標題: 請問你如何看待自己嘅生理性別 [打印本頁]

作者: 冰姬    時間: 2018-4-6 09:01     標題: 請問你如何看待自己嘅生理性別

尼個問題都困擾左我好長時間(差不多廿年 四至五歲開始
8 r( j+ d* u1 f1 Y1 I8 Z  Q我估我應該屬於GID
2 w4 b, a5 L, s. I; G我對於自己男性嘅身體 身份 都無辦法感到認同
+ [: b5 V1 P' }所以想問下其他人 你地點睇自己嘅性別 自豪?滿足?定有其他形容詞
作者: unikoey    時間: 2018-4-6 13:46

無奈接受吧
作者: Eva0313    時間: 2018-4-6 21:17

唔中意,但都要無奈接受
作者: ·清雅·    時間: 2018-4-6 21:25

我覺得如果我地會鍾意接受男性身份都不會……
作者: denisews1018    時間: 2018-4-7 02:32

引用:
原帖由 ·清雅· 於 2018-4-6 21:25 發表   4 {3 @8 }! l8 J, w
我覺得如果我地會鍾意接受男性身份都不會……
' o" d5 A/ @3 f5 `7 w, m& G
  O6 G/ K3 a( L/ {& p
: c' B3 Z) u* M& |  K2 f/ \x2
5 y7 m2 M$ ?% }# s$ \7 j& T( c3 ]$ Z1 Y% [- L+ B5 r+ O
( f0 b( u: p/ C1 X

) L) }4 d- q/ w* Q6 h3 ?* T
4 s3 h! d* C$ q~我其實不想接受+ |7 N4 _+ D, e1 S

3 V2 @& E. {6 b' D) @[ 本帖最後由 denisews1018 於 2018-4-7 02:38 編輯 ]
作者: alexbb    時間: 2018-4-7 03:10

我都好懷念我男性身份
作者: 冰姬    時間: 2018-4-7 06:16

其實本來我想係連登開po 但又怕啲人亂up24) U5 B( p. l7 g# [0 d$ s, U
引用:
原帖由 alexbb 於 2018-4-7 03:10 發表     F+ k. i  C! G4 D
我都好懷念我男性身份
3 _6 c; C9 R: ?2 I, T: R6 M6 o我好奇想知道你懷念嘅原因係啲咩
作者: joey221    時間: 2018-4-7 09:33     標題: 回復 1# 冰姬 的帖子

我也很想自己是女生,平時我外出也穿女生內褲
作者: 冰姬    時間: 2018-4-7 10:23

以前我直頭唔敢照鏡 % V$ |' C6 v7 h( i
鏡入面果個人根本唔係自己咁
: Z4 B) x: `. N/ _2 I: E最近個樣smooth 左 先覺得順眼番
作者: cicilam    時間: 2018-4-7 15:31     標題: 回復 1# 冰姬 的帖子

は办法都要接受咯,除非去另一个陌生地方
作者: 冰姬    時間: 2018-4-8 00:43     標題: 回復 10# cicilam 的帖子

我唯獨興幸我身邊最親近的人接受我做唔到男仔
8 }, l  d- S% t" Y2 e. `$ M$ m* r! D註:未同屋企come out
作者: 冰姬    時間: 2018-4-8 08:22

其實所謂男性特權係有啲咩  x' W% K) ?1 i$ X+ w! r/ B
從自己角度睇其實所謂優勢
) L9 u! M* |5 E  A' z' j: o每一樣都係悲劇化身
作者: denisews1018    時間: 2018-4-8 10:46

引用:
原帖由 冰姬 於 2018-4-8 08:22 發表 0 P! k6 L% \4 t! G- w; I% G
  4 w/ b. ?/ r" W, a

6 S4 y5 B: F' ~" [其實所謂男性特權....    ...其實所謂優勢
8 d$ M1 Z8 @! h每一樣都係悲劇化身
# L! G, N5 d8 M/ B: `/ m

& o6 d+ w# }+ R* J$ ?6 ]$ j- ]好同感,
9 F4 R6 L; x5 k4 x& ~6 n( t+ m+ {  S# \
所謂男性特權都只是由最top  1%的 '有權有勢有錢佬alpha male'         ‘有錢仔 (扮)猛男(富後代)’擁有。。。' D' U5 w/ x$ j( E% K" m
其實99%的男性都會是「失敗」者,, r1 X3 |! {4 C9 n, K5 u
女性說她們受歧視  要同男性看齊  其實是要同那 1% 最top的男人看齊而已∼
/ \8 |6 Z6 o4 \6 ?2 d+ l6 {.
+ f* T7 p( }+ L9 H/ ]7 E" p: u我在http://hkcd.tv/thread-38379-13-2.html的p.13   #251說了:  $ T8 u# X+ w, Q/ ]
這個社會(後 / 現代社會)所鼓吹的,  就是'女性喜歡的男性'(一係alpha male(有權有勢有錢霸氣男)、一係暖男),   而不是真的男性──────所以令到大部份男性結果都是失敗者-------
9 L& P: `/ f' E+ |, i4 M4 x3 S) ]% O: Z5 U

% g8 E' i6 V: ]6 W6 S
# \. z1 w) g  A# _
. u( k" E) A8 D0 g: T- l+ e
/ u( O* m. t3 I% G$ r6 u& C5 u; T4 b' q2 f( U

8 X( O( S/ X8 [/ s' d, [* k
8 G- M3 ~5 E  n) V( q( @, U) g% B- T  F: j8 t, Y
; K/ h# |5 \* g

3 U! A, D0 n5 \9 Q( V, W1 v2 |5 S$ l7 k6 O* m, N

: l, H& ^7 j9 k. L8 ]' Y$ D+ d. V' L0 ^& ^9 Z
# l  P- M# q; y4 O

/ u* Q! r) Q  T+ G3 Q: }/ M. J+ x& w, o. @. K; ~

$ i+ {2 B5 j6 e3 W8 {4 B.2 I, u* c; J: n- ~: V  J- s3 ]" b

) Z, r! u# K) D( u[ 本帖最後由 denisews1018 於 2018-4-8 10:50 編輯 ]
作者: alexbb    時間: 2018-4-8 12:36     標題: 回復 7# 冰姬 的帖子

企係度去廁所係方便好多,出街廁所又唔使排。
7 S7 K6 s% f0 y5 g0 N  ]3 j  |4 K0 U- n- s) d7 x! h' j
同埋冇左之後,係差左啲野咁,以前有,但唔用。同冇,冇得用。係兩回事嘅。
作者: 冰姬    時間: 2018-4-8 12:52

