嚴禁將相類主題分開發佈,如美女1、美女2,現在起違者立即禁言。
另外,貼圖主題如需收費,圖片數目必須有5張或以上及提供最少一張預覽圖,違反此例的主題將被強制退款。
即日起禁止使用 Thank you,
thx for sharing, 謝謝分享等相類內容回覆,
此類回覆將被視作呃 post 論,每個扣4-20分不等,
如要向作者表示感謝,請善用感謝功能。
任何人以難以發現的手法呃post如複製他人帖子, 一經確認, 不論等級高低, 將立即封帳號處理

第一次玩接觸kigurumi...唔係for影相, 係工作啊

第一次玩接觸kigurumi...唔係for影相, 係工作啊

之前係另一個po share過我戀物既經驗:
  W/ ~2 E. n3 e8 c9 _4 Vhttp://hkcd.tv/thread-74331-1-1.html
. ?0 y2 y- Z+ x( y$ Z
( M0 [- i0 z* T7 A5 \見到呢度有人討論zentai同kugurumi
4 E: l9 h6 h* C0 n, P4 |! ?咁我又講下啦
8 o" _, O+ k& o; X& C話說我讀書既時候有兩年過左日本既大學度
  O, c/ H/ N1 i$ U3 y咁都要搵下外快半工讀
! o( ]/ {: s/ N9 o7 x2 f) h咁岩有個女生同學介紹我扮人偶
. h: F# s! e: U% s& ]& T咁我之前都有扮戰隊女成員既經驗2 J# x" g; d1 h# _1 W0 N7 C
覺得好好玩咪試下囉# q" {1 `; L7 R) [
原來係有個活動要扮動漫角色
6 n3 G: n/ v2 x  R' f4 @即係kigurumi
1 R! y: m: ?7 p2 E- V5 o$ V件皮, 頭殼同服裝都係主辦方提供2 M( {) h2 V( U2 N- b' d
第一次著係有d論盡, 因為件皮係要逐隻手指腳趾咁套入去; p) c9 n% f& W6 ~4 N$ v4 K
然後又要將d頭髮翹起先再著頭套個部份, 所以變做包到好實$ B: N, Y5 g4 c
我仲記得果次件皮只係開眼窗, 即係口同鼻都係包實既
. Z( @1 z* [0 ^搞左成半個鐘先著好件皮
  X0 @; n' t; g, W1 G. H/ P然後就戴頭殼
3 \( P" ]- W) K) |) R因為翹起左頭髮個後腦突左一舊咁
) l$ J# Z' U* }4 f' Z' J, t所以戴個頭殼時d工作人員都有少少夾硬黎然後用拉鏈拉實後面; Y2 I# @2 {$ q/ j4 z/ I
佢比我左15分鐘適應左呼吸同睇野先正式出去
" ^% J, \8 g5 _1 ^1 G  ^3 k# \個event係6月尾
, u+ G3 n5 j/ V5 }/ X' \* H+ {最初我以為係好似disneyland既朋友仔咁裡面都有個風扇透下氣
+ Q; E4 W- d- @) T但其實成套裝備咁貼身係更辛苦4 [+ [, C" ]& f8 ?* a
不過好處係唔洗講野做下動作就ok
/ ?$ t0 f" _! U1 p& r做完呢次之後會覺得雖然辛苦但係好好玩8 X) S7 l  y$ K9 C) S. X: i3 h
所以之後就開始左接觸kigurumi啦
- d0 O" R) D; {: H8 c( F
7 V4 x; y7 M& Y% q; C7 g[ 本帖最後由 tina.w 於 2020-8-3 19:42 編輯 ]
覺得好的就按一下感謝吧~~
附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件
大家唔洗pm我啦
我係唔會覆架

好正~~~~~

好正, 不過天氣禁熱係差D, 天氣涼少少就好.

無風扇
2 }% o1 R( C( y6 `呢啲PT有無1500yen一個鐘?

