嚴禁將相類主題分開發佈,如美女1、美女2,現在起違者立即禁言。
另外,貼圖主題如需收費,圖片數目必須有5張或以上及提供最少一張預覽圖,違反此例的主題將被強制退款。
即日起禁止使用 Thank you,
thx for sharing, 謝謝分享等相類內容回覆,
此類回覆將被視作呃 post 論,每個扣4-20分不等,
如要向作者表示感謝,請善用感謝功能。
任何人以難以發現的手法呃post如複製他人帖子, 一經確認, 不論等級高低, 將立即封帳號處理

淘寶網的支付寶

淘寶網的支付寶

如想在淘寶網買絲襪或其他東西,首先到支付寶開一個帳號,
$ w4 C2 h% ~, s6 y7 ~& Lhttps://www.alipay.com/
* |, i* i; a0 A然後就要替支付寶的帳號充值,我的充值地點是深圳盧山郵政儲蓄所,$ D7 C( @6 A& N% L
由火車站步行到那裡,大約是十五分鐘左右時間,(註:步行時間因人而異 )
  P" k" N; K$ N$ J  y如有親朋在國內的話,亦可請他們代為充值,中國各地支付寶的郵政充值網點可到以下網址查看
5 H: r. A. P, j! g0 r$ Q8 G" e6 ohttp://club.alipay.com/show_thread-157---6123403-.htm" k2 n2 |$ Y; c7 Y5 d4 U9 v
盧山郵政儲蓄所的地圖請看附件
覺得好的就按一下感謝吧~~
附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件

為防止論壇積累大量垃圾會員本站會不定期清除不分享、不回帖或長期不登陸的會員。
成為永久會員的條件:發帖數(不論主題或回覆)達到 30 個積分達到 50 以上。
可以系内地银行开张网上银行的储蓄卡,以后直接网上充值就唔使甘麻烦啦。
% b2 A* T3 [; m) t: o9 y  C( u中国银行香港分行都应该得,大家可以过去咨询下!

引用:
原帖由 simeilo 於 2009-3-31 18:13 發表
" a2 A# k  `5 {' F8 B! D可以系内地银行开张网上银行的储蓄卡,以后直接网上充值就唔使甘麻烦啦。! \7 ?5 m6 u. }+ i( y! [: z! n
中国银行香港分行都应该得,大家可以过去咨询下!
) L/ S' t; d) A/ W$ v* o
暫時沒有有香港銀行可以用支付寶呢.../ q: p( x/ W3 }) A4 `7 M9 f
只有: ! z# P  S+ V' _% [  U7 ^
到大陸開戶
1 g: p) W, V: C1 }2 [: T( i  C使用含VISA 認證信用咭...

據我所知,是要到內地的銀行開戶,再使用網上銀行過數到支付寶,* g& @/ C3 x4 A- O9 G- |# F; ?
之後如果唔想上內地入數,可以用匯款方式入數到內地銀行戶口,
: H4 ~3 T/ O0 [' j支付寶的合作銀行可看這裡+ G8 Y0 z+ [5 I3 {- f+ n7 V/ P6 M
https://www.alipay.com/static/bank/index.htm

偶網購只在淘寶網買: }& K. @- a; Z2 m  E; t4 j8 n- ?
都是使用支付寶付款
' E; F! A; v9 _9 ^( N4 E現在已經是100%滴好評(買家)
" f% ^" ^- S( h: |/ h淘寶還送偶一張VIP白金卡捏!

要上大陸先搞到咁麻煩& D" w: |: r' V; u/ \1 W
我用唔到了

引用:
原帖由 kevin428 於 2009-3-31 22:40 發表
& K# Z6 _/ @% m1 M偶網購只在淘寶網買1 `3 V. d+ c9 u
都是使用支付寶付款
% s7 y9 S$ m0 T% V9 ^現在已經是100%滴好評(買家)
, [+ G, Z: E: p, \5 ~, b淘寶還送偶一張VIP白金卡捏!
4 I7 @. I# x8 P* _4 C

9 {! Y# G, L" U4 i9 C+ K1 U/ N* `- @! H- F. k3 R3 `
偶也是100%好評的買家啊,但是淘寶沒有給偶VIP白金咭喔!

