人衫=變態?
, u: N) B. i9 K6 r9 [
; n6 e9 y& X0 }5 W7 d' o$ {男人有腳,女人都有腳,有腳就要著襪
7 c8 `( W* I7 S, j: u3 ]/ V船襪短襪長襪絲襪都係襪!
! L# G: C9 o: g8 s" f7 N9 y" H/ y9 J8 |
點解要介定乜野一定係男,乜野一定係女?
作者: pippan    時間: 2012-11-25 03:31

同意樓上說法.....世界已經在變了...說不定下個世紀就可以女人著男人衫 ,男人著女人衫.又或者沒分男女衫
作者: maria-ng    時間: 2012-11-25 04:52

引用:
原帖由 1677 於 2012-11-25 03:06 發表   
! B' ^4 r1 S( O" p# \% e我想問一個好客觀o既問題:
; {$ F9 I+ \2 q+ T
0 i4 g$ t  |. z  F& `8 J女人著男人衫=正常!8 k- S" G8 h6 d8 o
男人著女人衫=變態?
, z0 R: D' u! w3 E' z
* g; f! q4 {1 ?0 N: l1 M男人有腳,女人都有腳,有腳就要著襪) }2 F* v/ }* |
船襪短襪長襪絲襪都係襪!4 L! P" F( ]* L, h2 q* Q

; [* K1 D7 ~  @" E( \點解要介定乜野一定係男,乜野一定係女?
! L- \7 k! n+ w* _  W
在我眼中,男人穿女人衫絕不變態,因為自小就已經穿家姐D衫(尤其睡衣/底衫). r8 [! a# c7 S' v9 {! {6 B
因自小已有穿女裝衫習慣,(尤其底衫/大襟衫)我媽都已見慣
; _/ c; k2 G- U2 e- J( b
. q" L5 i" r" z) U' j[ 本帖最後由 maria-ng 於 2012-11-25 04:55 編輯 ]
作者: maria-ng    時間: 2012-11-25 05:00

引用:
原帖由 pippan 於 2012-11-25 03:31 發表   
% j7 f/ X- L1 q9 o同意樓上說法.....世界已經在變了...說不定下個世紀就可以女人著男人衫 ,男人著女人衫.又或者沒分男女衫
$ M; {1 ]! `, l% h8 g
衫為何硬要分男女???日本男人專用胸圍都有喇...............
作者: maria-ng    時間: 2012-11-25 05:08

如果妳是家中獨子,對上全是家姐,妳幾乎一定對女性衣物/用品有興趣
* K" D" p3 {3 [0 I7 }, e; G+ W變成同性戀者機會亦高出常人多倍...............
作者: maria-ng    時間: 2012-11-25 05:13

引用:
原帖由 1677 於 2012-11-25 03:06 發表   6 J+ s" o- Z9 j7 A
我想問一個好客觀o既問題:
* H" ]" C5 ]* `
. g5 ?3 P; x5 l女人著男人衫=正常!
. F9 r3 ?5 E4 I1 x7 i$ V/ l# p男人著女人衫=變態?
7 Q( W7 |4 j3 Q, ?' F8 Y2 V
: Y* a. f0 X8 w& w+ P0 G男人有腳,女人都有腳,有腳就要著襪& @0 E# R8 c' e) ?0 a- U0 T
船襪短襪長襪絲襪都係襪!
1 A- |. K4 j) p$ k
. n" k* l( J  H- r點解要介定乜野一定係男,乜野一定係女?
/ K3 i8 V$ q, w% A% }
大陸"男裝"月經衛生帶早已有,不過我買喜歡"傳統"女裝的
作者: gloriacute    時間: 2012-11-25 14:56

性格都有d影響的, 較內向的, 異性朋友較少的, 我覺得是cd的機會也大一點!
作者: maria-ng    時間: 2012-11-25 21:15

引用:
原帖由 gloriacute 於 2012-11-25 14:56 發表   
  [) O" T# T# V5 F, J, \' M性格都有d影響的, 較內向的, 異性朋友較少的, 我覺得是cd的機會也大一點!
% }, J& j3 R6 K1 {" Q9 T; Y, iCD/戀物是兩種不同的東西# \4 K6 C* w- O2 a5 I
戀物者未必會穿女裝(尤其衛生帶/女內褲的愛好者)
& I% R& o9 l( w* B2 |# N愛穿女裝/CD未必是戀物者
作者: maria-ng    時間: 2012-11-26 17:44

