嚴禁將相類主題分開發佈,如美女1、美女2,現在起違者立即禁言。
另外,貼圖主題如需收費,圖片數目必須有5張或以上及提供最少一張預覽圖,違反此例的主題將被強制退款。
即日起禁止使用 Thank you,
thx for sharing, 謝謝分享等相類內容回覆,
此類回覆將被視作呃 post 論,每個扣4-20分不等,
如要向作者表示感謝,請善用感謝功能。
任何人以難以發現的手法呃post如複製他人帖子, 一經確認, 不論等級高低, 將立即封帳號處理

淘寶網的支付寶

淘寶網的支付寶

如想在淘寶網買絲襪或其他東西,首先到支付寶開一個帳號,1 G2 s& A8 T4 j4 D  v" X# Z6 H
https://www.alipay.com/4 P; [% D: N4 ^$ b" I0 @. @) m5 f
然後就要替支付寶的帳號充值,我的充值地點是深圳盧山郵政儲蓄所,. O, Z: l: ~4 A* q+ L
由火車站步行到那裡,大約是十五分鐘左右時間,(註:步行時間因人而異 )
: u+ _# A, P7 B0 I- r. }  u1 Z如有親朋在國內的話,亦可請他們代為充值,中國各地支付寶的郵政充值網點可到以下網址查看
, Q8 D; n; K* A  F/ z  h4 ~http://club.alipay.com/show_thread-157---6123403-.htm
2 P2 G# I* m& A盧山郵政儲蓄所的地圖請看附件
覺得好的就按一下感謝吧~~
附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件

為防止論壇積累大量垃圾會員本站會不定期清除不分享、不回帖或長期不登陸的會員。
成為永久會員的條件:發帖數(不論主題或回覆)達到 30 個積分達到 50 以上。
可以系内地银行开张网上银行的储蓄卡,以后直接网上充值就唔使甘麻烦啦。- J# o' T1 z% B- e- m! r' t
中国银行香港分行都应该得,大家可以过去咨询下!

引用:
原帖由 simeilo 於 2009-3-31 18:13 發表
: k/ Z  W! m- k) x/ |. C可以系内地银行开张网上银行的储蓄卡,以后直接网上充值就唔使甘麻烦啦。9 d/ W" v  U; s! H8 K
中国银行香港分行都应该得,大家可以过去咨询下!
1 b7 E6 K, B! q; w
暫時沒有有香港銀行可以用支付寶呢.... Q/ L% ?/ O* a
只有: 8 h+ m# q3 z! q
到大陸開戶
3 u. W; P; X$ m使用含VISA 認證信用咭...

據我所知,是要到內地的銀行開戶,再使用網上銀行過數到支付寶,
0 J) n0 v. B) k2 }- _1 t之後如果唔想上內地入數,可以用匯款方式入數到內地銀行戶口,% z2 l( ?2 l8 Y" s( ~2 ~8 {
支付寶的合作銀行可看這裡
- s6 }; A# Q# _+ S( ~0 w0 a. o* _, w6 Ehttps://www.alipay.com/static/bank/index.htm

偶網購只在淘寶網買& C. c* D& M3 P
都是使用支付寶付款
6 i7 N! `1 J+ D3 B現在已經是100%滴好評(買家)( q! g& Q0 P  B  c4 Y7 P& _  K7 [
淘寶還送偶一張VIP白金卡捏!

要上大陸先搞到咁麻煩# t! o6 T! l. X) }8 Y% T4 f
我用唔到了

引用:
原帖由 kevin428 於 2009-3-31 22:40 發表
) T& C' X4 ~  y+ |" k" V偶網購只在淘寶網買6 Z3 \( o0 W( o
都是使用支付寶付款
; [# Q( `/ W# u' T現在已經是100%滴好評(買家)* N5 d( j- |7 R
' n3 h1 Q7 r2 R  W9 x# V
! }4 Z$ ?% ~; T1 k! t3 Q. e6 T% o+ q! a+ x2 o
偶也是100%好評的買家啊,但是淘寶沒有給偶VIP白金咭喔!

引用:
原帖由 cdtv 於 2009-3-31 22:41 發表 - g! d2 v) c" k! L) I
要上大陸先搞到咁麻煩
1 x! w8 W5 s0 n: r我用唔到了
4 ^0 |  B% Q1 D3 A0 i) Z  W

, d$ _( C2 {+ ~. z; a; }  p如果上一次開個銀行戶口都好快,唔駛半個鐘搞掂,以後就係香港用匯款入錢去大陸個銀行戶口,
, l( U$ H8 M9 }) Y: |2 D匯款既手續費就唔知幾錢喇,我之所以鐘意上去大陸入錢,因為大陸十個女仔有6個以上都會著絲襪,
$ F+ ]6 Y& f( c5 y4 N* c上去入錢食下野之餘順便睇下女仔D絲襪,真係好正,我上去既時候仲會著住絲襪架,感覺好正 $ N* u  ^6 n* O- X/ t8 D; L
其實大陸男仔著絲襪既發展比香港快得多,都唔明點解香港仲守舊過大陸

