標題: 大家覺唔覺最近論壇好悶 [打印本頁]

作者: Rachel    時間: 2019-1-28 22:28     標題: 大家覺唔覺最近論壇好悶

好像上年起就不斷有舊文推上來,然後新文都大同小異$ d! Q" Z/ o" N; f: c
有些版面第一頁大都同一人發表9 x  ~7 l' z- W1 Y% g
這樣好像怪怪的
& D$ N9 |# ]& O1 _  g5 B7 h9 q3 Y. Y% b3 d2 Y) U/ f3 V# t& P4 G# q
雖然懶R上年事忙少貼相,眼見暴霜露斬荊棘得來的照,轉眼被洗版式回覆或大量轉載圖掩沒,意興闌珊5 j  Z: Q6 P* \
5 M: y1 A/ N7 S5 N
原計劃再出聖誕假 女裝遊逐日記,見此況想放棄
" I! O; X: U2 D* N7 R5 `反正不是絲襪高跟,未必有人想看
0 L" p, D, Z) X2 t# K6 K4 {. i8 k3 g0 N0 w& e! f1 @) ^
版方怎樣看...
作者: user9527    時間: 2019-1-28 22:36

場靜人少左% i: i0 }4 E, A" P1 L' \
難有新野
0 J- l7 P% k9 ^# J7 f3 w買賣野都無左批人
/ ~1 m3 ~# \/ T! H6 w- S$ i生意惡做+ g' x. t9 g+ t

作者: sec2x    時間: 2019-1-28 23:12

其實都冇辦法,因為好多貼圖post,真係冇乜特別既remarks 可以去討論
6 i5 k) w6 Z+ r) K* g, [( D; r咁好自然大家就慣左用d hea得黎又勉強唔算呃post既罐頭回覆(利申自己都好多呢d廢回) 8 r; H# M4 K  O3 C+ A. V" E# q( G
而且d貼近生活d既話題,我諗大家都prefer係其他平台講多過係呢度講啦 6 r& R/ a9 i. h

2 i9 N) ^! @9 W1 O5 s仲有岩岩又比系統食字,一次食左成段都真係幾無癮
* p5 v8 L* J0 d8 W3 L4 g" J6 B/ Y) k) }) S5 r
作者: 臭黑豬    時間: 2019-1-28 23:45

同意小R看法
2 H' W( C$ F9 y+ s1 N2 ?( h1 Z雖然明白大家都是發自內心貼圖分享CD的樂趣,但感覺上太多類似話題/題目,連我自己都減少回覆了
, f- p" y& o! w; u  X8 n8 A其實我上一年都少時間CD,沒有資格評論太多 4 n2 C8 h8 {- e! J- P$ U
/ I0 N8 {  E8 |4 ~  B* a
PS. 但我仍是小R的忠實粉絲啊
作者: treesang    時間: 2019-1-29 02:38

原本CD的
1 ^1 P6 {- @7 u% L9 H走左去做TS
, j2 o0 q3 e; z另外一班因為年紀問題!?而退下火線
作者: 蕊璃o琉璃    時間: 2019-1-29 02:57

不一定要絲襪高跟的吧 絲襪高跟也不一定是好看的
作者: shuinu    時間: 2019-1-29 04:51

... 論壇總是有好有壞... 濫的冇人 ...  好的自然入精華, 係 小R 粉絲都識搜索到    到底可以有這園地收藏  繼續 加油!  
作者: silkypanties    時間: 2019-1-29 08:52

我都唔鍾意成日見到D萬年post 被某一人一夜間推左上水面, 但千祈唔好被小部份人既行為而影響到.. Z- ~- T; i2 h7 M" U* P
論壇其實係社會縮影, 咩人都有, 只要係好post 一定會上水面既
  x( j; \5 W& [% y4 `我好期待你既post架
作者: Frank123    時間: 2019-1-29 08:54

好似靜佐的 ,) E! }# I- C6 Y+ r9 O6 K( C
如果用 Product life cycle 去了解, 己到了成熟期, 但入會人數及上 forum 會否受市場 seasonal (週期)影響 呢? Market segmentation 市埸分類亦是原因, 如由 CD 去 了 TS, 或無再上黎 , 一般公司會 做下 promotion 去推廣 , 或用產品 B 代入? 或 直招, 間招啦?
作者: misslady    時間: 2019-1-29 08:57

是否,都去了 closed group ?
作者: gila    時間: 2019-1-29 08:57

呢個論壇只係吊緊命。CDTV又唔會再更新論壇設計,配套等。我自己都忙,少左理呢個論壇。又缺乏有心人士肯幫手管理呢度。# o7 ?: [  w" S/ h3 q

$ r" R1 X+ I/ {9 \加上用戶質素每況愈下。直男無限多等等。
作者: JoJo1217    時間: 2019-1-29 10:47

舊文經常被推上來最大原因
  R# K! K5 l6 b9 `3 x就是那些只有一行很吸晴的標題
: l9 J) O5 n: Q; u或只有一張相但什麼都無就叫人回覆才可以看的那種帖
! `  E0 D* |3 u5 w千年後如果有新人想看一下裡面到底是什麼
; ^/ A- e8 g9 W/ Z0 v: v% Z那些帖仍然會被無無謂謂地推上來7 [) E& x  t+ E' F( R' c# `

! F9 [2 V3 j# v' r- t' \其實如果不想街外人搜尋到2 G6 f8 W+ S+ ~* A" ~- i
可以收費一元或定閱讀權限10或以上就得
+ Q. c! S, W. _) Y8 W下下什麼都未看到就要回覆0 r! K9 _! F0 y; I0 j) k
可以comment什麼?
& u0 B. \/ b$ j3 O8 R結果只是無謂/敷衍/膠回覆一大堆: I  j( {; y4 x; j0 }7 G9 W9 p
低質無人看但又洗版( ]- R& s) s& b0 O  N

" Z& U  P3 R  ^" U- B: t- p- R得罪了各大樓主真是罪過罪過
作者: JoJo1217    時間: 2019-1-29 10:50

引用:
原帖由 gila 於 2019-1-29 08:57 發表   ' q. y8 j9 m0 K, {. t4 G; Q  u
呢個論壇只係吊緊命。CDTV又唔會再更新論壇設計,配套等。我自己都忙,少左理呢個論壇。又缺乏有心人士肯幫手管理呢度。
) Q3 b2 ?. j. D6 ~
/ G; C2 Q+ J; u5 v8 A. t. R加上用戶質素每況愈下。直男無限多等等。
7 F7 P/ P7 J; V+ G' L- s3 V3 h# l
直男無限多, (論壇)只是近黃昏
作者: gacchan    時間: 2019-1-29 12:51

走咗好耐,最近又返嚟了
作者: Nanase    時間: 2019-1-29 15:10

其實什麼主題,各有所好7 ]' H! U' q5 g1 _/ P! H; T
呢到就係聚集一班有重口味既人(恕我懶的諗字眼,無心得罪各位的)9 M$ y+ {! s7 A/ ~( d
但重口味都仲有好多分類,比喻成食物
- W$ a  x. X8 s* ?. e/ T絲襪就係榴槤; {6 |# Z7 e# R3 ?- Q5 c' d
制服就係芫茜0 r& k3 j) ^8 J  Z2 P
高跟就係蔥" e% |9 P3 |3 @4 ?5 w
每樣野都總有愛好者的,有人鐘意食,有人唔食, W( S9 H+ O2 |5 ~5 b$ x
唔啱口味就夾走佢揀自己口味的& h' I/ T! w3 L& Z. G1 g% v
食物來來去去都係果啲,想新係有點難6 v0 H5 o! [, b* \8 X

