標題: 激素治療報告, 盡量詳盡記錄 2/12 更新 [打印本頁]

作者: humenfemme    時間: 2018-6-4 21:13     標題: 激素治療報告, 盡量詳盡記錄 2/12 更新

要做的始終都要做, 終於決定開始激素治療5 p5 I! R! {  `3 N. [
雖然唔知可以維持幾耐. r3 J. ]" N' \$ n) Y
但既然去做, 不如去盡啲,
- H8 H+ ^3 M$ h4 F( B記錄一下自己呢段時間各項變化啦5 q, x% G/ ]( l/ W  Q7 l: \

4 |9 L% g) c1 P" p3 g循例講句, 用藥前請三思, 並徵詢專業人士, 再作判斷! `/ ^; {( M9 u. a, X
7 K+ C" n4 O/ X* i: d) u  @
作者: humenfemme    時間: 2018-6-4 21:14

開始日期: 1/6/2018
- ^4 B  M) Y; q8 @* g, `( @身體狀況: ' s, z' y5 _1 J& G' y
身高161 cm, 體重63.2kg, 血壓117/72, 體內性激素水平一切正常
: ?: \( c! \* [- f面貌:
9 y7 ~# k3 h; {2 W零化妝零cd有一半機會俾人叫做小姐(要剃鬚), 喉核冇外露
4 d9 w, b1 Z) \& o$ g/ z; y體格: - s- _) |! U8 C* _  _0 c1 D
上身肉厚, 胸腔稍大, 若以M&S男裝恤衫來計, 著38cm 領口(白色),短身(2"shorter), tailored fit
& d. N, f  q' t5 z+ I有女乳症, 女性乳暈, 可穿 85a/38a 胸圍1 k6 c4 i8 ^3 H& S
下身有小肚腩, 32吋腰, 腩位34吋, 雙臀唔算突出
3 L9 [% z, m6 S1 P; ?體毛: . C' \- w, t; s3 ]6 F' w7 l
濃密而且佈滿全身 毛質幼長但烏黑 未受脫髮困擾
2 }; ]: i8 }) P# F- b: s& X/ {" N( N. ]
是次藥物處方:
3 _9 z3 H/ ^3 Z4 q+ v/ d" g雌二醇2mg, 一日一粒
9 a" N( z# {- M* @* ?) d& I& G螺內酯25mg, 一日一粒$ A. ^5 \# [9 F' p" X, c

0 ?3 L* i# v* f* n0 t) A' d' ^24/9覆診後藥物劑量% q. j; R3 ~  {. I7 L! E
雌二醇2mg, 一日一粒; O" J6 ~2 y+ h9 i
螺內酯25mg, 一日兩粒
/ Y4 e8 [. P/ v+ ~3 H
! H0 n3 l$ @( j! r[ 本帖最後由 humenfemme 於 2018-10-1 10:10 編輯 ]
作者: humenfemme    時間: 2018-6-4 21:18     標題: 身體變化摘要

用藥兩週:2 W$ s  y* Z2 r$ u( j  V% S  b- n
1. 小腿少量酸痛. \' s: \2 v9 X+ f) h7 O8 m3 O% j
2. 乳房微漲' j2 J9 L4 A- J7 f

1 g: {  b3 ^8 i  T用藥四週: + e9 ?6 P# r- I  [
3. 體力下降, j5 z1 |1 l3 n' M7 B5 v% ]7 k6 q
4. 體毛生長速度減慢 (鬍鬚除外)# V6 p2 |7 W, |# }7 F, v1 p

/ y: b, W2 N. M& L$ x: n, m用藥六週:; j! N% n! w- o& ]
5. 睪丸縮小
* O# _, ]3 D" h6. 新陳代謝率改變(加快)
  n! t( T, h, x1 {, {7 c( }/ {
! {+ L: J& u- y) a' z9 N. o; ^用藥效果因人而異, 僅作參考
4 q0 [6 y4 A8 E3 z, Q* \6 }0 X" ]8 h& ~4 n9 R/ S
作者: humenfemme    時間: 2018-6-4 21:47     標題: 第一次見激素治療醫生

由於我有因女乳症睇過內分泌科, 第一次見醫生之前$ _+ K( b3 W6 R' L
已經驗過一次性激素, 血糖同肝腎功能! g" o" N, u4 D. S5 U$ F/ d5 ]
所以唔需要再抽血就已經有得開藥7 w  s* h0 a4 `: y  G
醫生循例問下家族病史, 同有冇意向做手術
& O3 G4 e/ c7 S- U跟住就講用藥有咩潛在風險, 包括:) q& ~! w* G( B7 s6 ?/ d
靜脈血管栓塞, 乳癌, 精子數下跌=不育1 o. Q3 R" v' n2 ~- @
尤其最後一項, 係唔敢擔保停藥後會回復成點(因人而異)
9 |! S# l# a' F& F2 {* w2 g8 n4 d' _. C1 V3 _6 ?6 Z/ @1 E
作者: acm2007    時間: 2018-6-5 09:09

加油
作者: xiemei    時間: 2018-6-5 09:25

有圖有真相,Please
作者: cyw    時間: 2018-6-5 09:56

加油  
作者: joey221    時間: 2018-6-5 17:38     標題: 回復 4# humenfemme 的帖子

我也有吃女性荷爾蒙,吃後體毛明顯減少
9 \; E% E, b* [以前有点胸毛,現在冇哂- X( z8 O3 a' r# d
腿毛只剩很少
/ G' _4 p) m* q" ^4 T! J而胸部大了点,有些肉,( w- U7 b: |0 e8 D) v; B3 k& l7 [! y
但下體明顯細了,早上起床也冇起
作者: pigpigpigpig    時間: 2018-6-5 17:53

加油
作者: humenfemme    時間: 2018-6-5 21:48     標題: 第一次見激素治療醫生 part 2

續part 12 h! L9 T& _- d& I5 D
$ z; c$ I' u8 a  Q0 P
醫生講完用藥風險後, 就提及用藥後有咩變化
5 ^+ N- n! v. ], W+ y& S$ a主要係脂肪分佈, 肌肉量同體毛量
' T" c! }( A$ H$ B(醫生按: 應該都係我想見到既變化)  Y: m2 z( m0 p* |# ?" U
跟住醫生就話剛開始會用細劑量
% y  H) j# U; z: M/ |再慢慢加量# x5 N6 ?: d! X6 m* U
我就隨口問問會唔會模仿真女人生理周期
3 N- H# F1 j9 s4 q" c幾種雌激素周期性起跌
* G, z% S% i) U; U% o醫生話: 激素平穩仲好呀, 冇咁多情緒起伏
6 ]) F: F; p7 S! U9 O
) m! S5 P( Q7 M3 W- y[ 本帖最後由 humenfemme 於 2018-6-5 21:58 編輯 ]
作者: humenfemme    時間: 2018-6-5 21:51     標題: 回復 8# joey221 的帖子

