標題: 屋企人都係唔接受 [打印本頁]

作者: MICHE    時間: 2019-4-3 21:19     標題: 屋企人都係唔接受

其實只係想搵個地方講下
; P! r! H7 Z9 Y  U. ]4 D. C/ G( _. A+ [! Z" }3 c
之前因為一d原因比屋企人知道左我有cd* y% s. D, z8 O1 H
不過佢地都無講乜野,家姐都話可以幫手買衫
0 e% |, M: O3 U8 ^2 _- ?+ ?4 G# {; s所以平時在家都可以盡情在家cd
  U3 Y. d5 m$ {, ]7 x, U  g4 ]1 }幾個月落黎買多左好多自己的bra,絲襪$ w2 B2 U# \" |5 f- L0 W
我都好光明正大放落衣櫃,屋企人都會幫我洗+ V& _8 o" i7 M' U1 Y/ o
& B" P* j4 G# P: \+ b. q& g
但係上個星期返到屋企,阿媽話始終都係覺得唔好,所以dump晒d野,之後就好再cd
7 h' z  L& F% u: R6 I
+ U9 }% j' ]# b( c# [6 y! a' M其實之前都想戒,就係戒唔到……5 k# @/ H8 `$ ]( y

+ y# b$ e6 J. ?% V4 ^都係呻下姐……$ V/ U6 ?& J, f, o6 u3 C7 T" ]
& y4 B7 ]4 C! Q3 N" I
-------
( g0 j& u, o4 O+ ~$ W4 j4 {# x$ U3 {8 h
見到多姐妹覆,再分享多d  k, x: l! F- |6 N# i

. q* c8 R7 p4 G7 |+ ~0 I3 F有一次網購左bra返屋企,點知趕唔切返去收貨,所以家人代收左,當時可能已經估到
7 J: N, ^/ z1 A9 h7 d+ |4 e5 h2 m; F
之後衣櫃d衫都比佢地發現左,阿媽就話,著完拎出黎洗啦,唔好又放返入櫃
7 m! p/ S3 b- A
# W0 F, p: {. i( D. c& {之後就慢慢試下係家人面前cd
1 N$ s7 v, d# s$ |$ m一開始係長褲入面著肉絲(無o甘明顯),到短褲著肉絲,到短褲黑絲
( I, L  I! @, e' v" j4 R之後開始在家戴bra,到著裙,到全身都cd同化妝,用左半年幾時間
# g" Y6 Q: ]% `  }) a8 G: z0 H2 ?, f8 e, h* b% F: W
唉,不過依家都係避一避風頭先啦
  b. y: Q& ]$ j
) r. h8 E8 [$ R, E4 @.& n7 h5 H7 l1 [! A8 u+ I

0 F6 @4 x& w3 Z$ y[ 本帖最後由 MICHE 於 2019-4-4 21:46 編輯 ]
作者: mac02    時間: 2019-4-3 22:07

可能是太多收藏品,嚇驚了家人了吧?
! \* C# f: Z2 F) z" H% T9 g+ ~我早前也是這樣,家人只發現一兩件衣物的時候,都會 “隻眼開隻眼閉”假裝沒看到,因為家人會理解為 “只是一時好奇貪玩”。而收藏了太多衣物的時候呢,就會被家人一次過丟棄了,因為家人會擔心是否會沉迷這個喜好。
作者: wadee    時間: 2019-4-3 23:46

所以幾時都話寧比人知 莫畀人見  s. z* S; c2 ~  w2 k$ G% \
你應該太得寸進尺 而出現反效果
作者: 陳玲玲    時間: 2019-4-4 00:47

老婆都知我有CD,但而家通常只係女裝內褲同絲襪
& X# t  r, M; x* n7 X' c1 E其他要等佢同阿仔出左街先穿
作者: samleung3000    時間: 2019-4-4 01:13

