標題: Wolford 一問 [打印本頁]

作者: CYT    時間: 2022-3-15 06:52     標題: Wolford 一問

未試過Wolford的絲襪,見呢度好多朋友都話好著,想問Wolford邊度有分店?有咩款推薦?大概幾錢左右?
作者: Yoshihk    時間: 2022-3-15 08:18

專門店係Elements,Sogo就專柜
2 @, R2 n0 w8 o4 o: `價錢HK$2xx up,視乎款式
作者: CYT    時間: 2022-3-15 08:53     標題: 回復 2# Yoshihk 的帖子

有冇款推薦?想試淨色 肉色同黑色
作者: Yoshihk    時間: 2022-3-15 09:14     標題: 回復 3# CYT 的帖子

Individual 10 同 Sheer 15,我都鐘意的% q9 m$ F# I7 V/ m3 p( ]8 x) @
唔同款有唔同物料同編織方法,所以隻隻感覺都唔同的.
+ O! h8 g; ]1 m  [7 U5 ]2 w你可以上官網先睇睇,黑色就無問題,肉色都有唔同,如Cosmatic , Fairly Light, Gobi.....等䒭
作者: gg6986    時間: 2022-3-15 09:30

推薦fatal 15
作者: ngyl1394    時間: 2022-3-15 10:11     標題: 回復 1# CYT 的帖子

wow! - K# ?& ]) E" ~* K6 Q9 }
Wolford這牌子絲襪真是很正, 一試難忙
  @0 q; M% T0 S- \- u香港專門店有海港城, 圓方, 置地
- {  K% ]: ~# P! ^這款牌子絲襪有平有貴, 價錢由$2XX至$5XX不等
: c, t% g' ]  S2 y; |8 c+ V2 ^不過最初可以試穿以下款式
. w6 L+ [$ A' d1 O' mSatin Touch 20 Tights, Neon 40 ,Sheer 15
+ C8 m. s6 a" B8 i0 x) R. n這幾款有時會做特價, 比較會平一點
作者: CYT    時間: 2022-3-15 10:18     標題: 回復 4# Yoshihk 的帖子

咁多隻肉色邊隻最自然?
作者: CYT    時間: 2022-3-15 10:19     標題: 回復 5# gg6986 的帖子

上腳效果係點?
作者: CYT    時間: 2022-3-15 10:22     標題: 回復 6# ngyl1394 的帖子

我見Satin touch 20同neon 40呢兩款喺呢度的評價好高咁
作者: Yoshihk    時間: 2022-3-15 10:43

肉色因人而異,我多數Fairly Light.
/ U9 C2 f* @2 y9 q9 F* k0 Y上面出現既款,數字係den數,所以你考慮要幾簿.
9 t" }$ ~7 o6 ]3 d+ n2 j% ^Satin Touch 20同Neon 40係有反光效果,所以真係好多選擇,我大部份佢既薄都買過,.
* ^- g. e" k; l7 T# n( b0 E9 [7 jNude/Naked 9就好易報消,因為物料同效果原因,著左可以好似無著咁
作者: ngyl1394    時間: 2022-3-15 14:08

如果穿上不想有反光效果, 何以選擇以下款式# V( S; M0 P  w) w+ g  T: T5 M
Individual 20 , Fatal 15 , Sheer 15 ,
作者: CYT    時間: 2022-3-15 14:13     標題: 回復 10# Yoshihk 的帖子

反光或者啞光款都可以 den數方面都想試下唔同den  另外想問你知唔知佢哋收唔收消費券同收邊個平台 因為諗住用嚟緊的消費券買
作者: CYT    時間: 2022-3-15 14:17     標題: 回復 11# ngyl1394 的帖子

SYNERGY 20 PUSH-UP TIGHTS 呢個款有冇試過?
作者: Yoshihk    時間: 2022-3-15 14:43     標題: 回復 12# CYT 的帖子

