標題: 洗絲襪 [打印本頁]

作者: peter19470484    時間: 2020-12-2 00:15     標題: 洗絲襪

想問你地洗完D絲襪點處理,屋企有人,都無地方可掠,唔通每次用完就掉??
作者: alexbb    時間: 2020-12-2 02:02

手洗,用乾毛巾包住,好快乾。著2-3次就要換。
作者: thong    時間: 2020-12-2 02:58

放在不密封膠盒內,把膠盒放入電腦機箱,借助電腦熱力焗乾。
作者: wky    時間: 2020-12-2 11:40

我啲絲襪係自己手洗,洗完搵乾布印乾水之後晾一陣就乾,我係唔准我老婆掂我啲絲襪
作者: misslady    時間: 2020-12-2 17:37

引用:
原帖由 wky 於 2020-12-2 11:40 發表   
  Q5 n2 q# b2 e4 ^) k我啲絲襪係自己手洗,洗完搵乾布印乾水之後晾一陣就乾,我係唔准我老婆掂我啲絲襪
+ c; f0 n% H, N* Q. R+ {0 r  y, i+ p/ T' p
老婆,都知 cd 了 ?
作者: HKReindeer    時間: 2020-12-2 19:05

引用:
原帖由 peter19470484 於 2020-12-2 00:15 發表   
, y. ^+ ~& M+ @# n: Y( ]0 H想問你地洗完D絲襪點處理,屋企有人,都無地方可掠,唔通每次用完就掉??
* k. n: D: K% ?5 @
依個問題曾經都有想過,但每個人家庭狀況都唔一樣4 U* x$ s- C9 D6 S. q

/ i' Q8 h7 O  \我既狀況就係趁屋企人返工,我先洗絲襪及掠乾,而且要算好佢地會幾點返到屋企- ^- g2 B2 i3 I2 Z
3 ~7 b; ~, r, j
例如:我屋企人係18:00佢地就返到屋企,我就提前約30分鐘就要將絲襪收返黎,
, `) |# H5 F8 D: z8 g: C- z
- R- f1 o) R- h" Q+ ]; |. j因為話就話18:00佢地就返到屋企,有時候都有變數唔準確,只但係收返黎絲襪有時候都未必乾得晒 (約乾左7成到啦)7 N+ [  _, K& R; I0 c

6 t1 [+ r3 O: a餘下約3成就放係我衣櫃裡,至於丟不丟如果懶得洗、頻頻咁著既話 (好似我D咁既怪癖,每晚都要著住絲襪黎訓教)
5 o2 P. F$ R! V# m; \9 e
8 M" k. h6 h- t, n6 o丟掉一、兩對絲襪都唔係咩大問題,因為絲襪再買一堆唔係問題7 e& m+ [# x4 t' r7 w4 F

7 S  g+ U+ U6 v% S3 Y. `[ 本帖最後由 HKReindeer 於 2020-12-2 19:07 編輯 ]
作者: 好奇者    時間: 2020-12-2 20:19

我習慣拎d女裝,絲襪去24小時自助洗衣店
作者: tintaitai    時間: 2020-12-2 20:34

同啲女裝衫一齊攞去洗衣店洗 會幫你乾衣/ X( J' x! l& n4 R2 k
但係其實洗3,4次左右 差不多等於買過對
4 }! C3 ]" K' z我薄黑絲多啲 好易爛 其實着2 3 次已經要換
作者: peter19470484    時間: 2020-12-2 21:26

我暫時諗到放係後樓梯咋
作者: heidiqueen    時間: 2020-12-2 21:28

我啲絲襪係自己手洗,洗完搵乾布印乾水之後晾一陣就乾" S" G3 l4 Y. J! C; z- e8 V* V1 Y1 n
其實著2-3次就要換
作者: tintaitai    時間: 2020-12-2 21:36

引用:
原帖由 peter19470484 於 2020-12-2 21:26 發表   7 Q2 e( W% L  C5 Z" F
我暫時諗到放係後樓梯咋
( b+ Z! ?/ f- B: ]7 V) W8 h有啲危險 好易俾人攞左或者掉左' D4 i" ]! P3 ~1 l! s  w
以前同屋企人住就係掛後樓梯 結果成日唔見左
作者: wky    時間: 2020-12-2 23:50

引用:
原帖由 misslady 於 2020-12-2 17:37 發表   , r; }) l% A6 |2 }9 a' K
3 l. c* |& l! _

7 O" `# N/ F0 v老婆,都知 cd 了 ?
$ G: L6 c' _+ g* S- S: v! N0 p, p我只戀絲襪,唔CD!
作者: peter19470484    時間: 2020-12-3 00:28

[quote]原帖由 tintaitai 於 2020-12-2 21:36 發表   
6 c' p3 _! S  J
& d8 {  ?. z5 l有啲危險 好易俾人
作者: peter19470484    時間: 2020-12-3 00:30

