標題: 點解好多恤衫的背部都會有這條很難看的橫線 [打印本頁]

作者: kingphone    時間: 2023-7-16 15:43     標題: 點解好多恤衫的背部都會有這條很難看的橫線

不知大家喜愛那款呢?" e( Z6 K+ P. a: W
我就不覺得恤衫背部沒有這條橫線比較好看
3 H0 o: p8 W+ e$ z9 T; c8 j) W有條橫線實在很難看
1 P( ?! Y; J; p4 ?: c5 b大家又點睇呢?
作者: joey221    時間: 2023-7-16 21:26

引用:
原帖由 kingphone 於 2023-7-16 15:43 發表   
8 H6 C$ ]! s" T. \/ x不知大家喜愛那款呢?( K8 z$ x. L/ X( f
我就不覺得恤衫背部沒有這條橫線比較好看
7 f, f7 O. ^* j' _" x; l, T/ ^有條橫線實在很難看
! G7 t" S' d) Q" Y9 S大家又點睇呢?
/ q3 z$ t- e4 h$ t( N# C% [. m4 h- B2 U) B; l
女人衫少會有橫線
作者: kingphone    時間: 2023-7-16 21:51

引用:
原帖由 joey221 於 2023-7-16 21:26 發表   
* D& h* Z/ a; i4 b
, f9 d+ |6 d9 B
# Q) o1 M. X" {7 T1 @( [女人衫少會有橫線
7 A% J2 k  X9 h. f2 K: L
男裝都有些是沒有的,但始終都是幾女裝居多,而且又好看
作者: heidiqueen    時間: 2023-7-16 22:10

女人衫少會有橫線
作者: kingphone    時間: 2023-7-16 22:44

引用:
原帖由 heidiqueen 於 2023-7-16 22:10 發表   
6 ]% s$ U$ X7 c# ]1 \女人衫少會有橫線
8 f; u( i( g5 g4 e9 t" q就係唔明白,點解男裝多數要有條橫線囉,呢條橫線真係好討厭好肉酸囉
作者: mimiwong    時間: 2023-7-17 16:45

引用:
原帖由 kingphone 於 2023-7-16 15:43 發表     i- O2 Y. ~. I
不知大家喜愛那款呢?
4 \& m: {: E# X我就不覺得恤衫背部沒有這條橫線比較好看0 w# m7 [) n- r7 m' n& D
有條橫線實在很難看7 s1 R1 O) J/ Z2 N8 H8 f! P
大家又點睇呢?
. ^! S; H) {% v& C1 B0 e3 {2 k我覺得唔係太重要、最重要啲衫夠透、見到BraBra就ok
作者: jiao77    時間: 2023-7-17 19:40     標題: 回復 1# kingphone 的帖子

男性衫有橫條紋顯得背寬、肩寬,女衫沒有橫條紋,雖然看起來比較瘦,但缺少橫條紋支撐,衫容易皺摺
作者: kingphone    時間: 2023-7-17 19:41

引用:
原帖由 mimiwong 於 2023-7-17 16:45 發表   * N8 h9 i  g& f

; x& D3 `. R5 U4 S$ Y; E我覺得唔係太重要、最重要啲衫夠透、見到BraBra就ok
& x$ v2 u( t6 K- b8 g
我就覺得唔好睇 同埋著重布料,要用白色校服裙這隻布料先正
作者: kingphone    時間: 2023-7-17 20:17

引用:
原帖由 jiao77 於 2023-7-17 19:40 發表   " Q6 A6 [* ?9 \
男性衫有橫條紋顯得背寬、肩寬,女衫沒有橫條紋,雖然看起來比較瘦,但缺少橫條紋支撐,衫容易皺摺
7 ~# v' U7 S; `" y
但我總覺得有條橫線好肉酸好難看
) c$ i) w% _7 S. Q" {. x# I5 k2 m所以我買是買女裝著或者買D無橫線的男裝. R: `. C( O, H4 v4 ?& H

& b8 j1 I* D2 h" X[ 本帖最後由 kingphone 於 2023-7-17 20:19 編輯 ]
作者: shirleung87    時間: 2023-7-18 04:49

男女恤衫大不同啊8 n5 F5 ?" w$ u0 U  B
女恤衫係腰部左右兩條骨,垂直修腰的,顯得後背倒三角形
$ O. Q: T1 F6 R1 f男恤衫就唔會
( A& L( H, r9 W* G
- J" i/ \1 t$ o8 ~9 g( M. }# T; ^1 ^同埋扣紐方向都唔同$ N8 d+ s  h0 K: p
' o2 ?+ p9 r/ n7 l( R! x$ Q
恤衫唔同校服“的確涼”面料,而最舒服一定係雪紡料
9 J7 }/ c: o4 e( ?# S1 A/ x, t
) s- k' ^( c) V! p, t0 s9 q8 N[ 本帖最後由 shirleung87 於 2023-7-18 04:50 編輯 ]
作者: JoJo1217    時間: 2023-7-18 09:53

