標題: 比較各國扮女裝環境,進來一起談談吧! [打印本頁]

作者: nanaka    時間: 2016-9-16 06:35     標題: 比較各國扮女裝環境,進來一起談談吧!

大家好。想和大家比較一下各地扮女裝的環境。
% j& m' C8 J8 Y  v! j說一說自己背景,我是現居西班牙南部土生土長的香港人。
6 ~- O' E2 Y9 z+ A# _4 K6 D; g後生時去過日本留學兩年。( p* a* u0 \# n) i( R: k# r, C4 T
至於扮女裝,. Y8 o7 U  e0 \' b8 \, A8 @" C
在香港時,只朵在家裡扮,只穿衣服不化妝,從無出過門。" M$ V! s$ c( b  E, S( k
在日本時,大膽了一點,雖化妝很爛,但穿女裝出過2次街,大部分時間都在車上。1 b0 {! F9 q  b% }
在西班牙時,更大膽,穿女裝多次外出,試衫試鞋,甚麼都試過了。問題只是不能開口說話。
6 q5 H( h) t; j$ ~$ }但最近有些思鄉,有點打算回香港,所以想做些對比。
9 s0 B' y: N$ ]6 e0 i0 p$ _- |  a- m開此題目同時也想跟大家談談,想了解下各地的情況。6 t# ~* c3 p2 _' Z

- i' U4 P  C" j6 I* i以下是本人經驗上的對比2 t: J. G0 W$ H8 i, V4 o% `
在西班牙女裝的好處:2 b! [1 q3 a. t0 r( V. y/ `) R0 O
1. 洋人多、華人少。洋人看不慣東方人臉孔,比較不易被認出是男扮女裝,亦不易認出女裝的自己和男裝的自己是同一人。(但都有例外,因為華人較少,如我住的地方,除了我們家外都沒華人,鄰居會較易聯想女裝的自己和男裝的自己是同一人)- H; g4 v- d8 e+ V) I9 i
2. 人口稀疏,行街購物較舒服,出外拍照亦較容易。" e  _$ V7 L! s0 j! O9 l! I. M+ i
3. 天氣溫和,全年有2/3都是很涼快,適合女裝出門。
8 w- \; c8 G3 N  s* J- `+ A4. 洋人身體較大,購物時衣服/鞋,尺碼有較多選擇。
, x6 ~9 n  d+ I7 ~: Y: p5. 交通多為自駕,女裝出門壓力較低。7 p, c! y9 I+ F
6. 這邊住宅都沒管理員,只要小心,快速跑上車,一駛出外面就沒問題。
7 a6 T7 F: S( k) m1 `7. 樓價低,可以住大一點。家裡有多些地方拍照及收藏東西。0 D2 C% G: f) n( a. o7 z% [, f4 p  d
8. 內衣,化妝品,衣服都可以在超市買到,把想買的東西放到籃裡,往收銀付款就可以。男裝去買都沒有太大壓力。8 S; _6 R8 u: ?3 m
壞處:
/ \7 J  r& A- T$ V9 t! u1 L1 @1. 語言問題,在香港會較易認識同好,可相約外出活動。
* o4 }. W* b1 a9 l5 q7 c2. 內衣,這邊都是上下分開買的,較少成套的。款式多是平實簡樸的,可愛的款式較少。內褲又多為Tback。胸圍的尺寸亦較大(對某些人來說可能是優點),一般都是C cup或以上的較多尺碼選擇,B cup的都有,但尺碼選擇不多。A cup的就很少見。
0 D0 `* o/ R" B3 \, B3. 沒有淘寶,只有Aliexpress,雖然都是一樣,但要等差不多一個月才到貨。
$ M" N; o( ?3 o4. CD人口較少,高質偽娘更少。相比之下,基民可能會較多。基民對我來說,不是我杯茶。7 X( `. {1 v" r1 W  Q6 c  d
5. 某些商品較難找到,要上ebay/amazon買。大眼仔Con同CC cream,暫時都找不到。+ O) P( Y! {. Q3 M3 i! s
6. 週日店舖都關門,喜愛行街購物的,週日會少一個節目。
. }8 V0 v5 s3 p0 g* i& x; v
; e* w7 Y0 {7 @暫時想到的就這些,好像還是西班牙的扮女裝環境較理想。
6 n2 S0 t( `; a$ M( k9 |. y: R也很想聽聽其他各地人士的比較,來談談吧。- w: m% O) q6 V/ Z$ G8 B
6 }( u8 \* {; u( H7 t/ B
7 |8 L, L1 U( H# E0 W5 g7 v
作者: arshan01    時間: 2016-9-16 15:28