我認識到幾位喜歡用衛生帶的朋友,只有1個是CD,其他的都不愛穿女裝& l+ s: J, O! g  T. Y
對其他女性衣物亦表示不大感興趣,但迷戀衛生帶的人都會吊上它出街! \' D* W, H! D/ s% A) X) u! r4 V+ ^* U
甚至上班等,國內一些衛生帶愛好者只會吊上它來自慰* [  s: {% B; t. g8 ?; v: B4 T  w9 Q
但我認識的人卻不會如此.............
( x  @. R9 r3 U' E, u/ k7 D/ z. E# P6 i
作者: maria-ng    時間: 2012-11-26 18:03

5-60年代出生的朋友,兄弟姐妹眾多,我和一位多年同好(喜歡大襟衫/衛生帶)
7 T* l9 T( S) N3 R$ K, b1 }對上均有5-6位姊姊,自然接觸女性物品比正常人多
( [/ }+ ]+ s/ r9 k# y+ A9 I6 j! Z* n又大家均是家中排包尾,偷着家姐D衫褲裙/鞋自然容易: u  k3 O4 r. M% e8 I7 M8 @+ K
亦是造成戀物的主因
作者: maria-ng    時間: 2012-11-26 23:19

那麼戀物者又和同性戀是否有關係呢?
& c) \: V6 y; a$ j3 |我100%肯定完全無關係,我認識的同性戀者不少
& |( ^6 M! Y" @- f# `2 W2 T% `但有戀物的只佔極少數
作者: maria-ng    時間: 2012-11-27 06:43

曾經有人問我(比我年青/40歲左右)為何會有人迷戀亞婆年代的月經衛生帶?+ ?2 z" R  w* n) Q7 n& I/ D+ [
一大舊野鴨在褲浪,舒服嗎?穿褲的下陰會隆起,好看嗎?  o: L4 L+ ^% k
那是年青一代(尤其80後)很難會明白的事,就如為何有人迷戀紥腳亞婆的小腳9 G- s1 f/ o8 B3 M
同樣道理,年青一代真的很難明白,同樣情形  E: z- }' {9 ~3 N
迷戀月經衛生帶(至少五十多歲)的人正是覺得女人騎着衛生帶3 G, Q0 J& O% ~$ g6 M* \
看到隆起/腫脹卜卜的下體才是最性感的一刻,有衛生帶愛好者
! g: @; |9 m: \( t2 w7 L更表示看到穿貼身褲現出衛生帶的女人時竟有性興奮4 N. W* t1 S9 h! J  z  W
因為他們基本上小時必定見過女人騎衛生帶的情形............
作者: giobiodio    時間: 2012-11-27 07:07

多謝樓主分析
* W1 p# Q2 p% C% h1 t' N我都覺有幾樣同你相似
作者: maria-ng    時間: 2012-11-27 07:14

國內衛生帶生產商ChinaXXXX深明此道理2 p4 A1 F. _( @* Z
故生產一些超厚棉墊的衛生帶/棉墊
$ m  S" {1 [/ t滿足一些喜歡看到穿褲隆起,有強烈"鴨左野"感覺的衛生帶愛好者
作者: maria-ng    時間: 2012-11-28 04:56

引用:
原帖由 giobiodio 於 2012-11-27 07:07 發表   
+ A* G0 p( r" f! p* J5 [/ I多謝樓主分析7 @0 z: G" H' w+ ~  D! l$ O/ e
我都覺有幾樣同你相似
# }1 [* @& `& M% a' w  D: g
相反如果妳是家中長子又有幾位弟弟,戀物機會低很多
. y  x. O' \* x* O但亦有例外的,一位同志好友的朋友就是..........
作者: yy326    時間: 2012-11-28 15:06

我識得嘅反而係因為佢有戀物, 或者CD嘅興趣, 覺得自己有個不可告人嘅秘密, 又驚會俾人知道, 慢慢令到自己唔敢接觸人, 變得內向同孤獨
$ G0 J' C, a2 g  E$ o6 U; M
  T; Q, N+ H8 n( O# E5 w  C7 L
引用:
原帖由 gloriacute 於 2012-11-25 14:56 發表   
. M4 G, G+ g* M" ]性格都有d影響的, 較內向的, 異性朋友較少的, 我覺得是cd的機會也大一點!