唔知到,我通常轆咭
作者: CYT    時間: 2022-3-15 14:47     標題: 回復 14# Yoshihk 的帖子

咁我諗應該得 因為我消費券係tap&go
作者: CYT    時間: 2022-3-15 14:49     標題: 回復 14# Yoshihk 的帖子

Pure10你有冇試過?
作者: cottonsan072    時間: 2022-3-15 14:51

有買 Wolford 羊毛 Merino 袜褲. 大约 $600 一對
作者: Yoshihk    時間: 2022-3-15 15:49     標題: 回復 16# CYT 的帖子

有,呢款啞色,軟同貼服絨質感,但我沒有再買了.
作者: CYT    時間: 2022-3-15 16:58     標題: 回復 17# cottonsan072 的帖子

但依家天氣回暖羊毛唔會好熱咩?
作者: CYT    時間: 2022-3-15 17:00     標題: 回復 18# Yoshihk 的帖子

冇再買的原因係?
作者: Yoshihk    時間: 2022-3-15 17:06     標題: 回復 20# CYT 的帖子

唔太鐘意,我比較鍾意著Sheer 15或者Individual 10
* Q  c: z7 ~3 }5 S& f& V1 G" x$ g
7 I9 y: s" B% i! B5 n. S其實唔係差既!& ?- U- c+ n  C) y5 R" ]( S7 M

; ]: \( ?$ r. ^$ l4 c[ 本帖最後由 Yoshihk 於 2022-3-15 17:15 編輯 ]
作者: cottonsan072    時間: 2022-3-15 17:35     標題: 回復 19# CYT 的帖子

我好多時間都會穿羊毛襪褲出街。穿慣了不會覺得好熱$ n1 b/ [  ^! _, a

2 o& K9 C& |: g# H& J0 J; R[ 本帖最後由 cottonsan072 於 2022-3-15 17:38 編輯 ]
作者: gmomo    時間: 2022-3-15 17:48

推薦經典款 Individual 10、Satin Opaque 50 , Satin Touch。# \9 s" }$ [6 G& r
個人推薦買Stay-ups,因為新手既話,size買錯都著到。
2 u8 ?8 B7 r; q$ c, |6 H9 A海港城個間已經搬左去圓方.。
2 a" b4 Y9 a: [2 ^3 b" \% \, T" H8 p
預~$2xx-$5xx一對普通款。) Z/ z) V0 W  l2 [
其他特別d既,甚至Body (衫)等等$1000~$2000…再高d都有…" D. p# x* `" F+ g( D4 k% b* l
" p+ _# m, y0 y# \4 A9 w) d
不過,我記得香港d Wolford專店無乜大size。
; l  Y* }5 j) s5 N4 e) e我以前係直接由奧地利/歐洲Wolford網店買既。6 Y, e! R3 I: J9 i" q% ]3 n
齊d,新d…而且網店我以前買有d Wolford非賣品送。+ F2 V  ^" }( k8 Y' _0 `
( W- [- p3 L2 {
Wolford盒、Wolford香水/袋、手套等等…; Q2 S3 L8 p3 p) r! {5 S
不過,我以前住外國。4 \& C- H" y' u$ G' @. L/ I
計埋運費,可能店買會好d…! I3 |, I! B% E5 q7 A; I1 V8 m$ ?, c6 D
# ]' I. h; S$ E9 U: u+ Y
作者: CYT    時間: 2022-3-15 18:01     標題: 回復 21# Yoshihk 的帖子

都可以試下
作者: CYT    時間: 2022-3-15 18:01     標題: 回復 22# cottonsan072 的帖子

羊毛真係太熱啦
作者: CYT    時間: 2022-3-15 18:04     標題: 回復 23# gmomo 的帖子

M碼會唔會冇?
作者: gmomo    時間: 2022-3-15 18:16

引用:
原帖由 CYT 於 2022-3-15 18:04 發表   
) w5 \. N* o$ i& a. i0 I- pM碼會唔會冇?
2 _& R7 l0 e- @7 u$ r' P