我下身本來就細, Q8 Q$ ]: Z1 w# x
但起頭的確令我困擾5 @" _5 B. Q. j  g
要用藥都係想佢唔好再起來0 m' c8 [  N' ~5 B# \

+ |' k& ^+ s* A, w- @7 Y2 q! Y[ 本帖最後由 humenfemme 於 2018-6-5 21:52 編輯 ]
作者: joey221    時間: 2018-6-6 07:06     標題: 回復 11# humenfemme 的帖子

你想切底改做自己?
作者: flashgood    時間: 2018-6-8 23:26

請問一下你地係唔係威院見醫生?
作者: humenfemme    時間: 2018-6-9 06:48     標題: 回復 13# flashgood 的帖子

我係威院睇
" f6 q; o' d& }. i當其時係膽粗粗去私家診所拎轉介信
作者: humenfemme    時間: 2018-6-9 06:52     標題: 回復 12# joey221 的帖子

如果可以當然想成套摘走
; b0 ^: ~- k+ e我本身情況係佢唔充血係唔會突出來1 u1 w  O  E" u. r
但一充血就....
作者: joey221    時間: 2018-6-9 08:48     標題: 回復 15# humenfemme 的帖子

長期吃女性荷爾蒙,
9 l& ~! ^: c& v6 J+ C2 @下體縮小,在性興奮時,也不能好硬的
. i: J) l7 P  O8 M而精液會變小,及不夠濃$ I4 J) J$ [+ z8 {& k
伱最好自己想清楚
作者: flashgood    時間: 2018-6-9 23:16     標題: 回復 14# humenfemme 的帖子

我都係掙扎左好耐,上一個月先鼓起勇氣去睇街診拎轉介信。
* v6 L8 w) c( a% I' t" ^4 U我自己食左荷爾蒙有半年幾啦,基本上最近兩個月都無乜反應啦,但係我好滿意而家O既狀態,本身我好唔鐘意個鐘性衝動。, |2 Q% ~8 T; m5 O
我想問下有經驗O既前輩,去威院後O既程序係點?
- g/ u9 J) c; s0 u( ?我上個月一拎到轉介信就第二日去左威院約期,咁下次同之後係要做D乜?
# x# ?; m  N5 |8 S. Z, I唔該哂; _) h% D' ~$ e& c( E" _" m. x
. V! @9 p, l* S, I. F3 x5 ]# ]
作者: flashgood    時間: 2018-6-9 23:17     標題: 回復 14# humenfemme 的帖子

Sorry, 重複回覆左
! q$ \5 F! P: T( m+ ?& ~. s0 X. {- Y2 j- S+ q# B
作者: flashgood    時間: 2018-6-9 23:18

Sorry, 重複回覆左9 X: @8 ~+ j) Y' D" Z% F
; w7 o; V# X. i& U" Q2 Q' l
作者: flashgood    時間: 2018-6-9 23:19

; {4 p" o$ S8 m9 v- B# U5 O
! L1 y$ X0 p% k- E7 t- T. S8 n6 J# M[ 本帖最後由 flashgood 於 2018-6-9 23:25 編輯 ]
作者: flashgood    時間: 2018-6-9 23:20

Sorry, 重複回覆左$ O1 v0 B' n8 G' a- c/ d
8 T% V* W; W6 P
作者: flashgood    時間: 2018-6-9 23:20

3 n5 ~& ]2 z2 M' b  \' z1 T
1 Y& J! {: u$ ?[ 本帖最後由 flashgood 於 2018-6-9 23:26 編輯 ]
作者: humenfemme    時間: 2018-6-10 07:50     標題: 回復 17# flashgood 的帖子

威院GID診所有四個專科
5 x, V% B6 {( |( @  ]' u- K- h  M精神科, 臨床心理學家, 內分泌同外科 (手術)' r, C/ G" |. p0 [% R& Q: \
我第一步係睇精神科醫生, 之後去見心理學家- Z4 Q, P2 l  c" \1 s+ U
我就因為家人反對手術, 又怕用藥效果太明顯% q4 l, E& h3 z9 C: @
所以都傾左幾年先開始用藥
作者: flashgood    時間: 2018-6-10 10:07     標題: 回復 23# humenfemme 的帖子

咁時間上幾耐返去見一次?
作者: humenfemme    時間: 2018-6-11 18:36     標題: 回復 24# flashgood 的帖子

醫生會按你情況判斷$ B' N. C) t6 t+ R& ?1 g+ O2 H
快則三個月一次, 慢就半年一次
作者: flashgood    時間: 2018-6-11 18:48     標題: 回復 25# humenfemme 的帖子

好O既,唔該哂
作者: humenfemme    時間: 2018-6-16 21:35     標題: 用藥後兩星期變化

9/6返左去威院抽血驗肝腎功能& r8 L+ m- ]& B
到今日都未收到電話通知有異樣
. r1 R. W2 L" g咁即係可以繼續用藥 3 W; z9 h4 M4 f( Q. @6 i
, J7 r) H& q- I1 e/ f& Y, j1 p0 d) B
用藥後第一個變化係幾日後發生
! [- K, k1 e: B; y* F! A起身既時候覺得小腿有少少酸
3 @8 }' C1 c7 J可能係血液運行差左, 或者係肌肉量減小
- I7 \/ `. V7 j" ~+ |* Q) Y
5 k' y* ?+ [2 d! w0 e0 _7 ]另外, 隱約感覺乳房微脹
( _" n' }% K* x! x) B$ H! T# w  U! {睇黎我應該算係快見效嗰種人
$ G, i9 V" M* O. d" |6 Y' t, Y* R7 {5 p, ]5 H( ?) _
至於體毛生長速度未見減慢7 C% J/ f; `8 `6 ~
都仲係朝早剃完夜晚就見到黑點
* v7 f  a; A% C) }1 L; s) K& E  ~; R8 _4 }
作者: flashgood    時間: 2018-6-18 14:59     標題: 回復 27# humenfemme 的帖子

