嚴禁將相類主題分開發佈,如美女1、美女2,現在起違者立即禁言。
另外,貼圖主題如需收費,圖片數目必須有5張或以上及提供最少一張預覽圖,違反此例的主題將被強制退款。
即日起禁止使用 Thank you,
thx for sharing, 謝謝分享等相類內容回覆,
此類回覆將被視作呃 post 論,每個扣4-20分不等,
如要向作者表示感謝,請善用感謝功能。
任何人以難以發現的手法呃post如複製他人帖子, 一經確認, 不論等級高低, 將立即封帳號處理

如何減手臂肌肉?

如何減手臂肌肉?

我拎得重野多手有點粗% s4 Y& A' f1 E* W; a
有人知可以點減嗎?
覺得好的就按一下感謝吧~~

為防止論壇積累大量垃圾會員本站會不定期清除不分享、不回帖或長期不登陸的會員。
成為永久會員的條件:發帖數(不論主題或回覆)達到 30 個積分達到 50 以上。
成日發力, 刺激肌肉, 就自然生長, 真係無計.( o; y  u; K2 d1 S0 M$ X" c
Extreme 就打 botox.
「花明月暗飛輕霧,今宵好向郎邊去,剗襪步香階,手提金縷鞋。」: 《菩薩蠻》

引用:
原帖由 iamonheel 於 2010-6-29 11:17 發表   + ~9 T/ [0 d& k1 t4 m! O  o
成日發力, 刺激肌肉, 就自然生長, 真係無計.7 H! }4 L# ~8 T8 v, {
Extreme 就打 botox.
1 u. d/ ^- [, d6 B; l係唔係有d運動可以幫助到呢

去做手術吧(竊笑

引用:
原帖由 心儀 於 2010-6-29 11:42 發表   9 P7 [; T0 [  O! A
! p+ D  v) c: \6 m/ x5 N
係唔係有d運動可以幫助到呢
0 H$ [% r/ s, v9 x% Y4 T; p

7 y3 u4 r5 [* V肌肉咁容易減嘅話, 亞嬌晨早減咗佢對甲組腳喇, 你驚英皇唔肯洗呢啲錢咩 , T9 r% }6 s" B5 \! V
4 F- K! V* t& ]! K' G8 h* G( r
運動一般係先減水腫同脂肪, 未聽過減肌肉, 你現在肌肉特出嘅話, 唔洗運動啦, 因為目的以達到, 好多人真係恨架) U7 ?6 K% P) a8 p0 v
帶氧運動又係減脂肪為目的, 減咗脂肪, 肌肉重現重特出, 你睇啲長跑運動員就知
# F, @# D' ~+ E$ w8 k/ n4 XBody Builder出賽, 就唔飲水甚至食去水利尿藥, 令肌肉更特出!
( D; L9 K1 L( b" k+ a
8 N- M9 E; ~8 X& u8 R$ y7 `減肌肉似乎得停止做粗重嘢同節食, 停止做粗重嘢就唔會刺激肌肉生長 , E9 q  [9 h( O& K( |
, I! R3 h  q( D" a1 i# L
節食就長期要做, 以年月計, 我自己就慢慢來, 平時只食正餐, 星期六晚至日晚間, 差不多20-24小時, 試過只食一匙蜂蜜, 主要等身體習慣飢餓
  F( S# s; \1 y/ U身體習慣咗飢餓, 依家食飽啲都唔舒服, 頂住咁, 胃口細咗好多, 又唔會心思思搵嘢食.
+ J) d, Y; ?5 t
* d2 ]8 w! o" ?+ Y  k嗰啲修身纖體療程, 瑜伽, 都係減水腫同小小脂肪, 同增加身體柔軟
「花明月暗飛輕霧,今宵好向郎邊去,剗襪步香階,手提金縷鞋。」: 《菩薩蠻》