引用:
原帖由 willy 於 2020-8-3 18:43 發表   
! x1 G6 @% b! O好正, 不過天氣禁熱係差D, 天氣涼少少就好.
& w9 B: Q3 C% S5 W
7,8月做都試過3 o& i3 r4 P0 [& a, l+ G9 r% [
因為暑假多小朋友睇 / D" p) q, H" c
扮到可愛既角色(我能我平時唔太可愛啦)又tum到人開心
7 e8 g6 X* g6 u' ^) C* K4 {; `. c/ j都有滿足感
大家唔洗pm我啦
我係唔會覆架

引用:
原帖由 yathei 於 2020-8-3 18:57 發表   
- d0 k" b% M# ]1 v無風扇
+ g% P5 q) t8 U呢啲PT有無1500yen一個鐘?
: Z! J% n5 ^# j個頭殼咁實邊有空位放風扇wor 8 i. c" I; y# y- I
換衫個帳幕就有
/ j6 q4 o5 ]9 E確實幾錢唔記得...好似有2000架算高
大家唔洗pm我啦
我係唔會覆架

引用:
原帖由 tina.w 於 2020-8-3 19:25 發表   ' F5 Q$ {, [. b$ E2 H/ J. T

% z4 R2 G0 `$ j' a; U個頭殼咁實邊有空位放風扇wor
; K  r: ]9 X' z3 _9 `9 c* Z# Z0 m換衫個帳幕就有
% F  ~8 L& u" x8 |" Z確實幾錢唔記得...好似有2000架算高
$ n" p3 H9 x7 @  a' n7 L
: E) s, z, O& `1 J/ a6 T
咁又唔錯,満足得黎又有錢

引用:
原帖由 tina.w 於 2020-8-3 19:25 發表   
; n! |# e6 V! t- c4 A) }
: e$ }% O" d" q; t% T! y: `個頭殼咁實邊有空位放風扇wor
1 ?+ U- [: G) N$ e換衫個帳幕就有! g9 Z/ V. a  t- t9 ]
確實幾錢唔記得...好似有2000架算高
# `/ P4 S5 V7 x% X+ r

: @* k% p: S0 o, Y2 ^2000YEN唔錯, 最緊要又係自己鐘意

very good experience sharing

引用:
原帖由 willy 於 2020-8-3 20:10 發表   
: b  n+ h8 c  `& X5 [2 d) x* W. K4 I3 \3 c6 o
2 b+ ^) G9 n3 R
2000YEN唔錯, 最緊要又係自己鐘意
! `' g2 b2 {4 w7 C" s3 I  Z$ U
引用:
原帖由 yathei 於 2020-8-3 20:05 發表   - [5 u' q) j) n7 T( t0 h
* H6 u  E* j0 Z. M

+ E; J) J. J% G咁又唔錯,満足得黎又有錢
* e& V* p: [4 q& b, ~
係啊,之後慢慢識左d玩開既人有時會影下相比較decent果d就無
大家唔洗pm我啦
我係唔會覆架

多謝妳嘅分享,是一個有趣的經驗。* L. Z. s# E: v: a% W. X
妳的初音造型很美呢!
#Kigurumi
Line: jessyukigurumi
WC: jessbb1314

kig同zentai都係試過就欲罷不能

好靚呀!是否很重?

有得玩又有錢賺。

要著好多裝 辛苦了

引用:
原帖由 KT4135 於 2020-8-4 01:04 發表   
) I* {1 f1 z3 j3 f  t# Z  Ykig同zentai都係試過就欲罷不能
$ a8 _0 Z+ J! i6 q6 J  S: f

6 v" m6 y5 s) }% K$ V8 b" }# e絕對同意!試咗之後就會完全愛上呢!
#Kigurumi
Line: jessyukigurumi
WC: jessbb1314

引用:
原帖由 memei_hkhk 於 2020-8-4 02:21 發表   
  [  d  f  u& h# l# H好靚呀!是否很重?
$ b9 B* x, T! i- j重就唔算
, D" S. L& o# `# v% [' e8 Y8 v' ^9 [但係第一次戴頭殼會覺得好焗" a3 U. }7 [- f, M# e' |
果次件啤淨係開眼包埋口鼻 5 @+ D2 e7 `9 ~. n, x$ ?
好似戴住兩個口罩係桑那房裡面咁   ^! \- ?7 j+ {& u; o! l; W
所以要慢慢習慣呼吸
大家唔洗pm我啦
我係唔會覆架

引用:
原帖由 davidh 於 2020-8-4 06:22 發表   4 ^' f3 p# b$ k1 V
要著好多裝 辛苦了
1 b/ j7 L3 [& s4 e) @# k% L
最初都驚自己體力負荷唔到啊
7 @0 Y+ f, ^, j/ P! K4 A/ y
大家唔洗pm我啦
我係唔會覆架

回復 19# tina.w 的帖子

平時就咁著zentai都要開冷氣 運動下都出汗! }% r& x; m& }6 T8 j4 w
戶外真係唔係享受黎