嚴禁將相類主題分開發佈,如美女1、美女2,現在起違者立即禁言。
另外,貼圖主題如需收費,圖片數目必須有5張或以上及提供最少一張預覽圖,違反此例的主題將被強制退款。
即日起禁止使用 Thank you,
thx for sharing, 謝謝分享等相類內容回覆,
此類回覆將被視作呃 post 論,每個扣4-20分不等,
如要向作者表示感謝,請善用感謝功能。
任何人以難以發現的手法呃post如複製他人帖子, 一經確認, 不論等級高低, 將立即封帳號處理

淘寶網的支付寶

淘寶網的支付寶

如想在淘寶網買絲襪或其他東西,首先到支付寶開一個帳號,. w$ F* O/ h  q( B) F9 j. n
https://www.alipay.com/2 j$ n9 e9 U1 d+ C# N
然後就要替支付寶的帳號充值,我的充值地點是深圳盧山郵政儲蓄所,
' e& v& t; D+ h+ S5 E由火車站步行到那裡,大約是十五分鐘左右時間,(註:步行時間因人而異 )
* @- g, ]3 v  r如有親朋在國內的話,亦可請他們代為充值,中國各地支付寶的郵政充值網點可到以下網址查看
  ~5 y  |( C2 U5 _- ?4 Khttp://club.alipay.com/show_thread-157---6123403-.htm% a3 g  n. Q3 j9 @: O
盧山郵政儲蓄所的地圖請看附件
覺得好的就按一下感謝吧~~
附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件

為防止論壇積累大量垃圾會員本站會不定期清除不分享、不回帖或長期不登陸的會員。
成為永久會員的條件:發帖數(不論主題或回覆)達到 30 個積分達到 50 以上。
可以系内地银行开张网上银行的储蓄卡,以后直接网上充值就唔使甘麻烦啦。8 h' E; Z# X% I
中国银行香港分行都应该得,大家可以过去咨询下!

引用:
原帖由 simeilo 於 2009-3-31 18:13 發表
2 W2 U2 a" d6 _可以系内地银行开张网上银行的储蓄卡,以后直接网上充值就唔使甘麻烦啦。
( _. b" L6 f% t" S3 m3 o' ?. Z中国银行香港分行都应该得,大家可以过去咨询下!
* k5 b; u( |% k暫時沒有有香港銀行可以用支付寶呢...
8 ^! w1 l6 s5 _& l只有: " ^7 u4 ]4 \. _2 Q& P
到大陸開戶
; h/ J; f0 i2 \6 D; C使用含VISA 認證信用咭...

據我所知,是要到內地的銀行開戶,再使用網上銀行過數到支付寶,
' i" T' K9 N( n# A* J" x4 a- l5 d之後如果唔想上內地入數,可以用匯款方式入數到內地銀行戶口,* T, W" b4 _' k, D) ?8 }9 T7 R8 {
支付寶的合作銀行可看這裡
% ]" b: b1 o1 H1 f" O' Q. Ahttps://www.alipay.com/static/bank/index.htm

偶網購只在淘寶網買( T# h( }) c4 ~- k: w" e
都是使用支付寶付款
" \! P+ v( m0 X' b1 }現在已經是100%滴好評(買家)
0 }: e! `# _: ^. R淘寶還送偶一張VIP白金卡捏!

要上大陸先搞到咁麻煩3 R% u2 ]& U0 @9 e8 l- z
我用唔到了

引用:
原帖由 kevin428 於 2009-3-31 22:40 發表
  u# z: m, Z$ N1 C# g+ S# U偶網購只在淘寶網買; k. P3 [# O' i& F% ?
都是使用支付寶付款
4 N( }5 @% Z1 r+ q7 G8 r7 m現在已經是100%滴好評(買家)$ I4 n% d( W7 g* w
淘寶還送偶一張VIP白金卡捏!
1 n1 ^4 D* E. l0 }# |6 \
5 P- x: _4 V/ W7 l
6 ]5 v" r0 `) X4 t/ V5 Y* ^偶也是100%好評的買家啊,但是淘寶沒有給偶VIP白金咭喔!

引用:
原帖由 cdtv 於 2009-3-31 22:41 發表 ) s/ S' ~( p/ e* J' b4 f
要上大陸先搞到咁麻煩& n& D$ P) k  `, q5 E2 g
我用唔到了
1 ]+ q5 A& ]- G. z) I

0 u+ h) ?- |5 o- r5 U如果上一次開個銀行戶口都好快,唔駛半個鐘搞掂,以後就係香港用匯款入錢去大陸個銀行戶口,; B6 ^( t; \9 S8 u
匯款既手續費就唔知幾錢喇,我之所以鐘意上去大陸入錢,因為大陸十個女仔有6個以上都會著絲襪,/ `: ?: C$ M. i4 Q
上去入錢食下野之餘順便睇下女仔D絲襪,真係好正,我上去既時候仲會著住絲襪架,感覺好正
; D/ F1 U3 I/ U& `7 D: }/ G1 b其實大陸男仔著絲襪既發展比香港快得多,都唔明點解香港仲守舊過大陸