有家姐真係好幸福
作者: o_cambridge    時間: 2019-4-4 01:51

家姐常是我們的最佳朋友
作者: mingchao1967    時間: 2019-4-4 03:28

你的姐姐真好. W; j) x- Y! k) a/ d
會幫你買女裝
作者: misslady    時間: 2019-4-4 08:41

引用:
原帖由 samleung3000 於 2019-4-4 01:13 發表     N. A8 o0 @. e: C, B/ ^& G
有家姐真係好幸福
" i$ ~: ?+ C4 Z; P
1 X* {2 H: t. a
正正常,自己買自己的,
( m$ j+ D4 j6 z吾想,你偷偷著她的。
作者: misslady    時間: 2019-4-4 08:43

引用:
原帖由 MICHE 於 2019-4-3 21:19 發表   " \9 \9 J1 `& B) [' h$ z5 x
其實只係想搵個地方講下& O2 U, y# k! g8 k6 Y
/ U5 C5 e9 ?& U5 Y. Q  H: ^
之前因為一d原因比屋企人知道左我有cd' v: H. J) H" ?5 d/ M( U
不過佢地都無講乜野,家姐都話可以幫手買衫. F1 n, D5 p$ h7 v5 Y9 J' U
所以平時在家都可以盡情在家cd! {* l& Y: n9 W  f9 R! {
幾個月落黎買多左好多自己的bra,絲襪
  {7 k' i7 A9 b3 z; _5 N我都好光明正大放落衣櫃,屋企 ...
! {, [6 n6 `& s9 J- C- s9 [

6 Z6 F. }/ R4 o/ X; G+ `% D一著上身
. i, |* K# F& b- ]: l* F3 C1 |1 P一開始,2 w( E& P. S% i
真 放棄吾到* q) y# v, H9 }% S

6 d# W. F' F) X# Q; j  d(╯﹏╰)
作者: 2018    時間: 2019-4-4 08:59

人生好短暫5 J! U3 g5 ^8 i3 M/ K8 N
趁青春好追啦
5 R0 l* ]6 M* v& B+ S! b隨住年紀越大越難
  J2 e; d1 b' N3 o6 N8 \我都中間放棄過
- N" r, I) r: d) F7 Z) L3 D7 _好後悔停頓左
作者: applebaby    時間: 2019-4-4 09:13

其實,cd真係戒唔到。
作者: mutful    時間: 2019-4-4 11:47

我老婆都只係接受到我著絲襪同底底,
3 Y* B! {- o8 N& C亦會買俾我,其他就唔得,
) Z  T3 Z) l* w佢亦知道屋企無人
作者: mutful    時間: 2019-4-4 11:50

無人時我會全cd,0 U7 P, X4 B# O- L6 P
不過見唔到,
) j, d4 N' R; M3 f. I8 @就隻眼開隻眼閉囉
作者: sec2x    時間: 2019-4-4 11:56

你幾歲? 之前買衫d錢係自己出?5 X2 j7 K/ a/ p
可能佢地立心唔係唔好,但都係幾唔尊重
+ }& h) I& e! A5 q不過呢個問題又唔限女裝既,大家都會有比屋企人"幫"你處理雜物既經驗 1 V3 O2 E' c: f' T3 ]  p- H( t9 ~4 Y' |
其實再講清楚加再開始番買,應該ok吧?
作者: misslady    時間: 2019-4-4 12:32

引用:
原帖由 applebaby 於 2019-4-4 09:13 發表   
- m" y: Q* s2 h4 \) S' c其實,cd真係戒唔到。
; X" c9 G, \( s. L! X- j2 L; x
" M$ F' ~- Z% g4 V9 Y8 |$ D
戒過,最後又回來& P1 X$ I0 r. B9 `/ {& i; K
% ~: F) w# s) r3 J
(o^^o)
作者: misslady    時間: 2019-4-4 12:34

引用:
原帖由 sec2x 於 2019-4-4 11:56 發表   
" B, T( |0 m- k) O你幾歲? 之前買衫d錢係自己出?
2 w- R, Q! O; U$ x( T& \- y可能佢地立心唔係唔好,但都係幾唔尊重9 j# Y4 y; |+ C$ K2 r) q0 G
不過呢個問題又唔限女裝既,大家都會有比屋企人"幫"你處理雜物既經驗 ( e( t8 o; @1 \
其實再講清楚加再開始番買,應該ok吧?
: c% |; {( S8 h7 f: T  p; i1 \& C- b" J: [. G/ p
又是土地問題。
0 \+ n" h* w4 g4 J0 h有自己地方,空間,就會易 d
作者: Eva0313    時間: 2019-4-4 15:37