9 f1 {) K& p# M- L+ ~; n新人水準比較低係好正常,都唔好用自己標準去評價人
4 C" i" x! ^# X8 v6 \" H6 P! ?新入來就係想/要學,你已經識,係代表你已經經歷完,老了...XD' U" F1 `8 d# f0 L% \( o! P
& [1 ^- J) h2 X4 A
推舊Post亦都係我最反感的
0 T* }/ r7 b# S3 J出發點唔知係咪想要錢買Post" n1 C4 S: A2 ?+ r* }& |) o
其實可否考慮,每日登入由增加到比如200蚊日- z' s/ y0 V3 ~0 F& _% A! y/ `
200蚊1日夠買貼啦,又或者回覆1次就10蚊20蚊,但同樣地,有左錢啲人就會懶得回覆,魚與熊掌
" O, I) ^+ s+ P& S/ J! U7 i2 M; ]- i7 o" \, e- L1 P$ D0 O
在此特意感謝Gila長期管理論壇
$ Z6 O$ I8 K7 E- e讓我地呢班(重口味)既網友們有個地方聚腳
作者: misslady    時間: 2019-1-29 19:36

引用:
原帖由 Nanase 於 2019-1-29 15:10 發表   
0 L0 s  u. D7 E3 d& @其實什麼主題,各有所好
% p2 z5 j0 Y6 u5 s呢到就係聚集一班有重口味既人(恕我懶的諗字眼,無心得罪各位的)- O0 T( o# t7 e3 D! @4 {( D( }$ ^
但重口味都仲有好多分類,比喻成食物
, h* h, @, v2 d  s9 P) E& O絲襪就係榴槤
7 z4 I+ u5 i- k7 J制服就係芫茜0 ]2 x! c6 U$ _. O, ]
高跟就係蔥
5 Z8 [/ l( L) J每樣野都總有愛好者的,有人鐘意食,有 ...
9 A+ `/ O& D8 }" G
1 o  x, R1 C; S( p1 Y! @9 u$ E/ v 也謝謝 Gila 的付出 。
作者: fanbellayuki    時間: 2019-1-29 21:25

每次Post左圖唔夠兩日已經被推左落page 2~ 過埋第3日4日已經推左落唔知邊度~ 仲要比同一兩個灌水地咁推~ 搞搞
作者: Rachel    時間: 2019-1-29 21:37

想不到大家那麼踴躍,感謝 www  R0 s" M9 C3 D' S/ E

. @. s& v; D- e: J8 P  K$ ^4 uuser9527>>一早無係呢度賣野...一來無校服之類,兩來免煩,費事為一百幾十同人糾纏咁耐2 B8 E/ S( `: K  }, g7 x0 N/ k3 O
1 l* Z3 V5 R1 C% t
sec2x>>唔好有香港字咁無事...或者按上一頁兩次 (電腦)搵返....就係見到d罐頭回覆無癮 sosad
: \1 ^$ j7 P8 {$ _$ W4 X; K2 V有時出街仲多人讚過貼上黎,當然懶貼啦 XD
6 }9 c) B; |, h! L
; L" \' T. F- v臭黑豬>>THX~~有你們先仲有少少心機貼相咋...除左泳衣、校服相有少少想踩場 XD+ y# o. P6 ^- ^* ]! ^
0 L- P9 {# |3 L8 ^
treesang>>小R身邊都係cdtv度識,好多都話forum太多核突post唔想貼...一排唔睇都無乜損失咁
7 ^# r# I- O: `7 O6 A其實有幾多CD變TS丫 www
% |- x* y9 ?, }, g5 E8 v; ?4 H7 ?& Q5 R; A6 U6 o
蕊璃o琉璃>>舉例je...是但一樣有人J既野7 V5 [: y2 _; [
, r. o1 A; l( h3 G) b7 R
shuinu>>THX~小R好多舊相都刪走,一係覺得唔掂,一係心情唔好鏟,一係直男/變態太多,費事被佢地睇
1 T& L4 g6 [# _+ y# R& [% o
, x" Z: r1 [) ]( |/ {) P: {silkypanties>>推舊文真係好煩,你話兩三個月都算,幾年前都回就阻街 orz 老R無耐性,沉底就鏟相算 XD  G" z* m4 r! Q+ ^7 Z) }/ V! k
% c8 a( a: p8 j0 _
Frank123>>十年八載前都做過cdgal總版主,都見識過一個壇點衰退。其中一樣就係會員唔自律狂灌水,另一樣就係內容變質,慢慢去到得返某幾樣$ c0 ~; ]( b4 `6 x
; B0 C9 Q9 [: S+ O* ^
misslady>>可能係~FB方便好多,唔使縮相先貼~不過入到closed gp都係好悶  _* |- D* X* ?$ _2 x% a
$ R: y7 X7 V, O3 D0 F
gila>>一直都好尊敬你們咁有心搞個壇...我都明睇住成班友灌水又無時間/心力搞有幾灰...劣幣驅逐良幣,好明+ i/ Y" Z( K$ W) b7 n% D
都無苛責cdtv...小R都reg左成十一年,咁耐好多野都變,我由大學生變有牌工程師,個世界都好唔同
; F. N& h( {; w如果無cdtv開呢個壇,個R都唔會識到女神、Suki佢地,無呢個壇駁腳,捱唔到下一階段
+ J/ ~* J$ K1 @4 _5 F1 V
6 W) v/ V. Z7 a- R% yJoJo1217>>I know that feel...所以我都係收少少截search engine算
' W( Q( |, j: N! a反正都過左要呃post既階段...當比大家開下眼界咪算,有隻笨R搵d咁既野搞 XD5 ^% R) z5 d- B5 _+ T
( j* i$ c0 C; v7 |9 O" }
gacchan>>你都reg左好耐 www
) @$ X- }2 {8 w' S/ s5 x& h6 M& m" u/ e+ k
Nanase>>重口都算啦,全部都係會滯 sosad 望住最新主題堆標題都知邊個貼就無癮啦~未按入去睇都估到咩相 orz8 q; W5 p/ ^2 ], s7 v
小R又唔係鴛鴛,唔會用自己標準衡量新人啦...況且好多新人比小R當年好好多4 z' a  `/ {9 u4 M1 R. O
最眼冤係果d無heart既廢問,隔兩頁已經有既都開新post問,到底有冇心爬文架! m& w; k  z0 C; ^; G
我入到fb gp都睇少睇幾頁,摸下底啦~(其實睇下對唔對路 XD)1 \  }' Z( k% P2 l
小R真係老啦,由入cdgal計起已經十六、七年,太多野重複又重複, |6 y9 r1 l) I+ {- A$ H2 S
個社會不斷變,其實應該有d進步,可惜進步永遠係場外行緊 XD2 c- l( I* D( x' ~, R% V
到小R呢個階段都唔會指點江山,老R有代溝
" b& O! H/ j0 N1 u; F2 z! M唔通成班人興高采烈吹緊夜晚出街邊度好,我走去講凡高博物館開到九點、帝國大廈開到十/十一點咩 XD"7 h5 k' Z2 ?. d5 \" t$ }' F0 Z8 d
仲有小R有d經歷根本唔係個個得/有....博打 XD- ]1 w; o7 q* l  n! K0 Q
推舊post係最眼冤,大把post唔使錢/好平都唔睇下 XD
9 O- r4 `9 T# K* {5 @' W% ]% m: R# {) _' \  V' }1 w
fanbellayuki>>同感呀~有時都忍手唔回住,避下洗版潮
+ }# U% D! Y# \+ [9 B  q+ a4 u- Y: @2 y1 V
作者: staccatiss    時間: 2019-1-29 22:04