引用:
原帖由 denisews1018 於 2018-4-8 10:46 發表     k; f# y1 c4 |; _
9 @' d' g7 b3 v# B* y, C- C$ B
7 h0 ^1 i, k5 Q
好同感,
# o( t, `  _. R4 s# |1 O5 |& D: X% b( G/ a4 q# g
所謂男性特權都只是由最top  1%的 '有權有勢有錢佬alpha male'         ‘有錢仔 (扮)猛男(富後代)’擁有。。。0 u9 Y; m: Z  R
其實99%的男性都會是「失敗」者,1 G0 H4 F& Y! d& z
女性說她們受歧視  要同男性看齊  其實是要 ...
' X1 b4 z- ]7 i8 d4 x/ M) Z! M- H+ |& X# G9 d; z5 ]4 P
多的不想說 單論學習時期 男生女生的不平等已經非常明顯
作者: 冰姬    時間: 2018-4-8 12:58

[quote]原帖由 alexbb 於 2018-4-8 12:36 發表   
$ I. x$ G1 V7 i% Q/ l8 R, Q2 u企係度去廁所係方便好多,出街廁所又唔使排。+ S4 Q" L* j) g
0 v# H$ [1 Q1 [) U# e8 c2 a
同埋冇左之後,係差左啲野咁,以前有,但唔用。同冇,冇得用。係兩回事
作者: shuinu    時間: 2018-4-8 15:18

嗯...  自己的身體, 衹有自己去探測、認同、愛惜、保護...
: F: q1 {, H4 \7 A2 k  Y" m8 V9 ^& A4 p% O/ J9 P6 Q& M9 {! d
生理上的性, 是多元性的, 衹有自己慢慢去理解、應用... 生命衹有這一世, ←定要自我認同, 勿浪費了這一生...
" J( J: x/ ?4 y# h, Y9 o3 A  }, `4 `
性別, 祇是現今社會人為的一個標籤,  何必過於計較...  做自己要做的事, 穿自己喜歡的衣著.... 何必計較別人的眼光...  在不傷害、影嚮別人的前題下, 為自己而生活....  當然, 在這社會中共存,  有時也衹好將就下、收斂點, 隨波逐流, 但會愛惜自己、認同這自我...
9 a0 d6 |/ |5 n  p; p& ]7 D
9 b1 x% H0 m4 b人生, 總有所缺陷、不能滿足,  天生的缺陷,人手又真能改變多少, 又何需強求?..
6 g! x& u7 r. P6 ~$ ~  q* {0 X( \7 t) O
世界當然不公平, 勿希望有大同世界.... 自己可以追求的, 盡力去做, 無悔...  也有許多事, 也無從去滿足了, 知足常樂好了...
9 v# L& w# E2 h; X3 o
" {1 q4 D, o. l$ h- z- Y) @曾經困擾過, 但總要生活下去.!
作者: 冰姬    時間: 2018-4-8 19:11

引用:
原帖由 shuinu 於 2018-4-8 15:18 發表   ! a( i$ z) H8 o9 c! S1 c
嗯...  自己的身體, 衹有自己去探測、認同、愛惜、保護...
/ e0 P$ r! V9 r6 I- U' v
$ X6 c0 V; p" \3 w7 ~! m4 P' C生理上的性, 是多元性的, 衹有自己慢慢去理解、應用... 生命衹有這一世, ←定要自我認同, 勿浪費了這一生...
- c( b" ?! L  Q; D6 o/ L! ]# l  f5 E6 q0 p" R, t6 p' ^
性別, 祇是現今社會人為的一個標籤,  何 ...
( H3 _! s2 t1 R/ {5 I6 ?, J  z" i( w- P7 Y* L# U% k6 ^
如果可以輕易跳出社會的框框就沒這麼多麻煩事
作者: 冰姬    時間: 2018-4-8 20:59

剛剛睇31果集講相
) h6 }; d& w5 \1 ^) z, s如果有一日我中學啲相俾人公開左4 _" m" l6 Y1 V9 I
我諗我都會發癲
6 C7 V9 Z' @# [) M$ O1 ]0 R  s* {0 H, d, Z( Z
作者: cdtsmm    時間: 2018-4-8 21:41

我認為cd 係我另一身份,亦可以幫我減壓
作者: ·清雅·    時間: 2018-4-8 21:46

引用:
原帖由 denisews1018 於 2018-4-8 10:46 發表   
" _( l# y, b4 x; s! R6 `# D
7 G! D6 f4 h% f" j" M- R! ^. \! q
好同感,
/ I/ X9 g3 Y6 F; X0 a. b
* q: m8 M+ u6 }  H% b: ~1 m* L所謂男性特權都只是由最top  1%的 '有權有勢有錢佬alpha male'         ‘有錢仔 (扮)猛男(富後代)’擁有。。。* `) _4 @$ E% J" V
其實99%的男性都會是「失敗」者,: X7 Z+ Y+ K. T+ i+ `. p
女性說她們受歧視  要同男性看齊  其實是要 ...
, W3 l1 a4 B: X- V+ s

1 P! a0 a0 p2 h1 A: R# G不過我覺得暖男這個字其實只合適用在長得又帥又高大的男人上% p. J5 G6 y+ l% r: U9 D4 _
其實香港也有不少性格暖男,但……(http://hkcd.tv/thread-25518-1-1.html
0 @1 W/ Z5 h! e! z' ^. Y像“斯文”這個字多數是用在帥哥身上,但如外表差或矮的男只能叫毒L吧
& I  h: f4 U5 D4 T( ~4 n. t+ g, `" R. t
作者: 冰姬    時間: 2018-4-8 22:49