妳的用藥反應好快啊
作者: RZ5946_259B    時間: 2018-6-19 10:39

咁其實你係ID卡寫
作者: humenfemme    時間: 2018-6-19 20:01     標題: 回復 29# RZ5946_259B 的帖子

男性阿, 染色體也是XY
作者: humenfemme    時間: 2018-6-19 20:09     標題: 回復 28# flashgood 的帖子

其實我用藥主要想減少勃起
/ v: d' e) t2 S5 b! {. v$ T. A如果外顯效果不大" L: c# f/ m5 n- A- C
就可以考慮唔做手術, 雌雄莫辨
" J! A4 m  E3 u3 a; h1 ~如果用藥令條腰幼返少少
7 N# b, o% ?9 L; _$ `( }2 ^pat大返少少, 當然最好' i0 t: w6 z! g# W6 M
胸反而唔想大
# c. {" P" D# D$ X( Y不過家母都係大胸
+ y$ M: a  s5 H8 j: c7 o/ w, x7 n睇怕走唔甩
作者: flashgood    時間: 2018-6-22 12:07     標題: 回復 31# humenfemme 的帖子

好羡慕吃藥就能有大胸啊...
作者: Hihibaby    時間: 2018-6-22 12:39

而家用藥量偏少哦。如果咁都有反應,你對藥物反應都好敏感哦。還是你本身屬於女性hormone 偏高體質?
作者: humenfemme    時間: 2018-6-22 20:00     標題: 回復 33# Hihibaby 的帖子

驗血結果話雌雄激素都冇特別高
7 M9 X+ o, @% o  t但未食藥已經有女性乳房同乳暈
' Y+ w# m; `' z/ F+ c: ^: n而且骨架 (面, 肩骨, 四肢, 手指) 都好女性化! m& r& }$ l' T5 _
可能天生體質對雌激素特別敏感
. T9 r( B# f" _+ n# G& s* U/ a如果唔係體毛多, 可能個個都會當我係女人
作者: mioting    時間: 2018-6-25 03:37

前輩可唔可以介紹你睇既私家診所我知 + M3 E2 Q) P. J, I
自己上網見到幾間都唔知好唔好......自己又唔係好識表達自已,好驚搵到唔好既醫生....唔該你!!!!!
作者: samleung3000    時間: 2018-6-25 18:38     標題: 回復 34# humenfemme 的帖子

其實好多女仔都多毛, 剃密啲就唔覺架啦
作者: flashgood    時間: 2018-6-25 19:32     標題: 回復 35# mioting 的帖子

你係想拎轉介信嘛?
作者: humenfemme    時間: 2018-6-25 22:33     標題: 回復 36# samleung3000 的帖子

其他地方啲體毛都仲話得0 X) G$ Y- z0 s4 T+ ^9 i& C4 {
但面上啲鬍鬚生得太快, 又黑
, k5 e7 P( [  r4 o8 K$ g# Q朝早剃完下晝三點就見到黑點
) v5 b2 y8 u& t/ _) v雖然外國網話鬍鬚量唔會因用藥而改變7 E; r& ?+ Q" d
但用藥效果因人而異, 試下點先
作者: humenfemme    時間: 2018-6-25 22:43     標題: 回復 35# mioting 的帖子

我相信香港絕大部分私人診所啲醫生
% {* [4 }) I: j% p6 @: y都唔知威院有GID診所 (包括我當時嗰個)( y7 s3 H8 @+ F- ?7 I, D
不過寫封轉介就賺你三百蚊診金, 佢實唔會問長問短 . z; S" C9 H) i$ @& \  ~' G
所以去邊度拎轉介信係其次* H! i* R+ W* P+ F
大膽講出來先係最重要1 u0 R9 T* e/ y. Q* a, {3 V; }
同埋最好講清楚係去威院性別認同障礙診所# v; S' Q# O# z1 ~
等個醫生容易啲做野7 e) `/ g* _! [2 e- l

6 o2 s- ^. w1 ^: c[ 本帖最後由 humenfemme 於 2018-6-25 22:45 編輯 ]
作者: Hihibaby    時間: 2018-6-26 13:51

其實用激光脫左佢就ok, 而家平左好多,如果唔整全面淨係鬍鬚位果圈,好似5,6已經ok..5 P: l$ r# l; q, {: w2 u
: [1 X9 Z; V: D: G& Q5 H2 C& V
) e& j) h" Z: M

1 v$ G$ o  i) ]) N5 S# f+ Eote]原帖由 humenfemme 於 2018-6-25 22:33 發表   % v# ]  p3 |* b/ T
其他地方啲體毛都仲話得5 W3 c, \+ `# _/ A  E; B; E* q
但面上啲鬍鬚生得太快, 又黑
6 ?8 }. R& \* N: u" b朝早剃完下晝三點就見到黑點
# E0 d/ [$ C  h5 d4 i' B. w雖然外國網話鬍鬚量唔會因用藥而改變# h4 {+ i' k# a& v4 Z4 k' W7 z! P
但用藥效果因人而異, 試下點先 [/quote]
作者: mioting    時間: 2018-6-26 18:16     標題: 回復 37# flashgood 的帖子

嗯嗯,要拎轉介信先得
作者: mioting    時間: 2018-6-26 18:21     標題: 回復 39# humenfemme 的帖子

哦~咁者係是但一間都可以囉,講清楚就應該得咁樣?
作者: humenfemme    時間: 2018-6-26 18:43     標題: 回復 42# mioting 的帖子

係架, 而且只係需要講專介邊度就得
3 x5 x% n- p8 E, k! }( }反正見下嗰邊醫生又唔一定去到做手術
作者: flashgood    時間: 2018-6-26 23:22     標題: 回復 38# humenfemme 的帖子

其實會讓一小部份鬍子變淡色,效果就像沒有一樣,可是也只有很小的部份
作者: flashgood    時間: 2018-6-26 23:25     標題: 回復 41# mioting 的帖子

我分享一下個人經歷,我係去政府門診,同醫生講想拎專科轉介信,然後佢會簡單問一下,點解你覺得你要轉介專科,有D咩徵狀令你覺得有需要。只係好簡單幾條問題,睇你開唔開到口清楚講出黎
作者: Hihibaby    時間: 2018-6-27 10:53     標題: 回復 41# mioting 的帖子

其實有心理醫生都好熟呢方面ge 問題 , 我覺得講起上來會冇咁尷尬。如果你需要可以pm 我。
作者: humenfemme    時間: 2018-7-2 18:34     標題: 用藥四星期.....