引用:
原帖由 kevin428 於 2009-3-31 22:40 發表 ; y3 z/ g! W2 @5 q
偶網購只在淘寶網買
! D# \7 ^4 N; H- \) |都是使用支付寶付款
2 B8 y# f5 q& A% u8 l" m現在已經是100%滴好評(買家)2 @" a# C8 Q2 V  ?( Y
6 o- o( r$ q7 o
; ]6 R0 A) ^" ~& l; F* q  b6 t# N4 w张卡几乎无咩用,平个少少都唔够我买零食!

引用:
原帖由 cdtv 於 2009-3-31 22:41 發表 % R9 y  n! z8 G* h) |( Y
要上大陸先搞到咁麻煩
6 v6 P  n8 ~) g* O" ~1 E1 R  B我用唔到了
; r6 K, b1 ^, K( a. U% Y( {係香港, 都係用VISA 啦
' \9 F# P/ y- S% H4 C+ {' Y# IHSBC, 渣打係可以用...

引用:
原帖由 楊乃武 於 2009-3-31 22:47 發表
: W& ?  c/ h5 E; ^# o- ^
( Q# m4 M  s, `$ I- o! N5 `( O2 [% l

$ j& u5 a* ^4 D8 X! C3 T5 ^偶也是100%好評的買家啊,但是淘寶沒有給偶VIP白金咭喔!
4 X# l0 ]! U: e, |5 |
我都係喎.... 只係收過開戶時既20元抵價紙...

果D抵價券無用架,當20蚊用,不過用到抵價券果D
' i4 r7 ?5 O2 D( z8 q9 }平20就再升高個價30或者40( [+ c- ?8 q' Y9 b
變相仲貴過無抵價券果D賣家

引用:
原帖由 楊乃武 於 2009-4-7 22:25 發表 + x! x$ d) {$ j7 D
果D抵價券無用架,當20蚊用,不過用到抵價券果D$ b; h4 E8 l  n
平20就再升高個價30或者40# ^6 `3 \( j% G. ^) P
變相仲貴過無抵價券果D賣家
) V4 p# q3 q" m8 p
都唔係呀
( n5 |; }2 y$ G0 L% n1 Q, y我上次件加大碼ol 衫就係用呢張野買....: N. L+ _9 J' C: |" M
平o左20蚊

引用:
原帖由 shinobu 於 2009-4-7 22:14 發表
2 ~: x3 |0 B# o5 H: A% Q2 U8 K6 n2 D7 ?
係香港, 都係用VISA 啦
" v4 u( v9 O7 Q. I1 @3 C+ dHSBC, 渣打係可以用...
! q. y! E: s9 E7 T; t

2 O+ N2 m7 Q3 |$ {/ h# p+ X- r我有 VISA 卡呀+ ^5 w; f+ Q8 \4 p- G6 N( ]
但係唔係都要上一次大陸先搞到咩?

引用:
原帖由 shinobu 於 2009-4-7 23:50 發表 8 z% K" q: k2 T, |
  }' w9 w  ^: b9 T, o7 K% r  {( D; K
都唔係呀
+ K4 F2 X9 n, ^我上次件加大碼ol 衫就係用呢張野買....
- G1 D7 S6 m5 ]& `  x- E平o左20蚊
- q5 e& D- z9 W5 V$ e
5 {- H% R. ^/ i6 ~* J抵價券係會平20蚊,不過佢個價會預先抬高30-40蚊呀
" W) N. H/ W1 e再睇返第二D賣家同一貨品
: B0 n/ M1 I1 Q: O仲平過收抵價券果D賣家8 O  \) w; s1 o$ `3 ^+ ?- b
你留意下

引用:
原帖由 cdtv 於 2009-4-7 23:53 發表 3 c: \# X5 ?, q' Q/ P
4 e3 x0 Z/ w5 w' T5 }

0 _" @% }) }& y  R我有 VISA 卡呀
: O2 p+ n. K  G0 E1 [: \但係唔係都要上一次大陸先搞到咩?
5 H) A5 N. ^: Q- a
9 y- a9 N1 O0 [5 a
有D係可以用銀行匯款入錢去賣家度
3 p/ n0 J7 X+ Q& j  @! r8 r% Z; _但係就一D保障都無呀
" |( x4 k8 @; b% v% |8 P! G% Y3 n用Visa只可以充值& d+ j( E/ l) O9 S* j# f) Y1 ^3 H
點都係要行返一轉架喇9 Z) K2 l7 x' `
呢樣真係唔懶得
$ k8 f* Y; [5 ^. X( y我鐘意淘寶款式多價錢平