引用:
原帖由 ·清雅· 於 2018-4-8 21:46 發表   
9 Q3 B: o6 N* [1 C- x
2 S9 u7 ~- N. x/ `" k  U: B, \5 K4 W' Z/ \6 `+ b9 E1 c/ J3 S
不過我覺得暖男這個字其實只合適用在長得又帥又高大的男人上
5 T! j; o5 y; ~# a) `其實香港也有不少性格暖男,但……(http://hkcd.tv/thread-25518-1-1.html1 O. V/ E. e7 m2 U0 W$ p9 a" ?
像“斯文”這個字多數是用在帥哥身上,但如外表差或矮的男只能叫毒L吧 ...
# t; i+ i( V/ [- G. N
' @( l* r" s( w/ Z# {& q" M所以有時對所謂嘅性別優勢好迷惘& E* j' H- A; ?2 u
除咗身高體能之外
! `1 U1 t- g9 A# x. K" R到底有咩男性特權 要無啦啦比人期望咁多
$ B7 T3 W7 i6 |' C* l+ f由以前起 我都算公認暖男- x8 o; t' A. x5 i+ W
但我想保護你 照顧你 關心你 係出於我愛你
! H% m2 U6 G: E$ x. ^1 m7 z而唔係我身為「男朋友」) S7 n! a! X6 H# U" Q# T
咩野拖手 男方要企近馬路邊 救命...' g: K( D, T& [9 ]; C8 y
我初戀果陣啲人係咁講2 T- \1 N$ ~. r* H1 m
然後男方又要點點點 尼啲特權黎咩+ \) Z0 B! w' q
女方從來都唔會比人要求咁多野' B, n* O. A- ~+ [
至少唔係公開場合比人要求
( ^7 n( T( T! J女生臉皮薄 要比幾分薄面
& j) }6 d$ _, a5 l. r! U$ m男生又必須厚臉皮?真心傻的嗎
作者: ·清雅·    時間: 2018-4-9 01:05

引用:
原帖由 冰姬 於 2018-4-8 22:49 發表   
+ a7 ~5 a# L7 H4 v) r咩野 ...
) A- ]7 L2 ]0 F1 g% ]; B0 n& f" S
其實男性身高體能不太重要和有用
/ D$ `3 o3 Z7 F, W8 L9 l5 K像身高體能不是每一個男人也有
) n3 ^. {2 D& {( }如果每個男人真的像小時候常識教科書講的一樣
  ]6 J3 Y& m5 M6 [3 S變得高大和強壯的話……
8 g6 X: U4 C4 ?, x- C; Z. d. B就不會有矮仔、唔夠橫、排骨仔等詞語出現
2 i6 y9 \# C0 C$ o而這些都是天生的,但正常地會發育女人卻不明白5 r8 c5 ^8 o/ ~
(女人天生身體不用鍛鍊也有吸引力,而男人如果矮和骨架不好就算鍛鍊都被女人覺得醜人多怪)
% K' A8 _4 F# z; @* d* G而體能方面,其實男女都會生病之餘,依家香港工作類型都係服務業為主女性頭腦溝通力又比男性好,而大部份男性也不會選擇做體力勞動工作(未來科技可能發展機械人……)7 t- x0 j* e( c) u
如果人類像海馬一樣單性繁殖,妳說多好,我們這類人不會因為性別這問題苦惱和抱怨,或許是我們不懂做人,但這都是性別的錯……
2 [4 o# J1 z' w6 v" X3 p/ M! @+ Z$ I3 b, b. y6 ], u/ G3 Y2 s
作者: sec2x    時間: 2018-4-9 02:37

樓主#1 #9咁講,好似去睇醫生/拿專業意見好d wor" Q/ G6 Y, P4 D9 g) K7 j: T8 [

& K' l# o- [8 L" P6 ^另外上面幾位姊妹講的野,恕不敢苟同
& x1 H+ c1 s' Y# l  W( c的確社會有唔少用詞係諷刺生理男性身體上的"短處"
% {5 ?3 F  [: \$ T" `& X然而大家又何嘗唔係對"點先似女仔","靚女"有一套定義
2 ?6 Q! c, \8 a/ F& e% a# x一個肥婆/成面瘡的女仔又真係好似大家咁講,咩都唔做都會有吸引力咩?* m" N/ _  i, e2 L1 G; m

# M3 Y- K3 H; e4 M1 c9 N, |6 v4 x難聽d講句,有d cd講"咩先係女仔體態/儀態/點知似女仔"呢d topic仲吹毛求疵過生理女仔4 l2 L. _5 Q: R$ t4 e# O( j- ~& j0 ]

! t! _; I! S, k! N[ 本帖最後由 sec2x 於 2018-4-9 02:40 編輯 ]
作者: 冰姬    時間: 2018-4-9 04:10

引用:
原帖由 sec2x 於 2018-4-9 02:37 發表   7 S. L( @% N0 H' y7 N' G- C
樓主#1 #9咁講,好似去睇醫生/拿專業意見好d wor# ~; h! ~$ F3 n0 I% O2 o
& G0 Z7 n" _! D8 S/ N# J
另外上面幾位姊妹講的野,恕不敢苟同% r$ O# [/ \3 N2 x1 Y8 k1 s8 _5 r
的確社會有唔少用詞係諷刺生理男性身體上的"短處"
9 R) }# P. P' _) a9 v3 u+ ]9 M然而大家又何嘗唔係對"點先似女仔","靚女"有一套定義
  w9 u* t! @; W  b) t! t一個肥婆/成面瘡的女 ...
" u& w2 F4 ]  f8 c3 v! x' A2 M
2 i* |' ~4 _2 O, E
已經約左星期二去睇醫生
" `$ F9 E$ Q( q" a+ s1 h) i5 A但心入面始終有啲困擾
( v; x5 p9 P" P9 p' T1 D所以上黎睇下搵唔搵到新方向' `- B' }( A) v

' l: A1 x1 J6 E) [1 [其實我都唔理咩係比較女仔
9 C3 A% ^6 e2 s: W係人地講番我成日啲動作好女仔(同學) . Q8 U& @- A9 E( Z  f
果啲只係一啲我好自然做嘅事 動作
, \9 y) `; B& p) M: b0 t/ r以社會標準來說係女仔行為0 j2 f7 z$ C% r& i# I
; s. x( F* k. c2 k5 k! E: e
不過有時候我都會諗 3 I! `8 Y4 `$ q) B$ ?( X) [
我係迎合社會 定迎合自己, d5 t5 m- H% u* L, c$ U9 q
會唔會係無意識之中 0 p( H  Y5 d' h( p% _
我都比果啲意識形態影響左
  c$ B) P. E1 O$ {# D( q5 G: _5 S3 K1 N; V' \& J( y. B
引用:
原帖由 ·清雅· 於 2018-4-9 01:05 發表   , r# y" P1 n* f; \