引用:
原帖由 cdtv 於 2009-3-31 22:41 發表 6 ]. O  h- O6 W7 ?& P+ S3 x
要上大陸先搞到咁麻煩
8 a! k1 |/ \& S+ H7 o. S! o我用唔到了
+ A2 e8 h; K9 i1 Y3 v
# Q1 y' V/ |1 x! E( ]* y" v如果上一次開個銀行戶口都好快,唔駛半個鐘搞掂,以後就係香港用匯款入錢去大陸個銀行戶口,
7 r3 h: c* g- L- v4 Q7 L: }" k匯款既手續費就唔知幾錢喇,我之所以鐘意上去大陸入錢,因為大陸十個女仔有6個以上都會著絲襪,
5 E% H7 A/ ]) M) ^' q: ~1 U7 t2 q上去入錢食下野之餘順便睇下女仔D絲襪,真係好正,我上去既時候仲會著住絲襪架,感覺好正 ( i0 @7 z7 K2 A5 Z2 l. X1 ~8 @9 u* s
其實大陸男仔著絲襪既發展比香港快得多,都唔明點解香港仲守舊過大陸

引用:
原帖由 kevin428 於 2009-3-31 22:40 發表
% P" z9 a0 W/ _6 a- ]# x偶網購只在淘寶網買, Z" {$ p* c+ \) w
都是使用支付寶付款
# m$ b) f0 p& O9 X! W  a1 }, m現在已經是100%滴好評(買家)( z$ c, R/ v3 g! A
淘寶還送偶一張VIP白金卡捏!
9 K9 _3 o+ q# c! I) k. ?2 ?
) ?& a. B  T/ Q. h2 e
张卡几乎无咩用,平个少少都唔够我买零食!

引用:
原帖由 cdtv 於 2009-3-31 22:41 發表
! g7 Q: F# d" i' O要上大陸先搞到咁麻煩
/ W. }! r, t0 P1 u我用唔到了
$ ^) Z, Q" Y6 V( U# g. j' G
係香港, 都係用VISA 啦& r" q) B4 [! {5 g+ j
HSBC, 渣打係可以用...

引用:
原帖由 楊乃武 於 2009-3-31 22:47 發表
5 I( N, {" n; I- {1 G- R
& C; m: }/ m3 Q3 ~1 o; A  Y7 R3 j( }$ V/ j! Z3 }
# c0 B; i7 M+ U: C; d: @6 d! E
偶也是100%好評的買家啊,但是淘寶沒有給偶VIP白金咭喔!
3 d5 R5 r: F4 ]# Z) h9 g  i7 ?: P我都係喎.... 只係收過開戶時既20元抵價紙...

果D抵價券無用架,當20蚊用,不過用到抵價券果D, x5 k, o  g' a$ X
平20就再升高個價30或者40  Y) r- P: h! ?4 m6 m; D
變相仲貴過無抵價券果D賣家

引用:
原帖由 楊乃武 於 2009-4-7 22:25 發表
- K2 A$ `, P# Q: ]2 g7 r果D抵價券無用架,當20蚊用,不過用到抵價券果D
: B' c$ r. ?+ l$ ]4 h平20就再升高個價30或者40
9 ]* R: c4 e! J變相仲貴過無抵價券果D賣家
! M; `3 f4 j0 O. B8 e# B/ V都唔係呀
' N5 {% `/ @2 c我上次件加大碼ol 衫就係用呢張野買....
/ k; X6 e1 ~$ A1 q/ ^) Y9 F平o左20蚊

引用:
原帖由 shinobu 於 2009-4-7 22:14 發表
$ Q6 {+ W4 j1 J8 c3 C  _7 ?
& M. ]0 x' @! q- G9 e係香港, 都係用VISA 啦! p# u$ _! j0 x- a6 |
HSBC, 渣打係可以用...
! S9 W. e! p/ N6 i1 z9 R4 u7 Q
7 [. X9 @9 @! x
我有 VISA 卡呀
) _# k! q+ N, j( L  `* Z+ N但係唔係都要上一次大陸先搞到咩?

引用:
原帖由 shinobu 於 2009-4-7 23:50 發表 ! W# @! @9 M  ]2 z( A

/ H/ i& z& h% z! G" q: ]2 h) _都唔係呀
) P) M! o. a8 R& r0 W  {; s- \我上次件加大碼ol 衫就係用呢張野買....( g; m0 ?7 v6 O" C4 n* a
平o左20蚊
) p1 w1 C8 l$ [, i4 B+ n4 H/ b4 {8 y0 [9 N# l/ z$ f
抵價券係會平20蚊,不過佢個價會預先抬高30-40蚊呀
6 }) Y! ~' F" u4 K. D/ D  ^  f再睇返第二D賣家同一貨品$ ?, T2 c, b) G" r& y
仲平過收抵價券果D賣家
, p. K, H1 q$ G( }你留意下

引用:
原帖由 cdtv 於 2009-4-7 23:53 發表 4 G9 Y. e$ Z- j

% J  O' y( K, T& O7 j4 K; Z: V
# R3 c& Z; k# a7 I  Z8 i3 W! }我有 VISA 卡呀
: C+ R8 j$ x& t) z但係唔係都要上一次大陸先搞到咩?
& a! I2 R' l6 C- C- h8 W& q: K* I8 g) W5 E& W! e
有D係可以用銀行匯款入錢去賣家度
, {5 I6 C5 F" O但係就一D保障都無呀
9 G" \2 W4 o! @' H# r  `+ F$ e  U用Visa只可以充值8 u% u  n6 q! Y& J! C
點都係要行返一轉架喇
& K: G3 z- t5 Z8 `/ d* R; [呢樣真係唔懶得& _' y: W  |2 q; M2 R) j4 R/ ~* q
我鐘意淘寶款式多價錢平