作者: maria-ng    時間: 2012-12-1 04:59

引用:
原帖由 yy326 於 2012-11-28 15:06 發表   ! J' }' q9 Z; d0 k  A) Q5 i8 D
我識得嘅反而係因為佢有戀物, 或者CD嘅興趣, 覺得自己有個不可告人嘅秘密, 又驚會俾人知道, 慢慢令到自己唔敢接觸人, 變得內向同孤獨" p0 v. e2 L3 L

; l5 o4 t  ]5 W& x$ W- z* D( G3 h/ z! L  U
3 ?: W2 _5 ~1 }, d; [; o戀物和同性戀一樣,未必人人公開的  V9 y4 R3 q' g7 W- a7 J) R
我有些認識幾十年的朋友也不知道我穿亞婆底衫褲吊着衛生帶呢
作者: shum_kwai    時間: 2012-12-1 23:12

我認為環境同埋個人成長經歷都有影響.- K- H# s# f+ f
戀物的都是想找一個心靈寄託/情感抒發的一種,但前提是不要影響他人. 總好過把自己內心抑壓著卻無從釋放,反效果可能更大.
作者: england4ever    時間: 2012-12-15 03:46

我係因為覺得著絲襪好滑好舒服!" a6 u6 D; W& N, O+ W/ J/ X

0 }% ]0 t% s; e7 x: `, ?" d幾年前,我終於搵到一隻我最愛的牌子,明白到我點解戀物。果對係薄肉色閃絲,JJ位都係絲襪料,質地超滑。以前我學阿媽,會先著底褲,但果次對絲襪,一摸上手已經滑不溜手,我就諗,如果我唔著底褲直穿,會唔會仲舒服?於是我就第一次直穿絲襪,原來果種感覺係好唔同,呢對滑過以前我著果d, 加上我係直穿,一套上對腳既時候已經扯晒旗,對襪越拉越上就越舒服,然後就拉上JJ,不禁要拉幾下,令JJ舒舒服服,當絲襪覆蓋著JJ果下,真係好爽。我當時才真正感受到穿絲襪的感覺。我諗我都唔識解釋,我就係中意滑滑的薄絲同肌膚撫摸的感覺,果種滑滑的感覺真係好舒服。我中意對手忍不住摸自己對滑滑的腳,越摸就越high, 當然亦鍾意JJ在絲襪中擺動的舒服、同快感。最正就配埋條絲質睡裙,絲裙同滑滑絲腳摩擦更正!
2 x+ B/ I- h& g/ I" R
; A. G% y2 Q/ k% J$ L呢個就係我戀物原因吧
作者: misslady    時間: 2012-12-15 10:09

just like those dress....
作者: misslady    時間: 2012-12-15 10:10

引用:
原帖由 maria-ng 於 2012-12-1 04:59 發表   4 a4 I$ C* ?3 ~8 @8 M* R; M7 H
8 Z. m9 d6 N6 n
戀物和同性戀一樣,未必人人公開的
$ U0 ~* B( Q: u  t4 K4 Z5 C我有些認識幾十年的朋友也不知道我穿亞婆底衫褲吊着衛生帶呢
9 E% y* k6 G/ s; ^3 S# U0 ]" D
) X+ @; m: s- _0 k
亞婆底衫褲....you are so special..
作者: maria-ng    時間: 2012-12-15 12:42

引用:
原帖由 misslady 於 2012-12-15 10:10 發表   % ]3 w! A* }' g% I8 y7 ]6 C' s
. _! m4 b5 ^) h: y1 Y
/ Q" a1 m7 p1 f1 t0 K$ F
亞婆底衫褲....you are so special..
# [; c1 f1 G) \9 W9 m
我已經穿左50年
作者: penguin_wai    時間: 2012-12-30 17:13

唔怪得我戀靴+貞操帶啦...
& w/ R- X8 U9 B5 e1 Q我自細就係單親屋企得我一個男人...@@
作者: loboiboi    時間: 2013-1-28 04:23

