標題: 做左下身手術 [打印本頁]

作者: Ting02694    時間: 2023-5-24 11:04     標題: 做左下身手術

如果已經做左下身手術,唔去轉身份證會有問題?
作者: JoJo1217    時間: 2023-5-24 14:23

如果唔想轉用女性身份生活
. e. z' e# n7 [: R; r點解要做下身手術?
作者: Nanase    時間: 2023-5-24 15:54

引用:
原帖由 Ting02694 於 2023-5-24 11:04 發表   
% r" [( ~- K' m- T' w如果已經做左下身手術,唔去轉身份證會有問題?
; r/ ^2 A) e4 O1 ^; V. P6 J( A( m/ G8 U" h) h
無 , 轉唔轉 , 按個人意願及所需
作者: Nanase    時間: 2023-5-24 16:00

引用:
原帖由 JoJo1217 於 2023-5-24 14:23 發表   6 D; ^- }. R: D+ t
如果唔想轉用女性身份生活
8 d% H  L9 s0 t* q% R* V$ Z0 o, s點解要做下身手術?
9 X/ }8 U0 R& s5 l" l# B. z5 ^% M4 S  p5 s/ ^
生活同身份係兩樣野
作者: mieo31meo    時間: 2023-5-24 16:33

女人樣,著男裝入男廁,冇做成恐慌,就算喳女性身份證,都冇事1 J4 B$ ]( o. |3 P$ i7 }! I
3 m# K$ p2 u! c' Y8 j+ V1 }
男人樣,著女裝入女廁,做成恐慌,若喳男性身份證,就有事
9 S7 Y( d$ G; u: A+ L; T& ^' J, f; t$ i5 q# o+ B! C+ P: r# @& H0 |
哩個時候只有自揭下體證明係冇既,先可解救
5 B6 ?# D, H! x" H) I, v  A( X; h1 Q" f7 ]
作者: JoJo1217    時間: 2023-5-25 10:42

引用:
原帖由 Nanase 於 2023-5-24 16:00 發表   8 X) r( }2 e4 ]0 R

& |0 o, S, T- C& ^  I' I
. h, F! H* l7 d5 x生活同身份係兩樣野
3 n* n5 i1 ~3 D( M不如俾樓主講下佢點解要做手術先啦
作者: ueue3388    時間: 2023-5-26 01:12

如果以做下身手術,無論是單純摘除睪丸還是做srs手術,都會因為無法在分泌缺乏男性荷爾蒙,加上你的醫生應該會給你開女性荷爾蒙補充,所以你的長相跟外貌都會慢慢改變,
" t/ t; [8 t- y0 J
, W) U2 c0 y7 }4 j如果不換證件,那久了你的實際外貌跟原本證件男人照會大有不同會出大問題的,不管是生活跟工作,乃至於護照,都可能無法辦理哦!
4 L$ i! Y+ r' D( K5 Q! {4 J$ P# G9 \
如果都做手術了,身份證還是換肋比較好,畢竟生活還是要過的
作者: Ting02694    時間: 2023-11-15 12:34

引用:
原帖由 JoJo1217 於 2023-5-25 10:42 發表   
; [7 ?+ U8 r3 ~. X5 [. u# E
0 f8 i# O8 C" w9 c# f) W不如俾樓主講下佢點解要做手術先啦
$ |, |' A3 w! a; g) x: S1 ]# ]$ b
因為唔想要...所以...
作者: mieo31meo    時間: 2023-11-16 12:22

引用:
原帖由 Ting02694 於 2023-11-15 12:34 發表   - z% S1 |. R& c7 h) K% j% P: ]' o( o
9 X( j+ R0 A5 U: @+ R# x
4 o* b4 Q' t+ F. y" d5 b' ^
因為唔想要...所以...
3 q$ X, V) W) o1 c! Y' }( B" E8 x可唔可以講下冇左jj 之後感覺?
作者: kkmonster    時間: 2023-11-16 18:27

真係唔知
" B, X$ B/ U" g1 A# W1 S只係知好多人想轉都冇得轉
作者: Ting02694    時間: 2023-11-18 23:34

引用:
原帖由 mieo31meo 於 2023-11-16 12:22 發表   
) [* v5 K5 K2 K" E! p4 g. X* s" P' p' G. t. f
可唔可以講下冇左jj 之後感覺?
; h) ?# f, ]' W6 c4 c8 C! [/ }
初頭感覺比較好,但耐左就不是太好。
作者: mieo31meo    時間: 2023-11-19 06:11