引用:
原帖由 kevin428 於 2009-3-31 22:40 發表   W( G! F6 f2 d: _  T
偶網購只在淘寶網買
+ [0 ~! T6 @1 o6 W; _0 {& V都是使用支付寶付款* l; |- m+ |/ j5 I/ V; f
現在已經是100%滴好評(買家)3 V( ?% I7 x% i& \6 k, y
淘寶還送偶一張VIP白金卡捏!
2 e) _6 G( w2 i: M
2 B+ N# ]- Q+ T$ e! I3 N
张卡几乎无咩用,平个少少都唔够我买零食!

引用:
原帖由 cdtv 於 2009-3-31 22:41 發表 ! h  x1 ?  Y. C2 B- |
要上大陸先搞到咁麻煩
9 `1 G8 e% b4 a6 ^, L7 v我用唔到了
3 J: E: }% U4 p: S/ _! V# ^係香港, 都係用VISA 啦& w2 T# F( y/ G2 Z, X* S
HSBC, 渣打係可以用...

引用:
原帖由 楊乃武 於 2009-3-31 22:47 發表
$ y+ U' r" |  k( j" f+ {
& X# o  N4 c3 ?6 S* X# X! P
7 |( h2 |% {5 }9 }
2 ]! i2 [$ i" |) {9 F# M+ f偶也是100%好評的買家啊,但是淘寶沒有給偶VIP白金咭喔!
% s4 M0 L3 m6 \, l* X; o9 `/ L我都係喎.... 只係收過開戶時既20元抵價紙...

果D抵價券無用架,當20蚊用,不過用到抵價券果D
& r6 y8 S, n) m" R平20就再升高個價30或者40: j8 E7 [( R# W! V) F& @6 T% P0 y5 z
變相仲貴過無抵價券果D賣家

引用:
原帖由 楊乃武 於 2009-4-7 22:25 發表 + h4 f3 q  M8 I$ i- X+ t! A
果D抵價券無用架,當20蚊用,不過用到抵價券果D
( y. P; [$ ]/ A  y8 v平20就再升高個價30或者403 ]% I% Q5 |! B$ r& E$ P  B7 M
變相仲貴過無抵價券果D賣家
) y$ L- j. W! s: C
都唔係呀. f6 A9 j/ l# E+ H3 z
我上次件加大碼ol 衫就係用呢張野買...." H$ Z* D8 X! G
平o左20蚊

引用:
原帖由 shinobu 於 2009-4-7 22:14 發表
9 D8 B4 ^* k8 x6 X" W' V$ z6 o% n; m
6 h2 a& O$ U1 G# X係香港, 都係用VISA 啦7 C) ~6 r! ^1 p) z6 `# C1 Q5 [
HSBC, 渣打係可以用...
% T* W9 K0 I+ p; V
5 k' q8 r  D) S" s# }# V1 S+ j我有 VISA 卡呀" x! g! Q2 m. S/ D8 ]1 d
但係唔係都要上一次大陸先搞到咩?

引用:
原帖由 shinobu 於 2009-4-7 23:50 發表
6 k6 ?4 B0 x9 w1 r- o) _! O" O
* U2 a/ c1 @) Y4 i4 y都唔係呀
+ X8 d( g3 c$ G, n# \9 B我上次件加大碼ol 衫就係用呢張野買....: k) C' O/ Q8 J1 ~$ V5 r
平o左20蚊
1 q8 z; e1 o; s3 T0 @* R. j+ v+ y% g' C8 g0 ~; r/ E0 Z
抵價券係會平20蚊,不過佢個價會預先抬高30-40蚊呀 9 x2 j+ b( \6 E9 W
再睇返第二D賣家同一貨品9 d& ?. i" _2 z3 U! ^" B
仲平過收抵價券果D賣家, t4 p- r3 v9 N
你留意下

引用:
原帖由 cdtv 於 2009-4-7 23:53 發表
. o: u; i2 j! H  Y( A4 D7 w1 j4 o- `3 R' t5 K, f

+ ^0 `$ o$ l0 L1 [, N我有 VISA 卡呀
) U2 I: N5 N! s: d但係唔係都要上一次大陸先搞到咩?
8 K8 z7 m* `6 k% q* z" q$ ^# z
  x- N0 X0 b. k2 ?; o# [) f7 n% N有D係可以用銀行匯款入錢去賣家度
5 J) G1 Q; u4 F0 K( t但係就一D保障都無呀
8 {1 T- {! k9 X2 m# o7 v& R8 b用Visa只可以充值
8 U( m: p& I1 a9 P6 {/ n點都係要行返一轉架喇9 e) a! o# h% Q/ a, a, Z; Y
呢樣真係唔懶得
% ?% c# T3 Q* p! S4 y我鐘意淘寶款式多價錢平