7 N6 {- ~  U$ y9 k% F其實男性身高體能不太重要和有用# X6 m; D6 D3 ]0 q
像身高體能不是每一個男人也有
2 l+ m8 Q5 y& [$ _! _如果每個男人真的像小時候常識教科書講的一樣
, R' |1 F) U8 B! X- S變得高大和強壯的話……3 {8 E4 ^  I/ I
就不會有矮仔、唔夠橫、排骨仔等詞語出現
- G4 q7 a, \0 n) |而這些都是天生的,但正常地會 ...
3 _2 n' a+ @' _; Y
$ U; O: o( F0 i9 N* H
但有部分女權主義者就淨係識得拎尼啲生理優勢出黎講5 S. |# E0 U9 i9 D. @; w1 q. }
聽過有人講得好啱 每個男人都有雄激素
$ A! J$ J: Y+ e8 ?. R又唔見個個都好似巨石強森咁大隻( x. k% S7 x. I/ O5 Q
不過如果個個男性都係咁 我應該頂唔順一早自殺左
6 i) Z6 g2 P3 R" l4 n  i# i# n2 M* v# _6 `7 }  u: G5 _# {
作者: denisews1018    時間: 2018-4-9 13:37

.
2 `# \; }( R& U% v& N' \4 @+ \
  {* C+ b( s9 ]+ |$ M# n# c
. k3 O0 W# |1 M1 m回復 18#、25# 冰姬 的帖子" |% x2 |; g8 x# p& I& ^* l7 H" d( m
回復 21#、23# ·清雅· 的帖子
! }4 O/ _$ Z, k5 {. B7 S' x.
- ]0 X9 W* m4 _4 B/ a7 q* p. O( L1 V$ y6 \/ r. U& `
- q! T' l8 k) @) R: _1 R

" Z# _/ y! I: r! O3 D
' e- F( H4 d; _5 J, h. \
9 U) a5 j3 {0 l.
, p4 _) P. S$ d" m5 e
引用:
原帖由 冰姬 於 2018-4-8 19:11 發表 6 l: c2 K9 n) p- ]- v
  1 X# [* T0 ~0 w
% ~, G) ^, Z% ]# o3 P
如果可以輕易跳出社會的框框就沒這麼多麻煩事
  r: I" Y7 r8 z& S  F; {
.
1 i* ]( \7 q1 H8 z" h) j我反而覺得唔係體形問題吧,係女性對男性有不切實際期望問題才是,成個社會又幫晒女性價值。男性對所謂“令女”都係講講下姐,真係搵另一半都係「馬死落地行」付出真愛甘心情願的,但女性就算談婚論嫁了  心裡面(甚至成世人)仍係覺得心唔甘情唔願「蝕底俾咗個男嘅」一世咁睇唔起個男嘅_  _ _______
* f8 L8 ?4 M  B* i% B4 t& V.2 a- Q+ k& q+ ]( [, Q* M4 n
( F, ^) S2 S+ Y% C3 c0 y/ p
就係普遍女性都係這種態度才出了問題-
6 m# B3 T% a# K" l8 g3 E.( w$ ]2 @% F- w# t6 `. E+ C

/ I8 Q& p  Y4 D* {1 }7 ~: e: O~有關性別的問題,好像還有一個不錯的討論+ v( j/ z0 X( l# E
http://hkcd.tv/thread-38219-1-1.html
2 Z, X4 f& Z- q$ N9 O( o. P. Z$ B9 o, C) K% D  K; }

/ S7 G: G/ N. ?: s- ~# @9 o" V6 ]2 i+ B: F

$ B5 t% i( z* h. T/ x5 z! E
1 |. K( |+ q- M/ d4 t; c9 h4 H# o& ?+ R& A# i9 s& G! j1 O
# l/ R# a' D* f) G, w
& l, r+ h8 s  E
, B9 I2 O& ]8 l. |: L, _( H+ B. n. v
.
- ^3 w  d7 T; d
/ U" l3 G% \0 L" A[ 本帖最後由 denisews1018 於 2018-4-9 13:47 編輯 ]
作者: 冰姬    時間: 2018-4-9 13:58

引用:
原帖由 denisews1018 於 2018-4-9 13:37 發表   5 x. f3 x2 I  N  G# N
.
( J# L5 |0 ~  A2 j1 U- ~2 i. k; N* }* O' ~/ I1 i# |

, Y% F9 K% {' z) C; i4 g4 v! r, M回復 18#、25# 冰姬 的帖子  W7 k) d8 ~/ w9 Q2 ~7 \
回復 21#、23# ·清雅· 的帖子
6 T5 V2 f4 f% d: t) q: R.
9 z1 g- g/ }" S5 B# u, o: m$ Q8 B& ~
% A5 B3 ~! w; V( U3 h- K9 Y
, U$ W2 `" a) x( u/ i) a

9 s2 |/ B" U7 w1 E5 m) i0 I+ u) R7 J4 Z# w4 j+ Q
.: D8 H4 g3 `2 l

0 l6 W" ?& L/ M. ?  J$ t  }# y.
2 i) p; |* T" I我反而覺得唔係體形問題吧,係女性對男性有不切實際期望問題才是,成個社會又幫晒女性價值。男性對所謂“令女”都係講講下 ...
+ q. P! W+ R' F! n
' N8 _* P. i' R我女朋友好彩唔係果重港女 所以佢先接受到我女仔果一面
; K" k, n4 T1 i% m2 @! S0 a8 r9 K3 E佢好清楚明白到我係因為愛佢而付出 而唔係因為社會框框
作者: wetsissy    時間: 2018-4-10 15:11

我一直都羨慕女仔有好多衫褲鞋襪玩
- p$ T2 {& Y# L; w露一露肉就有好多人like
$ o8 i8 |! S/ x3 R" i0 ]- ?# z賣原味底底又有錢賺
, }( R4 H: I" o5 F  B
* ~: p) W  q) h1 p但男人 冇月經 冇M痛2 p; L6 u4 i. _( V* h. o, `
唔洗怕過左30歲就冇人要* E7 m$ _4 ~1 [
諗諗下 生理上係男人 唔係件壞事
作者: wetsissy    時間: 2018-4-10 15:51     標題: 回復 1# 冰姬 的帖子

我覺得 樓主要諗一諗
' ?( Q% r, ?1 Q1 A2 I$ V+ Y9 _你對自己身為男性 感到不滿 不認同既原因係咩- F  I1 L* W$ k$ m0 C: T. k

# ~% |" j5 n3 A- ^8 U6 N. ?0 U生理? (有JJ、有時JJ自己勃起)
) L- I, E- R. Q7 ]外型? (肩膀寬、體毛、生鬚)" O, R1 X( ?' N* y! L7 @3 L
社會期望? (港女語錄、收入、家庭責任)+ c$ g* x5 v$ g8 k0 _' X
定係男兒身無法宣之於口既欲求? (貪靚、被愛、渴求安全感、戀物)
作者: 冰姬    時間: 2018-4-10 17:46