引用:
原帖由 iamonheel 於 2010-6-29 12:54 發表   
; E9 y* c" o) p6 K, N; O3 _" A9 _1 P! X6 q4 ^; L2 {
* @5 F; Z  u. H' ?& {
肌肉咁容易減嘅話, 亞嬌晨早減咗佢對甲組腳喇, 你驚英皇唔肯洗呢啲錢咩
7 k" A2 `0 C- e) V% l
# w! }. E( E/ s運動一般係先減水腫同脂肪, 未聽過減肌肉, 你現在肌肉特出嘅話, 唔洗運動啦, 因為目的以達到, 好多 ...
: }" ?5 n) J% P因為公司d機真係好重好重,搞到隻手只淨返肌肉' N" x  r% j# D
男性既角度係好! A3 |! S  d  ?( H+ k# p" M: B8 k3 V
但作為cd既角度我真係唔想要$ E( o8 b" X6 G6 Y9 A
7 b+ A; j  G% s/ E4 C
不過而家已經比較少左拎重野,不過肌肉都無淋返# h2 T" V' t. _5 A" |
. |: Y# q- I) s0 h+ x  A* }& z$ }8 c
其實覺得自己上身都好厚肉,而家已經開始左節食
7 |, z7 v+ E  O  Y, I9 v- L0 a以前暴飲暴食(雖然唔係肥)
6 q( X% s9 c5 q/ b( }% x+ f2 `而家真係好唔習慣,成日好似肚空無力咁' q& y% a$ T" a! J
已經無食早餐,中午唔食飯只食燒味瀨粉,夜晚食少一碗飯(平時兩碗),宵夜只食少少零食(以前幾乎晚晚都要食個麵)
8 D9 |! j' U7 D食量已經比以前減少左一半以上3 R1 e  R! V) @1 P$ I  y. ^
咁唔知有無用呢
0 ~! a6 b6 ?3 J2 O. d" u2 A) X) D4 g不過有時同朋友食大餐一次半次食到勁飽都在所難免6 F1 X! z" d( F. O7 W5 {+ B

- h7 w/ I/ k) R  @/ r0 V[ 本帖最後由 心儀 於 2010-6-29 14:10 編輯 ]

引用:
原帖由 心儀 於 2010-6-29 02:09 PM 發表   - w6 ^, _" E5 h. z. v
0 t: U9 }& g# B' G6 }! F* U1 g6 a
因為公司d機真係好重好重,搞到隻手只淨返肌肉% U6 h+ B9 T* M" }% c1 U2 X3 c
男性既角度係好* h! u) M! ?: j7 |' E7 ^3 E
但作為cd既角度我真係唔想要
# p1 c  z! F: T' X) ]: m6 N& B, s) T0 }# ]& e+ n0 k
不過而家已經比較少左拎重野,不過肌肉都無淋返5 E9 f, }- r! R7 X3 c+ T

& S9 X- B4 X: M3 [& M- _其實覺得自己上身都好厚肉,而家已經開始左節食
* R. X0 A. t( g  V/ a( o! E2 c以前暴飲暴食(雖然 ...
keep住一日兩餐
YV3S1E117XC050141

越動越使力的部位肌肉就多,要減肌肉少使力就行了,
5 |# t# V7 Y2 ]7 Z3 p但少動脂肪會變多," z0 ~- V. ?1 Q9 w6 [! d
我沒啥肌肉,尤其手臂,需要使用的時候我都是用全身的力氣,把使力部位分散,例如搬東西不會直接用手拿起來,而是稍蹲下,然後雙腳雙手和身體一起使力,/ {( a. F9 k" S9 d7 |* t
但我脂肪不少,$ h) w1 ~6 u( X3 V
我的感覺是節食主要能減腰圍,我現在早餐就吃一碗飯或麵,午餐正常,然後就儘量不吃了,
3 j* T. `9 j# _, _: b' a6 y1 w一個月下來,皮帶已經可以調整一個洞了,可是臉也瘦了,我現在擔心胸部也變小 % V8 g" T% s5 c  e; p* ]! P9 L' _
我看大家都那麼瘦,忍著點囉,
我要減[X] :[X]是禁語,不雅的文字,禁忌的文字,不可講不可寫出來

引用:
原帖由 ameifule 於 2010-6-29 14:52 發表   
! I: J- K3 R, `& s" E8 e越動越使力的部位肌肉就多,要減肌肉少使力就行了,
) I# G& c9 T7 ]9 Q  r# Z6 _5 ]但少動脂肪會變多,
/ a) e! ~5 N1 b2 {& I5 f我沒啥肌肉,尤其手臂,需要使用的時候我都是用全身的力氣,把使力部位分散,例如搬東西不會直接用手拿起來,而是稍蹲下,然後雙腳雙手和身體一起使力 ...
7 Q4 V, W+ I( m0 @: w/ V" J$ Y' G+ }$ B- z' z我也差不多一個月了# n/ Y+ R# d% {! Q$ |* S
但腰圍好像沒啥改變