香港, 男扮女, 女扮男, cos 甚至男女當普通模特兒也不容易
作者: bb23jordan23    時間: 2016-9-16 16:02

Petty petty
作者: zuezue    時間: 2016-9-16 16:15

pm我寄大眼仔比妳!見妳人品咁
作者: Nanase    時間: 2016-9-16 16:28

香港買衫一般都係細Size(亞洲人Size)為主
: g6 G5 ]8 _& k; M一般女妝都係140-175CM / 130LBS內都可以著到& O6 b3 D$ w' j  k3 s
較高較橫既就要買某幾個品牌例如H&M , Zara , M&S之類4 b9 y" [1 U* ?. |: ~
內衣褲70A一定有 , 例如Cotton On 65A都有; e& ?, d) S# R5 |
我自己就買開75/80通常一定有...所以冇乜留意大Size有咩碼
$ v4 Q+ p% {# r$ c0 O淘寶買...送到門口...或者自取點...便利店拎又得4 b% D9 q  l+ d$ C9 y' R5 G& b
在香港網上購物係好方便...3 _8 O% p$ v* G$ T
衫我鐘意行街買...可以度過拼過...唔駛上網買一味靠估8 y) Z( N9 Y+ }) e
化妝品響Counter買一般都好樂意幫你試妝的7 O$ p5 }  [) v8 ?: c* Z. O4 T
如Harvey Nichols網上買...去門市拎...平過去Counter買(當然要知自己用咩色)
' ^* W6 ^+ X2 |' W, A雜項既化妝品響莎莎 , 卓越好易買到...總有一間響你左近, L4 }! X( c8 T( ?
香港人多...基本上出街係唔會有人理你的
/ |4 t$ a6 l7 o  s* W5 L最唔方便係洗手間...食市通常都唔會有殘廁' y, @9 \& b8 }+ A3 H# B( o( |" f8 ]
(讚一下沙嗲王係有殘廁的)
/ j; k4 a; y4 G3 u/ y通常大商場先有殘廁 , 而一般唔響大商場既殘廁衛生環境都係很差6 s1 U' c4 _, j) U4 u" ?. `
: @1 F' Y) O5 P3 H
  _4 ^9 _+ W2 m

+ O- i: @2 I5 C[attach]143514[/attach]
' ]5 O. }9 i7 E3 d
! ?  `( ^, O4 k$ E+ I. A3 y[ 本帖最後由 Nanase 於 2016-9-16 16:54 編輯 ]
作者: nanaka    時間: 2016-9-16 21:39

引用:
原帖由 Nanase 於 16-9-2016 16:28 發表   
* s/ N$ ]/ v6 Y; [香港買衫一般都係細Size(亞洲人Size)為主
, t( C7 e" C9 [) g一般女妝都係140-175CM / 130LBS內都可以著到
- _% |5 V, K7 E  f6 ~  S較高較橫既就要買某幾個品牌例如H&M , Zara , M&S之類
0 p) S- X$ j- w內衣褲70A一定有 , 例如Cotton On 65A都有% O# L7 x  G4 w* j
我自己就買開75/80通常一 ...
8 x* A* f% Y& k; m/ o$ o8 S4 t6 ^+ _, }5 v
聽你咁講,香港都唔係想像中咁差。
# c5 S; \* k1 o. A2 OShopping應該好Happy。, A" L& m" _1 v' U: z$ A, q
西班牙呢邊啲舖頭,好早關門21:30,22:00就關門。香港印象中好似遲好多。
; _+ d/ b9 \! F( Y* T不過西班牙有樣野好既係買衫一定可以試著,另外買左唔鍾意又可以在15天內退或換貨。
& f; |8 Q1 q) t- W$ [
' O; g8 B* H& K& p- U( `- w5 f香港呢,我最頂唔順係熱同迫。廁所都係問題。5 O. i: G, b/ |( q6 s. u
西班牙廁所都OK乾淨,人又唔多,商場內又一定有殘廁。6 d4 ^5 C3 G% F* V) @" \
餐廳就多數係只入得一個人既廁所,雖有分男女,呢啲廁所必要時我會用女廁。# }8 r5 B% Z) Z! u1 _
(但請不要模仿,在香港人多,被拉機會好高)
作者: karen0129lai    時間: 2016-9-17 13:52

香港其實睇你好唔好彩, 出街遇到咩人... 有D人好管閒事就會好麻煩... 但有D人就算睇得出你係偽娘, 你唔係做D咩影響倒其他人都唔會篤爆你~ 買衫方面, 唔好貪平去女人街~ 細碼多, 唔係人人著倒~ 要再貪平D, 去深水埗果頭D outlet會多D大碼衫~ 不過而家有H&M, uniquo要買大件既女裝衫都易好多~ H&M既絲襪都好靚, 單筒lace四骨絲襪我最鍾意~ 因為個lace真係特別靚~9 N- B& b% r( K

& }0 a; @: I/ W+ a  m而家我響Koln呢邊, 出入可以自駕或者搭公共交通工具都好方便~ 因為呢邊都好多同性戀活動, 佢地本身接受能力都好高~ 只要唔犯法, 佢地唔會理你~
( ?) U1 n; x6 u6 i2 T  t  y& E4 J' Q. r/ L) O" [3 L2 z
呢邊天氣係夏天多雨同悶熱, 焗住果種... 但整體都好涼爽~
- l" J& i+ z  Z! g* J- P/ `+ _7 F! w, N( }" I: c
作者: christinecd    時間: 2016-9-19 12:07

Although here in Southern California has many CD friendly places and clubs...I still wish I can crossdress and hangout with locals one day. I guess riding public transportation en femme is an ultimate challenge for me.
作者: applebaby    時間: 2016-9-19 13:48     標題: 回復 1# nanaka 的帖子

姐姐,你真係一針見血,講到晒我在外國時CD的感受。外國的超巿較容易買到女裝內外衣物,甚至鞋都有,其實CD會方便D,有時特價仲好吸引。
" K5 F1 s7 U* N) K6 H: z/ ^% ?6 ]( O  b
當然,一出門口衝上車是最完美的情況,著住全女裝,又有絲襪又有裙咁渣車,其實好正,我最鐘意!
. w; L% w) @$ U5 _( V$ u- |( u( |. v0 x$ Q: W
最緊要係洗衫和晒衫都無咁煩,香港地方太細,洗衫都係大問題。
作者: nanaka    時間: 2016-9-19 16:56