男恤衫上背有條橫線其實是功能性的
0 d6 P9 ~/ A) D8 C9 u因為肩位加厚以使衫形看來比較挺身0 i& {6 g+ ~3 x5 X
加厚也提供保溫作用
3 }0 M* O; v# w肩幅與較薄的下幅連接就要有條車線
, Y, E- n4 \2 Y! l3 b這線同樣地也出現在前肩位置但較高
. l9 n9 `( m% b+ P; |; [位置剛好被西裝外套遮蔽
7 Y# h  e: w7 v# l0 u8 X' c: O以免影響觀瞻: ^. ^8 i, _& ^4 g  h6 Y
3 @( K7 ?3 ^( j' B6 X2 U' D7 C  {$ D3 `
作者: kingphone    時間: 2023-7-18 13:13

引用:
原帖由 shirleung87 於 2023-7-18 04:49 發表   
! R2 N! J3 j# q, ]+ D男女恤衫大不同啊
4 Y1 r6 A3 P) c0 {) o! `女恤衫係腰部左右兩條骨,垂直修腰的,顯得後背倒三角形
3 u$ X, C& T) V2 F* C男恤衫就唔會6 S2 d, d/ p+ R% _

/ Z9 i  m" h: H: ~% ]' n0 X# }# F同埋扣紐方向都唔同/ t5 u* R: T; O! L1 N

. S. Q; L1 T/ R恤衫唔同校服“的確涼”面料,而最舒服一定係雪紡料
2 j- V: B% J  ]( `, P$ t8 r
我只對校服裙布料所做的衣服和校服有興趣6 K  w  P$ w0 P
但我見有部份男裝恤衫是沒有這條橫線,很好看的
作者: kingphone    時間: 2023-7-18 13:16

引用:
原帖由 JoJo1217 於 2023-7-18 09:53 發表   / r  G9 [7 R& K. K) f7 B. q/ v
男恤衫上背有條橫線其實是功能性的5 l( Y6 ~% M( d
因為肩位加厚以使衫形看來比較挺身; R% p) h' L; r  P& `& d2 j5 }# o; @) ~
加厚也提供保溫作用0 W5 A& G, O6 C: ?/ H* O
肩幅與較薄的下幅連接就要有條車線
; t* U$ L: J- H0 Y這線同樣地也出現在前肩位置但較高( [. X% x; d- s9 N, g& z: M
位置剛好被西裝外套遮蔽
; w5 b# q8 k/ N以免影響觀瞻
$ @8 _3 s# U( ?% j/ e" E) f
很詳細
4 X# }6 W; g/ j" s2 i! V2 B7 j我總是不能接受有橫線
作者: misslady    時間: 2023-7-18 13:18

引用:
原帖由 kingphone 於 2023-7-16 22:44 發表   
6 ^8 Y, I- ^, B5 V" m2 g6 I3 z7 J, A  I; P5 Z
就係唔明白,點解男裝多數要有條橫線囉,呢條橫線真係好討厭好肉酸囉
% ~) |6 y5 x/ o) [4 ~) \- @' I/ o
特現 , 男仔橫的身材 ?
作者: kingphone    時間: 2023-7-18 16:16

引用:
原帖由 misslady 於 2023-7-18 13:18 發表   
3 q  A# l  V% b( Y! m: b0 o& U- _# u5 S& N# p; v8 f

5 h  e# Z& `, q9 Q5 c) `5 F特現 , 男仔橫的身材 ?
9 F  L+ b3 R8 P: s# L6 X我唔需要特身材
作者: shirleung87    時間: 2023-7-19 06:49

引用:
原帖由 kingphone 於 2023-7-18 13:13 發表   
, I0 e( F! g# b* v. G" ?/ y: B7 \  b  I, [
我只對校服裙布料所做的衣服和校服有興趣0 J, O) Z* u/ c/ p  X3 [
但我見有部份男裝恤衫是沒有這條橫線,很好看的
4 i& B+ [. Z2 U' O, C/ b+ |

% K. h* ^' J3 d& n6 N7 l咁你鍾唔鍾意背後有拉鏈既校服裙?
作者: kingphone    時間: 2023-7-19 07:54

引用:
原帖由 shirleung87 於 2023-7-19 06:49 發表   
) c  \7 k/ Y$ \+ p3 g1 W7 D7 h/ P0 D: M/ ]0 L9 W/ N' |& o2 T
! X& e% y4 `! Q7 X- |5 ?
咁你鍾唔鍾意背後有拉鏈既校服裙?
: _! i" V8 `: y2 A/ q校服裙前面扣鈕就一定唔鐘意! e) m. a; b# Z! H& j: c1 O9 }& J6 L
背後拉鏈就ok
作者: JoJo1217    時間: 2023-7-20 17:34

引用:
原帖由 kingphone 於 2023-7-19 07:54 發表   
7 |# Y: I3 ~- m+ s
) }4 \/ v5 _6 g校服裙前面扣鈕就一定唔鐘意
. `" W% ?* _$ n* v  |背後拉鏈就ok
  h% {1 o3 x  l! [2 g" c: W) d
/ ~4 _4 p2 @# {1 F
背後拉鍊引來暇想

歡迎光臨 戀之天地 (http://hkcd.tv/) Powered by Discuz! 6.1.0