標題: 收埋絲襪既好地方 [打印本頁]

作者: samph    時間: 2008-2-8 02:55     標題: 收埋絲襪既好地方

忍唔住好想買對絲襪著,但係我唔知可以收對絲襪係邊...4 g/ J5 k$ `7 ^. k
我自己唔係自己一間房,屋企人又成日都同我執野,個衣櫃唔只係我用仲有d其他野,自己又無d有鎖既櫃,都唔知收d絲襪係邊...  g6 a2 ?' k$ {
我好耐之前試過收係一個打波用既袋,點知屋企人搞我個袋之後俾佢發現左對絲襪
$ A1 n% G) G/ H8 `( J) @6 i" y3 X& u) @各位有無咩提議可以幫幫我...
作者: noel    時間: 2008-2-8 04:14

唔多既, 咪收埋係電腦機箱裡面lor, 除非你屋企人幫你整埋電腦啦
作者: 27173561hk    時間: 2008-2-8 08:27

作者: 疾風怒濤    時間: 2008-2-8 12:19

呢個情況都幾麻煩...
作者: noel    時間: 2008-2-8 14:36

引用:
原帖由 27173561hk 於 2008-2-8 08:27 發表
+ P9 k; ~+ y, P9 ^$ v電腦箱 點擺呀, 不如買個夾萬或放入可以鎖的櫃裹
2 a) G, `7 M# P% ~" {
除非你部電腦係放滿左hard disc 等硬件(呢個絕無可能), 又或者你部係骰仔機or 用透明箱, 否則部電腦機箱要擺幾對絲襪一定得, 而且人地都話無可以鎖既櫃, 你又會唔會買個夾萬擺幾對絲襪入去呀?
作者: samph    時間: 2008-2-8 21:47

引用:
原帖由 noel 於 2008-2-8 14:36 發表
0 l' p7 Q% Z. V8 }# L  f# e
. Z1 W; i1 w' S  x$ }除非你部電腦係放滿左hard disc 等硬件(呢個絕無可能), 又或者你部係骰仔機or 用透明箱, 否則部電腦機箱要擺幾對絲襪一定得, 而且人地都話無可以鎖既櫃, 你又會唔會買個夾萬擺幾對絲襪入去呀?
& ^( l6 i$ p% z/ P- k* y) }
我部電腦係用細機箱都無咩位,同埋部電腦都幾熱,放入去對絲襪似乎唔係咁好' s1 w4 w6 P4 Q; K- _) f- l
我有想過收係自己個袋,但係收係自己個袋成日都要帶埋出街,又可能會俾d朋友搵到,所以唔係太可行
5 R. O5 x, @8 {! f/ {; D8 c4 n仲有無咩提議...我好想著呀
作者: silly1234    時間: 2008-2-9 01:38

我張display好熱,機箱風扇都3個
作者: samph    時間: 2008-2-9 19:44

引用:
原帖由 silly1234 於 2008-2-9 01:38 發表
' `& J* ~& q+ l8 y' @' \. Z我張display好熱,機箱風扇都3個
/ w8 H* U7 H9 v我驚放野入去會搞到部機過熱...
作者: silksocksboy    時間: 2008-2-9 21:54

如果唔驚貴的話,可以租個迷你倉..............
作者: samph    時間: 2008-2-9 23:15

引用:
原帖由 silksocksboy 於 2008-2-9 21:54 發表 ; h& |* B( N; J4 q
如果唔驚貴的話,可以租個迷你倉..............
5 |, x4 Y& S/ X/ \* x( F: i/ z
收一兩對絲襪唔駛租個迷你倉呀...又唔方便我隨時著 6 r; P: `" w# x% \' P
我只係想收係一個唔會俾我屋企人發現既地方...
作者: silksocksboy    時間: 2008-2-10 21:44

引用:
原帖由 samph 於 2008-2-9 23:15 發表
$ P$ s& @5 Y& [
& M  b4 @# W' v& `收一兩對絲襪唔駛租個迷你倉呀...又唔方便我隨時著
8 y  Q: j; V* p- `* p我只係想收係一個唔會俾我屋企人發現既地方...
9 g: {6 \) A# {. @