首先多謝妳既分享!老實講,姐姐妳好靚,而且好有勇氣,非常欣賞妳做自己的決心。
$ B, y2 M6 G! Q- G3 @( q1 l
5 w  G' w3 D& i- i+ c論分享,其實我都喜歡多D唔同風格既討論。貼靚相當然好,開post講下心路歷程亦好開心。* B2 R: }$ q5 T, y
" |! ~& H' T) a5 {
我地始終係小眾,所以更要團結!
作者: gacchan    時間: 2019-1-29 22:15     標題: 回復 18# Rachel 的帖子

係吖...唔覺原來已經十年🙈🙈🙈
( \$ H/ c1 l2 [/ Y8 v% F真係老鳥
作者: denisews1018    時間: 2019-1-29 22:30

引用:
原帖由 gila 於 2019-1-29 08:57 發表   
) h% o! c% R' Q* E% e3 r呢個論壇只係吊緊命。CDTV又唔會再更新論壇設計,配套等。我自己都忙,少左理呢個論壇。又缺乏有心人士肯幫手管理呢度。4 F5 n  u" n: M4 V6 ?5 k. D

* j! c% y: B& ?* ]: v1 D( p加上用戶質素每況愈下。直男無限多等等。
3 x% f6 a5 g5 }) b. v* m! k3 f: x! V% x6 E

^# {0 A, c# I0 N( G真心謝謝gila, 妳的付出大家就算不說出來心裡也感謝著的~
作者: ivy_c    時間: 2019-1-30 00:03

引用:
原帖由 silkypanties 於 2019-1-29 08:52 發表   # n( g' K( e4 X/ E8 _
我都唔鍾意成日見到D萬年post 被某一人一夜間推左上水面, 但千祈唔好被小部份人既行為而影響到.
% M! d3 _) \6 {- o0 B' {論壇其實係社會縮影, 咩人都有, 只要係好post 一定會上水面既
; k' Q- O  ~0 ~2 [- D! B! B我好期待你既post架
, h/ c0 o; U3 W- v: \" [其實呢個Software 可否 Customize?一些Post 如果經過一段時間沒有回應,便Disable 回覆/引用功能。應該可改善呢個情況。
作者: ivy_c    時間: 2019-1-30 00:13

小妹都已行開一段時間,最近才再上來;感覺上有質素的討論/回覆不多,版規是有,但在於資源上的問題,同執行上的難度,的確難以維持。
作者: Aruza    時間: 2019-1-30 00:51     標題: 回復 1# Rachel 的帖子

「直」男回兩句/ k' j' k6 X9 H
有時為左拎錢睇post 都會廢回
& y' n. J, _. J但回老遠的post 的確係唔知比咩反應好。
  ]" E$ s$ C% n手機睇成日要click 返桌面mode去睇日期。/ G+ F9 f7 G6 S& g) z4 k( _6 r
可能係用家發現一位「可觀」
5 s, ?3 m! s& r- g# K" U起曬佢所有post 所以出現咁既情況。
& I" ^5 {" S: k  ?2 W1 Y$ G5 r' z9 P. T. {
版主大大是義務工作,不能處理亦非常體諒,. |; h7 n4 N( }; s
只能希望大家自律。- I4 o# h- Z7 G8 L3 C0 q) X. t
% k- Z% A: W; _5 S: H. x
作為一個旁觀者,不能貢獻cd 美圖,技巧,
9 C7 ~5 Q# L3 }5 ^% \) S' p& k有時見有啲追post 活動都會參與,: d/ H+ T/ e; e
努力吱的回應出黎,但可能都係廢回 ' S8 S" h1 e3 s! \# Z. ?5 o
如果有困擾各位,真的抱歉。9 ~* f- D4 B# t3 n2 Q1 y
* s& U4 n( Q3 p4 p+ k! D
另外分享多少少
! P% s& U6 H) u" a' y7 A, V其實除左淨圖,各位CD的經歷,體驗是更為吸引的(至少對而言)
$ h2 t6 h# o, ~8 J# |& R2 z所以在此多謝樓上或者其他區會出長文的姐姐
, j! d  u6 q- o% \% }8 t. iSorryfor1999
作者: silkypanties    時間: 2019-1-30 08:38

引用:
原帖由 ivy_c 於 2019-1-30 12:03 AM 發表   3 X; u$ X  V" c  T* D# G) k
6 T, I% |* ~4 F0 s7 P1 _8 ^* o& o- x% |
其實呢個Software 可否 Customize?一些Post 如果經過一段時間沒有回應,便Disable 回覆/引用功能。應該可改善呢個情況。
, q( @0 f, D, F2 A3 G+ G: J- u更新牽涉人手同資源
作者: Carol0122    時間: 2019-1-30 11:14

rachel 其實你出既post 好有質素
5 Q4 n# e4 _# [$ S每次我都立即開黎睇
% D" q" j  D( ]+ k3 Z4 c真係好靚
* |" e/ F; c$ r! {7 M# h而且一切都好令人羨慕4 s6 m+ N3 d8 B8 o5 T, q. F# o
3 V% h- g3 T, f/ f& j) H; U  A
藉此也感謝版主的付出和努力$ L( i: E+ J* j# `* Q: g6 \

4 `! i, l/ B8 a8 A" o, L0 x# p
& E8 x; g' v( w! n8 [的確陳年post 係成日俾人返出黎
6 X- X5 s: ~$ P9 @9 b- G我留意到的現象有時就係一個新post ' P- Q4 N+ U) K- @
有用戶覺得非常非常美7 I1 v/ O+ y6 B3 h& G  V
美得要把那人全部post 也回一次- b& k, D2 j+ `! k$ f0 R9 }6 W
結果整個第一頁都是同一人
作者: Rachel    時間: 2019-1-31 00:14

gacchan>>就算十多年也不覺老 XD 老R只是自嘲吧....其實係forum, fb gp都會悶,因為見過晒...只係想睇下有冇新人新氣象。+ o7 n/ g. [* C- ^

