嚴禁將相類主題分開發佈,如美女1、美女2,現在起違者立即禁言。
另外,貼圖主題如需收費,圖片數目必須有5張或以上及提供最少一張預覽圖,違反此例的主題將被強制退款。
即日起禁止使用 Thank you,
thx for sharing, 謝謝分享等相類內容回覆,
此類回覆將被視作呃 post 論,每個扣4-20分不等,
如要向作者表示感謝,請善用感謝功能。
任何人以難以發現的手法呃post如複製他人帖子, 一經確認, 不論等級高低, 將立即封帳號處理

第一次玩接觸kigurumi...唔係for影相, 係工作啊

第一次玩接觸kigurumi...唔係for影相, 係工作啊

之前係另一個po share過我戀物既經驗:- z0 x9 B: k6 o- ~$ e6 @1 E: N* D  c
http://hkcd.tv/thread-74331-1-1.html4 i8 d$ F4 e0 n! @  E: C
! H* I+ S4 q% J2 L4 O+ J/ R
見到呢度有人討論zentai同kugurumi
7 X! Y; [; H' u" }. i2 d: |) u咁我又講下啦
5 |' w2 Q, Q: K2 k3 h3 A3 b& d話說我讀書既時候有兩年過左日本既大學度
1 R6 \( E! p! e咁都要搵下外快半工讀3 w" r9 U1 T- V
咁岩有個女生同學介紹我扮人偶
4 U: x& ?  j; O; E, L+ c咁我之前都有扮戰隊女成員既經驗
6 y, |8 y$ m0 e$ @1 \0 J0 r- ]覺得好好玩咪試下囉& X: w$ `" T; L6 y6 |  f/ P" Y- z
原來係有個活動要扮動漫角色
, y5 }  ^* ^7 C. P% ?即係kigurumi0 i5 p- a6 V) h! W! s! Y
件皮, 頭殼同服裝都係主辦方提供
% V7 e- |/ o  h6 ~9 t. F第一次著係有d論盡, 因為件皮係要逐隻手指腳趾咁套入去) T5 i7 @9 T+ a: n0 N( p
然後又要將d頭髮翹起先再著頭套個部份, 所以變做包到好實& i6 f! I5 p1 v1 ~% G& t: [
我仲記得果次件皮只係開眼窗, 即係口同鼻都係包實既
4 M! I' F8 V# }5 q, P- @; C搞左成半個鐘先著好件皮+ M/ m4 S: ~9 k6 ?( {5 h. N- |7 V: |
然後就戴頭殼
/ d# ^! V( x) r# N- e因為翹起左頭髮個後腦突左一舊咁
+ L& G1 [2 ~2 o' y+ y" D; G所以戴個頭殼時d工作人員都有少少夾硬黎然後用拉鏈拉實後面* J7 k. c" s( ]
佢比我左15分鐘適應左呼吸同睇野先正式出去
$ j" }' Y' a. c% C/ Z0 `0 i( H個event係6月尾, q8 `: k& W6 Z7 D7 p, q
最初我以為係好似disneyland既朋友仔咁裡面都有個風扇透下氣6 Q2 E/ S! [" m/ s; B6 K
但其實成套裝備咁貼身係更辛苦4 L0 P" ]* g  a1 ~, v
不過好處係唔洗講野做下動作就ok
9 e7 {, E% W3 m做完呢次之後會覺得雖然辛苦但係好好玩
' ~3 x. l" w5 _) J; V- Q所以之後就開始左接觸kigurumi啦2 R& F. v7 d3 c' r& E7 n' `
8 m4 A0 W( q/ _2 c+ m" h
覺得好的就按一下感謝吧~~
附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件
大家唔洗pm我啦
我係唔會覆架

好正~~~~~

好正, 不過天氣禁熱係差D, 天氣涼少少就好.

無風扇 " ?. a0 A& \0 r* u0 x
呢啲PT有無1500yen一個鐘?

