標題: 會唔會去只有女店員的舖頭買衫同裙? [打印本頁]

作者: KR7723    時間: 2017-5-30 18:03     標題: 會唔會去只有女店員的舖頭買衫同裙?

昨日放假,行下葵涌廣場,見有間的裙好靚想買黎著。我以男裝買會否好怪?
作者: suedemi    時間: 2017-5-30 18:19

照買,我男女裝時一樣照買。
作者: YukiMinakami    時間: 2017-5-30 18:22

又唔係校服, 又唔係內衣, 知道個size, 唔好講咁多, 最怕講多錯多, 問起就話送比朋友既, 店員唔會假設我地自己著掛, 我就唔係幾信佢唔賣, 差在自己有冇贍
作者: ky_yu1992    時間: 2017-5-30 18:44

我試過一次買好多裙,店員笑笑口問我”不是你自己著吧?”我很有禮貌地回答”係我自己著的。”女店員也沒有對我不妥。
作者: rebecca    時間: 2017-5-30 19:18

冇乜問題吖!我成日都咁買
作者: pikachu668    時間: 2017-5-30 19:21

引用:
原帖由 ky_yu1992 於 2017-5-30 18:44 發表   
" I0 O$ {% Q* _  h$ K我試過一次買好多裙,店員笑笑口問我」不是你自己著吧?」我很有禮貌地回答」係我自己著的。」女店員也沒有對我不妥。
5 H+ x! ]& Q# ^3 x% ~8 r1 X

4 @+ F0 y& A6 O0 ?$ a如果我遇到咁  @, g4 R, j' W7 `7 X- J; x$ Q
我會應返係我著啊可唔可以試埋岩唔岩身先買
作者: pikachu668    時間: 2017-5-30 19:22

基本上好多賣女裝衫鋪都係得女店員& k0 v+ y  X. d3 P0 W( J+ ^
我都會就咁照入去買
作者: Yukari    時間: 2017-5-30 19:45

親身經驗 就算著女裝入去被識穿是男的都冇有怕 我仲同SALES傾到好多計 個SALES仲好好奇咁問我鍾意男人定女人 屋企人接唔接受之類 捕獲罕見生物嘛 之後我仲著住件新衫埋單走人
& u/ U, p# R/ J2 k" F5 u
( y, y2 B- ~; q4 `: B" |依家年代真係OPEN好多 自己去體驗才有滋味
作者: KR7723    時間: 2017-5-30 21:11

引用:
原帖由 Yukari 於 2017-5-30 19:45 發表   3 R9 b0 V. d* u% q$ Q8 Z" i
親身經驗 就算著女裝入去被識穿是男的都冇有怕 我仲同SALES傾到好多計 個SALES仲好好奇咁問我鍾意男人定女人 屋企人接唔接受之類 捕獲罕見生物嘛 之後我仲著住件新衫埋單走人+ E3 `; O  L. N* }/ _3 U
2 q% g; D- v, u/ p
依家年代真係OPEN好多 自己去體驗才有 ...
2 @+ C) v) ^' ^0 t. O! q

7 P$ E- R- V+ y: _3 |" b$ B4 c人地都係想了解下姐,她估係你著多先會問咁多。1 k+ B: J2 B) _, Z' k
由於有店員的眼神話俾我知唔好買(可能我搞搞震睇來睇去,舖頭行入小小有間連鎖書店,借行書店望左2次)。以前多數買校服同係連鎖店如uniquo買衫,個体戶少買先問。
3 p% @- N0 |; a2 b6 [8 \2 Z
! v) g+ l/ K0 c# b* f) R" ~[ 本帖最後由 KR7723 於 2017-5-30 21:12 編輯 ]
作者: zz67098    時間: 2017-5-30 21:26

我買開衫那間鋪頭,都買慣買熟每個店員都認得,價錢中等款又靚,五舊水可以做豪客,每次入去任睇任簡盡情掃貨
1 {3 Q3 E+ ?& |, r3 S) b( N3 T# i/ n/ R; j  a2 {6 i
作者: cdelli629    時間: 2017-5-30 21:59

街衫,內衣,校服都係穿男裝買
2 a" P* O  ~& h8 Q, k! Z. S/ ^7 n
而且葵廣同旺中好多鋪都知知地我地自穿
作者: athl27    時間: 2017-5-30 22:45

基本上店員唔會點理你, 有錢就行了% I2 X. {! y9 T4 q/ a  \2 R
我也在bread n butter買過唔少嘢, 不過就算同是2碼(大碼)都唔係件件都啱
作者: hazelwong    時間: 2017-5-31 13:00

引用:
原帖由 athl27 於 2017-5-30 22:45 發表   
  y" y" X- K1 d. B基本上店員唔會點理你, 有錢就行了% A5 w5 w3 g( h% A
我也在bread n butter買過唔少嘢, 不過就算同是2碼(大碼)都唔係件件都啱
% B. o* l. K& ]有錢女!!!
作者: ktpang    時間: 2017-5-31 13:20     標題: 回復 10# zz67098 的帖子