引用:
原帖由 wetsissy 於 2018-4-10 15:51 發表   1 Z( ]- C0 ]+ ~/ g5 |
我覺得 樓主要諗一諗: z7 [# ]& M( @- H
你對自己身為男性 感到不滿 不認同既原因係咩
/ S# p; O4 J( d% X& r
; e& ^3 H( T8 S生理? (有JJ、有時JJ自己勃起)
+ O! l- \% N- S外型? (肩膀寬、體毛、生鬚)
" `7 @' R6 v2 q. Q6 F  L+ x' k社會期望? (港女語錄、收入、家庭責任)1 G$ Q8 ?& M( L4 T7 c
定係男兒身無法宣之於口既欲求? (貪靚、 ...
9 |+ J. F- [1 c2 g. _+ u# A4 h! s
# u3 P5 Y5 G: [7 o% F" O
生理佔大部分 我討厭佢嘅存在 佢令我好唔自然 尤其係生理反應; v+ m5 |8 T& D) h; c+ g1 P# r: w
有時討厭到一個點我會對佢施暴
; P8 j3 s+ H( ^: I9 |( s外型都係我另一個自卑/不開心嘅原因
$ V- J6 R+ n1 h. z8 _7 ?& D因為早年有游水做運動 導致我身型由細細粒全班第二矮 變第二高 目前1806 k4 d! e' `: a+ i' R/ w& S
唔知係因為基因定游水關係 我肩寬42cm 比例上唔寬 但我自覺好橫9 u5 g# b8 {" T( G6 `
體毛 我唔知心理定咩影響 我覺得會好癢 要清曬佢地先舒服$ T. i4 f0 F/ b
社會期望 除左長子嫡孫要生兒育女 同埋因爲男生被標籤 我並唔抗拒呢個身份# j: c& N+ L% h  u- X) I7 \
我堅強 想照顧家人 有領導能力 有責任感 全部都唔係因為我性別而做- O  @# a0 c) f3 y' v: ^' \
但係好多人都唔明白 我只係覺得身為一個人 我愛我嘅家人、伴侶
3 L; \: Y; g, |' F* ^收入尼方面我唔覺得我需要擔心 因為我讀緊工程學科(興趣黎)8 Q' V: \  d% E# \
4 [7 @7 q5 O% G. k2 h; ?
同埋我曾經比人性侵過 所以更加討厭男性 有時候比男性掂到我會不自覺地覺得好污穢 要洗手抹手# U" ]& b; q" j4 R, q- A
; t/ [  g, P" _
作者: wetsissy    時間: 2018-4-10 18:36

咁你有冇諗過要做變性手術?
作者: 冰姬    時間: 2018-4-10 18:41

引用:
原帖由 wetsissy 於 2018-4-10 18:36 發表   - t2 D8 \0 Z5 ~! A* N
咁你有冇諗過要做變性手術?
  s$ p$ k: C' l4 h; E% ^
2 Z0 w2 w  a( s8 j有諗過 但我唔敢講最後會唔會做8 s' i) [* t" t  Q5 @( ^" Z9 t
因為尼樣野都唔會係近尼五年會發生嘅事
, x& ]/ r/ T: ]# T; f. u% ~我剛剛先二十出頭 並未有穩固嘅經濟基礎
作者: wetsissy    時間: 2018-4-10 19:37     標題: 回復 30# 冰姬 的帖子

Btw 聽你咁講 你其實係唔係唔鍾意 性行為/性欲望/性衝動?
作者: 冰姬    時間: 2018-4-10 19:50

引用:
原帖由 wetsissy 於 2018-4-10 19:37 發表   
& Z# o8 G  A; _" V, J& F6 VBtw 聽你咁講 你其實係唔係唔鍾意 性行為/性欲望/性衝動?
* h5 l& S+ ?+ E; }2 [: o0 Z0 p

x! }3 Q) P0 C. j! H1 s* ~, ]5 |其中一個原因 但並非只有呢個原因
作者: sec2x    時間: 2018-4-10 20:37     標題: 回復 25# 冰姬 的帖子

食左字要打過,唔想再quote ' ~: S- \5 G5 T

0 o8 H" n1 e, `- ~: R" F其實我覺得係哩度問幫唔到你/開解唔到你太多
4 O3 s* a8 a4 e. S& m- ~' }
' |0 m# [- c/ w  H& k0 ~8 W6 B我覺得如果你係先有果d behaviour再有人話你咁做好女仔既話
6 b* s) O: `" H- I; ?( g5 f0 B: ~咁會係你先受自己既想法行動,再俾社會強化左你去做"女仔行為"既動力
& C0 `, t# p. l& U1 a- L! I( R1 p# x; T! d
女權果度,冇錯呀,有d feminist其實都唔太清楚自己想點,唔太理解自己拋出黎d 理念同jargon,邏輯混亂
+ q/ a& p" b, U! N5 ~( [我成日都會諗,如果呢個世界真係冇曬一切gender stereotypes( B( L: |  B& o. `
咁所謂sexuality性別定位/認同仲可以點存在?$ x$ p9 R% r: V: S7 N: j8 n
當我地冇辦法再用行為/物件係咪masculine/feminine去判斷一個人離光譜兩端既距離果陣
' _7 b) p1 r2 G- L又點幫唔同人定位?- Y1 ?0 w8 w- d
除左用生理性別同"鍾意咩生理性別既人"之外,仲可以有咩criteria?2 n; F$ B/ [6 D: ~/ N& r
' Z9 p8 U: b8 D" m0 a  o
作者: wetsissy    時間: 2018-4-10 20:51     標題: 回復 34# 冰姬 的帖子

聽你咁講 你CD其實唔係因為性欲(你討厭性行為) ) P4 I* ~! K8 H9 r
唔係鍾意做女仔 (你話你唔理咩係比較女仔)
7 l: @% w: h( I' r4 ]4 I對男性既社會身份唔算太抗拒# z6 o# m1 E! o* C
而係討厭生理上既Masculinity(陽剛特質)
8 L/ w9 t% |, t& e
5 N8 W5 ~! K" e$ F  q/ V  P# A咁樣可能係 男根(陽具)恐懼 以致對男性既生理特徵感到厭惡
0 B" q/ p5 n" |) _; L6 c我諗咁樣 只能夠搵心理醫生做輔導 & D4 z4 R0 v% N  N' H/ w9 p
CD只能幫你暫時擺脫男性身份# S0 ]3 s  c6 x( L8 ?
而變性唔一定解決到問題" Q; |2 X% w% r" @# e- t
# T! s( p+ {, p1 J. Y
作者: Nanase    時間: 2018-4-10 21:00