明顯覺得體力差左- ~( E3 K: N0 |7 N6 |# g( S
本身工作有少許體力勞動1 y* |8 ~( N4 n" r1 b/ W4 l
未用藥前收工都唔算太攰
( \* q# ^( E" K( L  \但呢排收工真係好攰
' c$ H0 i# \. O5 c8 o' [1 G: L/ n4 N當然, 可能同天氣及年紀有關: A" A, Q0 {6 B/ L2 h
# `, f, v7 \( Q. B" P
另外, 雖然我唔係定時剃毛
- @4 r9 _8 Z+ c9 c! w# D但今次剃毛時發現體毛量的確有減少7 G. D* [+ E; _" I8 n3 h3 g
雖然鬍鬚依然冇乜少過
& s" g4 R1 b0 m& j$ V
: b1 F. U( o' C7 k) j' b至於乳房, 就係脹一排唔脹一排
8 a! J1 J. R- l* R) ^, f" T呢個應該係正常反應8 r5 W% n) {3 i1 y- w( R
反而左邊乳頭唔知做咩無啦啦會痕
作者: 黑絲襪    時間: 2018-7-2 23:49

曾在網上看到一篇,說有個男生(10幾20歲左右)給家人發覺乳房大了很多,所以帶他去看e生,才知那男生原來吃了兩年女性避孕丸(女性避孕丸好像也是雌激素)* _$ D' C( m2 X  R3 o9 q" a3 O
所以,想請教一下,其實只吃女性避孕丸,和去看e生給的藥,是否最後效果也一樣?
作者: flashgood    時間: 2018-7-3 14:29     標題: 回復 48# 黑絲襪 的帖子

我回一下吧,這是從網上找到的資料
6 a* U6 @) P$ g5 r第一,避孕藥的雌激素含量偏低,不足夠MTF的人使用。而且因為要模擬女性的生理周期,會額外有黃體酮等。這些額外的對MTF是否必需,網上的資料是很含糊。" T% G- v6 ^6 ]& X% c
第二,我只提醒一下,不是教你如何吃藥,但是只是吃雌激素,會造成體內雌雄激素雙高。正確是要以其它藥物去除雄激素的影響再配合雌激素。
作者: flashgood    時間: 2018-7-3 14:29     標題: 回復 47# humenfemme 的帖子

乳頭痕同痛都係正常,發育係會咁
作者: Hihibaby    時間: 2018-7-3 17:43

我反而想補充 .. 其實hrt唔係神藥。除非青春期前開始,否則唔好expect太多效果+ ]; P$ X& o' p
  }( f# r/ {) A; b* V% m
引用:
原帖由 flashgood 於 2018-7-3 14:29 發表   # ?2 R8 k. Z6 i# I. K
我回一下吧,這是從網上找到的資料
1 r9 _1 V- d! i9 a; Z1 g第一,避孕藥的雌激素含量偏低,不足夠MTF的人使用。而且因為要模擬女性的生理周期,會額外有黃體酮等。這些額外的對MTF是否必需,網上的資料是很含糊。
# v& p& ^. t) i" R; `& Y4 b第二,我只提醒一下,不 ...

作者: visentpoon    時間: 2018-7-3 19:17

是這樣呢~ 感謝分享     不過有一點想說。。 要是大家打算自己吃藥的話,看醫生吧..  : ~5 J' A# w- w+ M

) i+ m( _3 s/ S1 ?理由很簡單, 醫生給你開藥以後 也可以為你開女洗手間通行證,而且在香港看醫生的費用(本地人的話)比你自己買藥貴不了多少.. (安全問題當然也是一個因素
作者: visentpoon    時間: 2018-7-3 19:18

要是你連吃藥的覺悟和勇氣也有了, 看醫生對你來說難度應該更低吧
作者: humenfemme    時間: 2018-7-3 19:53     標題: 回復 48# 黑絲襪 的帖子

我用緊隻藥係畀更年期女性使用
6 O7 ?( z3 K& N: q+ g; l一日一粒, 一粒劑量等同十幾粒避孕丸
! t, R# Z, t$ J; q$ V& h往後仲會加到一日兩粒$ z3 C! G  k3 Y1 h, Q" ]
所以用避孕丸效果應該弱好多% G& Z; ~! M* E# ]4 c/ f) r: {
再講, 當你照食番相近劑量+ D% N4 d6 u; U3 F! f6 f/ `- U. e
去買避孕丸, 價錢應該係政府醫院開藥百倍以上
' O! y% X. Q0 k  N
7 J3 J7 ?1 R) H. H( j1 A另外, 正如visentpoon所言
2 ~6 `$ q5 ]0 ?- v( s9 d2 L( Q6 x如果政府醫院醫生肯開藥俾你7 g' T+ J0 E' |- C  X8 W
要其他人接受你TS都會容易啲 (希望係咁啦, 你知啲香港人 )
作者: Marie0749    時間: 2018-7-3 22:35

小心保重
作者: 黑絲襪    時間: 2018-7-3 23:10

引用:
原帖由 flashgood 於 2018-7-3 14:29 發表   
1 H- [& R3 ]% @4 |我回一下吧,這是從網上找到的資料4 x6 r6 U* p# X5 D  h1 W
第一,避孕藥的雌激素含量偏低,不足夠MTF的人使用。而且因為要模擬女性的生理周期,會額外有黃體酮等。這些額外的對MTF是否必需,網上的資料是很含糊。
. R: o! Z6 m2 ]- d8 P9 J第二,我只提醒一下,不 ...
; P2 F, H- [6 D* D8 C感謝你的解答,因我看網上那例子,說吃了女性避孕丸兩年就會增乳, r3 M1 \8 D$ P# S6 g
不過你也說的對,網上很多含糊,而且每個人体質不同,也不能一概而論$ m6 P- t& f$ \1 ]+ u4 A
總之,感謝你的解答令我更了解,謝謝
作者: 黑絲襪    時間: 2018-7-3 23:14

引用:
原帖由 humenfemme 於 2018-7-3 19:53 發表   
9 Q/ Y0 s. V% N+ ?" X/ e  r我用緊隻藥係畀更年期女性使用
7 x: t7 q! B) O# m7 H一日一粒, 一粒劑量等同十幾粒避孕丸
" D$ [+ T8 \3 b! f) B: F( K往後仲會加到一日兩粒; ?7 u1 Y, x4 d" c+ `$ _% u
所以用避孕丸效果應該弱好多9 A1 u) h# E8 V* N0 s& t, u3 \
再講, 當你照食番相近劑量
9 K7 d6 L$ R5 {- ]( J' d8 |% Z去買避孕丸, 價錢應該係政府醫院開藥百倍以上 ...
5 S, C- Q9 }8 P& |8 l明白,感謝分享,又知多一點點,謝謝
作者: 黑絲襪    時間: 2018-7-3 23:17

