嚴禁將相類主題分開發佈,如美女1、美女2,現在起違者立即禁言。
另外,貼圖主題如需收費,圖片數目必須有5張或以上及提供最少一張預覽圖,違反此例的主題將被強制退款。
即日起禁止使用 Thank you,
thx for sharing, 謝謝分享等相類內容回覆,
此類回覆將被視作呃 post 論,每個扣4-20分不等,
如要向作者表示感謝,請善用感謝功能。
任何人以難以發現的手法呃post如複製他人帖子, 一經確認, 不論等級高低, 將立即封帳號處理

第一次玩接觸kigurumi...唔係for影相, 係工作啊

第一次玩接觸kigurumi...唔係for影相, 係工作啊

之前係另一個po share過我戀物既經驗:
0 {$ U4 a$ z! }' _! Z! ?http://hkcd.tv/thread-74331-1-1.html5 x' P6 c, b4 C& F9 e
7 [2 N- k+ ~, I  J7 u8 A3 p
見到呢度有人討論zentai同kugurumi& t: W: @. L# ?/ O
咁我又講下啦
* m3 e+ g. I* R. ^" o; N話說我讀書既時候有兩年過左日本既大學度; ?' D# }- u2 ~2 n
咁都要搵下外快半工讀
0 C2 x1 Q3 N8 L咁岩有個女生同學介紹我扮人偶' a! u3 h7 s; T/ G" ?2 N" J' N
咁我之前都有扮戰隊女成員既經驗
3 G' s+ S# a) l覺得好好玩咪試下囉
( g8 q; U# \  I# U1 D- z原來係有個活動要扮動漫角色( t& d" D% X! X5 Q4 X% k
即係kigurumi
; Z$ ^3 n: n' u" _5 N: |9 K件皮, 頭殼同服裝都係主辦方提供! f6 m9 ?5 V' [6 t* H
第一次著係有d論盡, 因為件皮係要逐隻手指腳趾咁套入去
0 V$ c5 Z  b- Y; Y) o然後又要將d頭髮翹起先再著頭套個部份, 所以變做包到好實2 m, I. V! c2 K3 {& A
我仲記得果次件皮只係開眼窗, 即係口同鼻都係包實既
. x8 t- E7 k' q& V& S! t! o搞左成半個鐘先著好件皮
( K. V' s* \7 T( o/ y然後就戴頭殼7 C2 E8 N  {1 k
因為翹起左頭髮個後腦突左一舊咁
1 b' X9 F8 r" t* a( T  S. d) F$ L所以戴個頭殼時d工作人員都有少少夾硬黎然後用拉鏈拉實後面
  _7 Y5 {, p% m佢比我左15分鐘適應左呼吸同睇野先正式出去
9 B, a% l# ?; \& n7 o& K* x個event係6月尾/ R- e" |5 R/ u3 R4 Z1 r! T
最初我以為係好似disneyland既朋友仔咁裡面都有個風扇透下氣
$ E2 P5 j# E) H6 s: U但其實成套裝備咁貼身係更辛苦% X; \* x9 I# @# @8 B, [6 Q
不過好處係唔洗講野做下動作就ok* Q) g8 j2 J) T4 H: s+ B2 F  ^0 m% }
做完呢次之後會覺得雖然辛苦但係好好玩& l: x& g+ \7 F9 B; |
所以之後就開始左接觸kigurumi啦
% m- u" U/ r% Y6 j
- O5 f# `1 P6 `0 r7 Z8 R7 n! W0 r$ ][ 本帖最後由 tina.w 於 2020-8-3 19:42 編輯 ]
覺得好的就按一下感謝吧~~
附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件
大家唔洗pm我啦
我係唔會覆架

好正~~~~~

好正, 不過天氣禁熱係差D, 天氣涼少少就好.

無風扇 2 h* y9 N% F" z6 H/ _. {
呢啲PT有無1500yen一個鐘?