既然你家姐都覺得ok 冇問題,咪將啲衫放喺家姐度或者大家交換著囉。
作者: Aruza    時間: 2019-4-4 18:16     標題: 回復 17# Eva0313 的帖子

" F5 S0 y2 f# u1 C
+ a6 r) J5 k4 j5 G/ ^6 Z
樓主應該覺得好矛盾
$ i/ q  M$ H' X+ A" q9 f& r如果同家姐咁close 不妨傾下
) e. M; _0 Q+ C等家姐探下口風了解一下
3 l. s* p! C+ u: Q$ C家人總有佢地考慮
5 a: q6 G/ s( S+ P; l. I但比你既尊重...都係需要7 E" Q# I4 t" l2 ]& E- M2 Y8 g
可以就3口6面
+ r# A2 c" f4 [# t& V/ F唔得既話仲有一個幫你手既家姐
0 `" Z; F% {& o3 B/ y) h! w
作者: MICHE    時間: 2019-4-4 19:58

引用:
原帖由 sec2x 於 2019-4-4 11:56 發表   ; m" {. q) p6 S  d. ?  Z9 x; B4 m
你幾歲? 之前買衫d錢係自己出?
* i& h! o8 g$ \可能佢地立心唔係唔好,但都係幾唔尊重
8 B4 ^& s1 y9 T4 F8 r不過呢個問題又唔限女裝既,大家都會有比屋企人"幫"你處理雜物既經驗
: N* @; d9 v; ~/ @6 {其實再講清楚加再開始番買,應該ok吧?
8 V$ [& A& T7 k% [4 a% h  R4 B

& _* M4 T7 f8 Q% z$ Z+ i' N- k依加讀緊書就黎畢業,因為一直有勤力做part time,所以交通食飯消費都係自給自足
: |+ j5 n' r$ Z. A( R: I  O+ o( F0 K. {+ e7 u' D1 I3 g, l
我有d衫係放其他地方,所以有d裝備可以留低
作者: MICHE    時間: 2019-4-4 20:00

引用:
原帖由 Eva0313 於 2019-4-4 15:37 發表   6 Z! I9 z& u. d) y* J7 k$ J$ ^) x* v
既然你家姐都覺得ok 冇問題,咪將啲衫放喺家姐度或者大家交換著囉。
7 j! [2 B/ ~) Q. @2 \
: r$ S8 {& V4 s; U( O3 P5 O6 U
樓上有人講過,我覺得我家姐都係唔想我搞佢d衫褲
作者: denisews1018    時間: 2019-4-4 21:09

引用:
原帖由 misslady 於 2019-4-4 08:43 發表   
7 R  k' R$ l: u( B! \  l) q- V( D+ D, O4 L4 u# P

! g- a5 V0 |) Z. o  v一著上身; b+ I7 ^' D' q, {( @8 `
一開始,' n: y' g# S7 D
真 放棄吾到8 h4 q+ Q0 s6 j  I
2 v" W0 g5 S! [! [/ y
(╯﹏╰)
. [' ?1 T/ ^  \
~女仔嘢好舒服的, ...會越來越深..   越想戒越戒唔到的了。。。。1 t- q" n5 j! p

: S& I9 }1 |1 e., f: E  T9 z( g
" r7 D. E0 U3 Y, x! {

8 Z8 S0 u, L( y$ U3 p; k  {  Z* T( w: m

6 H7 |. `# ^% E% W# V試看一下:' Q5 p" H& P( c0 d: Y" I0 G
.
2 _  f! y* u% w+ r, V- d" l" X! l) J% F& }! D: t

' l( B$ `% m" V5 H% |: l' O" c酒樓侍應旗袍絲腿不該的接觸∼
' f# V9 W8 @, s# G1 f6 ~http://hkcd.tv/thread-59208-1-1.html
$ y, F3 F9 P- i3 |http://www.hkcdfamily.net/forum/forum.php?mod=viewthread&tid=21393&extra=! }3 `  K5 Z4 C/ e1 J
.& G/ N6 Y( B1 c# d  f