4 k3 h$ q+ N! I$ H8 R基本款,M 通常實有。
) m1 {0 R& C5 M5 B5 ~不過,新款/特別款就會少d。
4 g9 q0 O3 c5 P3 g+ U2 R, |7 X3 {% L5 F' R- K7 A: d4 z5 c- m
講開Wolford,令我想起好多野添…
0 j3 F5 _# |: E3 c* v6 C+ B
7 n% R6 ~) X; h' M5 O; _& y2 c3 d4 X基本上而家你見到市面上好多特別款既絲襪,其實通通抄自Wolford…
2 w1 V) Z* I: [問題係抄邊年,邊個款咁解,而且抄得個款,但抄唔到個品質。
作者: cottonsan072    時間: 2022-3-15 19:25

我有對 silk cashmere 襪褲我喜歡夏天著,不過真係好貴, 外國病就算有折頭都要1300。
作者: Yoshihk    時間: 2022-3-15 19:44     標題: 回復 23# gmomo 的帖子

宜家疫情就難講d,近幾年都係online買,計埋運費都平好多.$ J, S: Z: p2 F* L) |
歐洲d店就一定齊,我去London Wolford Shop買基本上要咩有咩.* k' @. R. K, {( D
香港店就一定唔多貨,新款分分鐘好快無要既size.基本款泠門色都會無
作者: noel    時間: 2022-3-15 20:26

我比較喜歡穿厚身絲襪,所以wolford 最愛是velvet 66,薄絲就會揀sheer 15,如果想平少少入手,可以趁一D外國節日,去D歐美網站買,多數有折扣code,我既絲襪blog 有D網站推介同絲襪評測,可以參考下
) ?0 R6 g: t& rhttps://phworldofnoel.wordpress.com/
2 d; E3 J1 d# N) M4 I. I
; H- K8 u4 L3 P' w7 L[ 本帖最後由 noel 於 2022-3-15 23:03 編輯 ]
作者: heidiqueen    時間: 2022-3-15 22:16

香港專門店有海港城, 圓方, Sogo......
, D6 s  J" ^0 r價錢HK$2xx up, 視乎款式, 至$6XX不等......
作者: CYT    時間: 2022-3-15 22:50     標題: 回復 27# gmomo 的帖子

第一次買都係諗住買基本款先
作者: CYT    時間: 2022-3-15 22:51     標題: 回復 28# cottonsan072 的帖子

Cashmere 夏天著唔熱咩?
作者: cottonsan072    時間: 2022-3-15 23:03

我就不會太熱! 只係250D可以接受. 我其他羊毛襪大部分都400D 以上。
/ t5 X5 K2 E+ W% h$ T6 U, E& ^* o
作者: CYT    時間: 2022-3-15 23:39     標題: 回復 29# Yoshihk 的帖子

基本款黑色肉色應該有掛
作者: CYT    時間: 2022-3-15 23:48     標題: 回復 30# noel 的帖子

Velvet 66舒唔舒服? 我見喺呢度的討論度唔高
作者: CYT    時間: 2022-3-15 23:51     標題: 回復 31# heidiqueen 的帖子

基本款係咪會冇咁貴?
作者: CYT    時間: 2022-3-15 23:52     標題: 回復 34# cottonsan072 的帖子

唔中意薄的絲襪?
作者: noel    時間: 2022-3-16 00:58     標題: 回復 36# CYT 的帖子

舒服,最近才著過出街拍照( D% o; m; L' {" A
' O' m/ O: Z2 W7 N
作者: CYT    時間: 2022-3-16 03:28     標題: 回復 39# noel 的帖子

睇落都ok
作者: cottonsan072    時間: 2022-3-16 06:31     標題: 回復 38# CYT 的帖子

通常薄絲夏天喺屋企著。
作者: CYT    時間: 2022-3-16 12:26     標題: 回復 41# cottonsan072 的帖子

我都係
作者: cottonsan072    時間: 2022-3-16 13:15

好少著 120D 以下絲袜出街因為唔著 girdle 成日跌落嚟. 羊毛袜唔會./ G( R% l8 Q0 D" @8 S

9 i  {6 w- O, D7 c& B6 E+ X. @[ 本帖最後由 cottonsan072 於 2022-3-16 18:41 編輯 ]
作者: CYT    時間: 2022-3-16 22:33     標題: 回復 43# cottonsan072 的帖子