& X) `8 m8 P& i係就係無咁方便,但係肯定唔駛驚。
  ~7 Y2 G& r# q+ p* I5 V! K
/ Y$ k8 t: l& t7 e+ S; f. Y: w如果租得迷你倉,就緊係唔止一兩對啦,仲可以Keep埋D裙同鞋。
作者: miniandrew    時間: 2008-2-10 22:28

放落倉就誇張左d...
1 I/ @$ v# y5 @( ]$ W' _. E0 ]& ^2 O" Z
  r' J/ ~: E; p. o你話放落機箱就真係好辦法2 r# [% M4 i% f3 M

) g& Q# |! w' O不過你最好開緊機拿番出黎...費事攪入去...
作者: samph    時間: 2008-2-10 23:28

引用:
原帖由 silksocksboy 於 2008-2-10 21:44 發表
0 B" z* k8 v7 Z) x3 U  M; c, a* ]

{8 M3 V# k! p% V3 Z係就係無咁方便,但係肯定唔駛驚。
& g- S- [4 f+ |; m6 q: c+ S8 F& \9 I
如果租得迷你倉,就緊係唔止一兩對啦,仲可以Keep埋D裙同鞋。
, p: i# H  z; S7 }. a3 Y; u# k6 g
我只係鐘意絲襪,裙同鞋都唔會點玩
作者: Jay    時間: 2008-2-11 18:29

咁就難搞啦!我平時都係收系d舊袋到!! s4 k9 K' u. ~+ O
咁你就買一個迷你盒到又可以埋到絲襪o既
7 o& F4 G- a# b/ N# n' I& J7 ]size
作者: sghk_abcd    時間: 2008-2-17 17:46

四四方方帶鎖個種錢箱....
$ P" O6 W# y1 ]. o9 ?* A0 b8 B) C
  o: S+ |8 A4 p( G! Z( U4 w4 c
# ?4 e+ A) m1 z3 r2 L5 K0 w$ [[ 本帖最後由 sghk_abcd 於 2008-2-17 17:48 編輯 ]
作者: mmlee    時間: 2008-2-17 21:57

用個可以上鎖既背包將d用品擺落去, 再買個掛鎖鎮住佢1 V# h8 I) u) ~
之後擺響一個唔多顯眼既地方....
作者: 小傻瓜    時間: 2008-2-17 23:13

唔建議放入機箱入面, 影響空氣對流, 燒埋塊板就真係得不嘗失喇.4 E; B( L" l9 z! i1 K
放入去D普通既箱, 再搵D書呀雜誌呀等等上面, 等人覺得要打開好麻煩就ok.
# W5 t* M, C6 s  y* q  O' U有鎖反而有D此地無銀...
作者: ladowaha    時間: 2008-2-19 01:38

呢樣都幾麻煩............
/ j4 }2 G* K8 [" X* J2 \* `. m1 t
不如買個有鎖既 cd櫃.. 前面放d電腦cd, 後面放d 絲襪.. 如果只係幾對應該好易裝入面.
6 |% x4 c+ ^8 X% l6 p2 Q4 C2 N. X7 y
我自己有個有鎖櫃乜都放晒入去. 真係幾好. 除非要拆櫃..
作者: wong9910    時間: 2008-2-19 22:35

作者: oojj106    時間: 2008-2-20 17:22

引用:
原帖由 wong9910 於 2008-2-19 22:35 發表 4 [) S& S3 a, H5 v
比屋企人發現@@...之後點呀
6 b; ~! d- M! w1 @) H1 _; R9 j 我都想知: |% v) c* A+ y1 y; G

0 P5 S) K, m1 @+ X5 N6 U比個建議你啦, 你可以放係d大褸既袋入面
作者: 小傻瓜    時間: 2008-2-20 22:22

引用:
原帖由 oojj106 於 2008-2-20 17:22 發表 4 Q; V- T3 m) [- f4 D, }
  _: s  G5 T2 Q$ {8 I7 }& A! C$ u# p
我都想知) C0 n/ k7 x" Z1 W5 I( Q
, I5 {  B! X  {& ^9 V
比個建議你啦, 你可以放係d大褸既袋入面
* v' G0 |$ x( X7 V+ `# C& ?7 t/ [* p+ E+ _! M: p
都可以喎, 不過如果係我會因為太多放唔晒
作者: ladowaha    時間: 2008-2-21 01:07

