嚴禁將相類主題分開發佈,如美女1、美女2,現在起違者立即禁言。
另外,貼圖主題如需收費,圖片數目必須有5張或以上及提供最少一張預覽圖,違反此例的主題將被強制退款。
即日起禁止使用 Thank you,
thx for sharing, 謝謝分享等相類內容回覆,
此類回覆將被視作呃 post 論,每個扣4-20分不等,
如要向作者表示感謝,請善用感謝功能。
任何人以難以發現的手法呃post如複製他人帖子, 一經確認, 不論等級高低, 將立即封帳號處理

第一次玩接觸kigurumi...唔係for影相, 係工作啊

第一次玩接觸kigurumi...唔係for影相, 係工作啊

之前係另一個po share過我戀物既經驗:9 ^4 k& _1 X# d9 N" k
http://hkcd.tv/thread-74331-1-1.html
8 {/ |) M; H) ~$ E* T5 l
2 I# G6 Y8 `: f1 v1 \( u見到呢度有人討論zentai同kugurumi% X/ ~4 H, S, c
咁我又講下啦
. ?- E3 l7 @2 P. p  ?  u話說我讀書既時候有兩年過左日本既大學度
4 o+ M: e9 q% b( g咁都要搵下外快半工讀
: i, V7 f: C& r$ ?咁岩有個女生同學介紹我扮人偶. a. V- D- g0 m7 V$ q
咁我之前都有扮戰隊女成員既經驗/ {% x/ A+ L0 V% w" p0 o& O2 R
覺得好好玩咪試下囉
" b2 u) N& i. P* N8 X原來係有個活動要扮動漫角色/ S1 U/ m' b8 B$ ~' Q/ w7 A
即係kigurumi
/ C2 r& `" {% T4 O  K件皮, 頭殼同服裝都係主辦方提供
. T4 C& c, Y( t第一次著係有d論盡, 因為件皮係要逐隻手指腳趾咁套入去" L; y  g0 d0 @. W* t. M
然後又要將d頭髮翹起先再著頭套個部份, 所以變做包到好實' E" S) i4 Y( _3 s, p
我仲記得果次件皮只係開眼窗, 即係口同鼻都係包實既5 N' G% q4 B* x! k. {
搞左成半個鐘先著好件皮
7 i1 s# C$ Q; o6 F然後就戴頭殼6 i' A, ]: y% X$ t
因為翹起左頭髮個後腦突左一舊咁
5 O  a. ^, [( E, i) m所以戴個頭殼時d工作人員都有少少夾硬黎然後用拉鏈拉實後面# y/ h( w& H2 U! D5 \: e! M
佢比我左15分鐘適應左呼吸同睇野先正式出去
5 L  O! m. [7 I個event係6月尾
* m8 V( U: r; {1 ?+ |: O最初我以為係好似disneyland既朋友仔咁裡面都有個風扇透下氣
- \$ e2 J/ K3 w' V! B2 B( ]但其實成套裝備咁貼身係更辛苦/ I) W7 ?# [2 G) J) r/ M
不過好處係唔洗講野做下動作就ok
. i0 l4 M: y; ?; L# U2 p做完呢次之後會覺得雖然辛苦但係好好玩4 b9 u* y* Y; g
所以之後就開始左接觸kigurumi啦" T- x# X; T; }2 Z
( p8 O+ O0 I" F  O7 y2 H+ @
覺得好的就按一下感謝吧~~
附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件
大家唔洗pm我啦
我係唔會覆架

好正~~~~~

好正, 不過天氣禁熱係差D, 天氣涼少少就好.

無風扇   V# D, o0 s+ Y: |9 h8 h* G
呢啲PT有無1500yen一個鐘?

引用:
原帖由 willy 於 2020-8-3 18:43 發表   
. n" p  h7 O( u$ y& s! m好正, 不過天氣禁熱係差D, 天氣涼少少就好.
' C+ W' m9 A& f4 C; e
7,8月做都試過
5 [8 ]+ b% j6 d6 X因為暑假多小朋友睇
" Z! H7 U7 k- I; L扮到可愛既角色(我能我平時唔太可愛啦)又tum到人開心
! x1 y9 m6 m7 P/ e& ^& M都有滿足感
大家唔洗pm我啦
我係唔會覆架