引用:
原帖由 willy 於 2020-8-3 18:43 發表   " w. h0 q/ |" d+ G1 z6 m
好正, 不過天氣禁熱係差D, 天氣涼少少就好.
* [* o* d2 j: \6 V3 y7,8月做都試過$ P$ z& z5 G: ]
因為暑假多小朋友睇 8 v. X/ V2 ~$ j1 ~2 l
扮到可愛既角色(我能我平時唔太可愛啦)又tum到人開心; N8 Q% o4 s) O) g8 ~
都有滿足感
大家唔洗pm我啦
我係唔會覆架

引用:
原帖由 yathei 於 2020-8-3 18:57 發表   
8 ]$ _/ [# K: \: y無風扇
- W; ?4 ~/ V& A) t# {5 x呢啲PT有無1500yen一個鐘?
  C) l( G1 A! P5 d) ^. i
個頭殼咁實邊有空位放風扇wor
2 K, o1 z5 e7 u( n換衫個帳幕就有
# {- c) h  ?* |( Z- L, l( Q0 Y確實幾錢唔記得...好似有2000架算高
大家唔洗pm我啦
我係唔會覆架

引用:
原帖由 tina.w 於 2020-8-3 19:25 發表   
+ s4 q' _1 W! i4 g2 a2 `' a9 C# @( m8 s( S7 x+ h7 s" O$ y4 l
  A5 P+ J% V7 A9 `2 q$ p# O換衫個帳幕就有" M! z! {* t6 i9 l+ _
確實幾錢唔記得...好似有2000架算高
. l6 _$ u7 O9 q# n* j% r* J* o6 O
; @" G& p0 f1 ]$ ?$ X$ I/ L咁又唔錯,満足得黎又有錢

引用:
原帖由 tina.w 於 2020-8-3 19:25 發表   ' V8 P6 q' D& Z" `
8 X0 r# A5 R* g  ^% U+ X& v  E
  y  U3 u# P6 C6 b  f- g換衫個帳幕就有8 b' o  z( S# v- M' o
確實幾錢唔記得...好似有2000架算高
' h" }3 G% B6 {, f7 M: ?& S- T# U* i& q* B+ A5 K
2000YEN唔錯, 最緊要又係自己鐘意

very good experience sharing

引用:
原帖由 willy 於 2020-8-3 20:10 發表   " t* E3 X" N$ W
6 U8 Z! f7 O7 p7 x* n

5 O9 b  V3 \# {+ e6 s0 V6 ^- {2000YEN唔錯, 最緊要又係自己鐘意
7 J6 o3 ~, f# |& L. P5 L1 \$ ]7 Y
引用:
原帖由 yathei 於 2020-8-3 20:05 發表   : S8 I7 l0 k# k

) z  t4 n: X; @8 s7 r: I% K( r3 Y( G  G6 M/ H
咁又唔錯,満足得黎又有錢
: ?$ X1 L2 o8 o* O6 q
係啊,之後慢慢識左d玩開既人有時會影下相比較decent果d就無
大家唔洗pm我啦
我係唔會覆架

多謝妳嘅分享,是一個有趣的經驗。6 q& O3 e- i' ]! V& L1 h% w  A0 A
妳的初音造型很美呢!
#Kigurumi
Line: jessyukigurumi
WC: jessbb1314

kig同zentai都係試過就欲罷不能

好靚呀!是否很重?

有得玩又有錢賺。

要著好多裝 辛苦了

引用:
原帖由 KT4135 於 2020-8-4 01:04 發表   
1 Y& h( Z2 C( x( _1 Skig同zentai都係試過就欲罷不能
/ n5 {6 x) |6 L% U3 N) K: h5 f

! t, `. C/ F; |1 N絕對同意!試咗之後就會完全愛上呢!
#Kigurumi
Line: jessyukigurumi
WC: jessbb1314

引用:
原帖由 memei_hkhk 於 2020-8-4 02:21 發表   
5 ?3 j5 {$ k, ^/ A$ y1 K好靚呀!是否很重?
* {' M2 f$ G4 w0 C7 _# y重就唔算
2 K' w3 ~6 \  C6 P3 M2 q* g- h但係第一次戴頭殼會覺得好焗' Q$ U' [. W, Z* Q6 F5 `+ P
果次件啤淨係開眼包埋口鼻 & I" ?& R  l4 s: ?  Q
好似戴住兩個口罩係桑那房裡面咁
! O! z: m  t( `, g' x1 {9 g7 W0 s) M; t. Q所以要慢慢習慣呼吸
大家唔洗pm我啦
我係唔會覆架

引用:
原帖由 davidh 於 2020-8-4 06:22 發表   
/ {  P7 W  m1 C要著好多裝 辛苦了
, j3 ~1 h+ j7 @* B/ B. _2 U3 _
最初都驚自己體力負荷唔到啊; u4 i1 j7 J0 s4 l: D$ ~
大家唔洗pm我啦
我係唔會覆架

回復 19# tina.w 的帖子

平時就咁著zentai都要開冷氣 運動下都出汗
$ S( F% d. h6 w( [- E( ^  H5 j戶外真係唔係享受黎