應該唔會咁易跌
作者: JoJo1217    時間: 2022-3-17 08:41

引用:
原帖由 CYT 於 2022-3-15 23:52 發表   
9 i; k% P# ^9 |$ R4 G! E唔中意薄的絲襪?
) F8 e" h) Z* k, `
6 z7 L: f6 O2 o7 _; ^7 u, k係呢" @4 m8 r$ [( }5 v' s0 b/ z
唔好意思插咀問下7 O* q- j) j8 N+ |8 e& f' ]
點解只係中意厚襪呢?
- A: Y1 a% Y& o4 N6 s  o( g& n) W係咪因為可以遮腳毛呢?
4 Z& ?: [. V3 W) W: ]3 f9 H9 {: _9 M仲有無其他原因?- _# Q# e+ U# B9 F: p& q

' D3 ?1 f. Q) h+ P6 L- A9 ~因為我自己只係中意透肉薄襪) S3 R* J+ ?2 N  ^8 Y6 m# Q
想了解下其他人中意厚襪的諗法
2 I+ y8 c- w4 {0 {9 d$ B4 g' S  a. [2 G/ \
作者: misslady    時間: 2022-3-17 13:23

厚c , 看到都覺熱
3 u& t4 h- X+ F0 i! K2 Q4 N* m4 u9 Q7 J: g. R
(╯﹏╰)
作者: CYT    時間: 2022-3-17 14:24     標題: 回復 45# JoJo1217 的帖子

我自己就厚薄都可以 不過更中意薄絲襪
作者: CYT    時間: 2022-3-17 14:26     標題: 回復 46# misslady 的帖子

我自己的話 厚絲襪只會喺冬天著
作者: peter19470484    時間: 2022-3-17 20:01

想試下,但都真係幾貴
作者: CYT    時間: 2022-3-17 23:06     標題: 回復 49# peter19470484 的帖子

諗住用消費券買
作者: peter19470484    時間: 2022-3-19 08:11

有專門店?好耐之前去過海港城果間睇過,一入去見到4百,5百咁我就走了,因為真係太貴。7 B2 a" @1 K6 q4 ?6 p, s0 |
, Q0 {, e7 w. g, k  q
加上我唔放得耐,主要係無地方吹乾,邊可能係屋企咁吹乾佢,所以好多時著1日後就要掉,所以成日要買
作者: CYT    時間: 2022-3-19 14:07     標題: 回復 51# peter19470484 的帖子

咁你的情況係難搞  我就好彩可以係屋企曬乾
作者: cottonsan072    時間: 2022-3-19 16:26

Wolford
作者: xxxhh    時間: 2022-3-30 23:23

我想知真女多唔多人買呢隻牌子,
$ D/ \, X0 z6 y8 d4 J) o9 }' {) }( ^年初天氣凍,著過幾對日子牌子都起毛頭,( C" n% H+ j/ K0 M
街邊d靚女著ge又唔覺,無論厚薄d色都好好睇…
* \3 K+ P& i- k6 B- ]& M2 q羡慕…
作者: wongkt    時間: 2022-3-31 00:11

其實網購WOLFORD通常都會平過香港直接買
* P" y6 o( ~# ^買satin touch呢D基本款我試過襯有折頭 / coupon再寄DHL, 圍返都係二百蚊一對左右
& l3 v; K( L/ s" ^* ?買其他貴款例如pure會去到三百五一對  ~. x' K$ C, |" N9 Q: G

! {( T+ P: x5 u) u3 Q8 ?: A$ F2 E個人去開luxury legs買, 但之前買太多都有大半年冇再幫襯1 Z: R: r, Q5 `9 t' |, _
初頭就買平款satin touch同sheer, sheer真係非常普通而satin會少少反光同滑d; Y) H  @0 z, P. H4 D, b
但之後再試其他款, pure 10同埋perfectly 30之後就完全返唔到轉頭, 唔係絲滑觸感但個TEXTURE好舒服
* ?$ Y- r" C8 n9 G" y% {& b
: M! j4 f+ x9 j8 u" `佢肉色有好多隻, 偏好肉色絲的話真係要有心理準備撞幾次板先得
作者: CYT    時間: 2022-4-6 03:52     標題: 回復 53# cottonsan072 的帖子

