標題: 戴bra 唔舒服問題? [打印本頁]

作者: ming1592    時間: 2016-12-31 08:18     標題: 戴bra 唔舒服問題?

經常見到些帖子說,很多女性說戴bra不舒服,回家馬上除掉,沖完涼或睡覺後不會戴bra.請問各位會否覺得戴bra箍住唔舒服?沖完涼或睡覺會否戴bra.還是覺得戴bra有種保護感,安全感及保護胸型不會外擴?
作者: mm888    時間: 2016-12-31 08:27

戴bra有保護感,安全感及胸型不會外擴////
# T) l9 _! v( D3 D# l戴bra------------舒服
作者: nouse1976    時間: 2016-12-31 08:36

真的要試穿...不然會太緊會勒..太鬆會晃...& l8 o$ i- X; o' V2 L3 M
找到合適的後....就會常穿了...
作者: samou    時間: 2016-12-31 08:37

如果唔舒服又點會戴咗唔想除
作者: ming1592    時間: 2016-12-31 09:06

為何D女人話戴bra唔舒服?根不得馬上除掉?
作者: sheepkiwi    時間: 2016-12-31 09:54

永遠都係隔離飯香
作者: moleung    時間: 2016-12-31 09:55

引用:
原帖由 ming1592 於 2016-12-31 09:06 AM 發表   
5 o: E2 J. O* p& I為何D女人話戴bra唔舒服?根不得馬上除掉?
) t( j8 F8 z- t$ t

% x' O6 [+ P. ?/ S! X6 I因為我們本身是男性,戴bra唔係我們本身需要,只係喜愛女性bra,所以有帶咗唔願除下來的感覺,但女士就係真正需要嘅衣服,一年365日咁日日帶住返工去街,所以返到屋企就即想剝咗佢自然番啲!
作者: Yoshihk    時間: 2016-12-31 11:31

同意樓上所說,其實好多女性都唔鐘意戴bra,穿絲襪褲,對於她們來說,這些是一件普通的內衣,但對男士來說就不是了,心理上己有很大分別.其實我自己覺得,如果出街而有會出汗,穿絲襪褲都還可以,䵧bra有時都幾辛苦下的.
作者: sec2x    時間: 2016-12-31 15:33

大家對bra
作者: TP3105_Haruka    時間: 2017-1-1 00:35

幾舒服,睡覺也戴,可以保護胸型同push up
作者: Joesphine    時間: 2017-1-1 03:16

當長時間戴住會整到條BRA痕出黎就唔好睇, [- z% y/ C* y) f
而且有束縛感唔舒服   打側訓會扯住個胸 (我有胸的
& _9 N) `( R" l% j7 ?2 X著T訓又會比個BRA扣整到件衫現曬型7 I' h( c, D; U5 b9 M8 k' P
當你真心以女性生活時   你就會有不滿
作者: liuhuiyin    時間: 2017-1-1 11:39

如果女仔用一些平BRA的話,有時候不合胸型,承托力不夠,或者太緊,是會不舒服的
作者: TP3105_Haruka    時間: 2017-1-1 14:32

引用:
原帖由 Joesphine 於 1/1/2017 04:16 發表   5 ]; j0 @+ C1 K" Z
當長時間戴住會整到條BRA痕出黎就唔好睇$ z. e7 e) ]& }! J  {* z( F
而且有束縛感唔舒服   打側訓會扯住個胸 (我有胸的9 D0 ?5 F' u- a4 {9 [
著T訓又會比個BRA扣整到件衫現曬型
$ X- s3 j  n$ H當你真心以女性生活時   你就會有不滿
$ p' g( R: i. ~6 n# M; s6 s3 ]我用細肩帶的確有少少束縛感同埋會有痕,但係用心機型美胸衣就唔覺
作者: denisews1018    時間: 2017-1-1 18:51

其實唔止,女人對幾乎一切女性的東西 ──bra、絲襪、高跟鞋、m巾、長頭髮………都話唔鍾意架啦,但係又要keep住用喎∼
作者: 潼潼    時間: 2017-1-2 03:47     標題: 唔戴舒服D (but if 戴D唔好咁緊嘅就都ok)

尤其夏天+ O+ J$ _3 i% F8 z/ Q$ k: [

1 e; m' C4 V4 J2 W; [$ W3 W6 v( h[ 本帖最後由 潼潼 於 2017-1-2 04:04 編輯 ]
作者: 潼潼    時間: 2017-1-2 03:52     標題: 夏天if 着C襪不得了!!!

