標題: 究竟假髮應該係點保養先無咁易打結毛躁 ? [打印本頁]

作者: 松鼠狗狗    時間: 2020-4-13 23:21     標題: 究竟假髮應該係點保養先無咁易打結毛躁 ?

個假髮戴頭一兩次仲好地地,點解戴多幾次就開始打結毛躁
% Z) a% c, c$ u& `! {5 S* B究竟我係唔係唔識戴唔識保養 有咩方法唔會令個假髮無咁易打結毛躁 # y' n7 @0 E2 n
我已經唔係戴個假髮做劇烈運動,個假髮都係好容易會殘,其實會唔會係質量唔好先會容易殘4 R2 k  E9 u' Y
8 ^/ M0 ?4 V* i/ d1 N6 k3 O
初初戴到殘我會直接丟左佢,但買個假髮都要百幾二百元8 @$ q6 j# L3 T# g% Z1 n! r. y
兩個月就差唔多要換一個新,小數怕長計,唔想浪費錢 8 T, m- R% ]- D6 {6 F; S
現在我會用直髮夾將毛躁左既假髮整理下,效果都唔錯,不過都幾浪費時間 / a% u# p9 A( j  d3 w6 u# T

# |1 Q8 }9 i5 F' Y整理前
, b+ o& \% `3 i  v( J[attach]233735[/attach]
, D& \" b* I6 }6 `0 X0 Y3 _/ X: r; b" o% C8 W

: A# P  j; `. Y4 a1 Y整理後& W( @; C7 C8 [  x
[attach]233736[/attach]
2 y3 G: w6 u; ]. O

- N& a( A* f, G: v# P[ 本帖最後由 松鼠狗狗 於 2020-4-13 23:23 編輯 ]
作者: joey221    時間: 2020-4-14 00:18

引用:
原帖由 松鼠狗狗 於 2020-4-13 23:21 發表   
& C4 ]( e8 s0 C個假髮戴頭一兩次仲好地地,點解戴多幾次就開始打結毛躁 - j/ _; u; B- j0 R. u, z
究竟我係唔係唔識戴唔識保養 有咩方法唔會令個假髮無咁易打結毛躁 4 V: |4 w% {  c. `+ B  q( d. i
我已經唔係戴個假髮做劇烈運動,個假髮都係好容易會殘,其實會唔會係質 ...
$ x* o7 m9 `% f
7 O3 f" x6 G/ c  F. G, ~" [' y
妹妹你,可以用護髮素梳吓
+ e  B% }7 [9 P9 i/ d* i  n0 C會好轉⋯⋯
作者: 心若詩意    時間: 2020-4-14 03:52

要用鋼梳配專用的護髮油梳理。
作者: JoJo1217    時間: 2020-4-14 10:47

同意
3 S) l6 M1 k1 |& J# B5 H打理假髮都用咗我唔少時間
6 |6 B% H& c6 c. S; m7 v( ?# b新假髮易用因為已上了護理油( e" W2 V. p! f# \
所以第一二次梳理不成問題
+ P, W' J& n# M出過兩次街護理油會沾上大量灰塵& R! t9 r9 D$ [! {* Q1 x# C
髮絲之間會黏住
* k1 x# G# Z3 l; H於是梳理要大力D才能梳開黏結
0 P9 @# p5 R# t: h# _: _但大力梳開髮絲之時. Q) ^/ `: G: ^- O
梳牙的著力那部分的髮絲就會彎曲# [# U/ R0 Y8 q2 Y5 v
而且產生靜電
, e! H8 V7 J0 }5 T* g: W於是毛躁就出現了; x0 ^5 w( q+ d8 V! ^$ x- X

: }( ]; p$ u6 _( u我的解決辦法是洗乾淨假髮7 m5 ~3 |1 [. E- ]5 P2 {  f
重上護理油再小心梳好
% A* k) m7 H% B" }# A5 u0 T但三幾次之後都係要換新的2 }% ~: d, }6 \. z9 l
好浪費喲. I2 d) O# }2 \) l
1 [: @8 C  }- }
作者: siying    時間: 2020-4-14 11:46

看看你的假发系真发还是纤维的那种,如果真发就好似洗头发甘,先洗,然后用护发素,
作者: JoJo1217    時間: 2020-4-14 12:58

長的真髮要3仟元起跳....
作者: 松鼠狗狗    時間: 2020-4-14 21:18

引用:
原帖由 joey221 於 2020-4-14 00:18 發表   ! u2 ]( J/ T' L! d6 q2 v
9 o; s; d1 T: n( D$ f; ~
% M, l/ x4 q! i% z7 Y9 M, w! L
妹妹你,可以用護髮素梳下5 G( T/ r4 x) P& b/ T4 L2 z  K1 ]! \! ~
會好轉⋯⋯
  j" A* S3 i, s4 U

8 c& t- x) e' x
引用:
原帖由 心若詩意 於 2020-4-14 03:52 發表   / ^1 e; G) f; W/ p8 r( [4 r+ y. v
要用鋼梳配專用的護髮油梳理。
, y# M3 F) W/ w7 k. @