現實係香港樓價太高,小朋友學校又爭崩頭,回流香港真係有難度。7 C/ p) w( W/ ^4 }* M/ o
住慣1000尺,番到香港得番300尺。諗起就唔想番。
作者: karen0129lai    時間: 2016-9-19 18:24     標題: 回復 10# nanaka 的帖子

土地問題真係唔講得笑∼我都慣左屋大,綠化環境多,生活節奏慢…
作者: heverclio    時間: 2016-9-20 14:26

人口密度不能太高, 又不失城市生活的方便, 房價合理
0 e+ o# @0 B/ l0 J: j( P其實CD選擇生活環境也看這些1 P6 ]: y8 p, B2 q3 q% q7 H7 A
年輕點的CD, 去留學/ Working Holiday 日本或台灣也不錯啊
& [$ ]2 q5 U% P) d8 ~/ y, o我個人會選擇冷一點, 乾爽的地方, 不想出汗
作者: Rachel    時間: 2016-9-21 17:48

瑞士旅行中,不同語區反應都唔同
作者: mingminger    時間: 2016-9-21 22:41

其實我覺得香港CD會比人歧視
/ b* O. E! E& d) F, P( p0 D我自己試過一次偽娘出街但全日唔敢講野
作者: nanaka    時間: 2016-9-22 03:23

引用:
原帖由 Rachel 於 21-9-2016 17:48 發表   
1 E) W- p( r9 r, M. t+ q+ s- J瑞士旅行中,不同語區反應都唔同
1 Y& t) J+ E' y  J3 ^
5 f+ Y* ~: _- V- ]9 z想知有啲乜反應,有時間講黎聽下喇。; r: T  @+ i1 b, p$ G/ @* ]
7 W# n/ _  [/ o9 `, x2 w
我分人鈍鈍地,有時真係唔識分係俾人歧視定俾人撩。
/ F) D8 c  m% `' A- y' @, ]7 D  O好似前日咁,行行下街,有個阿婆無端端笑笑口(係奸笑)對住我吹口哨,
  {9 }' z5 p3 m  H我都唔知佢乜意思。果日係咁著,唔知係邊忽有問題?" y1 @7 [' d9 c. m$ q2 Z) y
[attach]143832[/attach]
' U; S9 L# m7 j- b3 I
# L* ]( `. y1 M[ 本帖最後由 nanaka 於 2016-9-22 03:27 編輯 ]
作者: applebaby    時間: 2016-9-22 10:06     標題: 回復 15# nanaka 的帖子

又不是做人世,在外地生活,總有點過客心態,笑也好,叫都好,其實心理壓力真係細好多。
作者: nanaka    時間: 2016-9-22 15:45

引用:
原帖由 applebaby 於 22-9-2016 10:06 發表   8 j6 o1 T  g; c7 V! u
又不是做人世,在外地生活,總有點過客心態,笑也好,叫都好,其實心理壓力真係細好多。
4 e3 s- U5 l4 M, o. n! B! a" O4 ~. A/ D/ K9 ^/ M! \+ K
就講番我上面既情況,俾著係你,你會點處理?
; a9 W/ I) c9 y會同佢打招呼,Say Hello嗎?# G  G* j3 P. K& [( N9 d- l
(其實我遇親呢啲情況都好驚)
作者: karen0129lai    時間: 2016-9-22 16:55     標題: 回復 17# nanaka 的帖子

我會禮貌地同佢笑一笑就算∼之後就走∼佢叫住你就話趕時間∼1 T3 S  C! E4 |

" c. m* `/ A4 w& ~7 i% d2 S$ G& ^個婆婆可能真係睇得出你係CD,撩下你玩下你咁… 但有禮貌地回應就走,唔好太多接觸就ok∼你走佢都奈你唔何∼
作者: Wingyin888    時間: 2016-9-22 23:41

作者: heverclio    時間: 2016-9-23 01:49     標題: 回復 15# nanaka 的帖子

很OK啊, casual的打扮
$ Y+ V( ]1 K: ~" F, E) Z3 t頭飾看起來很搭襯呢, 照片看不清楚
作者: nanaka    時間: 2016-9-23 01:54

引用:
原帖由 karen0129lai 於 22-9-2016 16:55 發表   8 M, j+ z7 `9 ~- C, `
我會禮貌地同佢笑一笑就算∼之後就走∼佢叫住你就話趕時間∼8 E; L- Y& }% `/ ?' k
+ w0 t' ~( p$ ?8 ~3 o" H
個婆婆可能真係睇得出你係CD,撩下你玩下你咁… 但有禮貌地回應就走,唔好太多接觸就ok∼你走佢都奈你唔何∼
; a& H0 [& o1 U3 u' B
" R. r2 u4 [! t) I( l7 M3 Z! e/ [
謝謝教路,下次照做,應該會無咁驚。
作者: Rachel    時間: 2016-9-23 05:38

