嚴禁將相類主題分開發佈,如美女1、美女2,現在起違者立即禁言。
另外,貼圖主題如需收費,圖片數目必須有5張或以上及提供最少一張預覽圖,違反此例的主題將被強制退款。
即日起禁止使用 Thank you,
thx for sharing, 謝謝分享等相類內容回覆,
此類回覆將被視作呃 post 論,每個扣4-20分不等,
如要向作者表示感謝,請善用感謝功能。
任何人以難以發現的手法呃post如複製他人帖子, 一經確認, 不論等級高低, 將立即封帳號處理

淘寶網的支付寶

淘寶網的支付寶

如想在淘寶網買絲襪或其他東西,首先到支付寶開一個帳號,- v& t. D9 p/ o; f/ f
https://www.alipay.com/
! y9 G- s1 H; p% }( U* \然後就要替支付寶的帳號充值,我的充值地點是深圳盧山郵政儲蓄所,
+ J9 d9 w( F: \% k7 |由火車站步行到那裡,大約是十五分鐘左右時間,(註:步行時間因人而異 )4 T- d4 `, {$ a( {5 r. a
如有親朋在國內的話,亦可請他們代為充值,中國各地支付寶的郵政充值網點可到以下網址查看* S$ x3 W+ h+ U5 @# i
http://club.alipay.com/show_thread-157---6123403-.htm
2 B* U1 C) c  O盧山郵政儲蓄所的地圖請看附件
覺得好的就按一下感謝吧~~
附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件

為防止論壇積累大量垃圾會員本站會不定期清除不分享、不回帖或長期不登陸的會員。
成為永久會員的條件:發帖數(不論主題或回覆)達到 30 個積分達到 50 以上。
可以系内地银行开张网上银行的储蓄卡,以后直接网上充值就唔使甘麻烦啦。
2 f$ S6 s3 K2 `7 O中国银行香港分行都应该得,大家可以过去咨询下!

引用:
原帖由 simeilo 於 2009-3-31 18:13 發表 . Y' D% T* Q0 l. ~
可以系内地银行开张网上银行的储蓄卡,以后直接网上充值就唔使甘麻烦啦。8 O" i/ `' \" k& \) b. U
中国银行香港分行都应该得,大家可以过去咨询下!
1 N0 @, p. ^+ n, F, P9 I) a暫時沒有有香港銀行可以用支付寶呢...& E  ~" E* N) ?, `  T' L7 u- {8 o
只有: 6 m$ V5 A' t- b# o  l) s7 M0 O
到大陸開戶5 n& x0 U+ H* Q: }
使用含VISA 認證信用咭...

據我所知,是要到內地的銀行開戶,再使用網上銀行過數到支付寶,% G0 n& v8 h  X0 z
之後如果唔想上內地入數,可以用匯款方式入數到內地銀行戶口,
$ h) M, [: f2 w5 ~& G0 P( i支付寶的合作銀行可看這裡
& j5 H4 K& N5 |8 C  i' x& H3 v- _https://www.alipay.com/static/bank/index.htm

偶網購只在淘寶網買4 g' R% V+ Z0 P6 y
都是使用支付寶付款0 X8 K6 d) y- x1 r
現在已經是100%滴好評(買家)
" o5 V( y, n" m( C淘寶還送偶一張VIP白金卡捏!

要上大陸先搞到咁麻煩
$ a! h8 Z8 B: C' l2 Y我用唔到了

引用:
原帖由 kevin428 於 2009-3-31 22:40 發表
9 s% q/ X$ [. h偶網購只在淘寶網買* ~8 |2 q7 ^; ~5 S, h
都是使用支付寶付款% u, z- l! J/ Z0 Q! E2 j4 e
  Q: M* G3 ]) Y; e9 X) O淘寶還送偶一張VIP白金卡捏!
0 w/ j/ \: ?/ m( F4 ~8 @4 V  l$ m6 _- y. e4 [# N
9 r5 Y' g0 s$ i' O- |+ X
偶也是100%好評的買家啊,但是淘寶沒有給偶VIP白金咭喔!

引用:
原帖由 cdtv 於 2009-3-31 22:41 發表
; u& j+ u# D8 a( W1 N" @$ |要上大陸先搞到咁麻煩0 ]1 m2 k5 ]' `, `  H1 C# j
我用唔到了
2 ?" ]  N1 l5 n  a2 l" S# m
: R" ^& e% Y) O5 b7 p
如果上一次開個銀行戶口都好快,唔駛半個鐘搞掂,以後就係香港用匯款入錢去大陸個銀行戶口,9 P8 O0 I* w0 Z( Z6 [
匯款既手續費就唔知幾錢喇,我之所以鐘意上去大陸入錢,因為大陸十個女仔有6個以上都會著絲襪,* Q9 H$ ?! M- U
上去入錢食下野之餘順便睇下女仔D絲襪,真係好正,我上去既時候仲會著住絲襪架,感覺好正 1 e  q3 }* h% t# C
其實大陸男仔著絲襪既發展比香港快得多,都唔明點解香港仲守舊過大陸

