嚴禁將相類主題分開發佈,如美女1、美女2,現在起違者立即禁言。
另外,貼圖主題如需收費,圖片數目必須有5張或以上及提供最少一張預覽圖,違反此例的主題將被強制退款。
即日起禁止使用 Thank you,
thx for sharing, 謝謝分享等相類內容回覆,
此類回覆將被視作呃 post 論,每個扣4-20分不等,
如要向作者表示感謝,請善用感謝功能。
任何人以難以發現的手法呃post如複製他人帖子, 一經確認, 不論等級高低, 將立即封帳號處理

我諗我真係要終結CD了

我諗我真係要終結CD了

好唔開心  ,harddisk死機∼多年黎既cd相無晒∼全部無晒∼ 9 S$ X; w2 |' }4 T  o6 p6 A
依家只可以靠腦裡既記憶回味了∼
) W9 S; o2 l0 @: B% X6 [我諗或許係一個終結了。
% I% c" Q$ l( F
9 b+ D+ y0 T( c) p! d* Q+ ?- R希望各位姐妹唔好將所有雞蛋放同一個籃子。
! O, c8 r5 y; q! Z) m" M記得要backup 再 backup呀∼
覺得好的就按一下感謝吧~~

為防止論壇積累大量垃圾會員本站會不定期清除不分享、不回帖或長期不登陸的會員。
成為永久會員的條件:發帖數(不論主題或回覆)達到 30 個積分達到 50 以上。
引用:
原帖由 Carly 於 2020-3-13 01:05 發表   ' P3 E0 F8 _3 o# n1 y
好唔開心  ,harddisk死機∼多年黎既cd相無晒∼全部無晒∼   l* @4 Q: A6 a9 s
依家只可以靠腦裡既記憶回味了∼ $ b% I0 o& H* x! X) l" H! [
我諗或許係一個終結了。
9 U* O# F2 ~( F6 v) c
4 V3 E! _+ w6 ^希望各位姐妹唔好將所有雞蛋放同一個籃子。6 t5 Y; e) ^* y2 q- Y4 Y4 A2 y
記得要 ...
& h% C6 Z1 _/ L/ f! |& W向前看未來的CD路會更好的更靚的

節哀順變 無左影過D新啦,又唔洗終結 CD 既
; O6 x6 q  e* j我CD左咁多年影既片同相都打爆左好多個 harddisk , 有稔過backup 不過覺得成本好大最後無做到 , 希望唔好發生在我身上
8 |6 u: j8 {" q: p, L* `9 _我早期CD影既都唔想再拎出黎睇 ,覺得好醜樣 無左可能仲好
附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件
we柒 : hkcd123456
唔收錢免費任玩,唔洗問我收幾錢

引用:
原帖由 Emgirl 於 2020-3-13 01:52 發表   
9 ]) B5 l$ C7 W+ q. a9 h" d" g, o7 |; F; r7 [5 F, h3 U
向前看未來的CD路會更好的更靚的
6 T7 @" a: x) J' R6 z( @) [
- Z# X' F8 d1 Z2 q/ V過去既心血無晒啦∼

引用:
原帖由 squirrel99 於 2020-3-13 02:01 發表   6 s4 r3 f' ?* n3 L2 d" [3 Q
節哀順變 無左影過D新啦,又唔洗終結 CD 既
' q( o# Q; r; P! O0 K6 z, K9 o我CD左咁多年影既片同相都打爆左好多個 harddisk , 有稔過backup 不過覺得成本好大最後無做到 , 希望唔好發生在我身上 + Z' z, g; r! F0 e
我早期CD影既都唔想再拎出 ...
2 \! ]. B6 d6 k) @) q# K

/ E2 G) B/ _% f2 x) ~8 t$ G哇哇哇∼∼你好勁呀?點解可以用咁多harddisk架∼
" M# Z" S. |9 b( }/ ]4 q你影左好多相咩??

引用:
原帖由 Carly 於 2020-3-13 11:50 發表   
: \9 _& O0 D! ?& C' s6 K' F! C1 j
/ x2 E  A1 y9 i. c' u
5 }& ^$ Y& ?. b9 [& N( b4 _. ~過去既心血無晒啦∼
/ U# }: s9 D# J% ]  l% }, u* a* o9 W+ j唔敢拎去SSP整? XD"
Footprint: TW,JP,CH,BE,NL,IT,AT,SK,HU,MA,ES,GB,US,MY,SG,RU,AZ,GE,AM,DK,SE,DE,AU,PL,LT,UA,BY,FR,MT,AD,IE

Looking back on it, I might have given Al Capone a few hints. The best he could do was to operate his racket in three districts. I operated on three continents. - Smedley D. Butler

Yousuf Karsh once jokingly remarked, "I do it for my own immortality."

離開的R是有福的...