對呀, 那個年頭比較窮, 很多時候, 自細會俾女仔衫給男仔著, 而且沒所謂, 也會幫手洗衫, 洗內衣褲,睡衣拖鞋也是大的留給細佬, 沒分男女, 自小習慣, 長大後希望女朋友會穿, 但對方通常嫌老土, 所以已很難找穿這些老衣服的女人
引用:
原帖由 maria-ng 於 2012-11-26 18:03 發表   
1 S4 Y# i# }, O# w5 P5-60年代出生的朋友,兄弟姐妹眾多,我和一位多年同好(喜歡大襟衫/衛生帶)
0 e, L; C$ U) [" k2 [- a2 G對上均有5-6位姊姊,自然接觸女性物品比正常人多+ k1 _& H2 ~. z1 w0 Q
又大家均是家中排包尾,偷着家姐D衫褲裙/鞋自然容易1 i. N. f3 e1 s' [
亦是造成戀物的主因

作者: loboiboi    時間: 2013-1-28 04:25

大襟衫現在已買不到了, C$ [3 r7 r" f( W' }; h
引用:
原帖由 maria-ng 於 2012-12-15 12:42 發表   
( P: n9 j! o0 u4 U" @5 W$ Y1 Q1 F6 E
6 _" U/ u+ K. n. n" e/ q7 A我已經穿左50年

作者: maria-ng    時間: 2013-1-28 05:04

引用:
原帖由 loboiboi 於 2013-1-28 04:25 發表   . c) W4 t  ]0 h3 m. _/ [" V$ J& Y
大襟衫現在已買不到了( R( G* s  |5 ~% k
* [7 ]% B) j2 m7 @7 M3 O4 |大襟底衫很易買到,但一定要自已動手改良一下才合我心意
作者: loboiboi    時間: 2013-1-28 07:01

請問你在那裡買到?
) A; E0 E# h" I# B# D( }
引用:
原帖由 maria-ng 於 2013-1-28 05:04 發表   
, p3 [5 D- R5 y2 ~( Q. \8 j
' ^$ v! ]6 R4 r" s& R. I! g8 |/ L大襟底衫很易買到,但一定要自已動手改良一下才合我心意

作者: maria-ng    時間: 2013-1-28 20:13

引用:
原帖由 loboiboi 於 2013-1-28 07:01 發表   & m# T  \* \' q5 Z
請問你在那裡買到?3 ?7 u6 i: a+ T) v% B; K
( y8 u, v9 J& W; N6 V你也想穿亞婆大襟底衫???. A/ g6 P9 G8 {& `+ h5 x( L7 [
我仲有十幾件全新未改的(我改大襟底衫要用手鎖過D鈕門同改過D鈕! f  B! S4 T" N* x( o. V, e
我只喜歡用魚眼骨鈕,一種60年代流行的鈕子,當年D大襟衫/衛生帶都係釘呢種鈕架)
作者: maria-ng    時間: 2013-1-28 20:22

這些魚眼鈕已有近40年歴史,70年代初買的
作者: maria-ng    時間: 2013-1-28 20:27

人手鎖鈕門
作者: loboiboi    時間: 2013-1-29 00:32

係呀,我細個果陣,阿媽都係著大襟衫,後尾舊咗,又買唔到,佢改著開胸阿婆衫,而家D阿婆都好少見到著大襟衫。
作者: maria-ng    時間: 2013-1-29 06:59     標題: 回復 33# loboiboi 的帖子

我細個全屋人都穿大襟衫,屋企除左我冇其他男人
' `$ c" S4 K7 [( z+ M$ K亞媽/家姐在屋企就穿大襟底衫短褲,胸圍都吾戴架
作者: maria-ng    時間: 2013-1-29 07:01

引用:
原帖由 loboiboi 於 2013-1-29 00:32 發表   
: G. A2 `; x' F- Z0 u' t係呀,我細個果陣,阿媽都係著大襟衫,後尾舊咗,又買唔到,佢改著開胸阿婆衫,而家D阿婆都好少見到著大襟衫。
2 v0 c9 e$ h4 _0 d$ d. N3 j7 Q, n
妳平時穿咩碼亞婆衫???
# \6 K, Z. p- c5 t3 u我俾件大襟底衫妳(L/XL)着吾着到???
作者: loboiboi    時間: 2013-1-29 10:11

我平時著我大頭照果類阿婆衫,你應該唔會著/ x! F( @5 j) Z* S2 w
引用:
原帖由 maria-ng 於 2013-1-29 07:01 發表   
% t9 T3 U3 h2 {8 j. {6 I# w* q. s8 K5 k3 J3 A
妳平時穿咩碼亞婆衫???
. y5 Q; [) f; i我俾件大襟底衫妳(L/XL)着吾着到???