引用:
原帖由 nanaka 於 2016-9-22 03:23 發表
- [0 X8 B* p: [; D' K% V$ ^/ E# }) U3 `0 W
3 t2 a' k+ u5 l: ]2 j3 u
想知有展反應,有時間講黎聽下喇。
7 s9 s, i; l1 H
4 G- W. Q8 [1 P/ m我分人鈍鈍地,有時真係唔識分係俾人歧視定俾人撩。+ }5 {2 T3 q( {7 G+ C1 I
好似前日咁,行行下街,有個阿婆無端端笑笑口(係奸笑)對住我吹口哨,% }- u) h  g: C) i1 S
我都唔知佢乜意思。果日係咁著,唔知 ...
. ~6 I8 v- F# d7 P  }1 y, d/ Q德語區無人望,但Grindelwald撞正幾個女職員都鐘意睇
* A% |2 `  Q! @% P5 Z; R9 \( G: p7 U
近法語區多人望,女既笑下/讚你靚 (一句都聽唔明),男既遇過車響呠、吹口哨、追左半個街口求合照
3 s: @! D1 e. X# u  F2 z
1 D: y2 }8 F; J9 j意語區停左好短時間,kiosk買野女店員望左R好耐,仲讚靚
作者: applebaby    時間: 2016-9-23 13:37     標題: 回復 17# nanaka 的帖子

講真,我是遊客,你是鄰居,可能有少少不同。作為遊客,過多兩晚就走,如果來者不善,要撩本小姐,我是不會理。我是亞洲人,聽唔明講咩就好正常。
# d- V1 W# H8 s; x  Z6 ~; A3 F! C6 [9 e, [; K7 \! M
但你住得長,如果親朋戚友不會來探我,鄰居又不太敵意我會用女裝交朋友。我對老人家會客氣D和包容D,但後生仔我就通常唔理佢。
2 O: @6 }3 J" ^5 y+ i+ T& |! x5 |& D" \
不若,若有親戚朋友會來找你,我就可避則避,始終唔想張件事帶返香港。$ C! G8 _& a6 B

, E# K! M# I' P$ \+ Y% _" ~8 p姐姐,加油呀!你已經係我地的羨慕對象。
作者: F11    時間: 2016-9-23 15:40

係HK連自己屋企都唔多得 同屋企人住..., z4 l3 H+ O: G# p9 n/ G2 g
之前去留學就可以係屋企.
作者: misslady    時間: 2016-9-23 19:30

I never go out..
作者: Nanase    時間: 2016-9-23 19:41

女裝外出當遊客同當地人既心態唔同的
作者: nanaka    時間: 2016-9-23 22:39

引用:
原帖由 Rachel 於 23-9-2016 05:38 發表   
, \* N" B2 o% @/ ]* c5 |* c! v: d4 b4 ~4 k4 s" n9 G. {3 y8 ?
德語區無人望,但Grindelwald撞正幾個女職員都鐘意睇
, I* ~$ I' q  z0 H% c+ Z0 x0 X% I$ e+ h5 `
近法語區多人望,女既笑下/讚你靚 (一句都聽唔明),男既遇過車響呠、吹口哨、追左半個街口求合照
; v4 L  l* O* `% j2 _
; @0 R. G9 Y- x- K! O意語區停左好短時間,kiosk買野女店員望左R好耐,仲讚靚
. N2 u, j' G' S

8 ?: f- q$ I7 g% N' r' h! ~; a你LO住去,都幾難唔突出。反而德國既無人望先覺奇,可能佢地喺後面偷望你。1 t  Q; \, y6 U6 n+ P& m: C- S
你今次歐遊,好似好好玩,等你遲啲update。
作者: Rachel    時間: 2016-9-24 04:38

引用:
原帖由 nanaka 於 2016-9-23 22:39 發表
$ V! T# M' l8 H, @9 ~1 F8 [* S8 k9 q% M' ?; s

Q7 G. U0 v/ ~, f+ g4 b) D你LO住去,都幾難唔突出。反而德國既無人望先覺奇,可能佢地豕面偷望你。" u) j* e2 Q* s. x. o( C: S
你今次歐遊,好似好好玩,等你遲update。
' V7 R* P! A. k- C& m係瑞士德語區 XD8 R3 A- u' Y0 u$ x7 v

; \2 Z# z; p) v  U! ^0 P5 a法語區多人注意 orz 原本今晚想換校服出去影,傍晚LO返時,好多人同我打招呼,淆底係酒店影算
5 p* `+ u1 s) Z今次瑞遊忙到冇時間update~~ orz
作者: eatfood2202    時間: 2016-9-24 15:05     標題: 羨慕

在台灣更難壓~羨慕你
作者: nanaka    時間: 2016-9-25 04:24

引用:
原帖由 applebaby 於 23-9-2016 13:37 發表   8 w# T# T* N3 ]7 E) S8 ?
講真,我是遊客,你是鄰居,可能有少少不同。作為遊客,過多兩晚就走,如果來者不善,要撩本小姐,我是不會理。我是亞洲人,聽唔明講咩就好正常。( _7 D' }  ^; |. g
( _: z# g% N% K2 y+ g
但你住得長,如果親朋戚友不會來探我,鄰居又不太敵意我會用女裝 ...
7 r! O4 L/ J( n( j9 o2 V% m
9 n, t" ~* c3 V. Z5 X7 l  S) h
都係既。不過用女裝和鄰居交朋友就可免則免,事關唔係人人都接受到,亦會影響家人,所以出出入入都盡可能襯無人時快速上車走人。
6 K$ ]& ~& p  j- T
, V# _% }9 X3 b- `* m2 s6 H$ W9 dps. 唔好羨慕我了,雖然扮女裝方面係自由左,但家庭關係變得一榻胡塗。" N" s7 L2 e! f  ]9 y

) J, W" r! {; Y! l  f  c[ 本帖最後由 nanaka 於 2016-9-25 04:35 編輯 ]
作者: nanaka    時間: 2016-9-25 04:27