[quote]原帖由 冰姬 於 2018-4-9 04:10 發表   : B4 C: F$ q  R9 P4 M, v

5 f1 T& a1 J' O
% {! Z& R+ s8 g9 p0 m0 f6 T已經約左星期二去睇醫生
& ?$ l1 W# P2 T4 w' T但心入面始終有啲困擾% u' [9 R7 f: S0 n# k
所以上黎睇下搵唔搵到新方向* ]5 R) D: _! Q. H/ E

- L" V; _! r; z% {2 m; K其實我都唔理咩係比較女仔4 }9 x3 r% U) R/ Y8 F  U
係人地講番我成日啲動作好女仔(同學) ; e+ N5 v( o7 Z; x1 @
果啲只係一啲我好自然做
作者: 冰姬    時間: 2018-4-10 22:46

引用:
原帖由 sec2x 於 2018-4-10 20:37 發表   
0 L$ j* ]9 Q$ h" [  Y  n/ y食左字要打過,唔想再quote
& V3 S7 E" ~' r' L" e* X# J
+ f& ^" w/ b0 I- g' d( g+ x7 w其實我覺得係哩度問幫唔到你/開解唔到你太多
& V' o4 Q  j$ |3 e1 Z" {* w% d, x
我覺得如果你係先有果d behaviour再有人話你咁做好女仔既話
, m' y% G7 ?$ K) H' `% L咁會係你先受自己既想法行動,再俾社會強化左你去做"女仔行 ...
- ?- K. H! V7 K* v
- R& q) n, Z9 b8 ?- _1 i
尼到算係比我 表達自己 發洩 反思嘅一個途徑" h$ [4 O4 M0 {. y
有時要同其他人講 自己聽回應 再思考先諗到更多嘅野
作者: Eva0313    時間: 2018-4-10 23:02

引用:
原帖由 冰姬 於 2018-4-7 06:16 發表   
% w$ t5 C9 S7 a0 h& v: v其實本來我想係連登開po 但又怕啲人亂up24+ h6 W9 E4 w4 }8 u. j0 |, e
( l" P! \! X9 z% V7 }
我好奇想知道你懷念嘅原因係啲咩
% U& M6 T  |) u8 G( \
依啲話題喺連登講實會出事,果邊太多心智唔成熟,又父權主義嘅痴線佬
作者: 冰姬    時間: 2018-4-10 23:12

引用:
原帖由 Eva0313 於 2018-4-10 23:02 發表   
" [6 e1 F( p2 h; Q  `" k1 ~7 H+ t9 q, k5 l' v
依啲話題喺連登講實會出事,果邊太多心智唔成熟,又父權主義嘅痴線佬
, T  h2 g' U, h4 W
. e9 ^7 L- C4 ?& o) s' n
係果邊 所以偽娘po我都唔敢出聲 舊登都係 癲佬太多
作者: wetsissy    時間: 2018-4-10 23:23     標題: 回復 39# Eva0313 的帖子

果啲唔係父權主義 係Barbarian
% o, L( V6 n4 W" ~% I5 U% h( O$ h0 _5 C1 Y2 `
作者: Rachel    時間: 2018-4-10 23:38

引用:
原帖由 冰姬 於 2018-4-10 17:46 發表   
3 P+ d8 W' }6 h% l8 u  l! i4 J! x
4 m) B, B; e& c: q" W8 ^# b9 f& G" |6 U& F4 [* `# O0 g& h- Z: B) y: X
生理佔大部分 我討厭佢既存在 佢令我好唔自然 尤其係生理反應
9 w4 l- T7 d. k2 Y. c. w0 I有時討厭到一個點我會對佢施暴  i; V3 H) h% y; c, d- K- J, ~  W/ ~
外型都係我另一個自卑/不開心既原因: q3 \5 T$ |$ [4 h4 q4 Q
因為早年有游水做運動 導致我身型由細細粒全班第二矮 變第二高 目 ...
6 g% J2 @9 L8 H( F# I
老老豆豆,除左唔夠你高,好多都好有同感 orz/ @4 }& L1 M/ _! J$ R% u
7 {7 K& L/ f6 _# V6 n% l7 |
都過左好多年先參透其實男同女光譜好闊,睇下自己點演繹) ~- w0 M/ r* {
首先係一個堂堂正正既人,然後得閒無聊先再講男定女- v( a, y- y& p, J' x1 p' P
呢幾年小R出街多,真正確認自己信念:日常生活中男同女共通點太多啦
- G8 ^7 U4 L7 g$ P8 }5 O( W1 ]5 ~/ b* D$ o
我都幾同意sec2x所講,樓主真係唔好係度太深究,越睇越迷茫...
$ J& N- \9 J- m: d* M如果你女友明你,其實你慢慢搵到自己定位,咁就ok9 [- b5 ~8 B9 [+ x0 }* e1 C
只要接受到自己係點既人,突然會發現個世界大左好多
9 X6 ]1 H& J* _- m) u& r/ V' ]( ]. a# V- x
不過我覺得樓主應該個樣唔差既~~~
; h$ H( `4 r% N- P3 f1 {( n0 ]8 k. A
利申:CIVIL本科,以前拍過兩年幾拖3 b# b# m5 {) c, I1 J! P; J6 o9 [5 _6 s

' d6 {0 L0 Z9 d. g+ oP.S. 如果想pm傾,隨便找R啦 (被打)
# N0 i9 D5 k( C9 p; m1 U
. Z1 p0 z2 s2 g1 B0 ^[ 本帖最後由 Rachel 於 2018-4-10 23:39 編輯 ]
作者: Hihibaby    時間: 2018-4-11 14:48

其實香港男女性別定型得太緊要 , 而且香港民風太保守大家先有呢d 煩惱
作者: 冰姬    時間: 2018-4-11 23:41

突然諗番起當年青春期開始有生理反應
: D$ _) `( w8 n0 N3 V; l1 [( t初時我靠沖凍水涼 但無咩成效- U2 A" c" y& j% T5 z2 ?$ J
然後好天真咁上網search「令〇〇軟的方法」4 b) M! U1 n- A1 t5 w. i) Z

作者: wetsissy    時間: 2018-4-12 01:02

引用:
原帖由 冰姬 於 2018-4-11 23:41 發表   
* z! i# H& k" X8 k突然諗番起當年青春期開始有生理反應- z/ L, |' ]0 `% s- W1 V
初時我靠沖凍水涼 但無咩成效% S2 J2 M/ t. G% d  F
然後好天真咁上網search「令まま軟的方法」
/ f9 Z* D1 O# g6 O% s# i
5 O1 D8 O/ |. ?/ ]
9 I2 Q" ]$ o0 x點解你會介意自己有JJ / JJ會硬既 ?  W/ P. t4 z( f. W% b9 D4 t
係覺得尷尬 定係覺得自己咁樣好「污糟」?
作者: 冰姬    時間: 2018-4-12 05:29