你係咪仲有野未講完?🤔
作者: CYT    時間: 2022-4-6 03:55     標題: 回復 54# xxxhh 的帖子

點都會有ge 我自己偏好薄啲
作者: CYT    時間: 2022-4-6 04:11     標題: 回復 55# wongkt 的帖子

我之前入圓方嗰間睇 之後我問店員我諗住遲啲用消費券買 所以想睇定先 跟住佢話可以呀 仲話我可以講低想要ge款同size同埋聯絡方法 等到時消費券到嗰陣再聯絡我 之後我再問店員想計下大約幾錢 然後佢話依家買滿5對有8折優惠 而我都諗住買好多對 所以價錢有可能平過網購
作者: cottonsan072    時間: 2022-4-6 10:49

我今日都係仲穿羊毛袜褲加裙褲返工. 一啲都唔熱.
作者: CYT    時間: 2022-4-6 18:52     標題: 回復 59# cottonsan072 的帖子

你條裙褲係點樣㗎 有冇相睇下 因為都想買下裙褲
作者: noel    時間: 2022-4-6 19:27     標題: 回復 58# CYT 的帖子

有八折就ok既
作者: cottonsan072    時間: 2022-4-6 19:28

我下個禮拜先影。通常唔係冬天
作者: cottonsan072    時間: 2022-4-6 19:32

我下個禮拜先影. 天氣比較溫暖的天氣我仍然都會穿羊毛襪褲配搭裙褲
% |1 I. c( G. ], G" [, h' k. P3 |# f& f. ?
作者: wolfordsatin    時間: 2022-4-7 04:33

Neon 40, Satin Touch, Satin Opaque, Satin De luxe ...
作者: 不要慌    時間: 2022-4-7 11:03

他那里电动车兜兜转转
作者: CYT    時間: 2022-4-7 14:11     標題: 回復 61# noel 的帖子

買得越多越抵
作者: CYT    時間: 2022-4-7 14:11     標題: 回復 62# cottonsan072 的帖子

可以呀
作者: CYT    時間: 2022-4-7 14:13     標題: 回復 63# cottonsan072 的帖子

暖啲都著半毛
作者: CYT    時間: 2022-4-7 14:15     標題: 回復 64# wolfordsatin 的帖子

Satin opaque 同satin de luxe舒唔舒服?
作者: CYT    時間: 2022-4-7 14:16     標題: 回復 65# 不要慌 的帖子

??
作者: cottonsan072    時間: 2022-4-7 15:18     標題: 回復 68# CYT 的帖子

其實好舒服。
作者: cottonsan072    時間: 2022-4-7 16:10     標題: 回復 68# CYT 的帖子

其實好舒服。
作者: CYT    時間: 2022-4-7 18:25     標題: 回復 71# cottonsan072 的帖子

但我覺得真係太熱啦
作者: kkmonster    時間: 2022-6-5 21:25

can buy online
作者: CYT    時間: 2022-10-11 13:50     標題: 回復 74# kkmonster 的帖子

入專門店買會開心啲
作者: 陳真    時間: 2022-10-21 14:24

Satin Touch 20 好舒服# I6 y4 y$ f" i* ~; I
以前試過 Individual 10# Z; x/ }4 `. F6 X! I0 b6 C& @
Nude 8 (即是而家 Naked 8)+ J( D; O9 @8 q

) p! o/ b& |/ E! M; p2 P- M近來迷上了 CdR 呢個品牌
作者: CYT    時間: 2022-10-22 13:00     標題: 回復 76# 陳真 的帖子

香港邊度有得買CdR
作者: 陳真    時間: 2022-10-23 14:13     標題: 回復 77# CYT 的帖子

而家淘寶 , e. o0 R3 T' O

) X7 U. Z$ Q, M: c% d& K& o以前上 Shapings 訂
作者: CYT    時間: 2022-10-24 01:16     標題: 回復 78# 陳真 的帖子

歡迎光臨 戀之天地 (http://hkcd.tv/) Powered by Discuz! 6.1.0