引用:
原帖由 yathei 於 2020-8-3 18:57 發表   # S! t3 L) n- ]1 o7 f
無風扇 , R- S' y& t" m. q
呢啲PT有無1500yen一個鐘?
  ^2 l7 E2 |+ \4 b( M4 _個頭殼咁實邊有空位放風扇wor
6 [$ ]7 o2 d: {" p2 r1 R# \' r3 Y& x換衫個帳幕就有
/ n' d- C: ?" w. `確實幾錢唔記得...好似有2000架算高
大家唔洗pm我啦
我係唔會覆架

引用:
原帖由 tina.w 於 2020-8-3 19:25 發表   ) m# Q( V. x  [9 s
) f3 }- Z# d; n0 y6 F1 X; S+ w2 {
個頭殼咁實邊有空位放風扇wor * Y  y( E8 g3 h# ]% q
換衫個帳幕就有
+ j4 S6 }. I# E! [5 n% e確實幾錢唔記得...好似有2000架算高
$ k7 k+ B4 q, B6 y% N, A2 }9 `0 O2 p; E; o- D
咁又唔錯,満足得黎又有錢

引用:
原帖由 tina.w 於 2020-8-3 19:25 發表   ( D" T. J* M" Q2 V0 M
8 a9 d5 k" ^* f  X$ o6 U
個頭殼咁實邊有空位放風扇wor + n7 @& d- K9 N' Y! m  _# K$ o
換衫個帳幕就有
3 K0 {( P; N. }; X確實幾錢唔記得...好似有2000架算高
+ w4 ~  [& @- U- Z
( m% \% @- v) k4 V& A7 D2000YEN唔錯, 最緊要又係自己鐘意

very good experience sharing

引用:
原帖由 willy 於 2020-8-3 20:10 發表   
) U, N2 n5 V( Z8 l. h+ y6 F
0 i, u, F+ [. b) Y4 c6 H! W$ g  J1 g
2000YEN唔錯, 最緊要又係自己鐘意
3 k: r( R2 I, k* C) A  A& c
引用:
原帖由 yathei 於 2020-8-3 20:05 發表   6 k4 w+ [& [6 P& ^) V
1 G5 O& J! A: L6 L9 W# e
: Y. v8 C5 b' G9 |% \
咁又唔錯,満足得黎又有錢
0 M! c  n1 c5 ]. v
係啊,之後慢慢識左d玩開既人有時會影下相比較decent果d就無
大家唔洗pm我啦
我係唔會覆架

多謝妳嘅分享,是一個有趣的經驗。7 z7 e! J+ n' V  j( T2 t/ l- F
妳的初音造型很美呢!
#Kigurumi
Line: jessyukigurumi
WC: jessbb1314

kig同zentai都係試過就欲罷不能

好靚呀!是否很重?

有得玩又有錢賺。

要著好多裝 辛苦了

引用:
原帖由 KT4135 於 2020-8-4 01:04 發表   
+ @0 a! O4 m# ?/ d2 k$ Lkig同zentai都係試過就欲罷不能
6 P" e3 M" j1 @" A% M

4 ^# F4 g& l, H7 }2 I7 j絕對同意!試咗之後就會完全愛上呢!
#Kigurumi
Line: jessyukigurumi
WC: jessbb1314

引用:
原帖由 memei_hkhk 於 2020-8-4 02:21 發表   
! ?7 S2 l- I- j9 w( w好靚呀!是否很重?
6 V# m6 t% Y$ ]* r
重就唔算' j- P+ P1 Q! |3 }4 i+ V$ ?
但係第一次戴頭殼會覺得好焗, T2 t  C0 ^) r7 h- o- d7 V
果次件啤淨係開眼包埋口鼻 & v! M' R  G- I# r1 H3 V# `: O
好似戴住兩個口罩係桑那房裡面咁 2 e1 D; z6 T+ q3 m% ~  v- D6 G! X
所以要慢慢習慣呼吸
大家唔洗pm我啦
我係唔會覆架

引用:
原帖由 davidh 於 2020-8-4 06:22 發表   " A: [+ A  I8 z3 k' ?/ G. \$ h
要著好多裝 辛苦了
! L$ j% C% D* X' t- J. G, V+ q7 P最初都驚自己體力負荷唔到啊
' C* g: F1 [- |4 ^6 a( @& ^
大家唔洗pm我啦
我係唔會覆架

回復 19# tina.w 的帖子

平時就咁著zentai都要開冷氣 運動下都出汗
$ z0 T% \" p0 ^( X# I戶外真係唔係享受黎