嚴禁將相類主題分開發佈,如美女1、美女2,現在起違者立即禁言。
另外,貼圖主題如需收費,圖片數目必須有5張或以上及提供最少一張預覽圖,違反此例的主題將被強制退款。
即日起禁止使用 Thank you,
thx for sharing, 謝謝分享等相類內容回覆,
此類回覆將被視作呃 post 論,每個扣4-20分不等,
如要向作者表示感謝,請善用感謝功能。
任何人以難以發現的手法呃post如複製他人帖子, 一經確認, 不論等級高低, 將立即封帳號處理

16歲的我想做女仔但做左既話個家會散

引用:
原帖由 cosplayer 於 2010-7-20 11:40 發表   
$ H1 {4 G+ _  e6 j& a: u. U7 t
) R- a5 e& B$ J$ y" |7 a我相信, 就算醫生去信給妳父母
3 T0 \% C4 V/ w/ e( o( s% p証明妳有食避孕藥的必要7 U1 x# ^  O) T7 O- r5 G1 f
妳父母也不會認同
, f# d  j1 I* `, ^
7 M6 J) I  d2 T2 o% ~9 K1 k食避孕藥對情緒影響很大
& J. Y( j! N- u( |! l" r先聽一聽大家的意見吧
9 f: z3 T% }; ]. ?  Z3 i2 F
但是他有變性意欲的話醫生還是要看的
$ }3 c2 P, m3 P7 Q跟家人無關係,這是為了自己啦
1 o( e5 A' i: \& O( h" u) O讓醫生去評估按醫生的指示去做

為防止論壇積累大量垃圾會員本站會不定期清除不分享、不回帖或長期不登陸的會員。
成為永久會員的條件:發帖數(不論主題或回覆)達到 30 個積分達到 50 以上。
要求妳媽咪俾你cd住先, 讀好啲書大個啲先再諗啦

小二開始GID?有冇經過評估呀?呢樣嘢唔係講就係架喎......9 m. Y( l* U% c9 j4 T
諗清楚睇埋PSY先講之後啦...

你地有冇試過企係人地父母立場諗?
+ }( `/ q* g! g9 T辛辛苦苦將個仔養到16歲- N; H' g# u1 o: d- k3 n
點知個仔咁........
' A% \( U' u# j+ y& t- A我都好羨慕樓主有父母同住,我淨係同2個姐姐一齊住
做人要有包容、虛心

引用:
原帖由 ltti 於 2010-7-20 10:34 發表   : ^# L4 q# q# \; M8 ?5 I$ ~! o9 u8 t

# G, _6 }, p2 m7 S9 M  q我想搵社署臨床心理服務,唔知有冇用呢?定係有邊度有援助?
! l5 K0 X& W, s2 v5 v7 y: s! V$ e& [$ r$ x0 O1 J, ^
你覺得你心理有問題才看心理醫生吧! 但真正的醫者是你自己啊!
TS靚師奶Ceci咪就係我囉!!!

哈~心儀,我又了解您多d啦,
( X; g, n4 {0 ~. l: `1 d2 j您同樓主有部分既經歷都好似我,簡直係精裝版,又係活在流離失所,人情冷薄既世界,做左咁耐單純人,努力唔努力又做過,又俾人垃圾咁遺棄過杯葛過,到我大了,漸漸明白人生係呢個地方就係有機會有咁既經歷同故事,睇完您既我好明白您既心情亦知道您用咩心情打呢個您既故事,有好多人唔會咁明白一個人係唔夠關愛同朋友扶持下渡過根本自己唔喜歡既童年,無您自由,無您選擇,您喜愛既好多都只有睇唔屬於您,不過首先還原一件事,每個人都有自己既經歷,其他人唔明您您唔需要嬲,因為係同一個時空總有人和您差不多甚至俾您差既都有,我以過來人心情唔想您勞氣,係咪?
朝比內 莉香
(゚∀゚)~"目標是一個可愛的女裝子"

我唔係呃post,我唔要分都唔緊要,即使我唔夠分量都好,我只想呢度氣氛係自由好一家人,彼此關心...9 V: f. o' X& _9 j) a- u2 q: n+ @