引用:
原帖由 Rachel 於 24-9-2016 04:38 發表   
) n& q. u' i: [& U
' g6 L( M/ C1 F係瑞士德語區 XD
* C4 L# B9 ]  t9 Q1 R- ^, ?6 S' E2 G2 R
法語區多人注意 orz 原本今晚想換校服出去影,傍晚LO返時,好多人同我打招呼,淆底係酒店影算4 T4 S4 h) I# G& o. c/ B
今次瑞遊忙到冇時間update~~ orz
' @" [! T: I# p" o+ U$ F+ O, o
" @) \7 }+ ^  {$ A& o% P' \" q攪錯左唔好意思。
作者: nanaka    時間: 2016-9-25 04:31

引用:
原帖由 eatfood2202 於 24-9-2016 15:05 發表   
" G5 m8 n8 w! y2 K4 K在台灣更難壓~羨慕你
, k, l& y% v5 D1 L6 A* }. b# [( Z2 m2 L' N0 g# ]0 s
但也見不少台灣的朋友們女裝外出,想像中好像也相當CD friendly.
# d7 t' o) `  y& g- ?有時間說來聽聽,在哪方面會遇上問題呢?
作者: karen0129lai    時間: 2016-9-25 09:52     標題: 回復 32# nanaka 的帖子

諗諗下都係... 之前版主風兒都係台灣, 唔覺佢有話CD出街...
作者: Rachel    時間: 2016-9-25 23:53

引用:
原帖由 nanaka 於 2016-9-25 04:27 發表   4 Q3 }% h0 [3 w8 w0 _0 q

& W2 B7 [0 \. n. ~- G; B! X% }- ^( o: W( u% K
攪錯左唔好意思。
8 F$ }7 }% T- U+ I唔緊要 XD
& S# f8 C' d( ?5 W7 Q. h  W' n' v6 r! D- M, j
瑞士真係唔錯,靚景 XD 其他野FB果邊講 sosad
作者: 1677    時間: 2016-9-29 19:41

外國CD我就未試過,但好簡單,! F8 B, F! ?: k  ^4 G
淨係買野,外國已經好好多!% I2 A% ]: x# L# Y' W* A

: z6 x0 J. }6 @+ X香港大部份絲襪都係one size for all,% b- Z0 h6 X) _5 l  s
根本唔夠長!* g" J0 k, R& D) c% n
唔好講CD,高妹都唔夠長啦8 X8 l. ?( d+ E1 X, m

+ S% P' }* v1 P外國鞋又有大size................
作者: zz67098    時間: 2016-9-29 19:48

感覺上臺灣應該係最好,如果知道某位大叔存在的話
作者: nanaka    時間: 2016-9-29 21:25

引用:
原帖由 1677 於 29-9-2016 19:41 發表   
* H2 H7 e4 z" B& u9 K, F$ k外國CD我就未試過,但好簡單,
/ Y2 n2 O4 H. k  y/ S  b2 w淨係買野,外國已經好好多!
+ z* R- q3 K0 e3 P1 y3 o2 A. ~
1 h! i+ R( A/ k' a" _+ t0 A香港大部份絲襪都係one size for all,
2 I$ G: {, G7 z+ `; ?根本唔夠長!
6 ?  F0 Q" C. ^& f唔好講CD,高妹都唔夠長啦3 f7 m, R: l: f' c8 j

! m% M2 E, k! k; k4 r5 S$ B外國鞋又有大size................
8 a. _- N% w. g7 F' W, i

2 ^( S2 I8 y% k/ H/ U7 ?2 p2 u講開鞋襪,在香港,歐洲碼40號鞋,易唔易買?
$ v/ q& `% E3 U西班牙這邊36-41碼都很常見。絲襪就最少都有兩個碼M,L。
, q$ x* o) E" Q+ p我178cm,雖然瘦,但M就短左啲,L就剛剛好。* z0 A7 [# w0 h) j
以前都喺香港買過絲襪,平野多數都係Free size = M碼,廿幾三十蚊先有大碼。
作者: Nanase    時間: 2016-9-29 21:37

引用:
原帖由 nanaka 於 2016-9-29 21:25 發表   
+ V& Y' c" q( P- E+ t+ E" Y% m. S! I
; f4 z, E8 z% l; Q2 E( f; l, G! ]! O5 x4 {$ ]0 |" W/ l+ ^! W8 c4 J# M% U
講開鞋襪,在香港,歐洲碼40號鞋,易唔易買?' ?$ I9 I- h( p. r  j
西班牙這邊36-41碼都很常見。絲襪就最少都有兩個碼M,L。; \/ |1 l4 I& w! X4 [4 y1 s
我178cm,雖然瘦,但M就短左啲,L就剛剛好。
: r: ~$ b% w: G( `7 A1 y1 m以前都喺香港買過絲襪,平野多數都係Free size ...
  U% e0 {8 t: c. g2 N* |
/ X5 |  q0 C! P1 G. o: X無牌子既一般去到39...
( p. V6 b; H. u3 K40唔一定有
2 t1 g+ h1 `+ B0 S& }有牌子既運動鞋女裝最大係40.5 E.G Nike , 通常只會有幾對
' I, P* V( g) w. G如果斷碼要Search其他分店" x6 u6 i% r' a) G& d; I' {
其他有牌子既鞋40多數都有
' m$ A0 R  x- V2 }5 k0 \% @! y/ W# P5 P) S& @( L
簡單講35-39最易買4 S" Q7 f. ]8 n% H% B3 I# q
40-41難DD6 v0 T9 @% @8 v  `$ F: e
42+較小選擇
作者: 雪雪子    時間: 2016-9-29 22:24