* S) t5 _# K- N3 ?" |$ `) Pivy_c>>其實要持續討論,好像石頭湯的故事,需要各位貢獻一點點。只丟一些東西出來難以持續,別人不知接甚麼。最主要還是有心人走了太多啦。9 W, ^" O; f: I9 x% t! W0 k1 z
" u$ r  g7 S+ P; A/ r/ R7 ^
Aruza>>直男又好,CD又好,如果出post已經估到來人回乜已經唔好玩。反而貼FB,自己fd回覆反而仲有得玩下。有喜歡的post按心心又好,回覆也好,都鼓勵發文者。小R寫遊記盡量加點趣事或圈中人想像不到的小事,最少沒機會去的朋友身歷其境,或有些啟發也好。講真,睇左咁多文,最多的話題都心中有數啦。我都知小R寫呢d無乜人回,咪當做功德播種,有一兩個啟發完少走歪路,或無機會著既人體驗下都好。老實啦,有好多post/故事呃下人就得,真係做過就知假係邊。好似好多人寫故講/形容自己第一次著裙有風吹裙內好涼,咁小R係零下五度出過下,得幾度行左三兩個鐘都試過,可能我d裙厚啦,凍係上黎係上身特別膊頭最明顯,仲有大腿。當然啦,乾同濕凍又唔同。
+ A8 c3 n( Q3 ~: `/ w4 e; C9 b) E8 h  j7 P1 x: Z
Carol0122>>THX~~多謝支持。我都唔慣講咩質素 www 都係無聊搵野寫下...: O8 A4 I* c3 D
懶R兩年幾前睇到篇太詳細既出街post,無相得黎內文太誇張。剛好從瑞士回來,上過少女峰,有心比一比就寫篇遊記,幸好大家不嫌棄 www 前年旅遊相不好看+沒人回就懶貼。上年美國遊可以炸/嚇下人咪貼下,然後見有人推舊文問全女裝旅行,前一個月試過咪又貼下。唔通由個網成版都係FF文咩,放下d堅野等大家無咁悶。又或者有期篇篇都係影腳影食物,小R抽下水咪出d好似有關既post。認真,呢十幾年現存兩萬幾張相,衣食住行點都有d存貨既。我成日都笑要呃人full time cd唔難。有時頂d FF post唔順,寫文時滲d回下班友又有。% r4 c5 g2 n; i" r/ s7 C

* j8 `- {  B& I1 U5 O其實比心心都得,又要回又要寫廢話真係唔明。
作者: gacchan    時間: 2019-1-31 00:34     標題: 回復 27# Rachel 的帖子

等妳新post吖。  u) ]4 |" Y: p$ A) E
妳啲相落足心機是看得出來的,期待☺
8 M- S" C5 t& F! a# j' z: I. v6 W* R, m
唔似我啲P圖咁🙈🙈🙈
作者: Rachel    時間: 2019-1-31 00:44

引用:
原帖由 gacchan 於 2019-1-31 00:34 發表   
$ w' @! e/ B4 A* S  P* e! T9 O等妳新post吖。# {( q. Q. z9 o6 X, a2 S0 @
妳啲相落足心機是看得出來的,期待☺0 X+ O& ~) s/ w) W* u8 v

. o9 N  k* b% N4 U; \- E  p' D唔似我啲P圖咁🙈🙈🙈
. O  c4 j' b1 ~$ C& N  q. z' v
THX~ 小R出外係想見到自己最靚/可愛一面,唔係睇下有冇人識穿,所以著眼不同項目
. I. Y  \" H# g1 T- G$ A/ a& t講真要呃like,出街果日+自己FB夠晒啦,貼上黎扮深度文算啦 XD
" K( S2 `1 P$ J9 C2 a# H
6 r# H: q8 h2 ~小R有P,只係你唔覺咋。好似宜家頭像,唔講你估唔到P左乜 XDD
作者: Rachel    時間: 2019-1-31 01:25

引用:
原帖由 staccatiss 於 2019-1-29 22:04 發表   ! Q# K+ V: Q. R4 ?5 I& a- R: R$ [
首先多謝妳既分享!老實講,姐姐妳好靚,而且好有勇氣,非常欣賞妳做自己的決心。+ q8 P* Q  C8 P$ x2 U4 `
6 e3 B# x: {  V  J0 V- b
論分享,其實我都喜歡多D唔同風格既討論。貼靚相當然好,開post講下心路歷程亦好開心。
5 t: _) S8 h, W1 Y7 T0 l. i
. w/ P1 Y7 g6 B( e2 s( l  H2 ]我地始終係小眾,所以更要團結!
1 J0 M  n% c, ?9 PTHX~~你的回覆有點啟發,借小R更正幾點 www 下文太長,獨立回 XD"
% g2 b- U2 q/ a, g3 n3 Q; B& @/ Y. B
姐姐:其實Rachel是妹妹 XDDD 因為當年個R選女性名時打算跟本名一樣R字頭,浮現bible堂阿sir話Rachel好靚,Done XD 只有我表妹會叫我姐啦 XD 唔知你有冇流連過女仔多既forum,姐妹相稱可能得粵語殘片個年代先有,就算在另一圈認識多年的好友(真女)都不會這樣叫。好多年前係女仔forum有日其中一位pm問R係咪男仔,後尾話睇行文唔似女仔估到。自此我撇除女裝圈那種假惺惺的說話方式。可能以前被兄弟相稱的朋友玩過,之後好怕呢類懶親切的稱呼。此外,小R在網多年,很討厭那種崇拜/簇擁方式,還有那種階級觀念,所以好怕人叫我姐姐,抱歉啦~! b0 l- ]3 ~) c# G+ J" a* S7 \
' u2 L# _& a8 w, ?4 a
靚:從來唔話自己靚,反而覺得朋友中最唔靚係R,so what? 成日d人話自己唔靚乜乜物物,小R都可以笑"你衰得過R?睇下我第一次丫~" XD "女為悅己者容"只係男人FF自己有幾重要,取悅男人不是女性任務吧。當你見過路人特登走黎讚你,感覺到點綴佢地生活,非單純開心能形容。就算小妹妹多望幾眼,途人路過笑笑,都會雀躍一下 XD 很多人為左"靚"搞好多小動作,又呃like又踩人等等,好多人都讚佢地,但小R唔鐘意睇佢地d樣,好唔舒服。圈中多以為裝備送技術。唔係囉...靚/氣質一定由內到外,但呢d內涵要浸。個個網/KOL教人化妝,然後d人就講唔同晒。過關後最多圈中人問點認到。廢話,又係果個人,神情點會認唔到。其實男扮女裝最易睇出係眼神,好多人係無神/空洞,同齡女好少係咁。眼神點化妝都搞唔到...個人躁動/無自信乜乜物物都反映係對眼,靈魂之窗唔講笑。應該無人教人女裝要陶冶性情卦?但係堅有用 XD 你如果睇過小R舊相,會見到我眼神無咁兇狠,改善生活/事過景遷後氣質會變。女裝網間中有人推化妝就話無醜女人得懶女人。Sor, 小R會話相由心生,八婆化完妝都係一個想刮佢幾巴既八婆,明?
( d5 o$ s1 R8 \. v) h
/ ?( U5 W+ R) v* _/ A# [, x勇氣:小R直頭講自己無guts XD 也許勇敢到不知甚麼是勇氣? XD"就算摩洛哥山城也不太算,事前先評估過形勢,最多只有calculated risk。 相反,醜女外出需要勇氣嗎?其實正視自己、現狀先要勇氣。做人太易流於安逸。尤其女裝圈咁封閉,著十年但係得一年經驗唔出奇。好多人拎住早年經歷已夠行走江湖,太多饑渴新人求秘笈,求指引,各得其所,自得其樂。小R成日笑外出唔使勇氣,貼相上forum/fb gp先要,因為怕直男/變態J相/滋擾。進圈又知所進退先需要勇氣。想像你在forum眾人簇擁,然後有日forum admin 私下同你講你係CD網到左盡頭,你唔出去闖就只會退步,你敢放下虛榮出去闖嗎?你敢選一條圈中人沒提過/做過,而你直覺的正途嗎?你明知係個圈只要夠姣夠俗就多like,你敢視民望如浮雲,追求自己愛好嗎?你敢無視KOL/姐姐大道理,自行摸索真相嗎?Who dares win... 8 K: F8 ^  V+ G