引用:
原帖由 心儀 於 2010-6-29 15:34 發表   7 i2 u4 p& W% M( R" Q. j
0 A2 R3 n# |1 j9 d' Q( v$ f" h
我也差不多一個月了' P# R5 N' e( t  x
但腰圍好像沒啥改變
3 m& y- w" ~' G7 \$ f9 t0 H6 A雖然有點說不出口,但從照片看來,我比妳大隻,基本上越大隻的人一開始都會有作用d,但接下來就會越來越沒效果,所以我接下來大概也會沒啥成效囉,
我要減[X] :[X]是禁語,不雅的文字,禁忌的文字,不可講不可寫出來

引用:
原帖由 ameifule 於 2010-6-29 15:42 發表   # h0 X" `3 w7 u0 d; n$ q
* e  z& y; T6 K8 i0 U2 Z
雖然有點說不出口,但從照片看來,我比妳大隻,基本上越大隻的人一開始都會有作用d,但接下來就會越來越沒效果,所以我接下來大概也會沒啥成效囉,
' I  e8 K# D9 S
我的骨架較大~& S3 T' S# V. O. y9 `) V4 {
所以可能有些影響吧

引用:
原帖由 心儀 於 2010-6-29 16:05 發表   
7 I8 z  Z! v+ M& d( j) H
% w7 k; ]' M1 T. j/ G4 x我的骨架較大~- f# E, m  d# Z5 l0 u( r; b
所以可能有些影響吧
9 C9 Z* T! o1 p' m5 L
不會啦,
/ v, z0 n' N- J. [: _5 Y; a0 \( `) Q除非妳要和女kid比,2 r9 Z3 R8 g' U7 r4 I- h
我除了手臂比妳瘦之外,其他都比妳腫,
8 A8 G9 R9 T7 e我明明就比妳大隻,& S0 f1 |2 b7 h  {) J, x
4 z+ o" I+ K" V% r, S8 {

引用:
原帖由 ameifule 於 2010-6-29 16:11 發表   ) B( ^$ B7 Z, _8 {6 C5 }* x6 S" p

. B2 s  t( I2 j5 K; i- x不會啦,
* a) \! T) k9 a4 V0 \% {$ E3 b% o6 A8 s除非妳要和女kid比,
& t: I1 i1 ^' b# z- G# @我除了手臂比妳瘦之外,其他都比妳腫,
+ \( }. n! a, K8 G7 F. B+ r: {我明明就比妳大隻,還要我來安慰妳,
8 u7 X+ v! A3 H, R+ ~7 e0 ~' q' I! ]  z

2 i( t4 V7 f  s* `; s: J! U哈哈哈! ]5 L' K$ l; K6 C% X( p9 O' O

/ ^6 E( V6 P' v要一片鐵片來安慰你們嗎?XD

我都係比較大隻:($ K' D- D$ O3 ]( [4 }8 Y0 z( C
手臂都好粗..而家都唔知點好.
- s: y; n9 b5 h5 v' N好難減...5 V: ?. u4 |, p+ ]
而家買衫都要買12-14號(UK SIZE)& U) P$ W# t9 U
肩膀勁闊.如果唔係都可以買定10/12都得.
' W; ?( Y# U. A
5 f1 o4 \  D7 p6 F0 w心儀姐.妳已經比我瘦同好睇好多喇.:)

引用:
原帖由 心儀 於 2010-6-29 14:09 發表     p, j- I5 r  o6 H3 g9 T- `
( T. a6 w, M& H) s1 c+ Y' {0 j
因為公司d機真係好重好重,搞到隻手只淨返肌肉
5 f( g$ p: o5 P. f8 h2 X* o% E男性既角度係好
" u5 j7 h7 z0 C3 k- c& ]但作為cd既角度我真係唔想要2 _% O: O0 ?* s; k& j

) y& P$ d, v/ f& N0 X6 }不過而家已經比較少左拎重野,不過肌肉都無淋返
3 {6 s( D# ]& Q* D7 Q) R, F/ k, T) [% D; b- w2 O
其實覺得自己上身都好厚肉,而家已經開始左節食8 E$ ^7 R+ {2 u4 M6 t
以前暴飲暴食(雖然 ...
  D2 p- A0 t9 v! ^6 a呢個食法,我可以話俾你知...算吧啦,冇用架!
' |+ e3 f) ?# U+ b因為你問題唔係出入量唔平衡令脂肪囤積# c) b$ u$ U; S0 @; x' p
而係用力不當而令到肌肉生長呈hypertrophy形態。
6 E$ ~, B- ^# L/ W7 c
# z0 ?& U& g5 t  L7 o& D響工作用力方面著手,減少力量型既功夫先得,即係唔係要你一下子發好大力果d  R6 Z% V7 G( o3 R+ n0 y: a
相返,你可以做多d耐力訓練,即係低負重但係以數多既運動