引用:
原帖由 Ting02694 於 2023-11-18 23:34 發表   
! j: h; Q+ p  X* F% b
1 I4 _# T/ a2 o1 f$ {初頭感覺比較好,但耐左就不是太好。
0 G7 B9 @7 Y' x& @. K
咁呢種感覺你指既係軀體(慾望)上的,定係一般生活上做了女的身份?
作者: shirleung87    時間: 2023-11-24 04:52

引用:
原帖由 mieo31meo 於 2023-11-16 12:22 發表   
) ~8 ?& Q  D- B+ b' C
; P  n5 f# _# Y; c可唔可以講下冇左jj 之後感覺?
$ e# U% }4 n* ]; z' d8 @% o- Y& ~% z& ^( A0 d8 N6 O7 t
底褲可以拉到好上. W0 Q5 C, O; V$ u- u
6 x$ w; D6 t- p8 w$ N
尿道變短,更難忍尿5 N8 j4 ^6 ^# k5 r7 A

+ u9 Z; N9 r  d5 v: d" z同埋有時會不自覺合攏雙腳,以前有J 時候好難會咁8 {/ f: u6 j5 E- i+ r

# A) n$ J. f+ L6 `有性欲果陣其實都有少少充血既感覺,但已經變成好細既一粒…7 y' e1 R0 D- r# c1 }3 a
有少少有心無力既感覺,但想起已經變成女仔既陰蒂會更興奮
作者: mieo31meo    時間: 2023-11-24 09:48

(被)插入的感覺呢?
作者: christina01    時間: 2023-11-24 15:37     標題: 回復 14# mieo31meo 的帖子

後門試
作者: shirleung87    時間: 2023-11-25 07:45

引用:
原帖由 mieo31meo 於 2023-11-24 09:48 發表   
( k! L7 x- \8 }! N0 l7 N(被)插入的感覺呢?
- E, E/ D; y. N+ X0 t' }5 ?+ h* t. Q: Y- m9 g6 o* Y/ g
乾痛,肉摩擦肉既感覺* C( I- G5 e7 s! r
需要加好多潤滑液先得
7 X# N6 A& B% }' R我覺得好難單單靠陰道會有快感( e& ~; P' K9 K7 z. `

% Y$ Y7 f9 k3 S/ J雖然唔會懷孕,但有少少抗拒内射* E" Q# J; @) E
可能同以前唔好既經歷有關
; M! H6 j; L2 z9 V) d# W覺得對方D 精入左去唔知會做乜…
作者: mieo31meo    時間: 2023-11-25 08:59

謝謝姊姊現身說法,呢度最欠的就是肯講自己(變性和做女感覺)經歷的過來人;你說的一定會比其他人好好參考. A0 d' y8 I7 }& `8 B
不妨再講多啲做了女以後的生活感受,邊方面有冇好左壞左等
8 N/ O# ?* r; O" B+ M' v; T% {你講既野會幫到好多人      
, G# G4 l( _, [
作者: mieo31meo    時間: 2023-11-25 09:35

比如,有冇試過俾人睇出你原來性別,有冇試過同真女相處尷尬情況?
作者: christina01    時間: 2023-11-25 14:48

在交友app内就試過
作者: shirleung87    時間: 2023-11-25 17:29

引用:
原帖由 mieo31meo 於 2023-11-25 09:35 發表   % U" ~8 E/ j. [2 K1 q; d
比如,有冇試過俾人睇出你原來性別,有冇試過同真女相處尷尬情況?
1 U$ F: v2 R: k

8 j. a" ^2 d% E4 [2 a- a好多方面都掩飾唔到,例如手太大,腰粗同埋膝頭唔夠圓潤. [! L6 }1 t, _+ l1 J
面部線條都可以靠整容,手呢D無辦法" A9 R9 h  U; h- E! A4 Y3 H4 U
好羡慕細細個就食糖或者天賦黨,
6 _- E1 Z. d5 l4 d  D% i* G可以係青春期盡量減低男性特征
, f$ \. [4 }* o0 h! A; t4 |! m5 ]% X1 c' }
同真女相處有啊,有做過朋友婚禮既姊妹團,有一齊換衫,但唔係全部除光,有底衫
. [6 A% ^2 `( x' z4 A# b; e6 S* _4 [# B- V- N% ]! |
作者: mieo31meo    時間: 2023-11-26 02:45