題外話,你地買絲襪係去開邊度買?網上?實體店??
作者: HKReindeer    時間: 2020-12-3 12:46

引用:
原帖由 peter19470484 於 2020-12-3 00:28 發表   
0 Y: w7 Q6 W( H3 ]! X[quote]原帖由 tintaitai 於 2020-12-2 21:36 發表   
/ ^/ V( B2 u5 {0 ]1 W
% m2 y6 e& _& ^+ ]! J  P4 F有啲危險 好易俾人
: t) Q5 X) Q" ?  o# A' y+ l樓主,你句說話講到一半,好似仲未講晒喎
作者: peter19470484    時間: 2020-12-4 23:31

引用:
原帖由 HKReindeer 於 2020-12-3 12:46 發表   
( t5 q$ j- z1 \' ^3 B+ [4 V5 P$ m1 e. }8 G: e2 E- H8 l* C
樓主,你句說話講到一半,好似仲未講晒喎
2 I! a* `& a7 I$ G4 L
! W4 p; E; ~9 B, h
呢星期放過3次,暫時還可以,就算真係被人偷,洗左幾次都算LA,總好過無地方掠。話事話,呢幾日買左幾條絲襪,以往都係1,2條幾日就掉,但今次竟然同一時間有成5條
作者: HKReindeer    時間: 2020-12-7 22:27

引用:
原帖由 peter19470484 於 2020-12-4 23:31 發表   
5 p7 P3 v* N7 k& L8 O' A
. k5 I4 t$ i3 u$ B1 K9 f$ O% A$ N5 X$ O
呢星期放過3次,暫時還可以,就算真係被人偷,洗左幾次都算LA,總好過無地方掠。話事話,呢幾日買左幾條絲襪,以往都係1,2條幾日就掉,但今次竟然同一時間有成5條
2 U  y' S# ^( _2 R+ D- [
放係後樓梯始終心裡覺得唔係幾好,就算冇被人偷都唔知有冇人做手腳或整古做怪,
5 W6 {# i  B/ Y% I% K  n. B! l- L# \! D& W0 D+ m1 Q. A
不過你覺得OK咪得囉,換著係我真係唔放心,只但係絲襪真係唔怕買多同丟棄得多,- j( ~4 p( t0 k7 j. n: t
8 e  K7 p7 X6 D0 b( E
不過名牌絲襪想丟棄就要想清楚
作者: 1066    時間: 2020-12-7 23:21

厚薄都試過用風筒冷熱交替吹乾
作者: peter19470484    時間: 2020-12-8 00:08

引用:
原帖由 HKReindeer 於 2020-12-7 22:27 發表   
- k' @7 u9 C  M0 X7 E* n9 z: j# T: g( W
放係後樓梯始終心裡覺得唔係幾好,就算冇被人偷都唔知有冇人做手腳或整古做怪,
! W+ n8 g* d5 T5 ^6 j7 D% g8 c2 S3 i$ Y5 |
不過你覺得OK咪得囉,換著係我真係唔放心,只但係絲襪真係唔怕買多同丟棄得多,7 L! W4 ]* m$ X; k2 \
! h5 h, D' @; f1 ^3 c9 C' r% L' j8 Z9 F
不過名牌絲襪想丟棄就要想清楚
1 f$ L! W3 _, y2 a
0 Y% k5 u- |& m話事話,有咩絲襪好介紹?我習慣去舖頭買,因為上網唔知佢係點?有無D好既舖頭介紹下?
作者: HKReindeer    時間: 2020-12-8 14:31

引用:
原帖由 peter19470484 於 2020-12-8 00:08 發表   # c, r1 m# E5 p
0 |  f8 \! P% L) q! x
4 {' o! f* n! k. Y; j) o
話事話,有咩絲襪好介紹?我習慣去舖頭買,因為上網唔知佢係點?有無D好既舖頭介紹下?
: @; a# j% v2 m. K8 x
要好既絲襪通常價錢都係貴,
. e, D5 K' [  q) \7 O2 V
4 B: C+ B# `" `至於有咩好既舖頭介紹,通常都係出名D SOGO咁囉!) I2 X) {( s# W

6 ~$ F( L5 b% \( M4 o不過我屋企都有一兩對真係未開封既絲襪,你有冇興趣想要嗎?$ a+ Q6 E6 H0 f% J$ R

1 l- g* X" V/ z7 G8 D如果你有興趣想要的話,我可以賣比你/ Q: d& b1 [% u8 T) I. L( _$ H
  x3 {! q: @  i" s
作者: sec2x    時間: 2020-12-10 00:02