引用:
原帖由 wetsissy 於 2018-4-12 01:02 發表   - g" x3 l: H/ X; U; s4 P; n3 v

, J3 i1 s- o2 O, i( \4 g* f1 p- D/ j7 [% X  G1 o: D; X! J& @0 H8 ]
點解你會介意自己有JJ / JJ會硬既 ?
* \# u4 U4 p( i% R9 U係覺得尷尬 定係覺得自己咁樣好「污糟」?
( C/ W3 I/ [" N) S2 M* k, @" `

R8 K. Q; A, S果時係覺得好煩 好唔舒服
6 Q: a3 V( U, N7 j1 t- H; [, ^4 Q覺得佢嘅存在係多餘的! O" t& b$ y1 j! Z$ W+ O( d
最後說服自己接受佢嘅原因得一個
1 `" H6 y! D8 s& M6 u& m就係方便 但並無減少我對佢嘅厭惡
作者: Neverwinter    時間: 2018-4-13 20:41

生理與心理皆為男生,但對女生衣物/打扮很感興趣,同時也希望若社會風俗允許,能自由以自己想要的方式打扮
作者: 冰姬    時間: 2018-4-14 08:55

引用:
原帖由 Neverwinter 於 2018-4-13 20:41 發表   5 O. k8 ^$ ~3 g) o
生理與心理皆為男生,但對女生衣物/打扮很感興趣,同時也希望若社會風俗允許,能自由以自己想要的方式打扮
5 n/ D( ~: e' q/ M+ I: x
2 B/ ]/ Y8 g6 G% b6 e3 t
如果個個都好似你咁諗就好
作者: 冰姬    時間: 2018-4-14 14:20

話說沈日我發左癲跳制 去左某地方聽講座
- r! s4 ]* _5 c0 ^+ W7 c5 m個男同學因為無做功課 坐阿Sir 隔離覺得尷尬4 _  \* X1 f4 j* `3 |
要我坐佢兩個中間 全程我都勁唔舒服 情緒失失地控3 A4 o" G% a0 \% N4 t2 c7 O
完左講座 我爆佢之前做比賽present hea做單野出黎
作者: anywind    時間: 2018-4-14 14:58

睇你咁樣應該唔接受到男性既身體, I3 y2 [$ V7 \: g6 H- `/ K
每個人對自己性別可以唔同既定位
( y; M+ d  X# E你又唔洗覺得自己既身體太厭惡既
$ l  J- j/ G5 I5 a( L1 S( ~/ H以前睇新聞都睇過結完婚生埋仔 放低左傳宗接代的重擔後 就去左變性 同老婆做姊妹(不過揾唔返段新聞了)
1 r2 K  H! ~/ `7 L' b只係香港大部人人只係識 男/女 得2邊/ h! a8 d/ V( \
男人就乜乜乜 女人就乜乜乜
- {: c  J. t. k! h其實最緊要自己個心好過而又無犯法就得啦
7 U! O; r9 N& H1 q; a: D3 i2 z! @: C' E, C
作者: Rachel    時間: 2018-4-14 22:36

引用:
原帖由 anywind 於 2018-4-14 14:58 發表   : A% B1 E  A( F' X% c
睇你咁樣應該唔接受到男性既身體7 u5 S0 x2 Q& ~+ Q
每個人對自己性別可以唔同既定位+ A: O2 W, n$ W/ C( h0 e" n  W
你又唔洗覺得自己既身體太厭惡既- F# A( h* U8 m0 R) M
以前睇新聞都睇過結完婚生埋仔 放低左傳宗接代的重擔後 就去左變性 同老婆做姊妹(不過揾唔返段新聞了)7 z& V; o( X: b' h8 }$ R
只 ...
8 i$ a( w2 E; ?) _: [
或者咁講啦,你參透左有JJ的女孩子的真諦後,容忍到男性的身體,突然有刻就會發現就算男性的身體都可以幫你完成大部分既事
. E5 D# t" \; X( ^
1 j7 W( w- w  m+ y4 \( e2 a; ~老老實實,香港其實好寬容,但唔係市井層面,你搵到個位阻力最細就會成長
, ^. j3 G. E) ~' {咁多年黎經驗,用柯P一句總結:心存善念,盡力而為
作者: Marie0749    時間: 2018-4-18 18:19

非草根人士㖒嘢係同人唔同,乜高層女人又會比你cd㗎?
作者: Rachel    時間: 2018-4-19 01:44

引用:
原帖由 Marie0749 於 2018-4-18 18:19 發表   5 @9 V1 N# F: t5 Y
非草根人士㖒嘢係同人唔同,乜高層女人又會比你cd㗎?
! H+ t" v! L+ D4 R& `" Q
試過出街比阿伯追鬧、比似露宿者既人似指罵,我諗你會明我講乜7 a% i& s* K0 F0 _( R
# Q  z. S$ w( ^+ u. C" w; j
Sorry, 出街好多女士求合照/拍照,所以我都分唔到高中低層啦
作者: sec2x    時間: 2018-4-25 18:58

引用:
原帖由 Rachel 於 2018-4-19 01:44 發表   
3 n+ e: [$ a  l, }! h8 d2 m- Z
試過出街比阿伯追鬧、比似露宿者既人似指罵,我諗你會明我講乜
  `5 @' G3 H# Z% @* I
8 W3 k) n' d0 o) Y2 ]3 |3 @Sorry, 出街好多女士求合照/拍照,所以我都分唔到高中低層啦
3 Y/ s& B) w8 Z# r% y$ A1 [
8 |  ]' t1 V* m6 Y其實同連登仔講野唔洗深究一樣: }1 ]$ A' r' {( t6 K
會咁樣係條街追擊你既人, 佢地係自己套"男人要xxx唔應該yyy"套準則入面通常都唔好得去邊
" P3 W" T% V- O# [先要借其他人黎突出番自己既masculinity ..
8 B& w. f' X( m' m7 u# c' G. B3 M0 d
連登/高登d人講說話唔好聽既, 咪當佢地係m記網聚相班細路咁既樣, 要靠踩低人扮大人囉
6 w+ x" Z" `5 Q/ @( P: P/ [' c& A6 C/ @: p+ w2 N" y0 P
(離個題推post) 讀緊civil搵工no offer到想跳樓
作者: 冰姬    時間: 2018-4-25 20:58