引用:
原帖由 cdtv 於 2009-4-7 23:53 發表 # [0 G4 G* O) B6 h, n7 u

* s- H& {/ o. ?
  R2 G0 l4 z# h: k" M8 Q/ E我有 VISA 卡呀
; d( \6 H! _2 _; }5 F但係唔係都要上一次大陸先搞到咩?
8 O9 ]' ?( @5 J
你果張係咪hsbc/渣打等果d?
; ?" D5 F( H3 K& t% N如果係... 就唔洗上大陸
2 e% k3 z5 I) E( H下bid 前, 記住問賣家.... 運費會係幾多,- Q  C' k. W+ b! a+ W4 _. j
千萬唔好信佢個bid 入面講既費用, ***一定要問賣家***
# }% m6 \5 J* Q2 J( l& K$ |; E; w, T  b& L9 ^1 r
跟住講好數, 下bid... 賣家會修改bid 既內容
3 a; [. W. j# ]7 ~* B2 T: v你一定要見到佢有一項係運費... 後你至可以付款0 s/ g; A# q. w
係付款時會見到有一個item: VISA# f* a* R" ?% O8 `
記住, 如果運費 = 0 就會冇得用VISA 架啦! p. t4 u0 ]* [0 Y6 H( q9 J
: A) p6 h0 p' j: W- l
跟住就跟指示用VISA 咭畀錢....唔識可以開住阿里旺旺...可以請教賣家

引用:
原帖由 楊乃武 於 2009-4-8 00:13 發表
. z" s+ b0 q& u: k8 `& s3 D7 o( T  w8 `

: _) [# \9 Q0 a$ l有D係可以用銀行匯款入錢去賣家度- P$ u% D" P7 z4 p
但係就一D保障都無呀5 @& T  C% t$ _0 l/ E
用Visa只可以充值6 d0 F7 o0 P7 V' L3 s2 \
點都係要行返一轉架喇
& `& }0 G( j- J0 E呢樣真係唔懶得
1 g/ A' F' I) A- O我鐘意淘寶款式多價錢平
  @1 v: R3 w+ n& j8 r2 h
除非要退款,
+ Q9 m9 [) d2 g* Y! [2 o3 y2 ^否則真係唔洗上大陸架....
, t# A* a0 E3 p! M8 z
) ~" Y5 a5 n0 e: f我買O左咁多野...除O左一次係叫人幫手充值外
, h2 |, _1 h7 U! a) O$ H; x3 _3 {& q全部都係PAYMENT BY VISA  
; \. a# _; \; D1 u' v8 C7 F, ?個滙價大約係1.15

引用:
原帖由 shinobu 於 2009-4-8 00:25 發表
. V4 h, M( e& A3 C- N/ z" Q9 k( ?/ S* {
除非要退款,: ^0 a( A$ C3 k; ?
否則真係唔洗上大陸架....
. ]# V% D* d: o7 v
. K- V% }! y+ h/ l* e8 c& H我買O左咁多野...除O左一次係叫人幫手充值外
- [3 J; b/ N2 S5 _+ }全部都係PAYMENT BY VISA  / M, W; s/ g% u* R4 P' X
個滙價大約係1.15
/ R. l2 G5 S, j% A7 B% c% e1 d* |
; V+ {6 c: x0 k* p呢樣我真係無研究過呀
3 \( y) k+ C2 {8 q4 q+ y不過cdtv可以嘗試下5 h# P4 l) f5 a0 f3 Z
如果覺得OK既以後可以多個購物點買野 0 D/ B$ s5 y! b9 o: O) T7 d
同埋多謝哂shinobu咁詳細既解釋

引用:
原帖由 楊乃武 於 2009-4-8 00:37 發表 ! J' A6 t  d+ _
! O2 M# _& s7 c" m" E' |9 X2 [0 p3 e
7 r5 D; V6 D: ?9 b; z$ T/ U
呢樣我真係無研究過呀 4 R0 s3 u+ C! s/ k6 ?" F4 N
不過cdtv可以嘗試下: J; V: T+ T2 u- C+ j
如果覺得OK既以後可以多個購物點買野 2 C5 [0 A$ v" @) s& |2 M
同埋多謝哂shinobu咁詳細既解釋
6 ]; k$ l& A+ Q8 e* _& N
我都係分享一下經驗者...
; n7 R7 D+ z4 r; Z7 {4 ~我發覺我上次買果d cc 好著過係香港買既..
3 W& I2 V3 Y0 r不過就真係好易爛.... 即係話每穿一次, 差唔多要用RMB 6.5
& T2 [; b% V! o( Y  ~( J  Z; b不過D 質地我就好鍾意

最近訪問的版塊