引用:
原帖由 willy 於 2020-8-3 18:43 發表   
" l. E  [# u+ n6 {: H  I好正, 不過天氣禁熱係差D, 天氣涼少少就好.
1 H9 `1 s2 [; B. X' @
7,8月做都試過
; e: @) n7 P- K# R" D因為暑假多小朋友睇 # ]2 @+ K# t# R6 j) s  d
扮到可愛既角色(我能我平時唔太可愛啦)又tum到人開心& y9 ^( K2 b% x2 G2 H
都有滿足感
大家唔洗pm我啦
我係唔會覆架

引用:
原帖由 yathei 於 2020-8-3 18:57 發表   
+ _  B% ?* z$ s% r1 B* J  U" w, R無風扇
: A5 P: A, T( g4 z7 |  p呢啲PT有無1500yen一個鐘?
( F* B! g! x; _' V1 A個頭殼咁實邊有空位放風扇wor * G5 v; S# d; O5 L6 y3 L
換衫個帳幕就有
+ ^2 x* c, l, w0 B! C確實幾錢唔記得...好似有2000架算高
大家唔洗pm我啦
我係唔會覆架

引用:
原帖由 tina.w 於 2020-8-3 19:25 發表   
" u2 h, t" `! P, N9 ]  A) ^+ Q) y9 |: g9 I
個頭殼咁實邊有空位放風扇wor
( C  N3 v5 \) T換衫個帳幕就有% D5 B- C( Q( T
確實幾錢唔記得...好似有2000架算高
/ A8 D7 b. t+ c' `

1 {. _! y5 E; T2 w6 e咁又唔錯,満足得黎又有錢

引用:
原帖由 tina.w 於 2020-8-3 19:25 發表   8 j3 t3 I6 n" C' W, }1 a

5 k$ b8 e! N) [( e9 O個頭殼咁實邊有空位放風扇wor 1 Y) `! }5 M1 f% `! M- Q2 g
換衫個帳幕就有
1 e+ u+ _5 s. P: ^9 u/ k確實幾錢唔記得...好似有2000架算高
* _4 V5 U: j5 ]; U; q
; l* b/ r0 Y" j
2000YEN唔錯, 最緊要又係自己鐘意

very good experience sharing

引用:
原帖由 willy 於 2020-8-3 20:10 發表   2 j2 a" n+ e: ^; n/ o

4 H& f. j: @3 z! X4 @/ L0 E, l$ \5 e+ r8 n0 H) H. h
2000YEN唔錯, 最緊要又係自己鐘意
& q" ]( `& P0 Y' V1 c
引用:
原帖由 yathei 於 2020-8-3 20:05 發表   
3 n3 ~# z) L1 n& k
5 c: d8 J. M! M* n2 `" n7 A# Z; I7 M# N) u( `" I
咁又唔錯,満足得黎又有錢
9 j$ G& B/ k$ [( `1 ^4 s2 v
係啊,之後慢慢識左d玩開既人有時會影下相比較decent果d就無
大家唔洗pm我啦
我係唔會覆架

多謝妳嘅分享,是一個有趣的經驗。$ q, M. a2 y' U
妳的初音造型很美呢!
#Kigurumi
Line: jessyukigurumi
WC: jessbb1314

kig同zentai都係試過就欲罷不能

好靚呀!是否很重?

有得玩又有錢賺。

要著好多裝 辛苦了

引用:
原帖由 KT4135 於 2020-8-4 01:04 發表   
4 ]0 D/ L5 G8 A! c: N  vkig同zentai都係試過就欲罷不能
$ R8 h# G+ p2 T: h8 M. r
+ h8 e& I; S4 M& Z/ T, e  Z# W
絕對同意!試咗之後就會完全愛上呢!
#Kigurumi
Line: jessyukigurumi
WC: jessbb1314

引用:
原帖由 memei_hkhk 於 2020-8-4 02:21 發表   
1 b3 d, C4 C# j7 `: t好靚呀!是否很重?
2 S2 {* F. @6 B& L* w7 c/ S) V重就唔算
! u5 O+ {- q) R) V- ^8 z/ w但係第一次戴頭殼會覺得好焗
  j* D( ~* `' D  u9 u$ ^7 ~果次件啤淨係開眼包埋口鼻 ) s( U2 {. O5 H. P6 v
好似戴住兩個口罩係桑那房裡面咁
# u. y/ i9 @# |) g1 i" N所以要慢慢習慣呼吸
大家唔洗pm我啦
我係唔會覆架

引用:
原帖由 davidh 於 2020-8-4 06:22 發表   3 Z% M' x" S; e! O0 X, l; k
要著好多裝 辛苦了
1 S% g/ K9 T1 \& P0 X$ C
最初都驚自己體力負荷唔到啊$ `0 }. S& v2 V# ]+ }
大家唔洗pm我啦
我係唔會覆架

回復 19# tina.w 的帖子

平時就咁著zentai都要開冷氣 運動下都出汗6 V3 c+ l$ |+ U+ w4 `. e
戶外真係唔係享受黎