嚴禁將相類主題分開發佈,如美女1、美女2,現在起違者立即禁言。
另外,貼圖主題如需收費,圖片數目必須有5張或以上及提供最少一張預覽圖,違反此例的主題將被強制退款。
即日起禁止使用 Thank you,
thx for sharing, 謝謝分享等相類內容回覆,
此類回覆將被視作呃 post 論,每個扣4-20分不等,
如要向作者表示感謝,請善用感謝功能。
任何人以難以發現的手法呃post如複製他人帖子, 一經確認, 不論等級高低, 將立即封帳號處理

第一次玩接觸kigurumi...唔係for影相, 係工作啊

第一次玩接觸kigurumi...唔係for影相, 係工作啊

之前係另一個po share過我戀物既經驗:- B4 v* n9 Q6 H% e  z
http://hkcd.tv/thread-74331-1-1.html
# \( d, j/ ]* [  j( m7 w
( j* I1 r. i" R# v/ o見到呢度有人討論zentai同kugurumi
( {6 M; s5 f1 E' B& n0 P咁我又講下啦 6 r3 w, v+ h' F1 w$ G) i
話說我讀書既時候有兩年過左日本既大學度7 \1 x( O! s/ J5 {' B4 [
咁都要搵下外快半工讀( f/ U5 Q" A( N2 I( [1 F, |7 c
咁岩有個女生同學介紹我扮人偶
, K+ t) H" u" A+ g8 l% J咁我之前都有扮戰隊女成員既經驗; n( O8 K9 G2 b$ [
覺得好好玩咪試下囉, H* _" E2 F3 V. R. \
原來係有個活動要扮動漫角色
' k+ t1 ?& i1 Z1 Y# M7 N' b( e' o即係kigurumi) Z$ ]9 l. L4 o% f1 q5 D$ n4 I
件皮, 頭殼同服裝都係主辦方提供
& ]4 q9 ?- R* ?, [2 ^, `' `第一次著係有d論盡, 因為件皮係要逐隻手指腳趾咁套入去
+ O& ~$ O% D4 _# D7 t) u然後又要將d頭髮翹起先再著頭套個部份, 所以變做包到好實
1 ^; [( E  p2 \) U/ [我仲記得果次件皮只係開眼窗, 即係口同鼻都係包實既* T7 _9 J: L5 Y2 X" e* S7 s
搞左成半個鐘先著好件皮5 W1 t3 b; B5 C$ _7 G
然後就戴頭殼& p2 `1 f$ y+ f/ n4 \" N
因為翹起左頭髮個後腦突左一舊咁
+ ~0 M1 w3 ?+ h5 d: [8 c0 z所以戴個頭殼時d工作人員都有少少夾硬黎然後用拉鏈拉實後面, o* P' _5 o  A3 Q6 z
佢比我左15分鐘適應左呼吸同睇野先正式出去
/ ~. W) W9 Z- r1 e5 J個event係6月尾! I5 Q5 M/ A- h2 _
最初我以為係好似disneyland既朋友仔咁裡面都有個風扇透下氣: n3 O4 |* ?7 G7 Y$ D. K" b
但其實成套裝備咁貼身係更辛苦
% l: L" g1 L9 c3 P; e不過好處係唔洗講野做下動作就ok/ T; Y/ b& W, z* ?  a
做完呢次之後會覺得雖然辛苦但係好好玩
2 H- Z3 Q% H& c( d3 t  q6 p所以之後就開始左接觸kigurumi啦
) ?+ C: C1 I% \& K- j4 m
) X- z9 r' B+ g& i3 z! X7 v2 L& r[ 本帖最後由 tina.w 於 2020-8-3 19:42 編輯 ]
覺得好的就按一下感謝吧~~
附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件
大家唔洗pm我啦
我係唔會覆架

好正~~~~~

好正, 不過天氣禁熱係差D, 天氣涼少少就好.

無風扇
7 t0 p) e" q2 @4 j- F呢啲PT有無1500yen一個鐘?