6 p/ w) ^1 g, K8 t我最近買左個新假髮試下先, 睇下會唔會有好轉
作者: 松鼠狗狗    時間: 2020-4-14 21:26

引用:
原帖由 JoJo1217 於 2020-4-14 10:47 發表   ( c% z/ f! \* c% f. _
同意
% G4 C& K" O# p- q* M9 n" h! M打理假髮都用咗我唔少時間
& z  h3 `/ y- f# x, Y' K新假髮易用因為已上了護理油
, }, Q% k! S7 _3 P所以第一二次梳理不成問題9 O  n+ f8 ~, x5 |
出過兩次街護理油會沾上大量灰塵
! G# ?. ~5 l! h$ D髮絲之間會黏住
& y4 P" X4 q$ F$ b( H於是梳理要大力D才能梳開黏結
0 \6 n1 }( R8 C5 a/ F但大力梳開髮絲之時
1 C( H5 }9 ^8 m0 d, A) r梳牙的著力那 ...
( @* i: K6 q8 ]& a8 b; w
  a# k+ b; A* f, \1 _* f* ^好詳細解釋點解會打結毛躁  
% |7 F2 X) m% g' Z2 l  q/ f! X有時唔係唔想買新,有時係遇到個好鍾意既假髮,戴到殘晒想買多個同款,但係竟然下左架買唔返
) E* I1 F1 s/ \2 Z- r
+ F0 M% o! ~" j( {; J. `7 ]5 D假髮最好睇都係戴頭幾次,過左頭幾次就好難再有設計出來果個型,尤其係曲髮,髮尾真係好易打結毛躁  
作者: annky    時間: 2020-4-14 22:44

我想問邊度可以買到靚嘅真髮?
作者: 夏天    時間: 2020-4-14 22:58

看不太懂 有些東西名稱不太一樣 總之就是加熱塑型拉直吧????
作者: milotene    時間: 2020-4-15 15:49

假髮太容易打結了
作者: joey221    時間: 2020-4-15 18:06

引用:
原帖由 松鼠狗狗 於 2020-4-14 21:18 發表   " e  r/ {. f' t, I5 c

, g3 i# e; g$ L' v% |% T7 L
: Q$ o5 Q, I& x4 D7 V  J  f( {; y$ i3 f+ L
- ]# W% {7 c' j( J5 y& y/ |7 |
我最近買左個新假髮試下先, 睇下會唔會有好轉
! S' P6 t/ Q7 R* M% g! W
. q$ i8 x3 D% o# c! o
看到妹妹你腿5 T1 T+ M. @) ?3 o
穿黑色絲好看, P. D% t9 `8 S4 Q5 E
打扮也是很美
作者: JoJo1217    時間: 2020-4-15 21:05

引用:
原帖由 松鼠狗狗 於 2020-4-14 21:26 發表   
  a6 Y* P/ j+ k$ K2 N6 O7 E) s/ N
/ r+ o) u$ D; P1 ]- F! f
0 z# O4 N' D$ d; T" e有時唔係唔想買新,有時係遇到個好鍾意既假髮,戴到殘晒想買多個同款,但係竟然下左架買唔返 ...
, N6 o7 O( Q4 j8 U2 I( l6 ]6 n& m5 e  S7 g1 t
我試過6 `6 h; A  {, ?" l& j7 s+ q1 C
我真係都試過3 w7 q, }, X( o

作者: misslady    時間: 2020-4-15 21:22

好難買到,合心水的假髮5 t/ Q9 Q/ p" i  |5 p% i- F# ]2 V
# l" P& f2 J; u
(╯﹏╰)
作者: fiona    時間: 2020-4-21 09:31

引用:
原帖由 JoJo1217 於 2020-4-14 10:47 AM 發表   
2 u: D9 t/ f3 I: V" J+ G* w/ `同意
( p7 R2 v0 E% f打理假髮都用咗我唔少時間
' [% ?$ b  `/ S: r- _" X4 L新假髮易用因為已上了護理油
. \$ g1 Y6 M: y( f所以第一二次梳理不成問題! o) E2 s5 ~$ K$ W6 W/ k
出過兩次街護理油會沾上大量灰塵
" I+ T, `3 j" S9 z. V髮絲之間會黏住0 N- W; e" W% M+ V' v  x2 o" ]
於是梳理要大力D才能梳開黏結* |/ W2 M* e6 s2 Q
但大力梳開髮絲之時- Y. ?: `* X& k) J% D
梳牙的著力那 ...
7 h8 j; s/ s" {! ]/ Z4 _6 t多謝分享,想請教是否要用特別的清潔濟去洗假髮(不是真髮)?+ b9 D6 `3 s' m4 p
定係用普通洗頭水或者清水? Thanks !
作者: fiona    時間: 2020-4-21 09:35

引用:
原帖由 松鼠狗狗 於 2020-4-14 09:26 PM 發表   2 e- k* q# A; k2 G* q5 c& K; R
6 {; ~+ i# T/ E6 v7 J" L. U

' C9 T9 a* x2 Q9 N, Z2 q0 E好詳細解釋點解會打結毛躁  
6 G. ~4 Y: I8 ?! n3 ]有時唔係唔想買新,有時係遇到個好鍾意既假髮,戴到殘晒想買多個同款,但係竟然下左架買唔返
. K1 Y8 c7 S* t9 c* u7 d, ]* d& L% {. T6 D: M7 @) g8 Q: r0 U
假髮最好睇都係戴頭幾次,過左頭幾次就好難再有設計出來果個型, ...
) _- X4 R/ i: W4 S" v+ ]+ y
係啦,第一次戴好靚㗎,戴多幾次就打晒click
! k1 k4 r3 o0 \  C. ]" z7 V0 w! u我有一個好鐘意的曲髮,戴咗兩三次就唔成型了

歡迎光臨 戀之天地 (http://hkcd.tv/) Powered by Discuz! 6.1.0