# p$ P/ C" D$ j- z做自己:媽媽問過幼R大個想做乜,幼R答:做自己。見此有些人自以為是,追問小R幾時做自己/真女仔/變性手術之類。有點反感,第一下暗罵"小R就是女,變甚麼?" 常笑穿女裝不算做自己,否則淘寶有很多自己,做/看喜歡的事才算 XD 如果跟圈中人的定義,小R上年有330h42m或26天做自己,佔全年3.8%或7.1%。(誤) 做自己就是不做別人啦,無論幼R、小R想做的就是我,就是自己。幼R看到旅行社介紹Rocket Garden很想去,等了廿五年小R男女裝都逛過Kennedy Space Center。幼R很想穿和服,當時只能用布圈自己,等了二十年到京都租振袖。相反,就算小R借同一裙給別人穿,對方也不會想逛太空中心。雖然很多人看了小R和服照就去那家租 XDDD
- \; X& c3 n/ D: e% k: i) ~0 H+ o+ I" F! @/ s
決心:此大誤也 XD 穿女裝不是萬歲衝鋒,不是喊喊口號就出來送死。反而思考自己需要甚麼,努力不懈就好。太多人渲染做自己(著女裝)要勇氣甚麼的,想一堆怪怪的出來壯膽。拜託啦...由懂事起總要在最小妥協中堅持自己,這才是一路走來的信念。如果你能找到周遭環境的出口,已經省掉很多麻煩。簡言之由小事做起。如果本人只是隨波逐流,難道換條裙就好似超人變身就勁?唔會架 XD 況且好多人所謂做自己,只係跟KOL的指引行事,真心要過這樣生活嗎?圈中人看小R似懂非懂,因為小R這十幾年沒甚麼決定時刻,沒有蛻變。真係深究的話,由青春期反感臭男生鹹濕笑話,決定自己不要變成那樣糟糕的人吧。然後這想法也源自幾年前一些感覺,都是沒有決戰時刻。* y; y: V6 \+ h7 I& d" c

+ l& S! i; m/ b- m2 m% \  n小眾:任何人獨一無二,是小眾;所有人都是Homo sapiens,是大眾。小R從不強調自己屬小眾,反正沒有需要靠此謀甚麼。大隱隱於市就好,小R不需特權,在女生圈子也過得去,在外也沒惡言,還需要甚麼呢?小R常笑,有男女兩個性別仲唔夠你玩?唔好學班傻仔二分,無架。玩玩下就知有咩路好行d。
" J+ a  w" y% [. K* {9 G( p) }# v% o6 i& x9 g- o! _- G
團結:笑...待久了自然有另一番看法,有些人高呼團結只為壯膽/掩飾壞事甚麼的,正常唔會無啦啦叫團結。另一方面就話某d人影衰/破壞姐妹團結。小R一笑置之,要吹雞咪叫團結囉 XD 影衰?我只聽過女仔fd話識左R之後對男扮女裝改觀 XD 小R都唔會話人影衰,唔同類點影衰呀?要有自成一類的自信啦 XD# t0 u: x+ l- h9 @, T8 s. ?- w

; o, r) R* Q: I7 i2 e至於心路經歷,唔....小R沒甚麼特別。況且怕圈中人誤解,懶解釋,索性不提。反正不是他們想聽到的情況 XD 反而這些年體驗"心存善念,盡力而為"、"只要有心做好一件事,全世界都會來幫你",感到世界的善意再擴散,就算"不成功"也算功德一件。3 k8 Y6 A# ?5 S- e
2 h( t) u. x" f8 H: i4 L7 _
臨床夢話,不知所然 zzz
作者: sec2x    時間: 2019-1-31 05:56

引用:
原帖由 Rachel 於 2019-1-31 01:25 發表   $ z0 a1 m, C8 q! o8 A. X
+ c5 m7 a2 {/ X' C  ~$ N$ a6 u, i
THX~~你的回覆有點啟發,借小R更正幾點 www 下文太長,獨立回 XD"% e* `0 l( [3 a; d+ E$ B! I
1 v4 U$ C. I1 @5 p5 @# ?
姐姐:其實Rachel是妹妹 XDDD 因為當年個R選女性名時打算跟本名一樣R字頭,浮現bible堂阿sir話Rachel好靚,Done XD 只有我表妹會叫我姐啦 XD 唔 ...
( o0 F. q# X% A的確日常生活對得多女仔既,其實睇呢到人既談吐,有時真係有d unrealistic... * n# z3 ^' ]( Z
同埋呢到比我個感覺,好似係好多人係到研究點先似女仔,抽空一個個性格,特點出黎模仿! J9 L/ k  |4 ^# p& l2 E1 ?9 k
但出黎個outcome其實係唔真實,只不過係嘗試將d streotypes貼上身
9 p$ l8 j) N3 }) Q( y! U* d; Y, m1 ?3 ^5 Y4 I; Z8 P2 u
講野果到都認同.我一開始上呢到剩係用書面語覆post,後來發覺太麻煩太扭拎就算xd. v: j$ |) q2 C8 M7 B
雖然自己係腦裡面讀書面語同廣東話,真係好似有兩把聲 (其他英西法德意日都會有d唔同 xd)& _2 g( }; m( M( }

- ?2 z# C( Z1 J2 x+ Y! Q至於講決心講出街,我自己都唔明自己,點解以前試過著住套cos服加件外套就膽粗粗落樓去活動
' {0 r7 q( a/ x/ j) n/ ]5 B去旅行入境比海關捉去檢查行李,都仲抵受到尷尬正常答到佢地問題
4 t% r! M7 p6 f但而家搬左屋就完全唔夠膽落樓經過大堂,男裝去買衫又冇咩膽...; P3 A% ]5 ~8 C$ t- p) c) ]2 U
但真係cd出到街時又冇咁care :/
( y! P1 D5 T6 }; Q
6 ~: H1 P- |! z1 Cbtw d post冇驚喜呢個問題,可能係因為大家都貼少少野7 L3 M  e; G( ~9 t8 ?) z9 H6 ^" h
但興趣/愛好重疊既部分太多,所以睇落好易悶! y9 y2 i; {3 t, x5 x
同埋一日仲有先回覆後睇圖,同埋比$睇圖個system仲存在,就好難避免推舊post同埋罐頭reply  X4 p, T; x0 Z  ~8 ]! ?" l0 r3 S
有時我自己比完$10都會頂唔住求其覆,特別係比完錢先發現d相del左個陣
; @3 [; ]. E" ~  I3 B或者可以研究下做唔做到,一個post離發帖日期某段時間後就點都推唔到上去
# i) k/ ?1 O3 k# D+ n3 u+ O5 [
" m7 s' o( d" w1 k7 @! b最後想問一下,既然rachel你已經對果類既男仔/男人behaviour無感/抗拒
8 A$ L! O0 l- y: B點解工作上會入左而家呢行既?
作者: MANYAN    時間: 2019-1-31 08:03

