標題: 化妝?唔化妝? [打印本頁]

作者: 晞文    時間: 2020-4-6 07:28     標題: 化妝?唔化妝?

你地覺得TS應唔應該日日化妝?
: U8 P+ X# G; p8 G我個人比較懶好少化妝
: E. k$ p8 i( E' f1 c% z, Y) d同埋好似學極都唔識咁..
作者: Babyblue    時間: 2020-4-6 10:06

我覺得未必要識化妝+ f. v& n  Z9 b2 l
唔通平日落街食早餐都化咩
作者: Nanase    時間: 2020-4-6 12:33

睇出席既場合而定
* k/ h' p' I3 U: K- \大多數只會簡單只搽下潤唇膏(有色)" c7 }) O/ A& q& ?$ ]8 ^( |0 [: w
唔化妝既時間佔絕大多數
作者: Jeri    時間: 2020-4-6 19:21

出街畫眼線係必須,幾懶都好,畫左眼線隻眼睇落會有神同大d* w8 \1 c( r/ `$ @  y' p
同埋而家用左口罩都已經唔使化全妝,畫眼線加茶防曬都係2-3分鐘嘅事,唔好咁懶啦
作者: Nanase    時間: 2020-4-6 20:21

[quote]原帖由 Jeri 於 2020-4-6 19:21 發表   
' P+ ~, U: d- A7 O1 i8 w# n出街畫眼線係必須,幾懶都好,畫左眼線隻眼睇落會有神同大d4 F5 l# P- N: c: [) G. f, j/ r+ _3 O
同埋而家用左口罩都已經唔使化全妝,畫眼線加茶防曬都係2-3分鐘
作者: Nanase    時間: 2020-4-6 20:21

頂...又食字
' g: W! ~, {. X: r* p# n& m, [7 {( [+ h" C" o) c# u# V$ d# a

作者: Nanase    時間: 2020-4-6 20:23

睇來係個"文"字出唔到
* o8 ~$ R; I3 L0 e: `: A去"文"眼線啦 , "文"完就可以做懶人9 U# {. M5 i! ?

3 x* N; v& O. [, J* B* g7 h
: `* h5 A2 ~- S# _
! p, W+ W4 s1 l4 C0 M* [( A[ 本帖最後由 Nanase 於 2020-4-6 20:25 編輯 ]
作者: 松鼠狗狗    時間: 2020-4-7 00:29

引用:
原帖由 Nanase 於 2020-4-6 12:33 發表   3 z2 Y6 R/ P. Y/ ~3 N" t3 i: u& t
睇出席既場合而定% G+ b) S0 _, ~
大多數只會簡單只搽下潤唇膏(有色)/ N$ i$ c) {$ B( j+ O- g" d
唔化妝既時間佔絕大多數
4 ~( _$ a) V+ w; y+ O6 W你地條件好緊係話唔洗點化妝就出得街啦 " h2 [' k- s4 J  I  k: u( j" I* |% _
我呢啲唔化妝成個男人樣咁,自己見到都唔開胃, 出街唔化妝唔得
作者: misslady    時間: 2020-4-7 11:42

引用:
原帖由 松鼠狗狗 於 2020-4-7 00:29 發表   9 z, u8 p5 t0 |8 a
7 e. `7 h: M5 Y; D; ?( L6 b
你地條件好緊係話唔洗點化妝就出得街啦 & |" `& P3 D9 b$ T1 d5 k  i6 Z
我呢啲唔化妝成個男人樣咁,自己見到都唔開胃, 出街唔化妝唔得
+ @* R" X5 r/ N2 s& ^7 @5 r
8 }- R3 ]$ ]; S; S
我,男生樣,1 e4 {2 b3 X' S$ Q# j1 ^
化了,都吾似女9 [: B+ @8 E3 @; ^$ a# a

+ o2 W! k# x& @/ {' R(╯﹏╰)
作者: ba拉拉    時間: 2020-4-8 05:03

識化妝係女仔基本能力。平時淡妝,水乳防曬打底畫眉眼線口紅定妝10分鐘搞定;重要約會就加眼妝(眼影,睫毛)修容(陰影➕高光)腮紅,最後定妝,如果有必要需要遮瑕平衡膚色(頸部要過度好)。最重要都係平時注意護膚,唔好熬夜,護膚品好有必要,皮膚問題比較嚴重可以考慮醫美產品,皮膚好妝先會服貼。我上妝之前鍾意先敷面膜,較易上妝。
作者: cicilam    時間: 2020-4-8 07:41     標題: 回復 1# 晞文 的帖子

唔化妝點見人啊?
作者: 晞文    時間: 2020-4-8 21:42

引用:
原帖由 Jeri 於 2020-4-6 19:21 發表   
  t5 s( q' r/ i8 u& B) ^出街畫眼線係必須,幾懶都好,畫左眼線隻眼睇落會有神同大d& q4 X# i; U' n
同埋而家用左口罩都已經唔使化全妝,畫眼線加茶防曬都係2-3分鐘嘅事,唔好咁懶啦
9 {; o, Z* j6 N' _; }
我畫極都畫唔到
作者: 晞文    時間: 2020-4-8 21:42

引用:
原帖由 cicilam 於 2020-4-8 07:41 發表   , c0 \' r5 n2 \. ?" i
唔化妝點見人啊?
; t' v) T# f& f& {% H' G7 E我成日都唔化妝返工
作者: Jeri    時間: 2020-4-8 22:15     標題: 回復 12# 晞文 的帖子

你用咩牌子邊隻先?鉛筆款定油筆款先?上youtube大把教學,想靚真係要花心機學嫁。
作者: luna2020    時間: 2020-11-7 14:11     標題: 回復 10# ba拉拉 的帖子

識化妝同化唔化妝係倆回事。。 1 @' ^7 s* G. j" b; a
4 {7 ~: {& g! \* U7 ]( F' q
露娜覺得TS的話~
# z- d5 o+ L% U2 Q2 h無心情就> 唔化
作者: luna2020    時間: 2020-11-7 14:15     標題: 回復 13# 晞文 的帖子

沒猜錯的話~晞文的皮膚根基不錯吧>w< / L' v  `- ?) Q% ~
好皮膚的話,露娜覺得不化問題也不大~ ) H, t8 e; X+ L' {  g3 `
說錯了QAQ,不但不是問題,反而會顯得自然呢8 f+ s5 _& L1 q8 k# u
1 R! H: B3 ~* v! s$ @: U
當然啦,有時候化一些調整心情也是不錯的說

歡迎光臨 戀之天地 (http://hkcd.tv/) Powered by Discuz! 6.1.0