嚴禁將相類主題分開發佈,如美女1、美女2,現在起違者立即禁言。
另外,貼圖主題如需收費,圖片數目必須有5張或以上及提供最少一張預覽圖,違反此例的主題將被強制退款。
即日起禁止使用 Thank you,
thx for sharing, 謝謝分享等相類內容回覆,
此類回覆將被視作呃 post 論,每個扣4-20分不等,
如要向作者表示感謝,請善用感謝功能。
任何人以難以發現的手法呃post如複製他人帖子, 一經確認, 不論等級高低, 將立即封帳號處理

淘寶網的支付寶

淘寶網的支付寶

如想在淘寶網買絲襪或其他東西,首先到支付寶開一個帳號,9 L& [  z; b2 s* t9 ?
https://www.alipay.com// C7 P, {% s( U/ C- X' _
然後就要替支付寶的帳號充值,我的充值地點是深圳盧山郵政儲蓄所,
3 ^- W, o. w" i1 `& z由火車站步行到那裡,大約是十五分鐘左右時間,(註:步行時間因人而異 )  Q9 i' X& ~  G
如有親朋在國內的話,亦可請他們代為充值,中國各地支付寶的郵政充值網點可到以下網址查看6 G# @2 W7 }" R2 D: c; K+ k
http://club.alipay.com/show_thread-157---6123403-.htm
; a5 u2 e; N- f. J% D  _3 a( }  n盧山郵政儲蓄所的地圖請看附件
覺得好的就按一下感謝吧~~
附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件

為防止論壇積累大量垃圾會員本站會不定期清除不分享、不回帖或長期不登陸的會員。
成為永久會員的條件:發帖數(不論主題或回覆)達到 30 個積分達到 50 以上。
可以系内地银行开张网上银行的储蓄卡,以后直接网上充值就唔使甘麻烦啦。% ?: Y7 s" o2 B) U# i* l. K
中国银行香港分行都应该得,大家可以过去咨询下!

引用:
原帖由 simeilo 於 2009-3-31 18:13 發表 ( U: F5 g0 b1 ]
可以系内地银行开张网上银行的储蓄卡,以后直接网上充值就唔使甘麻烦啦。4 q* O, p) `4 K# Z" D
中国银行香港分行都应该得,大家可以过去咨询下!
& z7 G2 D! N" v* {暫時沒有有香港銀行可以用支付寶呢...
3 U4 P0 n" f: [/ i6 o% L  L5 a只有: ! D* B7 m) z2 |; {- k
到大陸開戶
  V6 n9 X4 n+ j' B: }% {: x使用含VISA 認證信用咭...

據我所知,是要到內地的銀行開戶,再使用網上銀行過數到支付寶,, ^& J' m/ I+ @1 J) x
之後如果唔想上內地入數,可以用匯款方式入數到內地銀行戶口,
1 {( ?1 H/ j, o, \支付寶的合作銀行可看這裡
( @6 M$ Z$ g# \. N; Ohttps://www.alipay.com/static/bank/index.htm

偶網購只在淘寶網買
$ b9 L3 M$ \3 I: C/ t1 e都是使用支付寶付款
& w' `4 B7 [( h9 o9 W2 Z現在已經是100%滴好評(買家)- \3 x$ U8 \- V5 x% @
淘寶還送偶一張VIP白金卡捏!

要上大陸先搞到咁麻煩) D! p% L! f6 h. C
我用唔到了

引用:
原帖由 kevin428 於 2009-3-31 22:40 發表 $ y: E2 A: K+ \$ d- i0 i
偶網購只在淘寶網買
: r$ Y8 z) S" X  ~3 b都是使用支付寶付款
" R2 P/ H4 `; u( p' Y* w3 X現在已經是100%滴好評(買家)
" B5 @/ d- M# b$ L3 B淘寶還送偶一張VIP白金卡捏!
. n- b$ C) `$ |. H: I+ y
9 m4 [, A7 z' ?$ k5 s& h' R  a/ S2 g. B+ b% J; _9 l
偶也是100%好評的買家啊,但是淘寶沒有給偶VIP白金咭喔!

引用:
原帖由 cdtv 於 2009-3-31 22:41 發表
! `' `  v  S- Y8 _1 z3 }要上大陸先搞到咁麻煩# r( Z1 S# ?9 h; R
我用唔到了
5 R* |* U, y& M
5 X$ `$ D7 w# k  H/ X# R如果上一次開個銀行戶口都好快,唔駛半個鐘搞掂,以後就係香港用匯款入錢去大陸個銀行戶口,
  j  @3 a9 J8 o+ W% `# L6 v5 X- T匯款既手續費就唔知幾錢喇,我之所以鐘意上去大陸入錢,因為大陸十個女仔有6個以上都會著絲襪,
( @0 D6 z$ U! f上去入錢食下野之餘順便睇下女仔D絲襪,真係好正,我上去既時候仲會著住絲襪架,感覺好正
. [/ W2 a9 K: M1 }4 }$ g9 ^7 G其實大陸男仔著絲襪既發展比香港快得多,都唔明點解香港仲守舊過大陸