係啦, 邊放到咁多. hahaa
4 d  d! O) \) T$ D1 R
" s* G9 W# j% |+ D' Y不如索性買個有鎖既櫃桶仔啦
作者: sghk_abcd    時間: 2008-2-21 10:18

引用:
原帖由 ladowaha 於 2008-2-19 01:38 發表 % ]' o9 Y3 Z6 Q& S1 d" K5 u
呢樣都幾麻煩............
2 q, s7 D. O' H
; O' g" q) r9 Q不如買個有鎖既 cd櫃.. 前面放d電腦cd, 後面放d 絲襪.. 如果只係幾對應該好易裝入面.
+ r5 J& i$ ]3 H; L* ?, f7 m, ^/ A1 m0 e( W1 D8 x3 i. S2 l- [7 }
我自己有個有鎖櫃乜都放晒入去. 真係幾好. 除非要拆櫃..
' R# r& F' Z+ V2 x2 i$ _) M5 {
如果放大量點算呀?
作者: smallkid    時間: 2008-2-26 11:53

放在枕頭套裡面吧! e5 j7 I5 x! A' n/ g
讓你聞住睡
* U3 [) T! D) ]6 c2 T: _包你睡不著
作者: frankiebaby    時間: 2008-2-27 04:03

我d絲襪有部分係床上
' ?  \& C  X3 a$ I其餘係櫃度6 N( C. {/ H& j7 v$ V

5 b" k5 P/ z* V7 X0 ?' g/ i2 u如果你得一兩對,
3 u' d* b, |; y- P. f( x& G, T擺係枕頭套入面啦~
" c* X+ p4 ?5 d# O2 Q5 H唔知得唔得呢?
作者: samph    時間: 2008-3-1 00:36

引用:
原帖由 frankiebaby 於 2008-2-27 04:03 發表
" D$ n6 ]5 D1 M我d絲襪有部分係床上
" ~* s2 h0 E" w1 T$ ^* B; k其餘係櫃度6 t$ k. ^& |/ {) \

5 O7 c6 R6 n8 ?# ^: ?如果你得一兩對,
8 M* R1 P2 Y) H5 P! J+ o0 ?擺係枕頭套入面啦~  L! x" k0 m, \# v# m
唔知得唔得呢?
! s# y: Q" P& Q# x4 \# j% S2 k
擺係枕頭套入面應該可行,不過我屋企人會幫我換枕頭套同被套 . K9 i, i4 b7 d/ i  `6 Z3 A
有時仲幫我執野,好驚會發現
作者: nylonica6868    時間: 2008-3-2 17:35     標題: HI

i used to have the same problem when i was a teenager,, k4 J  Q6 O& N) U8 G
my mom alwayz clean up for me.
8 W. E4 l) c4 H' d. N+ Unow i just put them inside my closest, underwear drawers
作者: 1677    時間: 2008-3-2 23:36

放電腦入面會阻礙散熱,如果著火仲會燒得好快!# h9 f5 d! G4 d6 j$ O, G
6 E0 Y% w8 {( O8 J# I: }/ I- f
不如搵個有鎖o既櫃桶啦!!; x3 O7 U! k" a. ]  i) N! z, Q: K5 `
或者最危險o既地方就最安全,
' u/ g/ c6 u, ~) C有冇一大堆o既雜物?
作者: xup654m3    時間: 2008-3-4 01:04

可以放在盒子裡....
1 A$ Z+ A8 b0 i) @1 l5 F4 X/ A8 @- _EX:買鍵盤的盒子、買相機的盒子等等的小盒子裡....
作者: samph    時間: 2008-3-5 05:07