" _6 N5 w# O% M4 [' u3 k6 I& D0 ~* Z" p# m3 ]
P.S. 今年冬天我連着半截裙都唔着C' p( ^7 h9 r  H0 P% \6 _6 T; W; y1 Y! H

; A2 L; p* w# [8 c* H3 x+ n(cos 上年冬天嗰D C好似俾my ma掉咗!!但我又未再買番新嘅so冇C着)' h2 a. y  G% c; n6 t; V7 ?. p0 @/ M

; F, r( N+ g7 ~$ A& d5 T- M[ 本帖最後由 潼潼 於 2017-1-2 03:56 編輯 ]
作者: 潼潼    時間: 2017-1-2 04:06

引用:
原帖由 ming1592 於 2016-12-31 08:18 AM 發表   % K( Q( y3 ~+ A) F" H) h
經常見到些帖子說,很多女性說戴bra不舒服,回家馬上除掉,沖完涼或睡覺後不會戴bra.請問各位會否覺得戴bra箍住唔舒服?沖完涼或睡覺會否戴bra.還是覺得戴bra有種保護感,安全感及保護胸型不會外擴?
; e! e0 v+ \) A& w% m我都係出街先会戴!!
作者: Rachel    時間: 2017-1-2 09:43

真正阿媽教落:訓覺除bra,除非最凍果幾日要戴返仲凍之外8 o* Z: z/ B* W, j/ q
唔阻樓上果d繼續FF
- ]4 j& e  _5 K; y$ c講完
作者: adam5354    時間: 2017-1-2 10:18

引用:
原帖由 潼潼 於 2017-1-2 03:47 發表   
+ R; i8 \6 y! E" L% S尤其夏天
1 T. s0 _+ Z4 w& I  UBra主要功能是保護乳房,防止下垂及防止搖仿~~沒有適當的緊度帶來幹嘛?
/ w, P1 P$ |' I4 w4 j% P" b& f6 I這明顯你是個男人這樣也不懂。
作者: Rachel    時間: 2017-1-2 10:40

引用:
原帖由 adam5354 於 2017-1-2 10:18 發表   4 b1 q, l' H8 L" s2 o

6 c/ Q- }3 ?8 qBra主要功能是保護乳房,防止下垂及防止搖仿~~沒有適當的緊度帶來幹嘛?
, M3 p$ ~' x) J這明顯你是個男人這樣也不懂。
9 e0 J( U- a5 c' K; F4 `
變態戴乜都係FF咋,有戴就得啦 XD7 L* n- \6 k8 b5 l( m
checklist/to-do list既野,外人唔明架
+ x! f2 Z* I8 ^8 |
/ \: G% X9 p6 v+ ~樓主話同你同group喎,你無聽佢講過佢變性係為左做變態野,仲要"善用"政府資源喎...# ^, b  M( g: u+ l
) l; a9 j% P% D) ]( @
作者: adam5354    時間: 2017-1-2 10:58

個論檀回覆出唔晒啲字唯有Cap圖貼
* A0 w, T: S+ `5 z9 X
& o7 D2 b, h9 Y6 f( G* A[ 本帖最後由 adam5354 於 2017-1-2 11:07 編輯 ]
作者: Rachel    時間: 2017-1-2 11:32

引用:
原帖由 adam5354 於 2017-1-2 10:58 發表   
6 ]0 L( C: `' p  }4 ~, n個論檀回覆出唔晒啲字唯有Cap圖貼
+ h4 c6 h  ]. ~: w1 j因為有o既呢類香港字,某d browser/電話會出唔到,然後跟住d字無晒- N9 H2 i5 q( f5 Q4 |
. i" @) k' ^/ n
FF是一種討論區術語,於香港的高登討論區內中,FF的意思是幻想,出自著名電子遊戲《FINAL FANTASY》(最終幻想)的簡稱。
作者: ladycici    時間: 2017-1-2 19:46     標題: 回復 14# denisews1018 的帖子

係囉,但女仔會用晒妳講的用品。
作者: misslady    時間: 2017-1-3 12:11

引用:
原帖由 samou 於 2016-12-31 08:37 發表   ( z. h5 J  ^& \0 n+ W
8 w: ]4 V5 f8 r( n- F" p6 E) F0 D3 A) B. a

8 E1 W6 O; f9 G如果唔舒服又點會戴咗唔想除 X 2.
5 g! F/ \0 |. ]3 T/ x, s# S  h+ V' r2 }9 K7 p( z6 g2 _4 x
Agreed no more.
作者: denisews1018    時間: 2017-1-3 22:40