$ P' |* k. ]. F" N; h# l; G% t: A到您啦樓主,首先,
1 X$ Z7 M7 N+ J3 T& H2 n  q: Z5 k; F- s" o/ u
第一,您有必要真正檢討一下您既問題,改變唔到既事就唔好改變,有興趣,呢d野留第日大過時再做都唔遲,世界未未日住,科技既野只有進步沒有退步,. M8 z$ y' D" k! z; ]$ |, j# z
+ p/ h. |" Q5 Q
第二,您有必要真正想一下您如果想有真正既朋友,係要講緣份同溝通,假設您家人令到您無朋友,您就有必要先我檢討一下您以真係識朋友定另有因素,如果係前者,您應該同您家人講明立場澄清,因為佢地過度保護您,以為您另有所圖...  C- m- I3 f" G* ~
0 Y$ x1 L+ J/ x% |: r) Y( B8 k
第三,您有必要真正去諗下大家既意見,當中即使係主流都好,您已經16歲人,分清是非,您而家出街犯左法,唔係入兒童院,係大倉...
+ J  D4 {) C: g  |- a' d: N% G( Q0 I
第四,您有必要真正學習顧及大家包括您既家人既立場,呢個唔係您單單一個人既事...4 o/ e. ^; ~$ {; J3 g
% b% E9 n# o$ Z, `! X
我人生有段時間因為父母沒有童年,我在香港已經有3過唔同時間既知心,可惜因為家人怕我同性戀迫我放棄.....其他唔打,您自已諗一下,睇返您既一樓,其實您知道係咩一回事,如果您堅持己見,就唔係大家唔幫,係理唔到,我地輸既浪費左時間苦口婆心,同多左點數,您既就係您既一生人同屋企,難聽d,閂左您屋企門您一家人搞掂佢
朝比內 莉香

引用:
原帖由 ahbee9603 於 2010-7-21 00:26 發表   
6 @; t( r# o/ y# K( B哈~心儀,我又了解您多d啦,   d, w8 z* q% ?* g! o
您同樓主有部分既經歷都好似我,簡直係精裝版,又係活在流離失所,人情冷薄既世界,做左咁耐單純人,努力唔努力又做過,又俾人垃圾咁遺棄過杯葛過,到我大了,漸漸明白人生係呢個地方就 ...
- b3 a& Y1 s# o+ n- I; X. ]乜我好勞氣咩~& ^! K8 {' J- r& T
其實我自己算好了
9 P/ T9 q  P$ H% k; O- P. c起碼我家人會支持我決定
& ?, S  h. y& N6 F- V唔係好似樓主屋企咁喊打喊殺( U9 L8 w! G, Q5 H( u. {; P
( W: Q$ V& z3 W4 l$ y. z
只係我真係好睇唔過眼樓主娘親用呢d咁既態度對自己個仔姐
  _7 y2 n8 s2 D- N. h7 e  \, N% G比起自己個仔開心,面子真係咁重要咩?

引用:
原帖由 心儀 於 2010-7-21 01:36 發表   
. U0 }- }1 P: W- h5 u2 U- _$ ~! |' V7 E
乜我好勞氣咩~
& Y+ O7 d( r4 P+ @  n其實我自己算好了
2 B6 A3 A  z. F起碼我家人會支持我決定' O8 Z2 |0 J4 h
唔係好似樓主屋企咁喊打喊殺- Q, x+ F! W3 m' a/ R) \9 B
9 n( V; J" t. X; O
只係我真係好睇唔過眼樓主娘親用呢d咁既態度對自己個仔姐
8 y' M. l8 B; T比起自己個仔開心,面子真係咁重要咩?
. l% }. E% X# I* q6 o$ i4 X4 f哈~您唔勞氣既就好,有時樓主既故仔真係有d令人勞氣既,已經知道咩事可以做d咩其實已經見到,問題係優柔寡斷(我曾經係咁)
: Z0 k6 d% t1 w我既每一個親戚就係您所講既重面子既人,仔女入大學,識d咩名人,有d咩好既配合同機會都唔關我事,但永遠用我來比較,那當然失敗者梗係我(鬼叫我一早家道中落),之後比完就趕到一邊自己玩手指無人理您,連我自己既娘親都覺得我無用,不過而家無怪佢,做父母永遠都想"母憑子貴"既,係普遍做父母既心理,萬玲妹妹都有對咁既父母啦,有佢啦,我地自己開心就好. ~飲茶
朝比內 莉香

搵左社工,不過仲衰

引用:
原帖由 ltti 於 2010-7-21 12:04 發表   
8 {5 f2 V. @. |搵左社工,不過仲衰
! N+ l0 D! O- Q7 o" K- f點衰丫
" ^. \5 q% z( U9 t! a3 f講黎聽下丫

引用:
原帖由 心儀 於 2010-7-21 12:44 發表   + q- G6 q6 Q" b/ v) U
* c0 N  F+ }0 h
點衰丫
0 R+ ?$ U" L8 h, H講黎聽下丫
5 l) n: z, _) X
佢將所有我同佢既野同晒我媽講' c# T1 V6 i" S7 t9 Z; b9 m
今日03:00時,媽o係我床邊喊苦喊忽,話我立場根本冇變,而將會離家出走。