引用:
原帖由 kevin428 於 2009-3-31 22:40 發表 1 f- t$ w) y* ?9 B" P* W
偶網購只在淘寶網買+ w/ g$ M* W5 c) w3 M9 b
都是使用支付寶付款9 D! p5 f! ]/ i) f
現在已經是100%滴好評(買家)
& d& e# t3 P. J* r4 V9 y2 ?淘寶還送偶一張VIP白金卡捏!
# `0 r" v/ F1 e+ i9 K1 z. C1 A+ y0 F3 W) [1 w% Q
张卡几乎无咩用,平个少少都唔够我买零食!

引用:
原帖由 cdtv 於 2009-3-31 22:41 發表
( ^9 a' S% G, J3 S. T要上大陸先搞到咁麻煩" t8 m* O" h6 ?5 h$ {
我用唔到了
/ T3 @( B( r- d+ @; P) J' O$ W3 O; L; H! s係香港, 都係用VISA 啦0 H- A0 ~3 F2 S% X# N3 a
HSBC, 渣打係可以用...

引用:
原帖由 楊乃武 於 2009-3-31 22:47 發表 4 R! |' {6 ^$ \4 |/ v& s

8 m( g6 y8 Z* }- Q1 q( B5 Q( I. ~+ l0 ~. q0 f8 F

8 R0 r" s9 M2 C+ ~0 ?$ F: W偶也是100%好評的買家啊,但是淘寶沒有給偶VIP白金咭喔!
9 r3 L/ h6 }6 H6 I+ Z
我都係喎.... 只係收過開戶時既20元抵價紙...

果D抵價券無用架,當20蚊用,不過用到抵價券果D
( m. {: G% t$ }5 X% {平20就再升高個價30或者407 l& {$ K% T) s1 v
變相仲貴過無抵價券果D賣家

引用:
原帖由 楊乃武 於 2009-4-7 22:25 發表 - {. Z7 n* x. I% a
果D抵價券無用架,當20蚊用,不過用到抵價券果D) R! M7 a4 z6 M+ \( q5 ^! j
平20就再升高個價30或者40
; A2 B, W6 I' |1 V變相仲貴過無抵價券果D賣家
7 S& f- p, G  R# e1 g5 \都唔係呀
, a# |4 ~4 U/ g我上次件加大碼ol 衫就係用呢張野買..... D% i; }4 \' i( s8 \/ m. b
平o左20蚊

引用:
原帖由 shinobu 於 2009-4-7 22:14 發表 4 L% X* g$ F: ]" m4 y9 S

# b8 h% |, D9 ~) u- P係香港, 都係用VISA 啦: |" D8 g: T# C& D7 T% A6 I+ d4 K
HSBC, 渣打係可以用...
% v' g/ Z1 y( ]9 c4 D8 o

( @2 r6 n! S2 `. m: T; @我有 VISA 卡呀7 {- p9 u/ x. f; l* B7 d
但係唔係都要上一次大陸先搞到咩?

引用:
原帖由 shinobu 於 2009-4-7 23:50 發表
1 p& A% X1 b0 S- O6 G' o& O, `$ w! h3 I2 A, n" E
都唔係呀- G/ Z5 P3 H1 n1 M
我上次件加大碼ol 衫就係用呢張野買....& B; L1 u$ s2 P: e( e
平o左20蚊
' U. X: h, Z! p4 N6 j5 z
9 K. H1 U7 m" m3 U! L! G抵價券係會平20蚊,不過佢個價會預先抬高30-40蚊呀 . q! Y# e/ h  c( b
再睇返第二D賣家同一貨品
8 _- \% K, n! N& Y# u; D! _+ V3 \仲平過收抵價券果D賣家
0 P0 s" x) ~& N7 n你留意下

引用:
原帖由 cdtv 於 2009-4-7 23:53 發表 8 ]3 N; `2 Y8 l9 Y* H
6 i' E# A$ e0 L

7 ^( j' F0 g) O* \1 w8 J我有 VISA 卡呀, ~5 P7 g  N, E( Q2 h2 G& G  ]
但係唔係都要上一次大陸先搞到咩?
! ?1 h8 }' G0 |- d8 r: m7 T& y, ~4 D: `+ A' W& f+ y! p& J* [
有D係可以用銀行匯款入錢去賣家度3 l5 x, D& l4 b6 l  A
但係就一D保障都無呀
! T/ M* q7 n' h6 i5 I) s, z- y用Visa只可以充值6 ^0 m% S/ M8 I, ^; _. I- i
點都係要行返一轉架喇8 E7 ]  D: ~4 H: h( ~: E; E
呢樣真係唔懶得
, L* ^3 u$ M+ P2 t; m我鐘意淘寶款式多價錢平