引用:
原帖由 willy 於 2020-8-3 18:43 發表   
7 j5 K2 s' }/ k5 l好正, 不過天氣禁熱係差D, 天氣涼少少就好.
; W8 P" d) t& k' l2 p! C7,8月做都試過& x  L1 P7 z' a* q7 V; ?, O; B
因為暑假多小朋友睇
1 s2 h* P$ l+ M0 w0 r- f; q* G扮到可愛既角色(我能我平時唔太可愛啦)又tum到人開心
* [' n5 a6 N9 s* H都有滿足感
大家唔洗pm我啦
我係唔會覆架

引用:
原帖由 yathei 於 2020-8-3 18:57 發表   
( e* F5 u- K2 y& Y) Q2 D! B無風扇
. q& o# F5 B$ z" N# a& M呢啲PT有無1500yen一個鐘?
" ^9 E) W: R" h: Y# i+ u! Z3 a! @個頭殼咁實邊有空位放風扇wor , K7 P4 R) u! j. x) p3 d. k; ^
換衫個帳幕就有" D  J1 f1 o1 ^9 m; I
確實幾錢唔記得...好似有2000架算高
大家唔洗pm我啦
我係唔會覆架

引用:
原帖由 tina.w 於 2020-8-3 19:25 發表   
8 V- u) a9 n- w6 N" T& q" E* \8 W$ c
+ h" N0 o% ~9 m, T5 A# A個頭殼咁實邊有空位放風扇wor # U; n$ D2 x) Z: F& g, }+ c$ x; }
換衫個帳幕就有; p* M( v9 y/ M) {# ]7 e$ d5 T; {1 G- W8 }
確實幾錢唔記得...好似有2000架算高
; z( x$ h9 p2 [1 }) @! ?: ]1 _6 }! q2 h4 P" L! y& _. z. P6 E7 X0 }
咁又唔錯,満足得黎又有錢

引用:
原帖由 tina.w 於 2020-8-3 19:25 發表   3 e0 P- w& G. x
1 D4 {/ o! a- [3 ~/ o& v$ U
個頭殼咁實邊有空位放風扇wor 3 W+ _( D6 c* v3 i8 m( i
換衫個帳幕就有
, W/ l6 i5 ?7 x8 a5 a( |( g' n) k確實幾錢唔記得...好似有2000架算高
7 }9 L# L% u. |8 _' q3 i
/ n3 I1 ], s+ p
2000YEN唔錯, 最緊要又係自己鐘意

very good experience sharing

引用:
原帖由 willy 於 2020-8-3 20:10 發表   8 D, L. o6 z/ M4 i% N+ {

1 |# _5 F5 H& h( V( ]( n+ d& \7 @% ~
4 T# M9 y9 R& t1 l% @, x2000YEN唔錯, 最緊要又係自己鐘意
* T9 B  C) {, P0 }
引用:
原帖由 yathei 於 2020-8-3 20:05 發表   
8 Y; k/ f, j! Z& u. _: W. Q+ J. Z5 c7 E# r6 s3 Y; x6 v, l

# g7 J# a8 X8 ]咁又唔錯,満足得黎又有錢
0 r+ [: k& P4 s* v" T& b係啊,之後慢慢識左d玩開既人有時會影下相比較decent果d就無
大家唔洗pm我啦
我係唔會覆架

多謝妳嘅分享,是一個有趣的經驗。0 B4 K1 H$ G& Y3 M% R5 C% E
妳的初音造型很美呢!
#Kigurumi
Line: jessyukigurumi
WC: jessbb1314

kig同zentai都係試過就欲罷不能

好靚呀!是否很重?

有得玩又有錢賺。

要著好多裝 辛苦了

引用:
原帖由 KT4135 於 2020-8-4 01:04 發表   - H" t& q( L# G% `# Y, @
kig同zentai都係試過就欲罷不能
; E" ~9 Z, s8 M+ d- X' @6 h4 k9 @+ }  [
絕對同意!試咗之後就會完全愛上呢!
#Kigurumi
Line: jessyukigurumi
WC: jessbb1314

引用:
原帖由 memei_hkhk 於 2020-8-4 02:21 發表   
- e' v/ J! ~3 a/ ]+ l8 p5 K好靚呀!是否很重?
- u- P- W* F/ J9 T& q* t
重就唔算
7 Y  H; S2 [6 q, _% s6 O但係第一次戴頭殼會覺得好焗
  X2 Y5 ^* _8 R9 }8 y果次件啤淨係開眼包埋口鼻 1 x  P, c: n2 P; H" f/ S1 o
好似戴住兩個口罩係桑那房裡面咁 : s8 F$ O+ q& ^  O1 ]+ o
所以要慢慢習慣呼吸
大家唔洗pm我啦
我係唔會覆架

引用:
原帖由 davidh 於 2020-8-4 06:22 發表   , K% F& n: @1 y0 A+ X
要著好多裝 辛苦了
0 A1 p! H9 \4 t3 {# d6 a
最初都驚自己體力負荷唔到啊1 Q7 y$ g6 v$ j+ P# G# E1 b9 E. S4 f. w
大家唔洗pm我啦
我係唔會覆架

回復 19# tina.w 的帖子

平時就咁著zentai都要開冷氣 運動下都出汗
7 @8 |( m9 d4 Y) X% n( i戶外真係唔係享受黎