引用:
原帖由 shirleung87 於 2023-11-25 17:29 發表   % x8 m9 b  w9 b% c3 ~6 J
! d7 @# T# ]" W" W
7 a" ^; `# p/ D0 g3 H: Z* R
好多方面都掩飾唔到,例如手太大,腰粗同埋膝頭唔夠圓潤- G& P' m  @: G" T! T) |; H
面部線條都可以靠整容,手呢D無辦法$ ]# E6 j3 m( a9 d2 p- u; y" I; F
好羡慕細細個就食糖或者天賦黨,
0 K/ N" \  v# u0 s可以係青春期盡量減低男性特征
' w) q8 o8 j. M% q# L$ z1 E+ P, r$ |4 Z+ B8 e
同真女相處有啊,有做過朋友婚禮既姊妹團,有一齊換衫,但唔係全部除光,有底衫...
$ d2 h- _+ [/ ?  p4 e+ h3 _+ a姊姊是否覺得
4 g. o/ {8 n: C2 Y% g. I做了女後快樂了?
5 K7 w4 u. e( B* U* S8 N! Y2 U/ X3 G" Y5 r: o$ N
作者: christina01    時間: 2023-11-26 18:26

做男亦有男的樂趣
作者: shirleung87    時間: 2023-12-2 18:37

引用:
原帖由 mieo31meo 於 2023-11-26 02:45 發表   . U% _! I" \3 d# {

' p* e) ?% P' O6 t- R+ d姊姊是否覺得% q# N! v9 R! u
做了女後快樂了?
0 O6 G; {! T& `

! p5 P7 |8 S- P- v心理上係快樂左7 F6 [" t% S% x5 t* _
但都有生活上諸多不便,例如出門去外面廁所等等
作者: mieo31meo    時間: 2023-12-2 20:25

引用:
原帖由 shirleung87 於 2023-12-2 18:37 發表   ( @' [# }9 h9 M

1 G9 K% ?( k4 r9 H4 Q. i4 I6 P9 Z# v/ C- d
心理上係快樂左8 s- g5 b& I% N, e4 E3 R
但都有生活上諸多不便,例如出門去外面廁所等等
  T, d0 q5 F# ^. \( V
可唔可以share啲'女' 對 '男'詳細啲既生活細節比較
! e& E" }. N' i, v$ C% U% d4 ` ,等大家知下
作者: Erika_swan    時間: 2023-12-27 13:24

Very eager to know how it feels
作者: Ting02694    時間: 2024-3-12 11:58

大家係咪認為做左手術就應該轉身份證?
作者: yan-1995    時間: 2024-3-16 02:18

想問問,你坐下小便時,會不會有水花彈到pat pat 周邊位置,同埋會不會鴨M巾?
作者: amy2    時間: 2024-3-16 04:53

尊重每個人的意向就好
作者: anywind    時間: 2024-3-16 10:06

引用:
原帖由 Ting02694 於 12-3-2024 11:58 AM 發表   
/ ^' K# X- |% h5 f0 H, J大家係咪認為做左手術就應該轉身份證?
. [; E& Q7 P  T2 F9 P& _
呢度好多人對你既經歷有興趣D% o: l& z: C  Y+ B/ q6 n
8 i7 L+ W( k/ S
不過我純粹回返你個問題
9 K1 Z3 Y, X( ]/ U因為你講 做左下身手術 唔知你做到咩程度: L$ J( T9 _. S- o7 q* D9 {' ]
見到有人問你情況
1 P6 Y! x6 P& o6 W2 H
+ j( M2 ?/ o" k9 g+ x. z% \之前日本有個人都係純粹覺得自己應該無性別就咁切左男性既器官 無做變成女性既治療又得  K, L5 B# L1 B
係香港而言 仲係比較唔係男就女既觀念比較重  ~$ Q/ y( M7 u1 `
你只係純粹唔想要J既 又唔覺得自己需要作為一名女性生活咪唔改
6 B6 y# ^: J( D- L1 ~想作為一個無J既人生活 身份證保持為男性 我又唔覺有咩問題$ Q! V! |; Y* Z1 ?
不過睇D留言你應該都係轉左做女性既器官
3 ^6 H1 G. Y% [2 q但我覺得主要你點睇你自己而身個身份多D
) M1 S6 y  D7 B; o! g: u無需要因為做左手術就等於應該要轉身份証性別 唔影響到人咪得囉
4 k# i0 O4 j% ]2 T+ e* T% c& R
9 V( @6 t3 Y; C6 Z  D6 \9 x只不過係多數既人想以女人身份去生活先去做手術 咁想成為女性就當然身份証都轉做女性
8 b  u1 r$ H; o$ x正式以另一個性別的身份去過生活
7 _6 q. ~! k0 ~8 w
7 H8 T* J4 ?9 h+ _, q0 e3 I; n[ 本帖最後由 anywind 於 2024-3-16 10:08 編輯 ]
作者: Ting02694    時間: 2024-3-16 19:24