作者: loboiboi    時間: 2013-1-29 10:18

以前女人好多著大襟衫唔戴胸圍,特別係做阿媽,抱住個BB,好多時側邊解開鈕,就餵奶,係公共場合餵奶都常見,果個年代好普遍,而家就會俾人鬧冇文化,但果陣BB肚餓喊就要餵,你應該都見過
作者: maria-ng    時間: 2013-1-29 11:33

引用:
原帖由 loboiboi 於 2013-1-29 10:18 發表   & o. C9 m) \; u7 q; X  Z( B
以前女人好多著大襟衫唔戴胸圍,特別係做阿媽,抱住個BB,好多時側邊解開鈕,就餵奶,係公共場合餵奶都常見,果個年代好普遍,而家就會俾人鬧冇文化,但果陣BB肚餓喊就要餵,你應該都見過
; A3 |) g+ M( ?) Z. i" V60年代真係見得多喇,好多時夏天D女人只穿大襟底衫冇戴胸圍,奶頭都若隱若現" x4 i' Y3 N9 s0 M
我真係見到慣,不過當時細路仔,冇咩性的反應
" e! e$ ]) Z! V: x有時早上食早餐,食食下隔離個師奶已經解開大襟衫D鈕,俾BB食人奶
作者: maria-ng    時間: 2013-1-29 19:02

穿大襟衫餵人奶,60年代好常見
作者: leeon    時間: 2013-1-29 21:23

引用:
原帖由 1677 於 2012-11-25 03:06 發表     ^- Y/ h+ ~8 T8 \  f- b0 r
我想問一個好客觀o既問題:; b2 j3 k0 |6 y
% [( c9 [# H+ J# L
女人著男人衫=正常!( O) y0 t0 `/ N+ f2 I
男人著女人衫=變態?8 o/ G% S% k# d7 ], {. o3 e% A
' O0 d9 Y, A6 F3 p
男人有腳,女人都有腳,有腳就要著襪
( t. t. H& ?* E# O船襪短襪長襪絲襪都係襪!
9 F+ d" `6 r0 B: Y$ Y: O& c" n" K. L: {+ R$ Z% N" G/ P) W
點解要介定乜野一定係男,乜野一定係女?
: s! h3 {* H% v2 C支持你
作者: loboiboi    時間: 2013-1-30 23:08

我也支持你~~~~X2 !!!
作者: loboiboi    時間: 2013-7-3 00:55

我再再支持你~~~~ !!!
作者: newstar2007    時間: 2013-7-6 12:18

覺得違背世俗的道德這點讓我格外興奮
作者: loboiboi    時間: 2013-7-7 10:24

同意覺得違背世俗的道德這點讓我格外興奮
/ y6 I+ x4 b; @* @/ r: H* b& [" I& N5 Z% s" V1 G& h- G+ h( g8 O
引用:
原帖由 newstar2007 於 2013-7-6 12:18 發表   & W- X6 T) h( `: d
覺得違背世俗的道德這點讓我格外興奮

作者: denisews1018    時間: 2013-7-8 20:38

點解家中女成員會容許你公然穿女裝咁好既?
作者: maria-ng    時間: 2013-7-10 03:40

引用:
原帖由 denisews1018 於 2013-7-8 20:38 發表   
1 y  U/ n: x5 ?+ x4 ?$ m! y) E" y: Q0 f& `點解家中女成員會容許你公然穿女裝咁好既?
; ]6 c! N) s% H) q# j; K6 W6 _2 N7 {
童年時屋企一個男人都冇,所以可以穿家姐d睡衣/底衫,但出街就穿回男裝
作者: michaelhihi    時間: 2013-7-13 19:12