引用:
原帖由 心儀 於 2010-6-29 14:09 發表   
! f, N/ R/ Z  n$ A0 h. {9 ?) {# {
* X; V* O& X- L因為公司d機真係好重好重,搞到隻手只淨返肌肉
1 z- C# C6 j/ E7 {1 H; Z$ [) L男性既角度係好
! t% L5 k+ x/ t但作為cd既角度我真係唔想要1 S+ u% ?) r9 [, V

8 f  u6 l# O7 {不過而家已經比較少左拎重野,不過肌肉都無淋返+ Q  p6 ~3 m& F7 X7 R( v! a$ ?. \
. [9 y# _- L1 K
其實覺得自己上身都好厚肉,而家已經開始左節食. g: `; T- H7 f. ^
以前暴飲暴食(雖然 ...
- t+ [4 ~& }0 U+ X/ u5 m

7 M0 U9 ^9 p# T- G, y1 m9 ?5 F我o既減肥方法, 就係咁(平日o既餐單):
/ l0 q4 i$ h- R2 O  |+ y
! D) r7 T' X( E8 E/ G" k! ?早餐: 半個A1 $15o個o的芝士軟包+1罐250mL雀巢) h' A2 X3 H1 X! g& _2 H# j8 _" M
午餐: 唔食, 真係太肚餓食一包餅
% u2 t  v& J2 s! l) c2 [5 g3 f* }晚餐: 半碗中碗size飯+餸+ @* S- x1 E$ S7 y: e- E
宵夜: 欠奉
, Z- Y8 \/ P. |5 U% j. I
2 z* P% n& T1 D! \4 X" F: Y( J7 q維持o左8個月(09年10月至10年6月), 肚腩由32"-->28", 未實際磅過重,
- F+ k7 M- \. l* A& ]我諗135lbs左右o卦 (09年2月磅144lbs), 我169cm高.
, t9 L+ i& C8 V- f" k( j' S' R  l
我份工就好o的, 零體力勞動(齋坐office對住電腦), 但係就減唔到個胸呀...

引用:
原帖由 kammykk 於 2010-6-29 20:20 發表   4 s) f; V. E. ], m# }: ?
我都係比較大隻:(
8 D$ p* v+ X3 j1 F; B2 E手臂都好粗..而家都唔知點好.
) ~: e0 J3 r% R; ]: D% ?% A% x好難減...
+ ?( a! E# \- y, F9 S7 w) W而家買衫都要買12-14號(UK SIZE)# ^  J2 s6 ]1 e7 ^
肩膀勁闊.如果唔係都可以買定10/12都得.5 ^, y+ [" L% B( p' l9 x7 h; z

K) T4 q4 I6 @8 X7 e* p3 |心儀姐.妳已經比我瘦同好睇好多喇.:)
2 ^6 ?. i0 ]) D% h
你肩寬幾多呢?

要減肌肉真的很難,( W, k0 L6 t, h* x$ t% p
不過我有一個方法,3 b6 u7 J! [/ K7 r9 ]! A, @
在醫學角度上,只要減少使用手臂的肌肉(不要發力)
. H+ ^4 K5 p3 R% v持續4星期後,肌肉便會輕微萎縮

引用:
原帖由 kalvin614 於 2010-6-30 16:35 發表   9 C- r4 B5 i5 @% N, ?
要減肌肉真的很難,+ d1 E5 D; o* I0 P1 J
不過我有一個方法,6 u; i3 F/ S+ e2 s8 b% I8 j
在醫學角度上,只要減少使用手臂的肌肉(不要發力)
( X5 f2 R. R& n4 u  a持續4星期後,肌肉便會輕微萎縮
1 t2 W9 X- k) t7 }9 X的確很難2 J* Q! L( X# m: T2 S) C
打字或多或少都用到手臂的肌肉了

引用:
原帖由 心儀 於 2010-6-30 15:36 發表   - q" r' `8 m; T0 _" F

7 m, T; L7 S  |( j, i你肩寬幾多呢?
( G& ?) G9 c  Q0 d9 Z4 Y
0 K: {8 M- D" Z% l$ _
大概都有18-19"左右啦.% u! S* q' Q/ W/ }2 i5 I, ~0 a
可能有20啦.
- A0 g# a* H5 l: p$ c3 @; N; P* s/ T自己一個人好黎度.