引用:
原帖由 cdtv 於 2009-4-7 23:53 發表 - n+ |+ n8 n* Y7 T
) T$ b5 h; x' X  y" K8 N7 B
# _) J: |5 |" O: T6 l' i
我有 VISA 卡呀: K4 d1 c5 P0 y. k! g0 \7 n
但係唔係都要上一次大陸先搞到咩?
+ }5 v; e* q+ k" `! A; e你果張係咪hsbc/渣打等果d?
  x! u7 G2 @) C: g2 s如果係... 就唔洗上大陸
) q/ L* y, g9 ^下bid 前, 記住問賣家.... 運費會係幾多,! e, G2 R+ A+ j9 G1 `1 l  o
千萬唔好信佢個bid 入面講既費用, ***一定要問賣家***8 g+ g# e! r6 K! E

u. p9 m$ i+ `4 A跟住講好數, 下bid... 賣家會修改bid 既內容
1 B7 X' B0 u/ b  |" |你一定要見到佢有一項係運費... 後你至可以付款
3 l0 T& z8 p/ j7 x' _係付款時會見到有一個item: VISA
1 F; e! Y) E9 S; A: P; a記住, 如果運費 = 0 就會冇得用VISA 架啦
# q  |; j0 ]0 ?+ ~$ V' B
. K* @1 o) ?5 Z0 ~3 f跟住就跟指示用VISA 咭畀錢....唔識可以開住阿里旺旺...可以請教賣家

引用:
原帖由 楊乃武 於 2009-4-8 00:13 發表
- ^1 a" m+ {  v
3 D* X+ q/ ^) }
% F2 u7 z  {% Q7 ~% O0 M有D係可以用銀行匯款入錢去賣家度7 V. R$ |5 z" s
但係就一D保障都無呀
& _% M/ b( N. w5 X& H用Visa只可以充值  W1 q( i2 h5 s8 ~3 W; ^+ q
點都係要行返一轉架喇
4 @. X: X- W1 H4 q7 F3 ^1 y' P6 \呢樣真係唔懶得  W" y7 R0 @: c. b7 j2 E
我鐘意淘寶款式多價錢平
5 J* A. a  u, C* ^5 Q2 J) f( ^
除非要退款,
* W1 y  E4 g1 m& @' Q( y否則真係唔洗上大陸架....9 C3 r  ?5 s: C

) f. f9 G$ e; z1 C  i4 s我買O左咁多野...除O左一次係叫人幫手充值外9 U: c1 l- M& r  Y! M5 z
全部都係PAYMENT BY VISA  . y' R4 {1 p+ I/ X; E
個滙價大約係1.15

引用:
原帖由 shinobu 於 2009-4-8 00:25 發表
3 t" n3 E- J' s( o; U; Q. M2 f6 T. G& e7 j
除非要退款,9 r# e# Z3 L  E- D7 g
否則真係唔洗上大陸架...." `. p" T- `- D# v5 z% N

, e/ v+ o; B$ q1 L我買O左咁多野...除O左一次係叫人幫手充值外
1 b* ^6 ?" N6 e全部都係PAYMENT BY VISA  
. a$ b. X, Z% S, U( V個滙價大約係1.15
4 V. |* u0 u7 F! @4 j. J$ g. U2 H; z$ y. d% ^1 Q: j" X2 G4 v
呢樣我真係無研究過呀 : ?/ |* V1 I8 z" x( Z, C3 @
不過cdtv可以嘗試下% p& \/ H" w/ t% P$ N& c8 E
如果覺得OK既以後可以多個購物點買野   O5 t9 i# ?. A/ g1 C
同埋多謝哂shinobu咁詳細既解釋

引用:
原帖由 楊乃武 於 2009-4-8 00:37 發表 7 i: R* {1 L% n

: W5 k4 \8 u5 ?# b0 i- O4 b, D0 J7 g$ L3 v. b0 V% Y
呢樣我真係無研究過呀
7 E0 Z/ e1 S! s! G+ F5 {$ _不過cdtv可以嘗試下$ ]8 T9 {* v  i1 b/ _  G; ?' F$ U
如果覺得OK既以後可以多個購物點買野 1 O& Q4 \& Y+ l' o+ z! J
同埋多謝哂shinobu咁詳細既解釋
6 S1 t- j! u4 U: R) }. @我都係分享一下經驗者... 5 ^5 S! R! _' |0 I
我發覺我上次買果d cc 好著過係香港買既..
! B) a, ]9 a% _0 W' D$ I  p2 Q: l不過就真係好易爛.... 即係話每穿一次, 差唔多要用RMB 6.5* H$ S9 F$ b: S8 q3 |4 h
不過D 質地我就好鍾意