引用:
原帖由 humenfemme 於 2018-7-3 19:53 發表   9 |  |4 u9 a: @' n! t
我用緊隻藥係畀更年期女性使用6 E. E2 X9 k+ m" _% C
一日一粒, 一粒劑量等同十幾粒避孕丸   j  ^8 f% ]! Y( n1 N8 a. b; L
往後仲會加到一日兩粒+ k* J: f6 V4 i* y- j1 z/ L( z, K
所以用避孕丸效果應該弱好多6 i2 |: D) [( Z8 k$ i
再講, 當你照食番相近劑量8 o4 `4 D7 b$ i( i0 T
去買避孕丸, 價錢應該係政府醫院開藥百倍以上 ...
+ p4 q5 b. T! p: B0 ?: @
先前有在網上查看,女性避孕丸,萬0屈人寺都有得買,230幾一盒一個月,即平均約10蚊一日- N; u$ q9 y7 M" b1 P/ f5 u
咁吾知同看e生的差幾多呢?
作者: humenfemme    時間: 2018-7-16 19:47     標題: 用藥六星期

感覺到蛋蛋開始變小 % ]6 N3 y7 d# s! z4 g/ Z1 [
伴隨而來係精液變稀 , u5 w8 h4 o/ j3 V8 I3 B
, }$ D: U4 G7 j+ M: h
另外, 新陳代謝居然係加快
( ?0 Q; z) T+ j( I0 A以往做運動要十分鐘以上先覺熱
% x; Q5 C$ d. K/ y" f$ k  g4 U最近開住冷氣做兩分鐘已經覺熱
/ u: ~4 a1 _4 M2 T" P7 x2 E) h
; U  L$ V; [1 M! W# P7 y. \/ W% L* n今日返工居然有男同事話我皮膚好嫩 0 \& _* g2 o. K% _. \
仲問我有冇敷mask 3 S& V( M! C0 J6 j: r' A
乜男人都會留意呢樣野架咩
作者: qqqqaaaazzzz    時間: 2018-7-16 21:33

引用:
原帖由 humenfemme 於 2018-7-16 19:47 發表   * S; l) f: J( [1 @
感覺到蛋蛋開始變小
# {$ m/ m5 i! v3 Y) O, R4 t伴隨而來係精液變稀
( o% k0 \% D7 l2 o" m5 L% Y" L  F5 W) \9 `; Y2 y
另外, 新陳代謝居然係加快 5 G( U# r3 W- U0 c  S* R8 m# h
以往做運動要十分鐘以上先覺熱, L% p7 z! f* h' x6 v+ |; Y
最近開住冷氣做兩分鐘已經覺熱/ s; e* V: L# z
  f9 x8 V; M9 }" g
今日返工居然有男同事話我皮膚好嫩
5 u* T2 y' n4 ]! |7 D ...
% X/ e" L9 ?8 m3 G3 o2 Y& F1 L- m
; z3 A+ y: ^# L2 `+ u# f& r# {, ~; ~7 D
可能個男同事只係留意妳姐~
作者: Jany    時間: 2018-7-17 00:27

引用:
原帖由 humenfemme 於 2018-7-16 19:47 發表   
) a4 A! R9 l, l& u, N' B& g感覺到蛋蛋開始變小
$ w4 T$ Z7 ?/ Y伴隨而來係精液變稀 9 T  Q  C& K# \2 s' h3 c' K

/ a: _5 [" o9 f' ]另外, 新陳代謝居然係加快 2 j- F) }9 c) z
以往做運動要十分鐘以上先覺熱" m5 L# M1 S/ ?+ P( `# M: X8 a7 k
最近開住冷氣做兩分鐘已經覺熱/ N4 E4 R  u$ l/ q1 r

& w1 U/ M6 s7 {6 Z5 R今日返工居然有男同事話我皮膚好嫩
  q! r& F. v- T9 v3 u. [ ...
$ ]/ h/ V# s+ O0 d咁大變化,定你本身真係有fu mask
6 H- l, @2 d) \% t6 x同事知唔知你MTF?
作者: humenfemme    時間: 2018-7-17 22:57     標題: 回復 61# Jany 的帖子

平時冇敷mask習慣/ D4 j7 I+ A! v" k1 _) _+ ^5 P
一向靠飲水同早睡
8 _) l8 U$ [  A5 h/ t+ B0 l0 ?返工冇人知我mtf
作者: qqqqaaaazzzz    時間: 2018-7-17 23:59

引用:
原帖由 humenfemme 於 2018-7-17 22:57 發表   ( [( ~0 b$ W% V  u
平時冇敷mask習慣
- K, h8 Q+ D; d) v( T一向靠飲水同早睡
, M# @; F+ l# c$ s# H& P5 Y返工冇人知我mtf
8 i+ M2 A+ U1 I. n4 E) c5 |$ x/ V! r4 Q6 @
天生麗質真係好丫! 8 p. n5 ]! v! V2 O
點解會無人知你係mtf既?- N+ f, ^, q6 c/ O
就算一入職已經full set女性打扮,見工個陣都要show身分證或者醫生紙嫁~3 @+ S/ f9 [5 b
始終都未完成手術身分證都改唔到既
作者: humenfemme    時間: 2018-7-18 20:26     標題: 回復 63# qqqqaaaazzzz 的帖子

男性身分返工 ( i8 `* [: M8 K) }% L
主要因為家人反對, 又未有條件搬走
& w) W: k5 E2 ~5 D根本冇乜時間試下各種女性打扮, 同作比較, u! Z+ W: y# T
好彩現時我返呢份工可以牛記笠記6 B! S6 o8 G0 P/ U4 D
而我本人唔多抗拒牛記笠記 : E$ u& B/ K. V& d8 f" e7 [

& T* k; G  m5 W$ s' V今日食lunch都有餐廳職員叫小姐
作者: Jany    時間: 2018-7-19 00:24

引用:
原帖由 humenfemme 於 2018-7-18 20:26 發表   " L" K2 B% C6 D1 ^
男性身分返工 $ b/ Y: N4 l) D7 n
主要因為家人反對, 又未有條件搬走
: O6 R# p3 ^0 b( D) b( ]根本冇乜時間試下各種女性打扮, 同作比較8 {& r. z9 G, F/ P
好彩現時我返呢份工可以牛記笠記
! J- p' s! e+ K5 C" T0 t, s而我本人唔多抗拒牛記笠記 : m- l6 H1 c6 |. g

0 A( s* |5 [: g* _+ p5 ]/ E今日食lunch都有餐廳職員叫小姐
1 n2 o. ~' e. ?& C  n
牛記笠記都叫小姐,頭髮好長?
作者: qqqqaaaazzzz    時間: 2018-7-19 15:12