引用:
原帖由 心儀 於 2010-7-20 15:19 發表   
) o* b3 ?. H3 ^; H& P
) _  K, S0 i5 r) Y0 u我同班朋友都睇到我地唔識講野7 I2 J7 y( {' h
佢根本唔鐘意讀書又夾硬要去讀
0 ]8 [* V. M( K0 H4 C牛唔飲水又點禁得牛頭底呢
. i' f/ f- f2 X' R- @2 [  v冇人用支槍指住佢叫佢讀掛

你有這障礙就像是有一種病一樣- u9 q6 N7 Y9 g. n3 B
可惜這病雖然可以治愈
! V- e) i; ~5 r9 ?% L只是社會並不支持

引用:
原帖由 grilboy 於 2010-7-21 13:59 發表   
4 E- g# S3 N0 ^2 v  N8 T' r1 r" I$ U$ Q9 @2 a: z- `
牛唔飲水又點禁得牛頭底呢
. W" L& U/ U" l5 O4 D3 {冇人用支槍指住佢叫佢讀掛
( O& X  Q0 [  e4 a
咪係為左滿足佢媽既對佢既期望囉

引用:
原帖由 ltti 於 2010-7-21 13:20 發表   7 ?+ J$ d& {8 ~5 R: ~
, @8 Q+ J& c, |+ ~
佢將所有我同佢既野同晒我媽講, v2 O* v; L) J% ^) L4 r- _
今日03:00時,媽o係我床邊喊苦喊忽,話我立場根本冇變,而將會離家出走。
8 _7 @0 N& X6 \, {3 A, ^4 U. T你媽要離家出走?
. G4 g, j/ J: f: I; m解決到問題嗎?# U  ~+ M3 H( C4 B7 c# t* z6 `
呢排落雨叫佢帶多兩把遮先好阿

引用:
原帖由 ltti 於 2010-7-21 13:20 發表   * N7 R- S# }/ q

+ h1 C, V, A" W佢將所有我同佢既野同晒我媽講& `9 R% m$ j+ W: @
: d$ [' w. T  h) H  Z- r; b/ j- T. D9 S! D1 [% \: D6 C: j9 x. Y" ?
而家真係好多社工完全無使命感,淨係諗住每日早啲收工但就個個月出糧收錢 (咦, 好似我都係喎.....)!個社工好明顯想將個問題轉俾其他人解決,咁一定唔會拒绝接手嘅就一定係你媽咪。
8 D% G6 d* y; C/ [8 d" J( H; e9 W. `7 m( L* ~. B7 M/ V& e' ~
Ltti,
& J5 y# M. g% ?0 n
2 d! G7 {+ F4 O1 c8 g( I" d7 U睇嚟最好都係同心理醫生傾有用啲。4 |0 }! k# R* p# r% ~

% G2 G' z! L* [) Z0 j8 T如果你屋企資源許可,我建議你同你媽咪講 (一定要等佢平心靜氣先):「其實我都有諗過点樣先可以做一個普通男仔,但我無辦法自己解決,我想睇下心理醫生,睇下佢可唔可以幫到我。」2 [% `# g0 e3 t/ ^0 q
9 g2 z5 g, e3 Y/ N2 H% p
目的係令佢同意俾錢你睇心理醫生。咁樣,如果個心理醫生分析完之後認同你嘅諗法,由佢同你媽咪講一定事半工倍。因為第一,你媽咪都同意咗睇醫生係有用嘅,第二亦都係最重要嘅,就係点樣同個案家屬解釋係佢地professional trainings 嘅一部份,一定much much better than由其他人解釋。
6 k+ i5 _2 S% W7 r. g
4 A$ }* A$ w, c希望幫到手啦

引用:
原帖由 心儀 於 2010-7-21 14:28 發表   
4 r& Q# H4 X8 S+ R' t0 d% H$ M8 R; _0 c+ D) i
你媽要離家出走?
: K5 R6 b  a4 R7 g. i9 z2 D解決到問題嗎?% e$ {+ v% z( E' C; A0 }- _
呢排落雨叫佢帶多兩把遮先好阿
0 q  }6 J( E2 }" P; t9 w$ ~) uno,是佢話我要離家出走

引用:
原帖由 ltti 於 2010-7-21 13:20 發表   - c  ?. U  |& }; k2 I4 {# G
) }4 S9 M/ q! k
佢將所有我同佢既野同晒我媽講' s* S( C" b1 A6 N2 H  l
) h2 n. v7 ~0 J/ }社工冇理由會咁冇職業操守架喎...

佢仲話唔會再接受任何外界支援,仲迫我應承唔再有所行動

最近訪問的版塊