引用:
原帖由 sec2x 於 2018-4-25 18:58 發表   - e) {* e$ x( E# W# C$ x7 e

. `2 c5 a4 X& N! O+ h" n! [# V3 @2 ~/ h7 \6 U/ \- Q
其實同連登仔講野唔洗深究一樣
- D7 H& t; y; L1 J0 o3 z$ @會咁樣係條街追擊你既人, 佢地係自己套"男人要xxx唔應該yyy"套準則入面通常都唔好得去邊1 G: M' F# [$ i5 v3 J  Q
先要借其他人黎突出番自己既masculinity ..
2 G2 Z2 K+ X1 z4 p  C8 \, d- G  t7 f5 m" d; [$ Z
連登/高登d人講說話唔好聽既, 咪當佢地係 ...
4 L: ]4 @4 @5 o# U
# N, _( D) n4 W; o1 L) Mno offer 咁大件事??? 雖則我身邊啲同學大部分都已經有公司搵佢地
, F, f* z+ l9 }: W3 y我本身都有 但唔想做underground survey 所以無再同間公司傾落去
作者: Rachel    時間: 2018-4-25 21:06

引用:
原帖由 sec2x 於 2018-4-25 18:58 發表   / m# q9 u3 @8 {  ^+ i+ J

' E% j9 l9 D  m6 @. D/ j8 z7 o/ ?5 J( l3 ~& ]
其實同連登仔講野唔洗深究一樣
# h8 c! W0 b  W/ U, N會咁樣係條街追擊你既人, 佢地係自己套"男人要xxx唔應該yyy"套準則入面通常都唔好得去邊3 K, q2 w2 c( A* c( i1 {
先要借其他人黎突出番自己既masculinity ..
1 r) S! g: M$ e6 z; U3 y( Y" d* H* {& f4 x& v$ l$ |+ F; O) `* Y7 ?
連登/高登d人講說話唔好聽既, 咪當佢地係 ...
! x( ^3 `; q. N' E( l
無聊先回je, 唔同層次,講乜都唔明啦 orz
* _* ?8 r8 U9 Q5 j9 D當個人不斷進步,有時唔記得有d人跟唔上
6 i, @( b5 h  o$ _% ^- ?7 r; C: I" n" J
* u& v1 _, C: u: K% m回離題,我當年CIVL畢業抖幾個月先搵工,撞正金融海嘯,自己又on9+腸發炎,量左大半年地先搵到工,見完翌日就話請
作者: sec2x    時間: 2018-4-27 00:52

引用:
原帖由 冰姬 於 2018-4-25 20:58 發表   
5 A9 e- @1 _; B5 h& n2 ~& w) i; l) f7 P7 _( m% H8 j/ X

2 s+ W2 ]$ x5 {* i4 a) Uno offer 咁大件事??? 雖則我身邊啲同學大部分都已經有公司搵佢地 , W( c. j3 i" R: |
我本身都有 但唔想做underground survey 所以無再同間公司傾落去
: t: c2 [! ?4 l  K' A3 i
turn down左? 咁你而家搵到工未
+ {% Y1 U- Y% c7 v) p2 y' S5 K, z' ]( `+ p% ~7 b( R5 Z
(繼續離題) 我出年先畢業而家搵緊intern only
5 j7 Q, ^5 j/ G, y上堂聽人傾計都有d人plan緊做第二行 :( 但有種晒左錢讀個degree既感覺
作者: 冰姬    時間: 2018-4-28 01:26

引用:
原帖由 sec2x 於 2018-4-27 00:52 發表   
- @/ D$ i& F2 L* m& n
$ T% B% L7 [' k. Z7 Pturn down左? 咁你而家搵到工未 ! c  M+ s; F0 E# T$ K

' h9 I) ]3 a! A(繼續離題) 我出年先畢業而家搵緊intern only
# G* {# t7 d, }/ C" B9 x上堂聽人傾計都有d人plan緊做第二行 :( 但有種晒左錢讀個degree既感覺
% z' B5 M, o& f; U1 I2 J

$ t" }: @  W1 x' s, @( n; @- W我未畢到業著 有啲科炒左(’▽‘)
: x( M7 {0 n6 q/ n" h: K7 a不過應該都繼續讀上去先
作者: heverclio    時間: 2018-4-28 02:10

如何看待自己的生理性別-$ E1 X- ]% V* l9 ?$ A; ^% a
還是需要多點歷練吧 ' z# c; i* ~2 B2 P. G$ e$ y/ j" F7 X
LGBTI人士也好,非LGBTI人士也好,現代人類生活面對的事情不少也是殊途同歸! i7 E5 b0 Y( B
調整心情,充實地過好每一日啊. q& D) T4 \& }8 F) [8 _) H

3 v, `' Z: R+ |4 e" _[ 本帖最後由 heverclio 於 2018-4-28 02:14 編輯 ]
作者: sec2x    時間: 2018-4-29 01:58

引用:
原帖由 冰姬 於 2018-4-28 01:26 發表   
; ^8 V- u0 i; M) n. V! Y9 W
8 J4 k8 B  Y, c6 d% n  y3 S0 ^8 ?* _8 s* h6 y+ R- L: D
我未畢到業著 有啲科炒左(’▽‘): ^& }5 F+ d0 a, t# c
不過應該都繼續讀上去先
% T  p, r2 k) k6 L/ N8 q5 g7 q2 I
打算讀埋postgrad嗎. ?8 P% y6 _$ |/ N4 p( W/ I
+ q$ A1 G; @; ^/ Q, `9 Y
我grade已經爛到唔洗諗了 只怪太遲先知自己讀緊乜
作者: 冰姬    時間: 2018-4-29 07:06

引用:
原帖由 sec2x 於 2018-4-29 01:58 發表   
) R2 Q. y7 N* K7 ~1 d2 G9 {: x
+ ^$ T, k* N! l打算讀埋postgrad嗎
- i- Y3 x, D$ C; K( |2 Z2 x$ Y, y
1 B7 E% i/ [% a1 f0 n  I* [我grade已經爛到唔洗諗了 只怪太遲先知自己讀緊乜
  f% P, W/ {9 w2 s6 M+ E( u! I) U
/ C" t( j6 s% X8 Q9 Q6 o
我HD咋(’▽‘) 有啲科失手咁解囉

歡迎光臨 戀之天地 (http://hkcd.tv/) Powered by Discuz! 6.1.0