: u9 _5 a2 D  }1 g6 h$ Z1 s大家是怎走上CD之路的?不妨分享一下吧……4 o, |: C: H6 {5 N$ P
http://hkcd.tv/thread-36125-1-1.html! L: {- s$ g" A1 v6 i7 E
http://www.hkcdfamily.net/forum/forum.php?mod=viewthread&tid=2223&extra=page%3D1
0 \# f7 u" f$ J/ o( `) C( I4 W: x0 Q; Z: a

( h; b7 H: E7 \2 i* E$ B' l( g6 |6 e% e3 d' @8 T' y# s- I

. Z% I. v9 h& s! d# f8 Q7 P; i& D$ s* w. N
6 P' ~" `9 z! I$ A* u

- c& Z5 [& s  X5 Q9 C& F) M+ f$ d# g/ S2 {

; q, L) e. ^4 c" W  b7 @  Q
  x( i+ K$ g- J
5 t) E+ T6 F+ z0 u. {* G% L." d7 S/ z0 b' ~& ~  j3 c( P) _( ?

3 g. M- }0 @  m6 G+ ]# I[ 本帖最後由 denisews1018 於 2020-4-30 22:55 編輯 ]
作者: MICHE    時間: 2019-4-4 21:42

我都知屋企人想我好,都嬲佢地唔落1 a, N7 I6 r: v
7 ^" g5 G0 e6 i) _$ H
作者: CrossX    時間: 2019-4-4 22:18

呢度好多姊妹都應該係襯屋企人不在家先CD, 甚至出外租地方CD
# t* N8 ^- S" D) e
; p. d- v0 M8 [  z' d1 W! q# _' U只可以講, 可能姊姊不斷挑戰家人既底線發現滿足感, 存在感及認同感。
: n" Z' A& s2 g7 J2 Q
9 h& z: r7 u# F% e8 X, h- x9 P$ G我覺得你都要專重下家人既感受, 不能太自私, 家人可能以為你貪得意, 之後就唔再玩, 不知道我們CD 的持續性。( I( j2 S$ [7 u$ a* z. k) s9 B
2 L! k) ]7 b- T3 {5 B  I
作者: milotene    時間: 2019-4-4 23:45

要藏好,毕竟CD很多人不会接受的
作者: joey221    時間: 2019-4-5 19:31

引用:
原帖由 MICHE 於 2019-4-3 21:19 發表   
$ N6 l9 d/ E6 n8 z: R1 ~其實只係想搵個地方講下
$ P0 d$ S, O9 X: {) }' C% w+ ~, u& K9 r5 G6 P  Y
之前因為一d原因比屋企人知道左我有cd% G0 a; w6 F, B8 g+ S$ W/ H; d/ x
不過佢地都無講乜野,家姐都話可以幫手買衫
$ e4 w3 y) p2 O所以平時在家都可以盡情在家cd' k* `9 G2 b% O& U
幾個月落黎買多左好多自己的bra,絲襪3 v7 s& Z+ Z. [9 ?
我都好光明正大放落衣櫃,屋企 ...
2 z" u( w! [/ B' v2 j+ {7 v8 y# s9 s& E! N0 e
通常家人也不會接受
作者: heverclio    時間: 2019-4-6 01:01

家家有本難唸的經 ) F2 M, u" o7 v& _3 E; z! z" k
重要的是, 除了這一門「嗜好」, 你在家裡的角色, 和家人的其他日常事也要照顧得到呀
7 x6 R0 f; A" A7 y別讓CD佔了對話頭條
作者: Carol0122    時間: 2019-4-6 01:08

引用:
原帖由 MICHE 於 2019-4-3 21:19 發表   
* ~6 x% F) s, u' C0 p# K* Q其實只係想搵個地方講下
% z$ J5 j# b6 E
; ?' V+ G* ~# u, T4 p5 x$ ~之前因為一d原因比屋企人知道左我有cd
5 v) |' b8 `/ F% s0 @# @- z6 C' K不過佢地都無講乜野,家姐都話可以幫手買衫; b- d! Q& U$ p
所以平時在家都可以盡情在家cd
/ u5 c& q- r; B  j幾個月落黎買多左好多自己的bra,絲襪
0 t6 s1 ?% Z% ]) }/ e我都好光明正大放落衣櫃,屋企 ...
8 T& v* e, U1 w5 S: S$ |" v
# l8 H5 i1 t/ d# t& w5 `# n4 K! k) V6 Z1 k. D# Z" a' q+ z
能夠在家著bra 著裙
) x8 f& ?# x6 s- j2 n5 ]& j其實都算係好好
4 r0 K2 R; d9 ^" m0 E不過老人家有時D 野我地係唔能夠完全明白- M+ ^' b) k3 E' k; F6 V" @