引用:
原帖由 kevin428 於 2009-3-31 22:40 發表
$ G& U+ \, s0 g* s偶網購只在淘寶網買
( S1 u6 r" s" `( r都是使用支付寶付款, R! V6 Z/ {6 B, v+ T2 r6 }
) C6 r0 c* V6 F# t- Z. U淘寶還送偶一張VIP白金卡捏!
& F7 {0 F5 K0 ^4 o; L1 C3 `# Q
! y" T: w/ ~7 o/ L/ G; J: [9 A$ H张卡几乎无咩用,平个少少都唔够我买零食!

引用:
原帖由 cdtv 於 2009-3-31 22:41 發表 5 A5 d5 r; t8 l, f1 r8 i) c* U
要上大陸先搞到咁麻煩
+ O% y6 x" T4 R( L- p我用唔到了
2 O$ v. I2 T% {5 k係香港, 都係用VISA 啦' J' M2 L9 u" w% R6 @- D1 M. `" U
HSBC, 渣打係可以用...

引用:
原帖由 楊乃武 於 2009-3-31 22:47 發表
- f# F: Z+ D; ~6 {+ w+ a5 h7 p, Z% x
* e2 ^' d7 m/ F4 u4 T+ V* M/ S% L% k: v8 b+ D% V
, J6 F7 M% ~5 ?
偶也是100%好評的買家啊,但是淘寶沒有給偶VIP白金咭喔!
! z( u3 ?% P1 l+ W6 o7 r  f我都係喎.... 只係收過開戶時既20元抵價紙...

果D抵價券無用架,當20蚊用,不過用到抵價券果D
" u2 I( g7 g% b' S2 L6 q平20就再升高個價30或者40
# E2 l$ y( [% Y1 _' u變相仲貴過無抵價券果D賣家

引用:
原帖由 楊乃武 於 2009-4-7 22:25 發表 ( v, n& d' }: E1 {* V" x- f1 A, U
果D抵價券無用架,當20蚊用,不過用到抵價券果D$ \* v4 e: y7 j5 U$ L
平20就再升高個價30或者40
2 A+ S) M5 n! f; C( z' r變相仲貴過無抵價券果D賣家
% K0 R* r1 X6 h8 G; i6 S- ?9 P都唔係呀
2 G( c& E) `4 g3 v5 X$ j1 L我上次件加大碼ol 衫就係用呢張野買....7 u5 [4 M5 G  S1 C6 W
平o左20蚊

引用:
原帖由 shinobu 於 2009-4-7 22:14 發表
7 F' K) F4 e7 \% F. P( F) p  p
: y* s+ _' n' g* o' t係香港, 都係用VISA 啦
; _# d1 x: b( CHSBC, 渣打係可以用...
  L" @9 ?9 [  R( \4 y$ k
# j. F$ ^3 {" L% r8 v7 c# `
我有 VISA 卡呀8 Q8 H7 S, t- W# Q
但係唔係都要上一次大陸先搞到咩?

引用:
原帖由 shinobu 於 2009-4-7 23:50 發表
3 t, a3 t3 ^1 U- \7 i, l4 p0 R9 _: Z
都唔係呀
4 I, `0 L) L! T8 l我上次件加大碼ol 衫就係用呢張野買....
% d( j5 x* i/ `平o左20蚊
0 h! m2 {2 r* T3 |8 d3 t! E" m3 A0 @3 u& X! i& a9 K; a
抵價券係會平20蚊,不過佢個價會預先抬高30-40蚊呀 + l2 R- n+ ]6 r$ v) {. G, r* R
再睇返第二D賣家同一貨品2 f- X' J; W9 p5 U. \; B3 J
仲平過收抵價券果D賣家- {( a8 b/ e' L. P8 i4 M
你留意下

引用:
原帖由 cdtv 於 2009-4-7 23:53 發表
& B' A. Z) ~) h. n5 x! W
) H- t' l, z/ f! j. E4 H7 j& }" L' T- c/ C$ j
我有 VISA 卡呀* @7 f7 g1 G: X& Q0 w
8 X& C; }# ?) ]

8 [, s: ]; e7 O2 J: F有D係可以用銀行匯款入錢去賣家度
) Q( y( r2 E* N8 f2 \* A- K但係就一D保障都無呀  Y9 }* Y; Y3 w% X% H: _: v5 e0 B
用Visa只可以充值' g* U# _5 m$ _, s# g! u3 h0 z
點都係要行返一轉架喇
) \9 X/ i. W8 R6 L呢樣真係唔懶得
+ l! w! z9 Y! k2 q/ d) X我鐘意淘寶款式多價錢平