引用:
原帖由 humenfemme 於 2018-7-18 20:26 發表   
3 H: p( |) }& r0 |男性身分返工
8 g* ?# ~% H0 P/ m  m, t3 g主要因為家人反對, 又未有條件搬走" B0 A! |) Z5 [$ \: O/ |
根本冇乜時間試下各種女性打扮, 同作比較: P2 u* A; p% T. ^7 R8 x( [
好彩現時我返呢份工可以牛記笠記
( {1 Q& a4 {, T1 u: ~' J+ k而我本人唔多抗拒牛記笠記
9 l4 m0 B2 m; C7 y  d4 ~* h& B; b: R( @! e( O+ j. t
今日食lunch都有餐廳職員叫小姐
' [4 w) ~4 r8 k! T4 L4 W
嘩∼∼你無乜點試過唔同既女性打扮就決定去睇醫生,你都好大決心bo∼厲害!!
, ^7 ]4 V0 u1 U+ y) Z& p& k家人反對,咁你姐係無同過佢地講丫?咁你之後會唔會考慮同佢地坦白丫?" d, i1 I2 u" G6 E4 K  A
好想同你做下朋友仔添XD
: |  b* n* B. x因為同你情況差唔多,但係我就中性偏女裝反工,但係就仲未踏到出去睇醫生個步
作者: sec2x    時間: 2018-7-19 15:55

引用:
原帖由 humenfemme 於 2018-7-16 19:47 發表   
: c) a! O! p) t; X: d! n感覺到蛋蛋開始變小
& l' {5 v( R/ U, K7 P伴隨而來係精液變稀 0 E+ c+ A, k; b/ y: L0 F8 Z

& n7 j3 M) Z  `& j9 o6 A- i另外, 新陳代謝居然係加快
% _( p4 }4 o5 l3 e$ w以往做運動要十分鐘以上先覺熱
% r7 N- T' f3 ^5 i- S" [  a- Y最近開住冷氣做兩分鐘已經覺熱
) R2 u1 U2 N% I' Q, |8 }) `8 R8 j) V& {
今日返工居然有男同事話我皮膚好嫩
8 l$ ]% s) e$ t( l ...
- [3 u' E5 K& T# v
男人敷mask同護膚而家唔出奇啦 : ~8 L" E# X. k9 y0 q
係唔知幾時接納度會再高d
作者: humenfemme    時間: 2018-7-19 18:40     標題: 回復 65# Jany 的帖子

長乜鬼 9 J8 {) H5 n2 i$ A7 D* d
只係剛剛遮到耳仔
作者: humenfemme    時間: 2018-7-19 18:56     標題: 回復 66# qqqqaaaazzzz 的帖子

我個情況都算特殊) G. h; h3 d$ w. H
因為我男校讀書, 學晒男人d麻甩野 ' p1 X4 R" K; x5 u* u$ u' _0 `- n- i
亦冇同任何同學仔發展過戀情 (反而試過追女仔, 同女仔拍拖)
* [  n- \0 g- }0 }所以一向對男性打扮零抗拒, 見工都係恤衫西褲 (雖然恤衫西褲都試過被叫小姐 )
& w8 p/ j( R  B7 f% G3 G9 F9 L) l當然, 係真係抗拒兩腳中間件男性器官先去睇醫生啦8 q- P% i6 d0 a
而且都真心羨慕打扮得靚ge女性
1 x! n* Y+ h' E: }6 S- P  V; k4 u. ~
至於父母呢....
0 e4 C+ H# B! V5 d1 {8 l/ G其實我幾歲開始就一直有"挪用"家母d內衣褲同絲襪
. p) i- B" Z! o7 j/ ]3 A+ ~- }佢地一直到知, 十幾歲時仲問我使唔使去睇心理醫生
# I0 u, e- |  I' o! D: F評估下做唔做手術 (當時我件男性器官仲未識企起身, 所以理性地講話唔使 )
6 N1 o% g' S+ N8 P唔知做乜而家反而大力反對
作者: humenfemme    時間: 2018-9-25 07:08     標題: 覆診

終於要返去見醫生
8 K( r2 R6 O  _( t醫生問下呢段時間有咩變化, |5 j" C6 @$ J% K& ^* |
同講下個抽血報告( e/ w2 A$ i& t
報告話雌激素有上升(86升到256)
7 a6 x( W  G& t( I但睪酮冇乜減少(20跌落18)- K! C  z2 w# o
[難怪體毛冇乜減少 ]8 u* j! u4 I3 E% x0 P
於是抗雄由一粒加到兩粒
作者: Hihibaby    時間: 2018-9-25 10:39

你現時睪酮水平就算男人來講都唔算低,抗雄係咪真係要咁少?- P* \" g' _9 r2 ]/ R

, d6 ^3 C# J: W0 n
8 W" l2 h- o& Yquote]原帖由 humenfemme 於 2018-9-25 07:08 發表   . g3 `7 a% E1 M9 n( [
終於要返去見醫生8 Z7 n& F. v% J1 v9 N5 E% x8 @  m
醫生問下呢段時間有咩變化
0 r0 K3 ?- d% Q4 _3 h同講下個抽血報告4 ~& T$ U% I; ]; @4 I2 k& H5 j" C) I3 l
報告話雌激素有上升(86升到256)
7 h' X% o! x; h/ q, I但睪酮冇乜減少(20跌落18)( I% ~' }8 E# L6 `, a/ N6 u" u+ y
[難怪體毛冇乜減少 ]
8 O$ f' ^9 I2 b- N' Q% Y/ z5 n+ Z3 I於是抗雄由一粒加到兩粒 [/quote]
作者: jackiechan    時間: 2018-9-25 10:55

平時去洗手間更衣室係去男定女
作者: humenfemme    時間: 2018-9-25 12:58     標題: 回復 71# Hihibaby 的帖子

醫生話抗雄最多八粒 * i8 _% J- e3 b8 m  i
但都係慢慢加較好
; ~2 O! Z5 D9 Y; b- X當然時機成熟我會考慮同蛋蛋bye bye
作者: xiemei    時間: 2018-9-25 13:01

相都無張,又話人地叫你做“小姐”,難以理解。請問你去私家定公立覆疹?
作者: humenfemme    時間: 2018-9-25 13:01     標題: 回復 72# jackiechan 的帖子

洗手間用男的 (雖然會嚇親人)
- E* o8 U- u  A8 D0 F, @0 r所以我都用尿兜2 X: S" N2 N$ |
更衣室好耐冇用過
作者: treesang    時間: 2018-9-27 17:06

樓主睇你bmi應該都唔少4 M! K9 C$ E7 Z
我睇怕你到臨做手術時醫生一定叫你減磅
作者: humenfemme    時間: 2018-9-27 18:37     標題: 回復 76# treesang 的帖子