回憶佔太多數...
作者: maria-ng    時間: 2013-8-17 07:21

有人問我平日穿上大襟底衫不怕被人發現嗎?
% m7 W) {6 }1 R& ?8 M老實說,如果只穿女性的內衣褲都怕,那還有甚麼人生樂趣呢?
作者: loboiboi    時間: 2013-8-18 22:54

支持你!你努力再發多些照片!
# p5 S# J7 a/ Z6 z: ~0 |0 k: e2 }
引用:
原帖由 maria-ng 於 2013-8-17 07:21 發表   4 L. G4 z4 u, F$ z
有人問我平日穿上大襟底衫不怕被人發現嗎?/ T% R( L6 a9 u2 Q) ]
老實說,如果只穿女性的內衣褲都怕,那還有甚麼人生樂趣呢?

作者: 阿D仔    時間: 2013-9-6 02:02

我好鐘意絲襪.....但唔會自己著...
作者: 張捷    時間: 2013-9-9 10:05

我覺得是天生的
作者: england4ever    時間: 2013-9-11 00:44     標題: 回復 50# 阿D仔 的帖子

咁你就真係要試下啦,記住揀對薄既、質地超滑既、最好係JJ位無棉檔(都係滑滑絲質料)既絲襪,唔好著底褲,直接著上去(驚JJ整污糟對襪可戴套), 包你舒服到high high、一試就會愛上,仲會唔捨得除,而且我諗你一定會忍不住要射精呢, haha!
作者: loboiboi    時間: 2013-9-20 03:30

你經常試?
  U, |( ]6 s  e, D
引用:
原帖由 england4ever 於 2013-9-11 00:44 發表   
( `1 X: d; Q9 Z咁你就真係要試下啦,記住揀對薄既、質地超滑既、最好係JJ位無棉檔(都係滑滑絲質料)既絲襪,唔好著底褲,直接著上去(驚JJ整污糟對襪可戴套), 包你舒服到high high、一試就會愛上,仲會唔捨得除,而且我諗你一定會忍不 ...

作者: england4ever    時間: 2013-9-25 19:35

當然係la, 直穿咁舒服!
作者: loboiboi    時間: 2017-11-7 18:27

引用:
原帖由 maria-ng 於 2013-7-10 03:40 發表   # i2 V# H' J4 \
. A2 p# ~/ D( a( w# `9 Q4 u# y* I
童年時屋企一個男人都冇,所以可以穿家姐d睡衣/底衫,但出街就穿回男裝
, T7 R: n: n: F) W) G# o' n+ y" n7 z, Y: M現在還有人穿大襟衫嗎?
作者: bonnie95    時間: 2017-11-14 01:45

我好鍾意著長 boots) v6 T& N% r* c1 ~
由細到大都覺得咁樣好靚
作者: Nasta13    時間: 2017-11-16 13:21

戀物的原因應該來自於媽媽吧!
# G3 v  F1 t8 w! |5 h% j/ x2 U( ?  G: L' \' m! G- ^! O1 A& A
以前還小的時候,
9 K2 ~4 B& V0 T3 l無意間接觸到媽媽放在床上的絲襪,是洗乾淨還沒收摺起來的,
7 [/ L+ _! A4 q, H3 k# @不摸還好,一摸下去就徹底忘不掉那軟軟滑滑的觸感,而且還有淡淡的香味,
" D, f$ N8 p6 Q7 f: f. A5 Z9 K也因此開啟了戀物生涯...2 j; @. f3 S# W6 q# q% \
: Y1 \+ u/ f5 z6 d) G0 `, E
後來也漸漸開發出各種玩絲襪的方式,# Y- K5 ^2 P7 C$ c; Q
從一開始只是拿一雙絲襪撫摸JJ,接著也體驗過穿絲襪的感覺,
4 b7 \0 X# C3 \6 V, V9 \. Y; _4 k5 _然後到現在最愛的方式,
8 D3 e, ?3 N$ Z" D- H$ V則是用好幾雙摺好的絲襪,直接將JJ包覆起來,8 }$ b( O6 v& `/ R
會一次用多雙絲襪,才會感受到絲襪柔軟的觸感,像是陷入舒服床鋪一樣,# N3 G# T! f' L6 R8 `- y3 o$ F/ j
JJ也會在摩擦的過程中,越來越興奮,越來越舒服...
: L! B' K7 m/ V; {
! }0 y" O! |) D; Z8 {如果有興趣可以一起交流玩絲襪的方式,
$ i9 f# o, U9 u5 }或者分享一下用過不錯的絲襪品牌,觸感越柔軟越滑順的最好~~~
' S) `/ U/ ^9 P& ]  q
5 J3 ]5 Y' g7 g: C. a* r4 Ghttp://hkcd.tv/thread-53586-1-1.html
作者: swcharlotte    時間: 2017-11-17 06:19