個社會係要進步的,著左lolita幾廿年都悶啦,次次主題都差唔多,梗係無乜人睇
作者: applechoi    時間: 2019-1-31 10:15     標題: 回復 31# sec2x 的帖子

路人簡單回話, 反正我就不是什麼 “高質CD"
% ~+ _  h  A6 W# c% [4 p書面語定口語其實隨心啦。對話入面,用字,語氣,態度l有時比語法更重要。我間中都打書面語,但我知我講野唔會咁講。
  Q1 v6 r) V4 Q3 }6 I! O! ]落樓買衫等等...無得計。有人喜歡將男女外表身份分開處理,有人就喜歡合二為一。我覺得你應該諗下你有無意思想做後者,融合到咩程度。慢慢就會再搵到另一個平衡點。
作者: applechoi    時間: 2019-1-31 10:18

引用:
原帖由 MANYAN 於 31/1/2019 08:03 發表   / {. f5 ^& B) G5 H% S+ A
個社會係要進步的,著左lolita幾廿年都悶啦,次次主題都差唔多,梗係無乜人睇
3 Z" c9 q% o+ R4 ~. h
衣著造型嘅野各人愛好,唔啱睇會自己跳過
: L/ p! i) S4 I! }) T& h3 q重點係有啲日常造型嘅貼,成幾年歷史都被人返炒再返炒,咁就係問題
作者: 三森エォア    時間: 2019-1-31 13:10

引用:
原帖由 Rachel 於 2019-1-28 22:28 發表   # r. }0 b& `& j: g9 j
然後新文都大同小異8 s5 E, b+ [4 O  A/ h0 r6 {
' N  l& I$ f) O% I) T3 M0 J" H: f
對唔住次次都係JK
; k# n8 n: F1 P5 q- R: ?但暫時真係冇其他野POST。。。。
作者: sec2x    時間: 2019-1-31 15:08

引用:
原帖由 applechoi 於 2019-1-31 10:15 發表   ; Z! u+ h# Q7 w/ t9 ]( S0 Y% j, i
路人簡單回話, 反正我就不是什麼 “高質CD"
! ?& N9 a! D* W1 Y" B; D書面語定口語其實隨心啦。對話入面,用字,語氣,態度l有時比語法更重要。我間中都打書面語,但我知我講野唔會咁講。
* y7 l& n6 a2 w落樓買衫等等...無得計。有人喜歡將男女外表身份分 ...
6 T' {/ Y6 T+ p' i, N
其實中性+偏女性打扮生活,我都試過成年幾lu xd( v+ e& ]. h7 F! s, }2 [
但環境始終係最大concern~+ Q) R4 ^5 c3 c$ A3 t% g% ~; [
一開始上黎剩係書面語回post呢,主要係想blur左自己平時層語氣同用字* B6 m3 k: i8 h; c% `9 ?7 n
但而家就冇所謂了
作者: Rachel    時間: 2019-1-31 22:43

sec2x>>其實都係架,瞎子摸象咁"扮"女仔,然後樣樣拼埋好怪...問題係男仔睇女仔有隔閡就誇大所有野。例如太注重身裁、化妝太重手等等。FB無聊睇下d人頭像就會分到邊d係CD。書面語果part好明 XD
7 [4 l3 H0 D8 F  e
( \4 y) D+ G5 a+ q! V+ A4 n個個環境唔同,驚咪算囉,始終人大左感覺都會唔同。
' c- R# |5 w3 I: Y; W, a- M1 S
* K: p: b7 G$ c0 _/ s# x' f5 T  m睇左咁耐都唔明呀,可能真係賺分卦
' E/ b' L+ M1 n1 }% l0 i1 }8 L  l% i. v! ~6 j8 Y2 X  D
揀科果時無諗咁多,呢科掂到自己最多瓣興趣。以前做consultant無乜野,係呢兩年坐地盤先唔自在 XD"  L, F& W2 z" f/ |: p6 p. O
: {0 n  _- B: p& H" j# |& o
Apple>>仲有同一堆post隔幾個月又推上來 orz
: `1 j8 O$ z$ ?
$ @3 K) @2 Q* \8 b1 u三森エォア>>要做好一樣都唔易架...何況小R呢d爛尾多既人 XDD
. M1 i* C3 v4 E. {6 C可能宜家個社會唔同左啦,一年開十個post唔夠既人悶過一日成三十個回覆既人 sosad
5 J8 U7 q% h& s5 G2 e' c' p4 Ranyway, 你十幾年前個"創舉"過左咁耐先顯得無咁特別咋 XDD3 N/ r' ?0 V5 m) V8 A
4 d1 G$ G$ R- d* g
MANYAN>>多謝証明貼相需要勇氣....我得34歲,當然著唔到幾廿年Lolita....
+ c/ Z6 B' R6 ]9 q) m8 K我知自己唔靚呀,所以咪放埋風景相囉...無腿無腰無波無人睇抵死添啦 XD
# i+ C# y) _2 A( n7 p/ F* R* v. a, G4 i, H' \' L! @
上年八月中剛好有上過HK01既名人嘲笑小R無新嘗試,然而我睇佢FB次次都同一套衫同一個表情
  ?% x! e+ L& W0 V; uWell...再睇落去,原來小R三、四年前已經超越他一切,難怪嘲笑我啦
7 ^) k* v& }1 s既然你都話個R無進步,咁咪睇下咁多年來試過咩衫,寫埋第一次、上次著幾時,等你再笑我有幾停滯不前- w! C. i$ L1 m$ C% i& a! b2 l2 f/ ]

. w% ]7 n. S+ G% e阿媽d衫 1992~2011.11.16 宜家小R衫靚好多
: K+ b% {2 B% ]  sSuit 2005.10~2012.11.3 X 人肥志短+無興趣,上份工返中環,無興趣扮OL
2 [8 U$ v6 z- r+ J4 i; U8 R# eLolita 2005.12.24/2011.6.25~2018.12.29 主打
( X, ?. Z- B+ `3 h6 i! b1 W校服 2006.1.22~2018.12.30 賣剩三套,難襯場合,無乜發展....雖然12/30先飛返港0 t' h. F9 w$ }& ]* Q9 L! f$ ?- {
婚紗 2006.1.25~2018.11.4 無啦啦點著出街+1( v" i/ [  `' h3 p0 r
Cosplay 2006.3.5 X 可以做自己又點會有興趣扮人地呢?
3 L# r5 F, ~0 ~4 h4 ?7 m& s- c: z- N- t制服 2007.8.10~2012.11.11 X 人肥志短+點著出街
! F- \+ O/ T) ~% M/ m淘寶情趣服 2010.4.17~2011.1.23 X人肥志短又著唔到出街,掘頭
. v2 m) x3 r3 p5 ?) o7 B晚裝 2010.9.25~2017.9.26 無啦啦點著出街?
% \: `2 G7 F( }+ g泳衣 2011.6.25~2018.12.28 停左好耐,上年著左幾次,去埋水上樂園。買左新衫,揀埋三大打卡沙灘。
# {, @3 I* }& o& p- h7 c和服 2013.2.9 # 上次唔滿意,打算再影
8 W, ?* E) }, v& o6 j/ O3 H% ^3 K睡衣 2016.4.16~2018.12.30 次次旅行都帶去著黎訓# \9 l" D+ o& F/ j