BMI 23.5 都叫高?
作者: 變裝家務奴    時間: 2018-9-27 21:34

BMI 只係一個參考數字
7 X! W, H  H: bBody Shape 先係皇道
  y% R. P  t2 o/ @& q2 {8 F0 [
' e' P( g6 V7 F5 j/ x* f) DBMI 20 左右, 但男性身形, 都係唔似女仔
作者: treesang    時間: 2018-9-27 21:48

引用:
原帖由 humenfemme 於 2018-9-27 18:37 發表   & W! d! K* p( m& c! R& T4 V
BMI 23.5 都叫高?
- ~$ z! ~6 Z+ D' H
你計清楚d至好wor
" \# f# F1 n" c6 g$ ~$ d# r5 z  _+ O, F# H
不過我識好多mtf,都係趁hrt時間不斷增肥唔知點解
作者: Hihibaby    時間: 2018-9-27 22:08

我估以審美角度女性161cm 63kg 就係重左d , 除非係有健身習慣體脂率較低就唔同。不過普通男孩子來講絕對係健康,唔需要特別減。
作者: humenfemme    時間: 2018-9-27 22:12     標題: 回復 79# treesang 的帖子

其實我最近有磅過, 變咗61.7kg
( O* }1 q* y$ s. Z7 y張電腦飛寫23.5! s3 s6 Z8 l7 X' Q4 q9 ^. x% M, |; Q% J
. `  b* K7 G5 ~: N4 U
小咗雄性激素, 新陳代謝減慢4 H9 s: V8 a6 e+ Z/ [
梗係會肥咗
) }! R( w4 c3 W: \( L4 o我諗好多mtf都唔想/ U  n8 l' y& c5 T- {8 Q) g# n

/ w, q  n: Z" d% L- k7 [; T[ 本帖最後由 humenfemme 於 2018-9-27 22:19 編輯 ]
作者: humenfemme    時間: 2018-9-27 22:22     標題: 回復 78# 變裝家務奴 的帖子

我當然知腰臀比先重要
$ V5 \# [1 C8 G但就算我冇左個肚腩+ Q8 h: I  m# }
都有31-32寸腰, H4 s0 s9 Q/ U) x$ f- V
要有靚腰團比就要40吋巨躉
作者: xiemei    時間: 2018-9-27 22:45

直接去切左兩個蛋,願望好快實現。
作者: ahbee9603    時間: 2018-9-27 23:01

睇到呢篇嘢,我突發諗起7年前日子都差不多,唯獨係無睇醫生,食左1年藥,日日照鏡睇到自已既變化,雖然下面多左啲野,但感覺好實在,回到家裡,討厭既哥哥突然問我點解近來個樣變左,諗起啲女優(我係逐條清哂毛,都係頭髮到耳仔,都係畀人叫小姐,有次成堆小朋友過黎叫我係咪姐姐)
3 v, w! X# d# q" \因為我哥經常借我電腦睇咸網,7 E# o; @; p* d2 U& D$ q5 g9 f
不過講番,食藥唔可以斷,否則問題很多7 d6 k( {1 r  _; p: F- V" f

6 P8 m9 K4 p8 Y' J8 j" Z0 j[ 本帖最後由 ahbee9603 於 2018-9-27 23:03 編輯 ]
作者: treesang    時間: 2018-9-27 23:42

引用:
原帖由 ahbee9603 於 2018-9-27 23:01 發表   
8 z0 m" O9 \$ r* u5 x/ P睇到呢篇嘢,我突發諗起7年前日子都差不多,唯獨係無睇醫生,食左1年藥,日日照鏡睇到自已既變化,雖然下面多左啲野,但感覺好實在,回到家裡,討厭既哥哥突然問我點解近來個樣變左,諗起啲女優(我 ...
2 Q) A+ R0 y: T2 W6 A基本上無乜可能,就算你食的藥係醫生開,臨做手術都一定要停
作者: ahbee9603    時間: 2018-9-28 00:33

引用:
原帖由 treesang 於 2018-9-27 23:42 發表   % O) g5 K, V- e  Z. o/ q
* C/ u5 S4 X& p+ l1 n9 X, \) Q
基本上無乜可能,就算你食的藥係醫生開,臨做手術都一定要停
9 x& Q  ?$ B, |  w我做過手術(其他), 術前當然乜藥都停,防止影響麻醉藥作用( E% G/ p: x) |' j" u$ Q9 n8 o
我既意思係如果食開藥,無心變,就唔好食,否則好多問題(包括我)
作者: espial    時間: 2018-9-28 09:32

161冇肚腩都成31吋,其實你話自己似女仔果陣有a冇少少心虛: y, j% q5 i! t9 O$ `

5 G5 \; F1 }" C$ h
引用:
原帖由 humenfemme 於 2018-9-27 22:12 發表   ' E" D2 h4 R) W2 w! [
其實我最近有磅過, 變咗61.7kg
4 T; x( f# _7 V1 K! f6 C8 h( c% c張電腦飛寫23.5
4 A" b7 V! j; Z% @; \9 _; \7 N* o5 t/ r2 _
小咗雄性激素, 新陳代謝減慢
7 `* p0 f$ ~) a7 I梗係會肥咗
) ]& i. ~& [9 n: ?我諗好多mtf都唔想

作者: treesang    時間: 2018-9-28 17:09

引用:
原帖由 espial 於 2018-9-28 09:32 發表   
# @! F  e+ o* T& h3 f161冇肚腩都成31吋,其實你話自己似女仔果陣有a冇少少心虛
3 x; A  d$ i$ |8 X
( m+ @/ O3 R; `% A   bmi先係重點
/ ?5 U$ A/ b. {# x
引用:
原帖由 ahbee9603 於 2018-9-28 00:33 發表   
9 A+ ]0 s' S) J, h$ C) I9 F) k* s! [6 F) x3 D6 z: O
我做過手術(其他), 術前當然乜藥都停,防止影響麻醉藥作用
3 d  _5 W7 u+ s( m  W我既意思係如果食開藥,無心變,就唔好食,否則好多問題(包括我)
( N, S4 \" |# J) g3 f' Y
如果食藥,變性係出於變裝的話,叫佢地返去諗清楚把la
作者: espial    時間: 2018-9-28 18:05     標題: 回復 88# treesang 的帖子

我都係為佢好,身型比例真係冇所謂,健康就ok啦。但行得呢條路仲要自我感覺太良好會出事,做左小醜都唔知咋。真係睇到我打冷震
# [2 u: l4 ^) O; O# x7 V5 i/ Y; [. Y- B+ i# u
作者: ahbee9603    時間: 2018-9-28 20:16