真係唔知點解啵,細個有著過阿媽的褲襪,之後有拎女朋友的衫嚟著,佢又ok,就越嚟越中意,然後自己都開始買
作者: HKReindeer    時間: 2017-11-17 14:56

真係唔知咩原因會開始戀物,但大部份都係當時一時貪玩、好奇...7 l6 Y0 n+ ^8 N( S4 T

8 X: x3 @3 |0 A! f之後不斷漸漸長大受到睇AV、性知識...等開始產生戀物癖好,
' g9 I- }4 F; h6 H
+ b/ ^2 U& `1 l2 Q: n3 |我仲記得初初接觸女性野係我媽既尖頭高跟鞋先,
! }4 C& y' U, b8 x/ f7 g  H. u
/ _% Y. _2 `+ e8 g, B$ x9 q. K$ L, ~因為我媽當時係一位行政人員,所以佢番工經常著尖頭高跟鞋
- ^6 V& D7 Z$ W% G1 _- ^; h2 o7 u  u  K$ E% T
就因為咁令我產生好奇、一時貪玩既念頭,就趁我媽不在家時拎黎著
: J# J) L, r" \  @2 T: ^6 C( c# m2 g
初時著著下覺得淨係著高跟鞋唔多好睇,就無意間就拎埋絲襪黎著$ ]( ~  k3 b6 u) _7 g; _  v0 S1 w

6 B; l4 M0 Y/ L, l! i9 w  m+ l連同絲襪高跟鞋著左上身後,就發覺幾正,自此之後我就趁我媽不在家時拎黎著
: x" w' `" Z" h1 n( f1 m  L5 v% t. I+ t; I8 M  {* n* K
著多幾次同埋受到有能力自己搵工賺錢後,對戀物癖好要求就愈來愈好高,之後自己都開始買
作者: denisews1018    時間: 2017-11-18 02:58

引用:
原帖由 1677 於 2012-11-25 03:06 發表   
3 R5 _) @8 C9 {" z6 h我想問一個好客觀o既問題:6 \( }1 R" p" N$ b
: ^, R5 r, \# h: A  X
女人著男人衫=正常!0 V! s6 z7 o3 _' ~' J  i/ n
男人著女人衫=變態?
- G" E. \3 ~7 E# o2 p  t9 L) w7 T8 A( g
男人有腳,女人都有腳,有腳就要著襪' Q9 s) R: Y1 g3 C3 W6 r3 l
船襪短襪長襪絲襪都係襪!" S# p6 L) [/ y, Q4 P

- B; H# u2 l# {- n$ T7 z點解要介定乜野一定係男,乜野一定係女?
. L% [+ c, B* _- R* r.1 [3 b" C! D' a5 l+ V8 a
* [) }/ r! B  U; K8 H, ~$ l" a
" h8 ~" M6 R5 T1 S7 G; G9 K

% |! Q( r$ [% _
+ u5 t/ J0 g  H% c8 U& Y. o贊成 x4! U( y6 ?3 m6 o9 D
.$ U' C; j/ u" s1 |% a
: s/ f! i- Y9 r9 [

4 d2 ]6 W  e" e' O( i7 q6 S~我覺得‘戀物’是社會教條化助長了某一性別(女性)對某些物品的霸權造成的。
- `) P3 d8 r+ e+ g: j2 ?
$ M  a9 c* k+ y- ~$ r2 O因為若沒有了這種「霸權」,    一切事物都可讓一切人們自由使用,便沒有了‘戀物’這個形容詞了& N! p! H  w6 K- L, R) ]/ W' C
.5 |) K0 Y) H1 a; t- ?