姐姐你去開邊間買架,介紹下丫
* f* g2 P! w" V我都想去買下
作者: Carol0122    時間: 2017-6-1 10:43

其實真係冇咩問題
, G+ K+ s4 V- h/ l( c3 G1 h2 o4 ?我都係男裝入去買. p# ^2 A# U* \- F  Y
H&M 其實係其中一個最nice 的3 k& m0 L% d+ E1 I
另外forever21 都好歡迎
作者: KR7723    時間: 2017-6-1 21:54

引用:
原帖由 Carol0122 於 2017-6-1 10:43 發表   ! f2 B8 m6 W: H: i
其實真係冇咩問題, Z: @/ T  F! {* d8 y
我都係男裝入去買
3 v7 E- y, M' `H&M 其實係其中一個最nice 的
5 S5 E% i4 J3 y- J另外forever21 都好歡迎
6 n% J1 Y0 E* d2 _' B: X
0 w) ~2 W9 w; Y8 k& w, s: }連鎖店同埋有賣男裝童裝的舖頭有買過,但只售女裝的舖頭就未試過。有時行過見女售貨員黑起塊面咁,就咁睇唔似賣埋男士。
作者: KR7723    時間: 2017-6-10 19:42

今日終於買到,同買野食買書冇分別。5 y8 q! \5 j/ ~6 i' T2 O3 E
不過店在扶手電梯對面,好多人行好多人坐,自然有壓力。
作者: athl27    時間: 2017-6-13 23:18

其實如果真係驚, 可以先由連鎖店入手, 例如Uniqio, H & M, forever 21, I.T.呢類
# o7 N& i( O7 K  J( g7 F# m+ Z- S" C不過一般品牌店舖都唔會理你, 基本上有錢/有卡就得, 甚至乎我試過呢間分店訂另一間分店取貨, 如果買夠數店員亦會叫你入會做會員(如果間店本身有會員制度).# z# I, G) \: \8 B
: Z6 a4 B/ I& {; }9 m/ ~% O
再係驚可以淘寶' A5 U. [' ?& g/ X, {# ^- f8 T

% D0 a9 P* q% J' a5 w. a8 p[ 本帖最後由 athl27 於 2017-6-13 23:45 編輯 ]
作者: athl27    時間: 2017-6-13 23:50

引用:
原帖由 KR7723 於 2017-5-30 21:11 發表   
. w+ f: \7 b" I& }' z& n1 r: @9 y6 c, [: Y. _. J! D5 [
5 \& |+ l. v9 D" ?
人地都係想了解下姐,她估係你著多先會問咁多。3 \" E$ b& I- e& L
由於有店員的眼神話俾我知唔好買(可能我搞搞震睇來睇去,舖頭行入小小有間連鎖書店,借行書店望左2次)。以前多數買校服同係連鎖店如uniquo買衫,個体戶少買先問 ...
1 k8 S( y. k3 P果層全都是細舖, 就是除了書店, 其實老實講都算係幾勇
作者: KR7723    時間: 2017-6-14 21:26

引用:
原帖由 athl27 於 2017-6-13 23:18 發表   : Q) N" J. o. e* Z( X  W
其實如果真係驚, 可以先由連鎖店入手, 例如Uniqio, H & M, forever 21, I.T.呢類
3 s* G. N/ F" V; p5 M6 X& A不過一般品牌店舖都唔會理你, 基本上有錢/有卡就得, 甚至乎我試過呢間分店訂另一間分店取貨, 如果買夠數店員亦會叫你入會做會員(如果 ...
1 E+ T9 P9 Q( ~& ?* U4 m6 M- Q

. c3 X6 W. s7 z  o* j之前係連鎖店買過冇問題,不過個體戶就第一次。
作者: KR7723    時間: 2017-6-14 21:28

引用:
原帖由 athl27 於 2017-6-13 23:50 發表   , g+ Q. x3 y) t9 C+ X
# ^/ W( N- p0 E% }
果層全都是細舖, 就是除了書店, 其實老實講都算係幾勇
% I& V- R8 J& {7 X$ W9 v3 `0 e8 G9 a1 `  Z5 p* K  H
仲要對正扶手電梯個間,不過該店有男店員就鼓起勇氣問他該裙的問題,選中了俾錢。
作者: bigpig    時間: 2017-7-29 19:34

我試過係H&M買完. SIZE唔對.第二日去退錢. 男裝去買..
作者: Ducebb0516    時間: 2017-8-5 18:37

其實沒有問題的
作者: tkglobe    時間: 2017-8-10 19:22

基本上我只會揀只有或大部分係女店員既舖頭買. \# e: U; b4 T5 O. R! r
女仔接受程度比較高
, O8 |) R* g! C7 {5 [' b% N$ J有D買到變熟客, 包括內衣店
作者: tinloklok    時間: 2017-9-27 07:40

我剩係敢去連鎖店買,仲未敢去細鋪買……

歡迎光臨 戀之天地 (http://hkcd.tv/) Powered by Discuz! 6.1.0