引用:
原帖由 wong9910 於 2008-2-19 22:35 發表 # X' a, c. [0 @; V6 E
比屋企人發現@@...之後點呀
6 |  m: ?% J9 ^* t1 }
俾屋企人發現左之後問對絲襪係唔係我既,我點都唔認就話對絲襪可能夾住係d波衫到先係我個袋到出現,佢都半信半疑之後就無理到
* U) }# p4 c# P% Ae家屋企人一提起絲襪就驚
作者: ringo2ph    時間: 2008-3-11 10:17

你可以將它們放入一個有colour而且不透明的膠袋再收藏, 如果沒有地方, 只好買一至兩對吧...
9 j0 P0 u/ H& v5 Q3 Z& Q% {  B我就咁好似平時的衣服一様放吧...
作者: ibra10    時間: 2008-3-14 15:50

我就擺係d背囊, 運動袋既暗格位, 未試過有人搵到
作者: ringo2ph    時間: 2008-3-17 08:46

引用:
原帖由 ibra10 於 14-3-2008 15:50 發表 ' O0 _0 y3 Z0 X! u0 l
我就擺係d背囊, 運動袋既暗格位, 未試過有人搵到
! w) G+ ]8 {" n: k: x, d3 K- B4 p  \# H4 y
咁...唔可以收埋咁多wo...小心....
作者: hiloveok    時間: 2008-3-17 19:40

我都係收埋係袋到~~~~~
作者: mangolipbutter    時間: 2008-3-24 23:48

i just put in bag and hide somewhere, but my parents find out too.5 |3 \1 m2 |: A$ |5 N! x
they just throw them away my collection
作者: qwer1112    時間: 2008-4-16 22:01

有鎖的櫃子就行
作者: 98cl01    時間: 2008-4-19 11:49

引用:
原帖由 noel 於 2008/2/8 04:14 發表 6 C# o9 Y2 f2 G- \1 S) Z
唔多既, 咪收埋係電腦機箱裡面lor, 除非你屋企人幫你整埋電腦啦
/ J$ H3 N& Z% R7 V3 N' _4 P" Q8 F( T
用鎖匙的HDD抽屜就更方便
作者: pking    時間: 2008-4-19 12:07

你日日著住咪唔會好人知lor
作者: 心絲絲    時間: 2008-4-23 09:12

鞋盒啦..有拉鏈毛公仔..
作者: x553025385    時間: 2008-4-26 18:37

作者: 小女子vicky    時間: 2008-5-1 14:13

試下放在 出街的袋的內格.. 如果可以買左  小小的鎖 鎖住拉連..
作者: gigiwongny    時間: 2008-5-1 20:15

有冇書櫃啊? 放係d書後面得嘛?
作者: fetg2    時間: 2008-5-2 00:50

i got the same problem too.....i guess you can try some kind of box and put it under your bed
作者: 小軒    時間: 2008-5-8 03:21     標題: 回復 2# 的帖子

電腦箱...唔係掛
作者: 千鶴猛禽    時間: 2008-5-20 09:23

引用:
原帖由 小傻瓜 於 2008-2-17 23:13 發表 8 q6 Y/ A" G3 v  p! `6 |
唔建議放入機箱入面, 影響空氣對流, 燒埋塊板就真係得不嘗失喇.5 W. ~/ O9 S$ I& j
放入去D普通既箱, 再搵D書呀雜誌呀等等上面, 等人覺得要打開好麻煩就ok.8 ^' Z9 l3 o1 n( C7 b) S8 T3 F
有鎖反而有D此地無銀...
3 Q4 N+ f* o2 z
同意ar# }8 T) {/ e# ^) o; ?
放電腦機箱太危險啦
3 V0 ^( T7 ?( J  m) K點知會唔會過熱燒左部腦架
: h4 {+ e  R% x7 S1 {我就收左係雪櫃冰格到
: h' V& D& i1 E) }4 F  S; x要著先攞出黎解凍
* G. R. z1 `/ D( F3 r+ jd襪雪過都耐用d架
0 W8 K$ ^" x* Z1 L而且屋企人又點會估到你將d襪收雪櫃XD
4 b7 S7 [$ @! |8 |2 m: D. c: q俗語有話啦最危險的地方越安全架
作者: ch1925hk    時間: 2008-6-4 02:37