引用:
原帖由 cdtv 於 2009-4-7 23:53 發表 / ?  t) f/ h" L  {: {4 Y2 {

+ I7 \3 }0 S6 I4 m, ]2 w: b- I, g( u5 p3 t
我有 VISA 卡呀
2 F. \  E3 x& r+ N5 u; a& |但係唔係都要上一次大陸先搞到咩?
) X! z# T0 k8 A( @3 ]! n& Y" l- @5 o
你果張係咪hsbc/渣打等果d?
) s( \  d9 n2 ]! N* p, `如果係... 就唔洗上大陸0 r  @8 ?, f' W1 s4 r4 x( f6 L
下bid 前, 記住問賣家.... 運費會係幾多,
! z. Q2 [7 R* O3 j0 U  {千萬唔好信佢個bid 入面講既費用, ***一定要問賣家***
1 E2 P1 K8 l' M0 L( w, \/ A& W2 Y# l, J" Q
跟住講好數, 下bid... 賣家會修改bid 既內容
( m* ~0 |. B( c- U/ ~8 T9 k你一定要見到佢有一項係運費... 後你至可以付款
6 d7 \0 \& N3 p7 P3 q係付款時會見到有一個item: VISA  c& F8 {# w1 g
記住, 如果運費 = 0 就會冇得用VISA 架啦9 `' ~" c0 c: B
5 p6 B2 E& E9 }5 t* T
跟住就跟指示用VISA 咭畀錢....唔識可以開住阿里旺旺...可以請教賣家

引用:
原帖由 楊乃武 於 2009-4-8 00:13 發表 ( I7 J3 z* d& C) r* [7 z

0 O0 G/ t9 `! _, T$ \7 m) U; u) s/ i1 @9 Y! q+ p4 t2 W# Z
有D係可以用銀行匯款入錢去賣家度; O6 E. _; O$ s* G1 v
但係就一D保障都無呀
; }' b, \: G4 F1 R1 c用Visa只可以充值( B# [" N% E9 _) B. f
點都係要行返一轉架喇' f* p( ^+ ?" M3 g; E2 J
呢樣真係唔懶得0 ~3 R9 x5 z! f" g7 ]$ T/ Q
我鐘意淘寶款式多價錢平
8 i( F, C/ s9 V9 A' P! n) ~
除非要退款,' e& S. j5 E+ S
否則真係唔洗上大陸架....) [$ v4 s* L2 T% J) E

1 h" h+ E. k3 @+ U我買O左咁多野...除O左一次係叫人幫手充值外
$ e/ Q. Q! |& Q5 M4 C2 [. ^全部都係PAYMENT BY VISA  
/ ]9 T5 g+ r" R) `  W個滙價大約係1.15

引用:
原帖由 shinobu 於 2009-4-8 00:25 發表
6 l7 t( ]* V, U8 w1 u3 o
( J, f9 ]2 x5 }2 x6 S- L除非要退款,1 s" ~7 g/ |0 r3 H1 Y
否則真係唔洗上大陸架....0 ?. I; ^8 m3 Y8 T& z
2 k( `6 c- Z1 d9 A: F+ C# h
我買O左咁多野...除O左一次係叫人幫手充值外
; Z* o5 x) O; q$ z3 T全部都係PAYMENT BY VISA  & Q3 b$ g' @( p# e6 }" K, a: p
個滙價大約係1.15
2 O* z2 W  C% `* s) R. B2 ?8 x
. N1 a, m1 o8 ~* Z3 Z( e& P+ t呢樣我真係無研究過呀 ' B$ F" f, D1 Y
不過cdtv可以嘗試下  N/ t6 n0 |* P3 v5 F) M/ ^; Q
如果覺得OK既以後可以多個購物點買野 7 h$ L3 F- x9 N" c; n/ ?* a
同埋多謝哂shinobu咁詳細既解釋

引用:
原帖由 楊乃武 於 2009-4-8 00:37 發表 1 h) T/ @- S- L9 w- C: V6 e
/ S; U5 j6 R9 M1 r0 }6 X
$ s( q, s/ V( F+ L# Y5 X' P
呢樣我真係無研究過呀
; E8 F# m* M) E& V. A: j不過cdtv可以嘗試下' o- ~9 ?5 U& Q  p: _* c- y/ z
如果覺得OK既以後可以多個購物點買野
4 Q5 h2 w* b. m) O, ~" [同埋多謝哂shinobu咁詳細既解釋
- Y- e& G2 H: v
我都係分享一下經驗者... 9 x+ s8 q  \1 l/ P; M5 @
我發覺我上次買果d cc 好著過係香港買既..
' S" L' Z! ]) H/ w& w不過就真係好易爛.... 即係話每穿一次, 差唔多要用RMB 6.5
5 U' b. R: p- z4 E3 L* M: z" q8 }不過D 質地我就好鍾意

最近訪問的版塊