引用:
原帖由 yan-1995 於 2024-3-16 02:18 發表   
4 O+ J$ [* A" @# [0 f2 H- v) e想問問,你坐下小便時,會不會有水花彈到pat pat 周邊位置,同埋會不會鴨M巾?
/ @9 h) x* A% f% U$ `7 Z有小小彈,因為尿道短左會有漏尿情況,要用M巾或其他。
作者: shirleung87    時間: 2024-3-17 19:08

引用:
原帖由 Ting02694 於 2024-3-16 19:24 發表   
& ^9 N: G2 L, b' U$ M( @: t9 Q' z7 c7 Z8 f  [6 d% b5 s1 i* F5 _
有小小彈,因為尿道短左會有漏尿情況,要用M巾或其他。
+ p  Y* D0 i0 d9 t& |6 `
* z2 H  U% T7 Q" A% M我都有用M巾或者護墊,會有少少漏尿
5 D! o' w* b& C: \: Y同埋尿出來唔係好似男仔咁既水柱,除非好急好急尿
0 m0 ?( q/ A: u0 B+ \更似水珠向下流咁
作者: yan-1995    時間: 2024-3-18 02:43

引用:
原帖由 shirleung87 於 2024-3-17 19:08 發表   
, @2 u2 A- o0 p) O
/ I; [- @" a7 h/ N& n! m# q1 N, }* e& g8 F& v# l* M& E" N
我都有用M巾或者護墊,會有少少漏尿' p6 A; l, B# n9 |3 V, d; K
同埋尿出來唔係好似男仔咁既水柱,除非好急好急尿
& R: o, }) ^/ D4 I8 S2 Q% U更似水珠向下流咁
" J( P* o# i& h" k9 ~  n1 l
9 K- Z& X, n3 I" E即會不經意地漏尿,咁咪日日都要用M巾?
作者: wolfhell0204    時間: 2024-3-21 15:11

其實冇左JJ後好多方面都要改變一下,唔理係身體外/內、個人習慣、女性姿態...等等,通通要大改一餐
; ^9 s& r7 m& N( j2 d; k' ?$ j) O- |! Y
除左改身份證性別之外。首先個人儀態,例如:行路要似番女性(唔可以寒背得咁特出)、食野唔好咁粗魯...等等,7 }* h5 U- }& m# q

) S3 A1 i4 D( B% j2 f+ ^5 @+ s( ^, E衣著方面:男性馬馬虎虎點著都唔會有人注意,但女性就相反的,外出時衣著方面唔好咁隨便,唔好著到咁另類,
/ B( E/ s( }* C& ^% Q* j; c$ i! A4 L6 }
起碼見得下人。至於其他個D咩性慾方面、個人生理需要...等等,我就不加以評論,因為冇標準答案而且每個人體質都唔一樣好難統一。1 Z' x* u0 I  K6 M, }2 R5 z

4 S5 W0 ?; \0 A8 S0 _: X, h# ^/ y總之冇左JJ後,唔單止性慾方面、個人生理需要,就連個人行為(包含壞習慣)、言行舉止、談吐方面...等等都要注意或留意,
( ]  q, J3 B# Z  ?- |# d' m$ r# v+ a
" ]+ m# v# W3 X/ H- \) k9 p變成女性唔容易,所以真係要想清楚。# l5 T4 b8 h+ y+ {% z  G
4 k! D" v9 r; D( ~
作者: shirleung87    時間: 2024-3-22 05:44

引用:
原帖由 yan-1995 於 2024-3-18 02:43 發表   / J8 h% u" X3 ]4 D

) x1 `" H- \0 u7 \- I& Y, X4 t2 y: ?) x9 Q/ u; C9 n. h! @4 R
即會不經意地漏尿,咁咪日日都要用M巾?
$ r' Q4 A4 k* v7 {* n* e- ]1 x" @& c8 q1 p4 V! M
未必係不經意,果D叫失禁
0 [+ x. m. g  a! b係比較難好似男性咁,用肌肉忍尿,所以會漏少少出黎0 |3 M' }  S5 C; G, B, L* z: r
好似大部分朋友手術後都會有,程度唔同而已
& J+ ~; H- u9 f+ T: R" N
0 V: R4 y; }( n. L9 @去密少少廁所,唔駛忍尿就好好多

歡迎光臨 戀之天地 (http://hkcd.tv/) Powered by Discuz! 6.1.0