很好的体验贴子,点一下感谢吧,可惜我刚来香港未认识到任何同好╮(卅▽卅"")╭
作者: mizuho    時間: 2016-9-30 01:38

引用:
原帖由 karen0129lai 於 2016-9-17 13:52 發表   . |9 p; P! k& Q: \$ I8 f* k
香港其實睇你好唔好彩, 出街遇到咩人... 有D人好管閒事就會好麻煩... 但有D人就算睇得出你係偽娘, 你唔係做D咩影響倒其他人都唔會篤爆你~ 買衫方面, 唔好貪平去女人街~ 細碼多, 唔係人人著倒~ 要再貪平D, 去深水 ...
% b. u" c, k9 T$ F記憶中德國有好多同志
作者: mizuho    時間: 2016-9-30 01:39

引用:
原帖由 Nanase 於 2016-9-29 21:37 發表   
! s. E5 f2 j9 o5 Q6 K! H  \5 o: L; J& {' e

" D$ J, I6 Z0 A' e$ t無牌子既一般去到39...
; J. J8 E2 W! Y8 v  r7 W40唔一定有
2 ?  c5 w6 s3 ?8 u有牌子既運動鞋女裝最大係40.5 E.G Nike , 通常只會有幾對
0 ^# q# E* C1 v- y6 X3 {如果斷碼要Search其他分店
/ E: U5 q2 S6 D, N0 j其他有牌子既鞋40多數都有- B" B$ Z9 F8 f3 j% a2 k  e
0 w! v/ P6 N5 q2 J* L( u9 {  I" j& ?
簡單講35-39最易買  D7 g  O) p  l( ?4 _
40-41難DD
$ ?- V6 m3 d3 N! Y; C1 |42+較小選擇
2 H/ V( Y% H& ~* n+ h% A36,37最common
作者: karen0129lai    時間: 2016-9-30 08:24     標題: 回復 40# mizuho 的帖子

係好多∼
- G. d) y2 C/ c3 o" [7 _) B一個人就同其他人無咩分別,同個partner一齊又做d親密行為先會知佢係∼零號都唔一定好乸∼
作者: qqqqaaaazzzz    時間: 2016-10-5 22:42

我反宜好想知道妳地係點解可以去外國生活?
8 q$ W  ?, {: u5 H& q0 l2 {係公司派妳地過去做野定係自己過去讀書?
$ V0 o4 F& X5 F) t/ P" d% f  A- }0 h6 u
我真係好厭倦係香港生活..但係為生計又無奈留係到... 4 F1 n9 T9 v. X( }" G; N  d: c4 W
宜家每日都好似行屍走肉咁..好辛苦...
作者: Herlock    時間: 2016-10-5 22:52

講起cd, 台灣真係比香港好好多. 至少嗰邊嗰啲人唔會點樣歧視你..
( g! L9 [6 G- v: S2 N係香港就真係成日匿埋喺屋企先至夠膽做
作者: ivtom369    時間: 2016-10-5 23:17

日本好似都唔錯
作者: nanaka    時間: 2016-10-5 23:36

引用:
原帖由 qqqqaaaazzzz 於 5-10-2016 22:42 發表   
4 p1 I! G8 n4 }/ @( d我反宜好想知道妳地係點解可以去外國生活?
, Q: h. F) Y* n! H' y9 t係公司派妳地過去做野定係自己過去讀書?
1 {. J3 q1 i) l3 V$ m- O& q' @8 m
我真係好厭倦係香港生活..但係為生計又無奈留係到...
5 o! s1 j4 @" {# [2 I宜家每日都好似行屍走肉咁..好辛苦...
1 H" J9 d* O4 }4 y: {, }8 \+ p* l+ @
一係有父幹(有錢),一係有個外國人老婆,一係就能操某國語言(流利)加有外國公司請,又或者持有某外國缺人材既專業。
. C, ~( e6 H0 o% e# ]9 f  r0 A0 V. [' [/ C
短期既就去留學,但都要有儲蓄。
/ z7 ?9 K" o% @( v5 X6 b0 W2 T' j4 W0 x, A/ N( V' h, x
香港既土地問題真係另人好灰。# V/ ~& E& T6 p: `% U8 R* z; n
再加上越來越接近「鄰近地區」,有得選擇都鋪定後路走人。
作者: applebaby    時間: 2016-10-6 11:11     標題: 回復 46# nanaka 的帖子

姐姐,你講了重點!
! T; m7 V( A* U
( o# I- T4 Q) ~- v/ `1 V7 \7 |哈哈,你是那一類呢?
8 i4 G: J4 M3 O. M2 u4 |& R4 j& t9 v
; e6 _6 m5 _% Z- O2 B3 ~我四樣都無,死心吧。
作者: qqqqaaaazzzz    時間: 2016-10-6 12:25     標題: 回復 46# nanaka 的帖子

頭兩個條件(有父幹同有外國人老婆)都係要係外國搵工唯持生計...
* _2 [3 [& X/ ~+ z* A' Z如果係外國24/7咁cd生活又有無難度呢?) `. T) ]/ [+ a4 J# A9 X5 N6 w
Cd 番工又有無可能嫁?
作者: nanaka    時間: 2016-10-6 13:31