8 g4 o6 U: ~3 W9 c進步就真係請指教啦....  Q9 R  `0 ~+ |- o- o" Y
上年被人串完返去檢討過,真係好難  [5 {8 h9 Y( {2 l6 W- g- Z, i1 I
再高、再遠、再快都難,新嘗試又不多...洲又得返兩個未去過9 |, C1 m% c' z* t7 y& x4 I6 T
目標多到今年想精簡下,真係無咁多時間
% P8 ^2 n( L9 N$ f! V6 P7 W* [1 K
作者: yuna    時間: 2019-2-1 00:25

尤娜的錯 近來沒po相(//∇//)
6 F3 V1 T5 V% v4 ?: N+ |/ c這一兩星期開* I/ s2 u- u! E7 n
((但應該沒人看 (//∇//)
作者: misslady    時間: 2019-2-1 08:42

引用:
原帖由 yuna 於 2019-2-1 00:25 發表   - I! [1 @8 q6 o6 a. V; Q
, }6 d% u7 ^1 G/ K& f. ]) h這一兩星期開1 S/ W7 E2 P" l+ ?1 W* U# C
((但應該沒人看 (//∇//)
' N8 ~* B. k. G  S! H0 \6 {6 h. ?

. ~4 t6 Y* W6 M+ R; g& Z/ h5 `點會冇人看 !
作者: staccatiss    時間: 2019-2-1 19:39     標題: 回復 27# Rachel 的帖子

快人快語,非常好!
2 z0 s0 h0 x  T8 r1 n# L+ W8 V8 v2 J/ A+ }& d. T
首先,好多謝妳認真回覆,此處實在少見。$ r7 b5 v8 R# x+ p
( C5 l. g) i, m1 D0 x- V+ |
有關姐妹相稱,如果令妳唔舒服,希望見諒。其實,小妹寫既,其實只系反映內心想寫既野,才不管真女如何,也不理時代新舊。日常已經多煩惱,大概有拋開世俗講返自己既野既機會,請勿見怪。
2 }! E: {+ G+ Y" _
( c8 K8 A' n, ^! i1 k2 |( a# F8 h至於靚,小妹真心覺得靚,無論配襯同埋風格,都好柔美。小妹講既靚,唔系講話有特別要討好邊個既任務,只系代表小妹鍾意欣賞呢個形象而已。
' |  [6 O) R9 R3 y' A- w( z* S3 j2 E! p0 ], @; o/ t6 Y: N
而勇氣,小妹覺得系表達自己既一步,呢樣已經唔容易啦∼
& ?; u# P0 F/ p  k) z) X3 P+ C$ n8 j5 w* s7 @* p9 j
其實,人在生活中,有好多身不由己,能試本來唔敢既野,小妹已經覺得系踏出一步既決心。每日一小步,然後再回顧,希望能有自己既體會。呢個系小妹既想法。- \- c4 G' [7 z% w
6 m9 X5 {+ m/ x" E, C9 Y
其實小妹唔多留意其他人,也沒有任何進入圈子既意思,純粹自己享受自己既存在。我總覺得,人同人,每段都系獨立既關係。
( c; }& [5 w% v1 }8 P" [. K5 f3 N+ a
  \- c* t- u. F" e" C4 k嘻嘻,謝謝妳既分享,希望能與妳再談!
作者: Rachel    時間: 2019-2-1 22:09

引用:
原帖由 yuna 於 2019-2-1 00:25 發表   / B) W: k& u+ p5 R8 n4 P5 N
! m& S& \- i# j: Q* Y4 V這一兩星期開
; X+ o  |- M# i! B1 X0 `) {4 {2 K. q((但應該沒人看 (//∇//)
. _# g5 ?( B9 B/ \' E. G快d貼 www
作者: Rachel    時間: 2019-2-1 22:35

引用:
原帖由 staccatiss 於 2019-2-1 19:39 發表   
- X8 w1 h4 d8 n8 i快人快語,非常好!4 N) E( }4 e" R0 T3 ]

9 n, ?  W! v6 k, m首先,好多謝妳認真回覆,此處實在少見。  }" I$ C% _; `$ Y) T
, a; [2 V2 N( E, X' Q
有關姐妹相稱,如果令妳唔舒服,希望見諒。其實,小妹寫既,其實只系反映內心想寫既野,才不管真女如何,也不理時代新舊。日常已經多煩惱,大概有 ...
. S  Y3 ~! Z! u2 w; W* q- l+ E不用客氣~~小R借題發揮,剛好把上年心得整理成文,所以不是怪責你呀,不用擔心 www6 p, e7 _  B8 ]
/ @1 e) }  H, t2 ?+ K" \
不要緊~~但叫我小R就好了 XD 我都是我手寫我心,交流不用特別儀式、稱謂,簡單就好~
7 R+ y' `# p6 M6 y, t! A  U# L) X; P) H6 }
一開始就不覺得自己靚,加上在圈中太久怕夜郎自大,所以一直都這樣說。好友間私下自嘲一下"小R最可愛"還是有的 XDD 當然不是說你吹捧啦,只是叫大家小心圈中陰暗面。你喜歡這風格就好 www4 k6 x% r3 w. _: Z2 V" {
0 ]/ }: |* ]8 D) H. V
認真看待人生的話會見到這種勇氣無處不在。好像小R回壹週記者:大街中著女裝跟中二時排在中五學長旁看高中化學書的勇氣一樣。其實小R覺得自己是女生,裙子都是自己衫,所以出街就沒甚麼特別了,看那些CD攻略或那些"阿媽我得左啦"就笑。難道在費城水族館排長龍同美國婆一齊苦笑都要開post講自己pass咩,咁咪好忙? XD
- `5 h- D+ i+ t7 J1 j7 J' c& d+ [% X! n; Q" @( E
同意你想法呀,每日一小步,持之以恆可以去到好遠。理論派看不懂小R進步靠甚麼,因為沒有一、兩招秘技。最近發現一般人應該一兩年就"掌握"到女裝技巧,然後衰退落去,一係就經歷三幾年閉關/反覆有突破,然後不與培塿為類。其實由第一日接受著女裝無問題,任何正常活動都唔再有尷尬,咁踏出果步唔需要決心。身不由己係架...雖然我成家都知,但唔想係屋企化妝換衫出去咁~
- n+ B, X" ?/ N2 h
/ H& a2 t: W- e! D自得幾樂都好架,少好多是非,又唔使介意人地冷言冷語。) t3 S4 t) H8 v6 `& X

- A8 n! Z' y* ^6 w; n+ l  U( ~7 [- ^唔怕小R長氣又煩就得啦 XD 歡迎私下傾
作者: RGB    時間: 2019-2-1 22:36

