標題: 關於絲襪?D咨詢 [打印本頁]

作者: cicilam    時間: 2017-10-27 11:50     標題: 關於絲襪?D咨詢

小女希望大家幫手教教
* Z8 D7 R. s& x7 a% i, Z" A; {
3 M% Z1 G. B, y天氣涼咗可以成日著絲襪,平時都是買120D、100D多,0 Z  i* ]) X. W  E

8 V7 a/ \/ n  @" r  t因為想買薄D,但係唔知幾多啱?可以唔會太厚又可以適當遮掩膚色?
作者: ringo2ph    時間: 2017-10-27 12:03

其實80D 就可以了,因香港不會太冷的
作者: cicilam    時間: 2017-10-27 12:15     標題: 回復 2# ringo2ph 的帖子

80D如果膚色會唔會偏黃吖?
作者: ringo2ph    時間: 2017-10-27 13:29

如果是膚色,一般都偏深或偏淺,不好看
作者: adam5354    時間: 2017-10-27 14:30

夏天穿0D至10D,冬天穿80D至150D。
( @& ]. Q- P$ a6 K  q6 D' Y穿薄的腳要有點美才好穿。1 x7 p! C! \. G) @9 x& H2 y: ]
選的絲襪要選高針織的,穿上不仔細看是看不出格仔的。
作者: joey221    時間: 2017-10-27 17:14     標題: 回復 1# cicilam 的帖子

姣妹我穿30d,我不愛太厚
作者: rebecca    時間: 2017-10-27 18:40

夏天20d留下、冬天最多40留下/ Y/ c9 B# H  Z7 m4 c
5 [) M! a& w- F# [9 y: z' ?4 G
穿太厚冇意思!!
1 {0 D9 z+ j! Y  U3 k9 v! }( p7 v2 |' h$ s7 j+ n
(純屬個人喜好)
作者: cicilam    時間: 2017-10-27 18:44     標題: 回復 5# adam5354 的帖子

多謝姊姊,你建議太好啦
作者: cicilam    時間: 2017-10-27 18:45     標題: 回復 7# rebecca 的帖子

未試過太薄,怕毛毛影響效果
作者: cicilam    時間: 2017-10-27 18:46     標題: 回復 6# joey221 的帖子

等我都試試薄絲,希望好體啦
作者: 星月藍    時間: 2017-10-27 20:32

50D 20-30度3 @4 |  B& f- |3 G- C& ^# T
80D 18-28度* w4 S" M8 ~/ W
120D 15-25度
作者: cicilam    時間: 2017-10-27 21:41     標題: 回復 11# 星月藍 的帖子

多謝你既意見,我未試過薄絲,希望試試會好啦
作者: 1677    時間: 2017-10-31 10:36

黑絲就厚同薄都好睇。- _  j* A! u1 R% V. ?9 h
- S9 a; p) {6 r( \/ |) q
肉絲比較蝦人著,太厚對腳睇落會好似義肢!
作者: cicilam    時間: 2017-11-1 11:56     標題: 回復 13# 1677 的帖子

嗯嗯,知道啦,多謝經驗
作者: 看不到的柔軟    時間: 2017-11-7 23:22

好少穿100d 以上, 太厚唔好睇0 X% `0 r& j- I3 M, h
你都係要買唔同厚薄試下先知
作者: Nanase    時間: 2017-11-7 23:57

襯唔同衫 , 唔同天氣 , 唔同顏色都會唔同
4 q3 T0 U7 Z( u6 s8 {+ \3 y肉色80D同黑色80D , 效果都唔一樣
0 x2 f. r5 d& T4 g" N2 n* W6 o要自己試 , 無標準答案- L( e, o1 \; d" j

( P% J& i6 ]2 W15度著100D出街 , 有風同冇風感覺都唔同7 G% Q$ ?0 }1 z4 |' y, Z) M
如果你係出街的話...就不必要參考一些唔出街既意見! p" n6 V! s6 p
反之則掉轉& w/ @% T$ Z* ]) M: w# D0 c
7 ]/ ^' A5 t# P- G( `
如果意見參考係出街既
6 Y/ H, Z4 t/ A% C$ j對唔住講句...樓上某D資訊 , 比較超離左現實8 ]3 ?9 E) M- L3 h% u5 Z" O
. Z; F! e) i* ?/ @0 w- D8 n
" n/ e" V6 Z  B9 k
7 p) x2 _0 f$ f: K; Y$ L
作者: cd2017    時間: 2017-11-8 03:22

作者: fiona    時間: 2017-12-17 18:33

香港又唔係真係好凍,我覺得20-30d都夠了,薄d好悌d,太厚變左好似著legging~
作者: Natazha    時間: 2017-12-27 17:14

黑色的話如果腿骨感重或者肌肉多都不宜穿太薄$ q( ~! O- z0 E# m
肉絲我反而覺得建議不要超過30D,太厚會似著褲唔似褲襪唔似襪咁
5 P3 l6 i3 {) b5 z+ A) p* b另外如果不太胖想走少少氣質路線推介鐵灰色80D或以上之類
作者: citty2010    時間: 2019-12-22 09:05     標題: 我會40丹打底加對其他色閃絲襪套上面。

我會40丹打底加對其他色閃絲襪套上面。
作者: wky    時間: 2019-12-28 17:46

我依家人在台灣,今日已經係連續第四日短褲肉絲外出,心情仍然咁興奮,感覺超爽 4 D* ]& ^  ^$ Q
' y: B  H; K+ S/ `& H) Z
我分別著過CdR Divine 9的Gobi色,同Trasparenze Capri的Comestic色。Divine 9似乎厚過9 Den,雙腿互磨時比較粗糙,但在陽光或燈光下不太閃。Capri比較滑亦比較閃,感覺上沒有Divine 9耐穿
作者: lamdon1234    時間: 2020-1-12 13:54

薄薄薄薄薄薄薄薄薄薄薄
作者: joey221    時間: 2020-4-9 00:01

引用:
原帖由 cicilam 於 2017-10-27 18:46 發表   - ~! c6 G7 x% Y! v' H0 ^+ E
等我都試試薄絲,希望好體啦
6 d5 C0 f$ f8 e

" v& E" n9 p1 `( T妹妹你腿形必好看

歡迎光臨 戀之天地 (http://hkcd.tv/) Powered by Discuz! 6.1.0