引用:
原帖由 qqqqaaaazzzz 於 6-10-2016 12:25 發表   # c! t. X/ {6 x  B6 Q
頭兩個條件(有父幹同有外國人老婆)都係要係外國搵工唯持生計...
  r2 i. u1 R8 _. |. ?! T0 Y) }如果係外國24/7咁cd生活又有無難度呢?; u/ [9 z8 m! v3 b
Cd 番工又有無可能嫁?
/ p1 F- }, z( ^7 A8 n9 T+ H) {$ y0 M/ r. t( `! a
有父幹,係可以有錢到唔洗做的。
' N" [( P. R8 M# R其實慳啲洗,有1000萬左右,買層樓收租就做到。
& c9 p) i* {( ^2 y+ t8 v/ l) H有外國人老婆,就好快會操流利外語,加上自己母語及英語及自己的專業,搵工都唔會好難。
0 [! j) T1 R5 F5 ^# r, H/ o
. c4 V& X5 J# n  z1 g要CD住番工真係有難度,但番工以外CD就好自由。
作者: qqqqaaaazzzz    時間: 2016-10-6 13:40     標題: 回復 49# nanaka 的帖子

原來外國人都有舖買樓收租引嫁?!1 ~" R; A2 L; _8 b% L& Y
我仲以為係得黃種人先鐘意tim..7 t2 ]) C' w& |' j
但係係外國既洗費會唔會好貴丫?  X& i+ ^& s  \% A- @. s1 v
之後你會唔會有打算回流番香港丫?
作者: cdamber0421    時間: 2016-10-6 19:39

天氣真的是非常重要的因素,像是在台灣就潮濕且悶熱..
作者: karen0129lai    時間: 2016-10-7 13:38

收租做業主響我呢邊行唔通,德國呢方面都幾多福利保障果d∼可以幫輕下,但完全要用黎養家都要好多間先得…% n2 g+ J' ]0 x* ?. |! B5 [" C  O$ C5 P
" Q- d- P/ u% ^6 n2 V3 W! s
但而家難民問題,經濟問題,都幾辛苦下∼
作者: qqqqaaaazzzz    時間: 2016-10-7 14:25     標題: 回復 52# karen0129lai 的帖子

咁你宜家係德國既工作都係做番之前個行定係轉行tim丫?7 E# d3 a1 v0 n/ I% }( s
3 J/ V, ?: f- \# \  c' o
如果係外國用cd既個身份黎創業(唔一定係相關CD既行業,姐係例如飲食咁)又會唔會有好大既阻力哩?
作者: Marie0749    時間: 2016-10-7 19:45

引用:
原帖由 Herlock 於 2016-10-5 22:52 發表   
$ x1 t  g( _  U講起cd, 台灣真係比香港好好多. 至少嗰邊嗰啲人唔會點樣歧視你..
) h- T- O: ?6 b& o- J係香港就真係成日匿埋喺屋企先至夠膽做
5 x6 |$ g: i! M8 Y人地地方啲女人冇咁惡嘛
作者: karen0129lai    時間: 2016-10-7 19:55     標題: 回復 53# qqqqaaaazzzz 的帖子

我以前做食品生產廠房,出名醃尖腥悶,所以過到黎做QC係無問題∼
( a2 x1 Z; m/ e# q. K5 m* R0 |3 L2 S
CD身份呢樣就唔知有無阻力… 睇你點用架姐∼創業好講人緣,夾到班客唔介意你CD可能仲有幫助∼但風險唔細∼
作者: qqqqaaaazzzz    時間: 2016-10-7 20:16     標題: 回復 55# karen0129lai 的帖子

外國人番工興唔興著西裝嫁??
* }' K* r' |# C" V1 g如果你唔洗著西裝番工,會唔會考慮下慢慢cd番工試下佢條底線丫??
作者: nanaka    時間: 2016-10-7 21:26

引用:
原帖由 karen0129lai 於 7-10-2016 13:38 發表   
& i7 X* t: f( H3 Y9 l$ J收租做業主響我呢邊行唔通,德國呢方面都幾多福利保障果d∼可以幫輕下,但完全要用黎養家都要好多間先得…4 I1 v) g; @6 d! E" A, d/ H
, N+ G9 J8 W% u% O! {. D6 z; k
但而家難民問題,經濟問題,都幾辛苦下∼
9 H6 i* Q2 H5 u! Q5 @- N3 b, B* J( K
西班牙如果交足稅,都一樣,要多幾間屋先可以唔洗做。但好多人都唔交足稅。2 u& C! Q7 s6 C! w, d
呢邊租樓回報3-4厘到,但消費較低,尤其是南部,慳啲洗,係可以唔做野靠收租生活到。
1 R" ^% F  v. r% }$ `$ P4 Y' M, h600euro已經租到800尺的地方,食用自己熟200euro,交通就貴啲,用你100-200euro.
$ P/ I# `& l- W  \- a' g3 A4 k! V出街食飯/玩會貴啲,平均10-15euro/人/餐3 b$ i. t4 E1 B+ o2 h
慳慳地,兩公婆真係2000euro以下/月生活到,
" K9 y; f) M( G9 K: e+ b- o所以好多英國人退休移過黎呢度住。) m% c0 L% ?* w$ o2 T6 X) x

/ Z# ^; W8 T- t  C$ D" r至於難民方面,啲難民好識揀,去晒北歐,英國。呢邊難搵工加上工資低,比較少黎西班牙。
7 ?# [' _* Q9 [8 O! Z/ _(喺度搵食,喺度洗,係會好辛苦,唔好話難民,我都會去英國/北歐)
作者: 阿姨    時間: 2017-3-28 18:08