就放係媽咪或姐妹的衣櫃裡,就算發現都唔會有乜問題
作者: janicelau    時間: 2008-6-5 21:42

我就放左入個舊相機盒度, 仲放係個好當眼o既地方~haha 6 s, `- r. p% d" D5 j+ N( r( Q
屋企人唔係好識相機d o野 " R* {5 A( c2 F( a: O. L
其實....o個部相機(仲係2mp, 手機都不如) 已經去左堆填區好耐lu
作者: 上官炎    時間: 2008-7-12 18:31

弄个丝袜保险柜
作者: cxxxc    時間: 2008-9-25 14:10

放在家中女性中絲襪堆中,跟本唔會有人發現,事關佢地自己都唔知有幾多對絲襪,我就索性拿太太的穿就可以,不用買
作者: eq180    時間: 2008-9-28 00:34

如果得幾對既話.
; Z3 I3 ]8 Z5 q+ @" [, o你可以搵個鞋"合"!
2 _4 C* Q/ A8 @$ r$ i8 q/ n* V連同其他雜物一齊放入鞋"合"入面!. {2 `7 S3 }4 `: Q) |; @: U
再搵d野放係鞋"合"上面壓主!/ [" q0 W. j# G4 N4 l
應該都唔會比家人發覺!
作者: feel2353    時間: 2008-10-2 20:41

我冇e d問題=.= 屋企人唔會搞我d野
作者: 666    時間: 2008-10-15 07:13

唔使咁嚴重ma,你d屋企會搵你d野架??如果係就真係要啦
作者: Sekin    時間: 2008-10-27 08:29

唔好放入電腦呀,好大灰塵架!
作者: 肥仔亮    時間: 2008-11-5 18:13

你收埋係衫到
作者: mycat    時間: 2008-11-5 19:11

你盡可能分開同每一個家人 講你有穿絲襪既意向..., x- u2 v) O' s; c1 `7 Q/ s3 E- Z
盡可能要佢地接受 一個成人的意願...
$ y" _! ^" @. w! t' T& s大個仔/女啦你..
作者: mmo    時間: 2008-11-8 22:24

同自己既底底放一齐就OK啦~自己执整齐D!!就无人帮你执衣柜啦~
作者: sam366231    時間: 2008-12-20 09:36

我就放左係我呀媽放D絲襪個櫃戈道" _1 ~! U" P: _
將D絲襪放係個櫃ge某個角入邊....4 v2 p: e! T$ U7 ~, {
D個方法都ok嫁.......
作者: ljames    時間: 2009-1-13 07:45

收在车里面咯安全吗!
作者: aanandamayi    時間: 2009-2-23 08:34

由發表至今差不多一年,
3 K8 Z8 L9 D9 d不知您的煩惱有沒有找到解決方法?
9 J+ m$ u. K3 L' l% w我以前的收藏方法都離不開各位在回覆中所提議的(電腦機箱除外),1 S0 t9 s1 |& D1 }6 u. T1 d% h
經驗是:自以為藏得有多密,最終也會曝光!1 N& J' g, q$ n6 q8 M
有時候隨便放反而沒什麼惹人猜疑。
作者: 楊乃武    時間: 2009-4-14 21:42

收埋係一D屋企人好少甚至唔會接觸既位置地方度
- Q& x8 ^- t& J/ f4 C" h咁就會比較安全D
1 Q) L6 }. O( G如果有拉櫃桶既1 v: R( c* @9 K0 P3 a# @: z) q- N
可以將個櫃桶拉左出黎( T3 f" r" j) \
將絲襪放左入去入面先3 v2 e5 h( C( ]. F
然後再隊返個櫃桶入去4 R9 s8 A6 o7 u$ A1 A; h* Q
都幾安全架
作者: benbenben140    時間: 2009-4-14 23:06

你鐘意可以放係床底

歡迎光臨 戀之天地 (http://hkcd.tv/) Powered by Discuz! 6.1.0