標題: 你們的衣物,除了去買外,會不會從舊衣回收箱處拿 [打印本頁]

作者: ch999    時間: 2013-3-31 20:02     標題: 你們的衣物,除了去買外,會不會從舊衣回收箱處拿

因為好多衫裙和內衣都十分完好的,有沒有人試過呢?
作者: van    時間: 2013-3-31 20:28

又真係無諗過喎~~~
作者: 金風兒    時間: 2013-3-31 20:56

不會...因為也不知道原本穿的人有沒有皮膚上的毛病,不敢
作者: ch999    時間: 2013-3-31 20:59

會清洗啊!而且有的還沒有剪品牌,全新的!
作者: user9527    時間: 2013-3-31 21:35

引用:
原帖由 ch999 於 2013-3-31 20:59 發表   * y# _. w) e( N; `! F: C
' O+ i' |1 r8 R  C, R
+ {% o# z4 Q; T+ \0 o都係買二手吧,覺得咁拿唔係太好
作者: CDMECY    時間: 2013-3-31 22:08

舊衣回收箱處拿有銷不知怠拿
作者: ch999    時間: 2013-3-31 22:37

會有滿的時候,尤其換季其間特別多
作者: misslady    時間: 2013-3-31 23:16

引用:
原帖由 ch999 於 2013-3-31 22:37 發表   5 W; t$ Y6 N; l$ x! Y
會有滿的時候,尤其換季其間特別多
5 D1 _3 h/ T2 r& t* }

: I8 U/ H" j1 }! {2 a, ubut this is steal ?: P+ c$ o: s( m% C2 a$ }5 q

作者: kof_1998    時間: 2013-3-31 23:20

擅自在回收箱拿衣服, 係犯法嫁喎...
作者: alexander    時間: 2013-3-31 23:21

小心呀!雖然係吸引, 但係犯法架!唔好濟
作者: mandylieu    時間: 2013-4-1 01:54

其實我都好懷疑, 成衣鋪賣既衣物會唔會部份來自衣物回收箱, 即係二手既.....我諗衣物回收行業都幾好賺, 因為成本輕, 雖不是無本生利, 而如果經營者唔道德, 甚至可以連消毒步驟都慳番, 減省成本
作者: CDMECY    時間: 2013-4-1 10:17

成衣鋪賣既衣物郡會有可能係回收衣物
作者: ch999    時間: 2013-4-1 16:20

雖然係,但係非常多D賓妹好似買野咁任揀,都無人理!
作者: skirt    時間: 2013-4-1 16:23

其實回收箱係有好多細菌
作者: mandylieu    時間: 2013-4-1 20:34

引用:
原帖由 ch999 於 2013-4-1 16:20 發表   
, N) e1 i% K* F6 _雖然係,但係非常多D賓妹好似買野咁任揀,都無人理!
7 g! g% m9 j; V9 k* Y2 T+ D+ K- G9 D, x5 Y
無錯, 見過D外傭肆無忌憚咁摷回收箱, 班”食蕉”懶理, 不過樓主小心若有便衣差佬經過你便”賴野”。。。。咁, 樓主有咩野收獲? 雖然我唔鼓勵樓主咁做。
作者: ch999    時間: 2013-4-1 21:43

我不會摷,只是如多的時候,好似抽獎咁拎一袋,有時都有收穫...所以不是經常....
作者: 妙萍    時間: 2013-4-1 22:35

唔會。犯法架。被警察捉到,傳出去,分分鐘破壞CD/TS/TG的形象,使社會對我們多一份誤解。我們要向社會證明我們跟一般人一樣,都是合法公民,不要給人挖訴或妖化我們的借口。請自律!
作者: difference    時間: 2013-4-1 23:59

引用:
原帖由 ch999 於 2013-3-31 20:02 發表   
9 o: g6 c  T4 E! O, r/ `因為好多衫裙和內衣都十分完好的,有沒有人試過呢?
1 p$ x, S' i+ F9 @+ t
引用:
原帖由 ch999 於 2013-3-31 20:59 發表   0 V8 ]( @1 y! t4 ]$ D. `
# e5 i, f6 O" y- g5 |* d6 i$ p5 H0 d. ^( {
好像不太好喔,是不是犯法我不知道,不過真的不要這樣啦
作者: ch999    時間: 2013-4-2 00:08

多謝各姊妹的建議,還是少做這動作,反正都十分困難,要剛沒人經過才可!我也怕其他人見到和其他人的眼光!😓
作者: bb101    時間: 2013-4-14 02:33

it is illegal if you take it from the recycle box......
作者: cyndi0217    時間: 2013-4-16 02:49

我都網購的比較多@@
作者: uniform    時間: 2013-7-28 13:30

引用:
原帖由 ch999 於 31-3-2013 20:02 發表   
8 \% H7 k1 K. Q/ X" x/ s因為好多衫裙和內衣都十分完好的,有沒有人試過呢?
你點攞?
作者: cdnatalie    時間: 2013-7-28 18:16

引用:
原帖由 ch999 於 2013-3-31 20:02 發表   
+ z( M& a% j, P因為好多衫裙和內衣都十分完好的,有沒有人試過呢?
; Z6 \' I4 d  |& h7 L0 u
- O& _# R3 q9 F2 D+ m1 z4 u* q
沒有也不會試.
; n( K8 H0 U- M多數也是網上或商舖買.
作者: MUI    時間: 2013-7-28 21:02

就算唔犯法……* a8 Q/ p5 v5 O, W) O- |$ q4 f
又未必岩心水
/ d7 s- G1 C# m% B岩心水都唔岩碼
作者: jolfy    時間: 2013-7-28 22:11

# o! W) v6 M4 |) m: @没有图啊
作者: 50346    時間: 2013-8-11 04:14

我有位女性朋友尊門幫我做跑腿買野(當然包括女性衣物):p
作者: mm888    時間: 2013-8-11 04:31

i have no idea?
作者: cherry7962    時間: 2013-8-27 21:18

唔會囉, 又唔係無錢買, 起碼光明正大
作者: queenking    時間: 2013-10-8 00:58

犯法野都係唔好做
作者: cd_kana    時間: 2018-4-20 11:29

唔乾淨又好似會犯法! T: P' [* q5 J  a5 L) E
) \/ h: ]; p$ a8 R6 i2 K
不如買個新既仲好

歡迎光臨 戀之天地 (http://hkcd.tv/) Powered by Discuz! 6.1.0