引用:
原帖由 cdtv 於 2009-4-7 23:53 發表 1 r8 q% @8 Z+ N/ @: Q( x
7 g2 o. a- r: p6 f
/ c* Z) X$ x7 l9 C: o( E
我有 VISA 卡呀
3 F1 p- c2 P4 q; R" _但係唔係都要上一次大陸先搞到咩?
1 M) |4 O& \5 q8 t
你果張係咪hsbc/渣打等果d?% [4 V* ^! ^( P! d' o; U0 s$ Q3 F
如果係... 就唔洗上大陸3 Z8 y* R) i  H2 \' d& L
下bid 前, 記住問賣家.... 運費會係幾多,* w* G- g0 b6 m0 V
千萬唔好信佢個bid 入面講既費用, ***一定要問賣家***
4 M1 n6 x5 r. f
: G$ V+ o7 J8 m跟住講好數, 下bid... 賣家會修改bid 既內容
! E$ Q) O9 [+ Q2 u( ~你一定要見到佢有一項係運費... 後你至可以付款0 g7 |, o8 t' ?* s: A
係付款時會見到有一個item: VISA* x7 c; W. d  d* k$ j6 x
記住, 如果運費 = 0 就會冇得用VISA 架啦$ {3 q7 F- \- \' i: j  p9 I  c

2 r! E5 L7 W8 I# A跟住就跟指示用VISA 咭畀錢....唔識可以開住阿里旺旺...可以請教賣家

引用:
原帖由 楊乃武 於 2009-4-8 00:13 發表 8 R! N# V: I1 `9 q& l

4 y$ m. X! v  w+ J" h# X' L! y3 h1 C2 m6 u1 w8 i; v$ W
有D係可以用銀行匯款入錢去賣家度
# a8 B' J& q! P6 o% ]但係就一D保障都無呀
# I* Q+ L3 R2 f用Visa只可以充值
7 p" `% f% W; A) m; w: V點都係要行返一轉架喇
6 \* @8 |  G6 D. D* P& }呢樣真係唔懶得
% h! f5 j; d3 U$ A& [1 r5 I3 A  u1 [我鐘意淘寶款式多價錢平
/ |1 t7 d6 S$ Z9 e+ ~- O8 E" ]* c
除非要退款,6 ]& }9 A( L, N- D* i7 V
否則真係唔洗上大陸架....
/ |& j3 {0 r& U" i
2 e; i2 z( o6 l" Q0 ~0 s我買O左咁多野...除O左一次係叫人幫手充值外
9 ^0 M$ j; K+ c- v  x全部都係PAYMENT BY VISA  
- h5 r1 T+ r0 S2 L個滙價大約係1.15

引用:
原帖由 shinobu 於 2009-4-8 00:25 發表 7 V; V% a8 [& B+ R$ R: _- L. S
. B' o4 ?, i/ S6 u5 Q& q/ t
除非要退款,
8 z. `6 O4 O  k" D否則真係唔洗上大陸架....
5 }( t( b5 ?. T4 |6 Y4 O8 h8 t+ J" }" r" F$ T
我買O左咁多野...除O左一次係叫人幫手充值外
! Y' d; q& o) Y) p- I2 j全部都係PAYMENT BY VISA  , o. [  c' T& R8 _
個滙價大約係1.15
+ i7 M- L- C7 V
! \. O% J3 t4 M* c7 ~呢樣我真係無研究過呀 $ f" D' \- H; A- }1 u
不過cdtv可以嘗試下
1 p0 e( h& {6 b7 n3 e5 t# Z# d如果覺得OK既以後可以多個購物點買野 + _5 ~' W8 t" Q( o9 K4 @, ]
同埋多謝哂shinobu咁詳細既解釋

引用:
原帖由 楊乃武 於 2009-4-8 00:37 發表 0 W1 I" q. W& ^$ t2 `8 ?# [
. j! x5 }# M; ?
2 r) g" b) I& J7 Z3 t. z4 J- H7 y
呢樣我真係無研究過呀 4 ]4 Y. V9 r9 `: ?) H
不過cdtv可以嘗試下
! B' V$ T+ j% [" ^) U3 @9 b如果覺得OK既以後可以多個購物點買野 ' Q, ~4 u' Y( A9 x, ~' o' x+ k
同埋多謝哂shinobu咁詳細既解釋
3 M0 g) K5 s! r: u% ~- G我都係分享一下經驗者... 0 ?7 d: a/ f8 l
我發覺我上次買果d cc 好著過係香港買既..
+ M5 i7 Z( j2 H8 z0 W不過就真係好易爛.... 即係話每穿一次, 差唔多要用RMB 6.5
& {9 B5 s5 c' v; `# _, n不過D 質地我就好鍾意

最近訪問的版塊