引用:
原帖由 sheepkiwi 於 2016-12-31 09:54 發表   * V! J/ X/ B3 N* _
永遠都係隔離飯香
# u& X1 q+ G* D( ^: r9 l) X* M
引用:
原帖由 Joesphine 於 2017-1-1 03:16 發表 / _1 ^) \, n9 `0 s+ L" |: I8 s

# g4 L0 @" z. n...當你真心以女性生活時   你就會有不滿
8 V. d- [1 `6 q% e* O0 s' h
- c+ d; t0 g: [' h7 l
不一定的,有女性朋友告訴我,若不戴胸圍胸前兩團肉會「仍住仍住」咁,戴咗就箍實番佢、果種「仍住仍住」感覺便冇咗;身前面反而有種穩陣實在的感覺,可以有信心見人。
4 O8 \% d" n5 \6 F  L* z.
! k: A# v1 ]- z( I0 `" q/ r& A" F+ Z% R9 A. T6 `& r
# N1 ~0 A' @6 G* @# K- ?; S
4 m4 N* k% L( N( a# a5 Z! a
~有些東西是客觀的真實的,比如一份雪紡紗(chiffon)做的衣料,無論女人、男人、甚至動物、摸上去都會覺得非常舒服;又比如女性的皮膚,摸上去看上去都是比較滑溜精美;這不是「一切都是相對的」便可自我給安慰掉的罷。- J2 R8 W: k  C$ x0 l$ S" q$ T

# ]. [- ]4 t: n+ j7 |絲襪和胸圍等全身緊裹的衣服,不但是 intimacy and comfort (親密和舒服) ,~更是女性的sensations of wellbeing 辛福的官能感受!
/ b8 V/ k$ A, v' P/ N& t! p- V& j
4 l/ O7 T, c0 d& w5 u6 Q1 B+ _  e

- Q% S6 K" R! t: w$ ^4 k# x  B
4 n5 X" }7 N; F. D% e  W# p3 u- K1 J5 ~4 Y7 S6 R) O
.
作者: Wallkerjoker    時間: 2017-1-4 15:36

作者: ladycici    時間: 2017-1-4 20:13

當妳甚麼感覺也沒有時,妳就會成為一個女仔了。
作者: Heidy    時間: 2017-1-5 02:20

引用:
原帖由 Rachel 於 2017-1-2 10:40 發表   # W7 \& `( s( Z5 {2 O

2 D" p2 @4 ~  b$ X變態戴乜都係FF咋,有戴就得啦 XD. S! [. w$ A+ d% k9 J) w5 ~
checklist/to-do list既野,外人唔明架1 c  A4 m, G. A4 ~1 T. `$ y

# X4 M8 G: U+ d, j1 i" }" P0 G* @樓主話同你同group喎,你無聽佢講過佢變性係為左做變態野,仲要"善用"政府資源喎...
* Z8 ~. V- V4 F+ J( W: G. E切咗J玩咩變態嘢呀??
作者: 1677    時間: 2017-1-6 14:47

引用:
原帖由 denisews1018 於 2017-1-1 18:51 發表   
  I! Y7 y( I' ^+ s3 K其實唔止,女人對幾乎一切女性的東西 ──bra、絲襪、高跟鞋、m巾、長頭髮………都話唔鍾意架啦,但係又要keep住用喎∼
9 w5 N( e7 y2 a3 K8 F
7 X# Q  X  r& J( o6 _# i
但是,o係人類歷史入面,除左bra同m 巾,
; P; `/ E! y/ s( X' v$ {; c3 C以上o既野原本都係屬於男人所有!
: P( i$ v0 W+ c% c) M/ ^, R
) [6 K3 l3 z, P* B. J* T絲襪,高跟鞋,裙,長頭髮,甚至靴,全部原本都係男裝!!!
作者: danniekali    時間: 2017-1-14 18:27

合適的bra應該不會穿得不舒服吧
作者: tiffany0914    時間: 2017-1-14 18:57

可能男仔帶同女仔帶又吾同啦$ X$ c0 x2 O, A" `& Y8 _
可能我地CD帶會係因為想帶先會帶,所以帶個時就係舒服
8 J! y& P, I9 z6 |但係女仔係因為有需要先會帶,日帶夜帶,所以有機會都會想除左佢
作者: nouse1976    時間: 2017-1-14 21:49

睡覺時會    ,外出時會穿..因為會激突....
  w2 H- c3 D& F不穿容易晃....很難受..

歡迎光臨 戀之天地 (http://hkcd.tv/) Powered by Discuz! 6.1.0