引用:
原帖由 Carly 於 2020-3-13 01:05 發表   0 D0 `+ `# C1 G- }* [
好唔開心  ,harddisk死機∼多年黎既cd相無晒∼全部無晒∼
. n7 Y8 ]5 i& s+ n依家只可以靠腦裡既記憶回味了∼ ; P9 \) U! H2 ~8 I: a  x8 D5 \* D# ?
我諗或許係一個終結了。
! ]/ ~8 o2 h, z- g- u! a; J' Y; O' m2 T% p( c0 i
希望各位姐妹唔好將所有雞蛋放同一個籃子。9 c2 A5 O/ o! [/ X
記得要 ...
. W8 N% m# h* q* ~) b8 [3 @( c( ]1 U& q( R( l( Z
我都有5隻2.5吋做backup# @! I* g7 J) f+ i# H6 V
# G* l0 \5 `; Q
引用:
原帖由 squirrel99 於 2020-3-13 02:01 發表   
& b4 H+ P- V& f5 @( S' K5 b節哀順變 無左影過D新啦,又唔洗終結 CD 既 * Z* x6 r* h# `. }8 z. b' F* X
我CD左咁多年影既片同相都打爆左好多個 harddisk , 有稔過backup 不過覺得成本好大最後無做到 , 希望唔好發生在我身上
- N% e" i4 u) i5 L: q% T: A我早期CD影既都唔想再拎出 ...
, n1 X, r5 D" C# ?  _- m

, r) B" x! i  R0 Y6 a4 w8 z# h5 Q你比我還利害!

引用:
原帖由 Rachel 於 2020-3-13 13:20 發表   ( _0 _# N( w1 E- [

/ S3 C+ e. B7 D" V( o  k唔敢拎去SSP整? XD"
6 S2 O8 I' t- M, n  D( D
' `: P1 |2 R: k# |& i3 }0 a
唔敢啦∼找死咩∼

不如行NAS存相片

有無試下坊間的 file recovery APP?
! R/ b- d; G1 `' t) _# k6 P1 K; n, M有些可免費試用. H0 c' i8 U  [# ^) A7 s4 u
唔得唔使俾錢

引用:
原帖由 JoJo1217 於 2020-3-13 16:06 發表   
; ]' `9 Y2 g" n% {0 a& w有無試下坊間的 file recovery APP?5 t0 n% k; A" h. K: X; F
有些可免費試用
- {' s1 _- `1 T0 R唔得唔使俾錢
4 E% e! k- a) E: T0 Q7 @- @
% X2 x1 h! V5 v3 D$ B不會外洩資料?$ k8 f6 a# a7 @& j
(╯﹏╰)
享受 一分一秒的 CD

自己做 recovery
; a! B0 P/ z- g$ Z. T9 r( q不會外洩

影過

我咁多年都死過唔少 HDD,不過我有 post上 facebook,都叫有D渣拿
這是我的絲襪blog, 歡迎參觀
https://phworldofnoel.wordpress.com/

引用:
原帖由 Carly 於 2020-3-13 11:52 發表   
5 F! a' v# G" s% w3 L$ ]% j  i: c6 t8 z# z: [) F6 Y
, W0 O) N$ {" u( b/ Q% _
哇哇哇∼∼你好勁呀?點解可以用咁多harddisk架∼
! X" o, k2 N) r- N, k7 ^: f( `你影左好多相咩??
4 p& b4 N2 ?/ C' x% Q- g1 `( p我鍾意拍片多, 最近兩年影4K ,所以好快又滿一個 harddisk $ p0 ?+ e- B. |$ L4 Y8 k9 j

; I; J  n8 V( Q1 G, c/ F# _
引用:
原帖由 samou 於 2020-3-13 14:33 發表   
# q$ u2 o; |- q: e( j/ T' }8 M% e  o, B' j+ o8 o

3 w/ V6 T/ F7 L9 a! T我都有5隻2.5吋做backup
! g" u# G( s3 E. c, C1 @& }1 g! B  g

7 E. E+ M2 D. u+ R/ b. A; K3 m, Q" e/ L2 ^  ^" W1 p/ q) K
你比我還利害!
1 \! E# W1 t, {全部要買有得加密,好驚比屋企人開出黎睇 ) t8 S, Z9 x; m. u8 {

; ?# p1 M# T0 l5 m2 c4 @( y* M[ 本帖最後由 squirrel99 於 2020-3-13 21:53 編輯 ]

引用:
原帖由 Carly 於 2020-3-13 14:58 發表   & [% H# P9 G- u9 Q8 N# Y

+ R( \* k3 ]+ V- e  b/ a3 r, I: s5 Z- [9 `
唔敢啦∼找死咩∼
! a3 x! l9 f% Y9 J* L+ R! n你個HDD點死呀?我之前有個HDD 跌左落地之後發出撻撻撻聲,入面D file 又係無晒 0 X% D3 }" D6 ^3 D3 e: h8 ~. A
之後用recovery tool 都搵得返大部份file出黎

樓主不要動隻HD,首先買隻新的HD,兩隻HD放埋同一部電腦,上網找軟件做Recover, 不過可能要做幾十小時。
) n3 y5 y5 ^* `+ `軟件名字我要找一找。

Hdd當然要backup,其實所有電子產品都會突然死亡,可以試下雲備份,zip左再加pw放上去,放多幾個雲都得!

冥冥中的,久的唔去,新的不来