標題: 配隱形眼鏡 [打印本頁]

作者: thomas813    時間: 2016-5-22 16:08     標題: 配隱形眼鏡

有冇姊妹知邊間配開大眼仔,唔想被職員覺得奇怪男既配女用既con
作者: zz67098    時間: 2016-5-22 16:34

你知唔知自己幾多度?
作者: Nanase    時間: 2016-5-22 16:54

Log-on有 , $150左右十對
% J5 t. R/ Q2 V- A揀款(唔同款直徑同弧度唔同) , 揀顏色 , 揀度數( k% E8 G# |: L+ z+ y) T5 @
住你揀的 , 有需要先搵職員幫手
作者: Nanase    時間: 2016-5-22 17:06

其實男仔買大眼仔冇特別
7 s3 \) A3 K1 G( I# @我去開相熟視光師的店舖8 ?" y3 E9 T" @0 a+ p+ Y! v
只要有新款式都會俾五對我試帶1 E$ K  G* I# b6 `

: [' Q! }! B: K3 V" a職員問既問題唔會奇怪的! F& c2 i2 ^0 A% J
通常都只會問有冇帶開 , 駛唔駛教你帶
9 \) ^$ ?! I# p) A$ A要唔要驗眼 , 要唔要洗眼鏡
& h. [1 D5 e' H+ F" ]駛唔駛配多副眼鏡, j7 b: [8 F7 M( B0 C3 @
都只會係一般想做生意既問題
3 N4 E! M5 l: A熟左先會有閒聊問題
作者: ukimura    時間: 2016-5-22 17:27

之前在網上買過了年拋有度數沒散光的,三對買加優惠hkd250
作者: thomas813    時間: 2016-5-22 20:28

謝各位回答
6 f" N3 `- q; ]8 y' C; i( \因為去開嗰間眼鏡舖,全家都有幫襯,所以要問各位
' P5 Z8 j; W9 g5 A5 k7 G550度
, E6 e5 ~( s8 J: a1 x散光1隻眼100,1隻50. P- i0 a# U) h7 w. m' B; c9 j
不過都好耐之前驗既,度數每一次量度都有減少: f4 O  b1 @7 [
& o$ A7 @$ S2 O, l8 `. m8 c
作者: Nanase    時間: 2016-5-23 01:38

有冇帶開Con ?5 s1 j5 w' F! m$ r
Con係貼眼球 , 眼鏡同眼球有距離7 Z! f& h' L9 l
眼鏡帶550 , Con應該買525
1 T+ m$ z0 ~% v; H8 B我個視光師幫我配Con會減25度2 g8 W5 k; m$ y( N
但由我把口講出黎就變左非專業意見分享 , 都係見意你找視光師$ m9 K: N8 S2 Z* I3 x3 p
再唔係550,525買晒睇下邊個度數舒服D- T' v% P6 \+ ^/ s" @7 c
如果你兩隻眼都係相同度數就煩小好多了
作者: Yukari    時間: 2016-5-23 01:57

男仔配大眼仔唔會奇怪。
' [8 m" p$ S& Q: t: h$ j. D- d- `2 L6 ~! E
我啱啱先配完CON,可以話俾你知,大眼仔係只會有近視度數,唔會有散光,所以你配足近視度數睇野都會有少少矇的。仲有,大眼仔透氣度會比正常CON低,建議先試戴正常CON,習慣咗先用大眼仔。
  b9 S/ \& h. C; z6 N
' i: a8 e; x5 J3 W- v另外,視光師係會俾幾款唔同牌子CON你試戴,因為有度數的CON,同一牌子只會有一個孤度選擇,要試唔同牌子試到你啱孤度為止。
9 _+ b% z$ x# c) l0 _: ?$ L6 f- K
視光師係會教你戴同除CON,要做得到自己戴同除佢先會賣CON俾你。視乎舖頭唔同,可能會收取驗眼費,亦有可能買夠數盒CON的話可以免除驗眼費。
  {6 t5 w% m+ D# Q1 }' I% S2 h8 l
3 L5 G  Q4 u5 z9 o$ r去開一間舖買CON就以後都要去果間買,因為冇客戶紀錄正常黎講舖頭係唔會賣CON俾你(除非你又喺新舖驗多一次眼)。我推介茂昌,年資最久,我都係喺果度配的。5 a3 |* x! `7 D. a9 m* p* z

7 ]/ e& m9 p" z! T) _2 T3 K[ 本帖最後由 Yukari 於 2016-5-23 02:00 編輯 ]
作者: thomas813    時間: 2019-12-25 09:37     標題: 回復 3# Nanase 的帖子

咁想問多數買咩色?

歡迎光臨 戀之天地 (http://hkcd.tv/) Powered by Discuz! 6.1.0