我係新人, 都覺得早排有太多舊 post 被推上
作者: RGB    時間: 2019-2-1 22:39

仲有好多直男想搵玩伴炮友, sorry 興趣不大囉... ; d- Z. g  U4 `0 J* \
9 q+ p+ [8 u) `8 [

_) f% [: L% e- _0 l0 b
引用:
原帖由 Rachel 於 2019-1-28 22:28 發表   
( N9 E$ ~7 @. a8 N4 l( V- G好像上年起就不斷有舊文推上來,然後新文都大同小異
: u# Z6 \2 i7 w0 L" h  _有些版面第一頁大都同一人發表. J% [7 j3 B8 O
這樣好像怪怪的
, e+ i& O6 Z- A2 v5 p9 h7 f. n- X+ I- I* ^
雖然懶R上年事忙少貼相,眼見暴霜露斬荊棘得來的照,轉眼被洗版式回覆或大量轉載圖掩沒,意興闌珊2 ?0 D1 i: O8 m: T  {/ D; Q7 q
  [& o3 N3 Q2 l
原計劃再 ...

作者: staccatiss    時間: 2019-2-2 00:21     標題: 回復 42# Rachel 的帖子

講真,Rachel妳既文字同埋想法都好出眾,尤其是以工程界別黎講。文以載道,小妹認為,還是文以載心好玩D。0 f4 P, \1 @/ R, j0 j

' }  ^: Q0 R! ?1 D3 L$ n其實,小妹覺得,無論日常做既事,抑或講既野,都係表達既渠道。當然,個discourse未必好整固精練,但足夠反映自己同埋內心,其實已經證明左自己既存在。  Q5 H6 ^+ n- ^7 R/ x

6 ^4 h7 m8 u7 t2 a) s7 X! k" T行為與軀殼背道而馳,大概本來已經係唔規矩,至少唔顧norm。有人為性慾,有人為尋找自己在,更多的可能只係想比自己迷失一下既機會。: I/ j. T; S: J3 D7 }

: H* y5 u" [  y$ d甚願同路既人,能輕鬆分享一下,因為,本來人生已經孤獨,而小眾如我們,更是如此。
作者: Eva0313    時間: 2019-2-2 01:45

引用:
原帖由 RGB 於 2019-2-1 22:39 發表   
4 Q7 U* b* C* ], o! v* _' Y$ [仲有好多直男想搵玩伴炮友, sorry 興趣不大囉...
) F7 s' V/ N9 f6 ~
1 y" n6 C: M) n' P6 S0 O2 K
" I+ ^# z0 m5 }3 A/ y* g6 G+ P: T
5 \4 Z' d! L9 U+ [: \' c, k& g老實講, 睇到一堆新post都係約炮post, 真係好唔開胃
作者: ivy_c    時間: 2019-2-2 11:14

引用:
原帖由 silkypanties 於 2019-1-30 08:38 發表   & C2 T/ m3 w7 [- |8 i
  b) J/ k" H* n/ X5 a1 L' q
更新牽涉人手同資源
! Z' n' U1 h+ _* a其實小妹是從事I.T.行業,可以幫一幫手;
% Y& P1 l! w' A5 `! I8 U/ MMeanwhile, just learnt the forum was build under Discuz! 6.1 which was already EOL.  I could contribute my efforts for any positive impact to this forum.  Sorry that I am not good in Chinese typing, so it would be more efficient for me in English.  Sorry for any inconvenience caused.1 D; \2 c+ E; P; y7 k' c1 s: A
/ C  [' x) Q) ~  m% m# [( O* ]$ ]
作者: ivy_c    時間: 2019-2-2 11:17

引用:
原帖由 Eva0313 於 2019-2-2 01:45 發表   
( T. H# f2 v; ^6 [" ?2 {- l( m2 Q0 c9 G0 s) p+ b6 J5 C- o
老實講, 睇到一堆新post都係約炮post, 真係好唔開胃
( H: w6 T. i, z# c: x4 e/ l
I suppose that is not the original purpose which the forum is designed for.
作者: staccatiss    時間: 2019-2-2 16:14     標題: 回復 11# gila 的帖子

如有需要,我都可以略盡綿力!
作者: Rachel    時間: 2019-2-2 22:19

RGB>>係呀,一推就成頁都係佢,好煩 orz
7 @5 w5 v, }& a  q/ E6 s! Y4 F* V( a# k% X  l
staccatiss>>THX~閒R大學果時唔想對住本科,成日借書睇,再由細到大都係自閉睇書多,所以廢話多過人 XD 上間公司上司都話小R英文好 XD" 抒情/耍廢寫係FB多,寫呢度似自言自語就唔好啦。咪講下d無乜人講既道理囉 XD 其實出街都玩到夠,有人讚,有自己感動,放上黎睇下餘暉啟唔啟發到人都好~可能呢幾年出街多,四洲十五國廿八市後無乜大感覺,可能圈中聖杯過到無反應,本來平常事吧。輕鬆笑料出post時都會放下既 XD 過年有新嘗試,希望得啦 www
% \  R( F# c) M% M& u" Z- X. l5 L$ ^
Eva0313>>睇到眼冤,好多人都怕左唔黎
! j7 ^* u' F6 e6 O! g: S- k
- b6 T. F7 P+ i% ^" `, @ivy_c>>勁 XD"
作者: jesscd    時間: 2019-2-2 23:57

哩個FB普及後, 所有FORUM都面對既問題, 唔好話HKCD細壇, 大壇如高登都係咁.......
作者: Marie0749    時間: 2019-2-3 22:29

講番舊年2月個陣hkcdtv有冇人知究竟乜事死機
作者: sec2x    時間: 2019-2-4 11:31

引用:
原帖由 Rachel 於 2019-2-2 22:19 發表   5 T- i" M4 W* j/ p
RGB>>係呀,一推就成頁都係佢,好煩 orz( W6 b. k; [0 G

1 E  V4 x5 c  T! S5 y7 k2 Q4 ]staccatiss>>THX~閒R大學果時唔想對住本科,成日借書睇,再由細到大都係自閉睇書多,所以廢話多過人 XD 上間公司上司都話小R英文好 XD" 抒情/耍廢寫係FB多,寫呢度似自言自 ...
+ E6 d, S3 y* k- s$ D0 o1 n岔開下話題) B" L( y, O' f3 J1 `8 j0 j
同你一樣major但已經唔想再讀落去 /口\5 `$ b$ P* C$ N3 W
你會覺得應該及早離場轉行定係做多幾年好
作者: Rachel    時間: 2019-2-13 22:00

jesscd>>都係...FB無規矩嘛,free好多,又唔使應付圈外人
& n' V6 y% l7 k6 D# u. G# K8 G) i0 u$ ]8 E/ s3 b( _/ m
sec2x>>抱歉過年外遊,今日先返8 N: z! F9 s) o& s" p
最重要係問心自己鐘唔鐘意讀/做9 t5 ?1 w+ Z* ]4 s7 |6 f
你當宜家98年咁睇個市啦
+ \0 \6 Z' c  Q/ pCivil無heart好難做落去,尤其個市唔太好果時

歡迎光臨 戀之天地 (http://hkcd.tv/) Powered by Discuz! 6.1.0