變裝還變裝,同變性其實無直接關係 切左又著番男裝,切黎做咩😂" |% y) ?- S4 k, f+ ]0 P
" C& Y; l+ u) L# l- y0 ]  |, n
作者: humenfemme    時間: 2018-9-28 20:46     標題: 回復 86# ahbee9603 的帖子

從來都唔係為左變裝而用藥6 T) \$ [- g* i+ X
只係想整走下身嗰樣異物
( c) T( }' G- Y; _" p" ?從來冇諗過做尤物或者搵人養  I" ]" ]2 [, I. f6 @# F
所以根本冇需要放相
0 k& ]# n, P) _% m- R& x# W6 d1 h6 @  C% [5 |! _7 q
而且我都男仔頭, 又鍾意女人
$ D+ ^) e2 h4 T8 w' `' e* {  a除左想留長啲頭髮之外0 j5 u' ~7 w% C% C2 {8 B3 C* d
做完手術繼續男人裝絕對ok 6 e5 \& J9 z' N) V' c" g! a
而且條街大把妙齡少女都係牛記笠記
9 d; ~' o4 r9 q/ s% C* @咪又係靚女一名
) q' Z8 \: E1 L$ O2 t% f" v我就唔會因為我著男人衫覺得自己唔係女人囉/ t2 M3 I% F' J6 n. M

4 X$ h" l: Y7 r0 p+ _0 \再講, 真女人都燕瘦環肥, 有靚有醜2 ^5 `/ n- }2 N  ]
使乜同啲無聊人一般見識: i7 e% N( h" T
( H8 v) M( t) x0 [) T) E" P
作者: Jany    時間: 2018-9-28 20:51

引用:
原帖由 ahbee9603 於 2018-9-27 23:01 發表   % j- ], |8 U+ O8 p3 i; u
睇到呢篇嘢,我突發諗起7年前日子都差不多,唯獨係無睇醫生,食左1年藥,日日照鏡睇到自已既變化,雖然下面多左啲野,但感覺好實在,回到家裡,討厭既哥哥突然問我點解近來個樣變左,諗起啲女優(我 ...
0 e2 h/ x* b7 _" Y0 t  P自己食仲要得1年...個樣變化有幾大?
作者: jackiechan    時間: 2018-9-29 10:35

不如影幾張分享下
作者: treesang    時間: 2018-9-29 13:35

引用:
原帖由 Jany 於 2018-9-28 20:51 發表   
3 {4 _8 N+ R( E9 i1 @/ z
1 q  }6 l, h& }. g3 ~- e! I7 c' }自己食仲要得1年...個樣變化有幾大?
" g) G( S3 Z9 ?4 P. l, }呢樣野,就睇你點食,幾時食同埋食左幾多la
作者: treesang    時間: 2018-9-29 13:37

引用:
原帖由 ahbee9603 於 2018-9-28 20:16 發表   # q9 z. b! ]; |! C
變裝還變裝,同變性其實無直接關係 切左又著番男裝,切黎做咩😂
7 l5 @9 B: s) Z6 q* i3 I! H遺憾的係真係有人因為女裝而走去變性  V; ^2 u, Y- H8 |
至於切左又著番男裝果d
作者: atr182    時間: 2018-9-30 02:52     標題: 回復 50# flashgood 的帖子

我食緊都有這情況
作者: ahbee9603    時間: 2018-9-30 10:44

引用:
原帖由 humenfemme 於 2018-9-28 20:46 發表   # Q& s- ?" ~6 M4 K# O* b
從來都唔係為左變裝而用藥; U8 C# q4 H" l9 m) u$ ~* `3 P
只係想整走下身嗰樣異物
- B' D1 ]4 @/ m' i從來冇諗過做尤物或者搵人養7 Z2 \# B* o1 }
所以根本冇需要放相
5 P  E% ]8 y1 |/ R
  M' n# ]. @* Q8 c1 X而且我都男仔頭, 又鍾意女人4 \0 S4 s4 _: Z# x: W4 C$ |
除左想留長啲頭髮之外
8 ^2 [( t+ v( M6 y1 t做完手術繼續男人裝絕對ok
' H2 S- B) y" K  \2 ^0 {, O  |而且條 ...
  _  W+ k) ?  e; g* w
自知道自已係ts之後,好似有一種第六感覺醒,我們背負了作為女人既思想出發,亦知男人如何男性角度看待事物(特別女人和性)
3 a& G3 w+ N& @/ G2 E5 Z人既敏銳度,感性,知性,警覺性高左,同時理性低左,% @( L/ F% x( c
不過因為知道而不會介意,反正這條路,無論切與不切,用藥那天開始就回不了去
作者: ahbee9603    時間: 2018-9-30 10:57

引用:
原帖由 Jany 於 2018-9-28 20:51 發表   " c4 f; z0 e+ w4 Y/ y* }: c
8 ^5 p, b9 b7 m% ~# Y5 Y* H
自己食仲要得1年...個樣變化有幾大?
' U7 C# [0 x1 r6 w: n0 @7 L. B+ o
如果只講樣,1 ?' O7 [/ U1 q$ H
臉型尖左(因為肌肉紋理開始隨荷爾蒙變化) ,
- m6 [9 N2 Y6 S1 N  p$ n皮膚白左(可能體內酸性增加左,敏感度高左,所以整親會痛左,但因為本身沒有女性對痛楚基本抗性,未必增加太多腦內酚抗痛)
( C. h) M3 [+ p$ h* }) G$ O9 E% D3 d的確氣力少左(肌肉力度難集中)+ ]; C) D# Y* {! k* R
盤骨會增生(如青春期服)
# @) P; L/ e2 n權骨位會增生
  ?: `0 l& R  R8 C; n細佬會縮到得5cm, 左右(但勃起收就唔係啦)
1 @# y) K1 F) \) B" S  D頭髮會增加,容易生長,就算剪到陸軍裝7 C9 L; u/ v5 _9 ?, [( ]" t9 O
半年後都會長到落肩(最長去到腰); q0 L# t$ }+ p8 h2 l! N6 q
以上因人而異
作者: flashgood    時間: 2018-9-30 14:39     標題: 回復 96# atr182 的帖子

我食左成十一個月啦,仍然會有時痛有時痕,有問過其它女生,只係話係正常,但係持續幾耐就未知
作者: humenfemme    時間: 2018-9-30 18:51     標題: 回復 99# flashgood 的帖子

乳頭而家超敏感) e! U1 W7 g; Y7 o, [& ]
掂到少少就已經好覺6 C$ ~% A! |* t3 z+ w9 s6 n! r' Y
戴胸圍真係有其必要

歡迎光臨 戀之天地 (http://hkcd.tv/) Powered by Discuz! 6.1.0