7 m; M1 C0 |8 i$ x9 M: ^2 n. C! X8 b+ K; Q我曾在http://hkcd.tv/thread-61083-1-6.html   p.1  #10      提到:
3 P* [# [' `5 i
$ q7 ?6 v- t7 `% `" O3 f
; Z: H. g. S6 b& F  F- B/ T' i) R8 R1 Q" U
...衣飾其實只是物件而已。 為甚麼要(對男性)設下這麼多人為枷鎖?     為甚麼最好最精美的衣料、手工、妝飾;最細緻最美的東西一定要歸女性享有?(佢地平白享有咁多最好重話未夠重要更多?) 憑咩佢地理所當然可以得到人間種種最好?
/ H$ C! ]4 C  [) W, v
. k% j+ O2 X& p, S" a! P1 y5 e' H& g5 L1 b
( v6 V8 A% F6 r( `' H$ E

' c7 L; b* W; m0 }5 B/ H/ F
4 g% H/ D5 Z$ D) U; E  N/ L...裝扮成女性跟本沒問題────愛美是人的天性,衣服只是物件,本質是中性的,著裝只是expression of oneself(自我表現),跟本沒有任何不對;反而限制某一性別(男性)作某一種裝扮(所謂'女'裝)才是對人性選擇自由的障害。所以不要自責、不要害怕、更不用自卑、只要你能照自己喜歡的方式生活出來便行(~為甚麼不可讓一切衣飾都給一切人們自由使用呢?       )5 n- N' q) J9 B& s- N% `
, c/ m2 K& c* p5 T: Q5 e) ]8 n" g

2 ?9 l+ E3 A6 V8 N4 y+ ]5 {9 a4 G" r3 Q3 J" x) G* j/ X
.
! Y7 _% h1 A' l) o) y! v* W$ x+ Y
/ _. `$ s; x$ S. v- D' N  i( ~" t% x( \( E6 F
* h4 I9 F& x. D4 w8 z
* W$ ?& H/ Z6 a
而且,      _______「戀物」這形容好像專指男性才有的,  女性愛甚麼喜歡甚麼(就算是男性物品(其實有甚麼'男人嘢'女性是不可以用的?))都不會被人標纖做「戀物狂(意指小小變態)」,這是不是對男性一種好唔公平的歧視?   
8 q: \7 @* Z# D' V+ n) r
( t9 d' u, p6 X9 W3 U. H! p
& x- ?" @. \$ Q0 o3 }
! k2 e  S  M. u5 z, O0 }( p# \7 w, [/ z* l2 k3 A

- e5 W' U8 I+ v: s
+ s+ e0 h( A) i  N( [3 w. H& }$ O1 G9 j( w4 d6 A' y$ v

2 |3 C8 Y# L( n* @9 Z5 w4 H* C; ^
' C" U4 g5 C# v6 D7 \.
作者: maria-ng    時間: 2017-11-25 06:08

引用:
原帖由 loboiboi 於 2017-11-7 18:27 發表   ; n, O" o* F& O, H. |
6 X9 M* P3 w* c
現在還有人穿大襟衫嗎?
$ @0 r' L; a8 R; x! \我天天都穿
作者: loboiboi    時間: 2017-12-1 02:56

姊姊拍多些大襟衫照片讓多些人穿
; K0 i: v# I- W" d# n0 W9 r- x6 ~
引用:
原帖由 maria-ng 於 2017-11-25 06:08 發表   
# ~  z" c; e# c
; H  d( Z) S% q8 U我天天都穿

作者: loboiboi    時間: 2018-10-3 22:18     標題: 回復 48# maria-ng 的帖子

支持姊姊你多拍大襟衫照片
作者: maria-ng    時間: 2018-10-6 15:30

引用:
原帖由 loboiboi 於 2018-10-3 22:18 發表   ! \1 k: x) a1 y1 }) \: g5 V
0 Q- \5 b7 [) B, I8 C% I* Y4 g
呢樣野要你支持下
作者: maria-ng    時間: 2018-10-6 15:31

引用:
原帖由 loboiboi 於 2018-10-3 22:18 發表   ) z& G5 \7 }0 B9 r5 i9 w
, N: V) K( m! r# |" j$ a
你頭像的照片我都有
作者: loboiboi    時間: 2018-10-29 00:22     標題: 回復 65# maria-ng 的帖子

我覺得大襟衫好靚

歡迎光臨 戀之天地 (http://hkcd.tv/) Powered by Discuz! 6.1.0