得閒就手洗, 懶就入洗衣袋連其他衫一機 ( l7 s5 G* S+ A' r9 k3 @3 B1 T
無論係絲襪定其他都接受唔到晾係公共地方, 何況而家疫情
作者: annky    時間: 2020-12-10 19:12

出去自助洗衣店洗完仲可以乾衣
作者: 1677    時間: 2020-12-19 20:02

其實絲襪比一般衣物快乾,我自己會手洗然後用風筒吹
6 A3 [+ [* U% H8 a
2 h! U7 \: s. f5 r吹果陣見到對絲襪脹晒,回味下對腳俾絲襪包住o既感受
作者: ae111    時間: 2020-12-20 11:37

引用:
原帖由 HKReindeer 於 2020-12-8 14:31 發表   4 J& G# I( w- N. B/ t

2 u( _) J* _9 P/ ~4 R* c, b要好既絲襪通常價錢都係貴,
6 |. B7 Y5 T* O1 P8 r: |6 u  h2 K7 ^( u7 {
至於有咩好既舖頭介紹,通常都係出名D SOGO咁囉!
; W' \3 H' s0 [8 K& }2 Q9 L
7 V0 r2 Q4 s2 D5 ?' j不過我屋企都有一兩對真係未開封既絲襪,你有冇興趣想要嗎?) O7 W1 C. h$ P: i

$ P: f5 j) x: w- m' r7 U4 R如果你有興趣想要的話,我可以賣比你
' P" r( f" i% }% [3 F& W$ U如果大量的去日本Yahoo Bid 再找代運送到香港好過,SOGO 和千色店賣得好貴.
作者: wchingw    時間: 2020-12-20 17:39

放在洗衣籃,家人會幫手洗。
作者: HKReindeer    時間: 2020-12-20 17:55

引用:
原帖由 ae111 於 2020-12-20 11:37 發表   8 a6 h7 h- j; _# W8 @( {

) x3 O; b. O. ]' H' B如果大量的去日本Yahoo Bid 再找代運送到香港好過,SOGO 和千色店賣得好貴.
& M5 j- Z; M3 ?( |SOGO、千色店係貴D,但我買絲襪都係買2-3包就好啦,
9 J3 N  A) T6 p$ g
* h( G; y7 q. ?# g. o7 A. [同埋最重要係香港SOGO 、千色店...等等地買,買返黎唔洗左等右等,
  x: F0 d" m% G9 c5 B
5 A: Q$ g9 n( ^而且我又唔好似你地咁,一買就買一大堆
作者: ae111    時間: 2020-12-23 21:17

引用:
原帖由 HKReindeer 於 2020-12-20 17:55 發表     W, _4 Y& ?7 _$ u1 \) h  N/ f9 Q

2 g# @/ f1 M9 y% |4 T% \1 [SOGO、千色店係貴D,但我買絲襪都係買2-3包就好啦,
2 e; K# N; X7 J1 D
5 J% [" t% Q5 T# x/ J同埋最重要係香港SOGO 、千色店...等等地買,買返黎唔洗左等右等,, t* S/ O! m+ S0 T3 U! P- {/ I

+ y- Q: ^: l9 J- h6 a0 ]. E而且我又唔好似你地咁,一買就買一大堆
8 F% K( B/ F+ e# a+ c
買大量原因是經常穿的話, 1個半月左右換一對.
作者: HKReindeer    時間: 2020-12-28 19:09

引用:
原帖由 ae111 於 2020-12-23 21:17 發表   % E; i% s0 _: `
7 r4 G% s8 Y* G& h* P9 W+ k. D
買大量原因是經常穿的話, 1個半月左右換一對.
3 m7 x: a% O& d8 J8 V
都差唔多、咁上下啦! 但都好睇個對絲襪係唔係名牌,
1 r1 L# h* O7 B8 P- E3 ]% @( a$ C% y% J
通常名牌就好少換一對 (大多數著完又洗,洗完又著,不斷循環,要換既話似乎耐用性著成點 )
2 x' _1 D  C: E* v8 o% k* m' N! e3 o' v4 K, @6 k
不過雜牌既絲襪,大多數著到爛就唔會再洗,就算射精射到雜牌既絲襪都唔會介意 ( 名牌絲襪我會好再意)2 b7 u4 _& T6 T) ]" e( }( K& M
" ~+ O9 z0 n  w
所以名牌絲襪、名牌高跟鞋,我係特別珍惜、特別愛惜
作者: fluinggg    時間: 2021-7-18 02:36

一个人住不用

歡迎光臨 戀之天地 (http://hkcd.tv/) Powered by Discuz! 6.1.0