偶然看到這帖子,亦願意分享在外地的變裝生活。前設係生活而不是旅遊,個人女裝經驗包括香港,上海,台北,東京,布吉,倫敦,阿姆斯特丹,多倫多。當地人對遊客態度會比較包容,但是否適合長期變裝生活,請恕見識少了。
+ j7 g- A+ M8 U; z0 @3 e4 h: {. d" ]3 T
此外,自己個子不高兼弱不禁風,在港生活時已是中性打扮稍修眉形護膚,有段時期長髮及肩。前妻亦見怪不怪,久而久之甚至容忍了我在家中穿著女裝內褲,保暖襪褲及睡裙,但不接受我化妝與戴胸圍,多年來只有數次機遇,可以化妝及穿上女性內衣與她上床。但日久見人心,當她察覺我愈來愈女性化,無意中找出我的女性激素,假陽具及月經棉條,加上她對性生活的不滿,終於是離婚收場。6 P4 N, J' v9 X. S, H4 U

8 P+ g/ s( g1 X回復單身直接促使我移民,到了美國中西部定居工作,開始了變裝生活的體會。初期的兩年我仍然是全男性化的幹活,只停留在家變裝的日子,直至轉工要搬家。* G& ?  V) s. e

5 Y: ^  d4 h" b6 O1 ~# h, m5 x. @有興趣知道我以後的日子嗎?只怕悶死大家了。
作者: Rachel    時間: 2017-3-28 22:08

引用:
原帖由 阿姨 於 2017-3-28 18:08 發表   
( J6 U5 ^7 L0 a# S2 y+ m$ N  A: u偶然看到這帖子,亦願意分享在外地的變裝生活。前設係生活而不是旅遊,個人女裝經驗包括香港,上海,台北,東京,布吉,倫敦,阿姆斯特丹,多倫多。當地人對遊客態度會比較包容,但是否適合長期變裝生活,請恕見識少 ...
; V( ^& a. a0 I$ e: v見到Mid-West有d好奇,好少見人移民去
作者: 阿姨    時間: 2017-3-28 22:29

引用:
原帖由 Rachel 於 2017-3-28 22:08 發表   
8 U8 y, R* z% ]5 R9 D2 D
( {5 H& n" e* _4 {5 L見到Mid-West有d好奇,好少見人移民去
8 D" w- j5 N- L* L# t( ^* x2 {! W8 Z3 i4 e$ Q. @
沒有燈紅酒綠,萬多人的小城市,是隱性謀生好地方
作者: nanaka    時間: 2017-4-6 01:09

引用:
原帖由 阿姨 於 28-3-2017 22:29 發表   
6 X, U# h* y: l: E" U
& p& z  `. s  _" h: ?( U$ T8 n1 f1 H" k: R. v: q: ]8 y6 p
沒有燈紅酒綠,萬多人的小城市,是隱性謀生好地方
3 t3 X' f4 {  B& I1 v
  z8 t5 U* y% V* @
講故講一半,好吊癮。
" h. u9 i# [# J+ o/ [9 ]4 M$ V得閒寫埋下文啦。
作者: 阿姨    時間: 2017-4-12 12:44

陳年舊事,也許那里情況已大不同了
3 d3 Q. w( }% W! J  ]& |* q5 f0 n' p+ v
......直至轉工要搬家。
9 i. H/ C. t2 }4 H6 e
# q$ G, S! x& }  k新工作機會是在稍...
! t+ i8 ^) H/ i8 Z7 ]6 u( v2 r% J! p& m' N) |& ?( t+ ^* b6 h( A: ?, d
不能貼文???( m' L3 W9 B7 i' C
有興趣請pM
7 s4 X7 L/ m" `2 `" @6 B' o0 L0 G
作者: yenyen    時間: 2017-4-12 13:49     標題: 回復 62# 阿姨 的帖子

很期待😉🤗😝
作者: Nanase    時間: 2017-4-23 01:10

引用:
原帖由 阿姨 於 2017-4-12 12:44 發表   
' o+ y( u" x# K. }/ d陳年舊事,也許那里情況已大不同了' D2 d3 k# k9 C5 b5 k' i

( |. Z0 R9 @5 l2 f: S2 w: R% ^......直至轉工要搬家。) T, A  I5 I, x! u- U1 m8 @% t: s

& Z# N* ~& n# c/ U0 F  `( f& s新工作機會是在稍...
- t' M8 U  X* ~. u  i& b5 k* Z5 e
4 ?. s$ g: D: f& O+ s+ t4 J' g& p1 F不能貼文???& g7 o* C6 O  P$ D$ s
有興趣請pM
- `( j0 Z/ M# X! v  Q/ v8 Y6 G. |0 ^: N! Y: W: q
是因為有香式字 , Forum系統問題
9 x8 R6 F3 L6 p6 i3 ^8 _0 T$ E1 Y會Delete晒整編文章 !
2 S5 n- q: A% s& f; R9 Y
1 ~' Q$ y, _9 B( l
作者: nuwkov    時間: 2017-4-27 21:11     標題: 回復 14# mingminger 的帖子

呢個情
作者: kenny_apple    時間: 2018-7-12 12:22

好有女人味
作者: Albert0000    時間: 2019-8-5 15:31

日本會好DD: u$ u* w  ?% }

1 H# {1 h1 d" [: P, G5 z% E
引用:
原帖由 zz67098 於 2016-9-29 19:48 發表   & v5 |+ R, P) w0 i" x% w/ v/ J
感覺上臺灣應該係最好,如果知道某位大叔存在的話

歡迎光臨 戀之天地 (http://hkcd.tv/) Powered by Discuz! 6.1.0