/ z+ M  ~. c9 x5 w  L0 x我自己就係寧願辛苦少少
5 `6 V% g( b) g& \% l  c2 \7 M一畢業就搬左自己住
# ~3 B, v( d$ H當然錢唔多* `( x: }! Z, |7 n) D1 a
當時係住劏房和村屋
作者: Carly    時間: 2019-4-6 01:45

其實又唔需要太灰心。6 t+ X. T+ W$ }; b3 i/ h$ |8 p
過些時間再CD睇下屋企人反應如何。
- F2 t# U( |# `8 B9 z. M6 p4 q) D如果真接受唔到,就自己愉愉玩。將來有能力就外出自住。到時想點玩都得∼
0 x  n8 U! l1 j! R( Q
# k# L: n/ [' y0 [: F/ E不用太在意戒唔戒。一切隨緣∼順其自然啦∼
$ r3 Z( m! a+ n5 e我前後戒過好多次。每次下決心都將所有野掉晒∼5 ]# O( ?4 l- S) }% b; H4 ?
結果又重新買過晒∼何苦∼最慘係有D至愛既野都買唔返∼果刻最痛!( G# C% W1 E; _3 m( i

Q& i8 F0 p( M, g3 s& ^0 [5 bCD時間越長,被發現的機率越高。
( H) Z6 _3 ?$ }: F但又唔駛太擔心,坦白講出黎。又唔駛死∼驚乜。9 Q- D! w# W+ \4 ?- p* }7 Y
7 a7 S% E  `. V
人生只活一次嘛,不傷害到別人原則下,做自己喜歡的事。
6 @# N4 O( G1 \! y- Y( q/ U# j& g" \( H9 J6 N2 Y
作者: MICHE    時間: 2019-4-7 20:38

之前都試過掉晒所有野
3 e8 e6 S7 U! ]2 M% f( j不過之後都係買返d野返黎
作者: Nanase    時間: 2019-4-8 01:41

將心比己 , 相信大多數人都唔喜歡共用衣物
5 y( \5 F, y- d就算洗返乾淨都不是易接受 , 此終都係貼身物品
: s! ^' n) o5 z更何況自己課金買自己喜歡的更開心
作者: avg    時間: 2019-4-8 08:01

人大左就要獨立,也即是自立,唔係一定要成世同家人一齊住,滿足佢地唔滿足自己,呢個年代結婚生仔已經無意義,做自己想做的唔好等到死前先黎後悔,無人包你長命百歲,就算你有一百歲命唔通九十歲先學人cd咩!
作者: ranmacky    時間: 2019-5-4 18:01

引用:
原帖由 CrossX 於 2019-4-4 22:18 發表   
0 R( n/ Y* h- ]4 f7 a9 a! R呢度好多姊妹都應該係襯屋企人不在家先CD, 甚至出外租地方CD
8 ]+ v$ z( l+ @, ^5 {8 {+ X- ~" V2 ~5 A+ W: i2 y
只可以講, 可能姊姊不斷挑戰家人既底線發現滿足感, 存在感及認同感。& U, G; _7 J4 y  D, q7 Z2 b3 b
/ ]& c0 `" n, ]: l
我覺得你都要專重下家人既感受, 不能太自私, 家人可能以為你貪得意, 之後就唔 ...
' v" H7 m; C! e
; d9 J# q! J4 ]8 V+ o9 j
同意, 我都係趁屋企冇人先CD, 同埋平時上床瞓之前會著bra同底底
作者: Wonder    時間: 2019-5-4 18:08

Step by step lar

歡迎光臨 戀之天地 (http://hkcd.tv/) Powered by Discuz! 6.1.0