引用:
原帖由 cdtv 於 2009-4-7 23:53 發表 : r# z# ]% m0 s4 D; m

% N& A- A/ {9 h2 g; X" \" @* j- q" U2 H% w$ {/ N& r6 ~/ W2 s8 G
我有 VISA 卡呀! I; Y: P+ _- ^4 U/ s5 U) X
! P' E, C. P( j9 ]/ s你果張係咪hsbc/渣打等果d?) V, z' G) r, ^, s' l+ S% f
如果係... 就唔洗上大陸
6 P. p) D0 d: s6 R下bid 前, 記住問賣家.... 運費會係幾多,  Y8 }0 |1 \2 F4 Z# o5 X- N: E- l# j
千萬唔好信佢個bid 入面講既費用, ***一定要問賣家***$ p, I2 @9 F( o8 j
4 R; @" L/ A, i) n0 ~9 m
跟住講好數, 下bid... 賣家會修改bid 既內容
  J8 F$ b5 u: ~; `  [你一定要見到佢有一項係運費... 後你至可以付款
/ X0 i- H" X( ^  X4 N+ Z係付款時會見到有一個item: VISA) B0 n8 ^. O* N9 N7 N. u; q: {2 l0 C
記住, 如果運費 = 0 就會冇得用VISA 架啦3 }; u7 Y8 j. {. |! s! U! a
; T) O3 @5 c  F3 b( O9 }
跟住就跟指示用VISA 咭畀錢....唔識可以開住阿里旺旺...可以請教賣家

引用:
原帖由 楊乃武 於 2009-4-8 00:13 發表
" R$ d! {6 T* Y6 G2 N$ X
3 x4 c" m5 l% M: r
  ]4 ]& \3 K" V$ u4 O9 A有D係可以用銀行匯款入錢去賣家度
) C3 B4 F: v" @/ Z9 `但係就一D保障都無呀
8 O) A9 ]# T# W用Visa只可以充值
4 O' Z8 \  v# ]8 h& P% ^5 e8 D點都係要行返一轉架喇
- |1 q. K: p  U/ X) }$ K. Q呢樣真係唔懶得
& k  _. J# t; A0 q& W我鐘意淘寶款式多價錢平
9 D, `7 ^$ [9 J8 u) X3 Z7 _
除非要退款,
) t8 T4 M3 |- S8 K2 h" \6 n( ~否則真係唔洗上大陸架....
. z+ Q1 N: `: M4 ~' N2 l
( k" t8 [$ m$ N4 k我買O左咁多野...除O左一次係叫人幫手充值外
% g2 ~! N  i' A. C: ^  k( u4 b全部都係PAYMENT BY VISA  . w; M# ^2 u( Z. m' o
個滙價大約係1.15

引用:
原帖由 shinobu 於 2009-4-8 00:25 發表 5 U5 e. x5 d. x* z, w
, J8 W& V- l8 E. F1 C
除非要退款,: G1 F- K$ l3 \% p) }" m1 E
否則真係唔洗上大陸架....5 G) Q: ^9 b1 T$ _8 B! f! {3 j

3 F) z% n2 ?' x8 }我買O左咁多野...除O左一次係叫人幫手充值外0 ?$ I/ s7 ?2 S6 p' O
全部都係PAYMENT BY VISA  $ k$ X$ v9 s: E" [( c$ \
個滙價大約係1.15
. n3 ~1 _$ c) h0 {, i# i6 S: y" U- J7 @( x1 g
呢樣我真係無研究過呀
1 O  P: \+ J0 H1 u; S不過cdtv可以嘗試下0 }  e0 x1 s; O, _  N
如果覺得OK既以後可以多個購物點買野 ' j2 @0 B  f( i5 g& C6 E
同埋多謝哂shinobu咁詳細既解釋

引用:
原帖由 楊乃武 於 2009-4-8 00:37 發表 9 M: F! f; A! |" f
  s6 l; O. Y9 \) Y, [

* ?% h" i  \; ~; X% o& r呢樣我真係無研究過呀
$ ?: U. L) X7 Y( x不過cdtv可以嘗試下, U) {; n3 n* @4 a( I
如果覺得OK既以後可以多個購物點買野 / }5 `3 F7 B( ^8 k
同埋多謝哂shinobu咁詳細既解釋
  g4 j& r8 A+ Q8 w
我都係分享一下經驗者...
( D! Z0 B  l) ^" h我發覺我上次買果d cc 好著過係香港買既... e, S+ D0 V: v* a7 f: \  R% i
不過就真係好易爛.... 即係話每穿一次, 差唔多要用RMB 6.5
) ?+ m, h: u9 q* Q不過D 質地我就好鍾意

最近訪問的版塊