嚴禁將相類主題分開發佈,如美女1、美女2,現在起違者立即禁言。
另外,貼圖主題如需收費,圖片數目必須有5張或以上及提供最少一張預覽圖,違反此例的主題將被強制退款。
即日起禁止使用 Thank you,
thx for sharing, 謝謝分享等相類內容回覆,
此類回覆將被視作呃 post 論,每個扣4-20分不等,
如要向作者表示感謝,請善用感謝功能。
任何人以難以發現的手法呃post如複製他人帖子, 一經確認, 不論等級高低, 將立即封帳號處理

我諗我真係要終結CD了

我諗我真係要終結CD了

好唔開心  ,harddisk死機∼多年黎既cd相無晒∼全部無晒∼
2 C4 z% c% m! p% o0 z8 ^$ ]依家只可以靠腦裡既記憶回味了∼
# g8 X% D0 E: O2 ^我諗或許係一個終結了。
: ]1 W( U; y  d
$ m) o, X5 ^4 Z4 j, w希望各位姐妹唔好將所有雞蛋放同一個籃子。3 d0 G4 P' w) G" I  H
記得要backup 再 backup呀∼
覺得好的就按一下感謝吧~~

為防止論壇積累大量垃圾會員本站會不定期清除不分享、不回帖或長期不登陸的會員。
成為永久會員的條件:發帖數(不論主題或回覆)達到 30 個積分達到 50 以上。
引用:
原帖由 Carly 於 2020-3-13 01:05 發表   ; j! E- Q$ J  X5 ?, n
好唔開心  ,harddisk死機∼多年黎既cd相無晒∼全部無晒∼
7 \1 B2 H4 |  e0 @( i依家只可以靠腦裡既記憶回味了∼ ) P4 I6 \. Y, I- A
我諗或許係一個終結了。, R4 T4 Z; L  _6 h
( N# v5 S' j0 F- c+ H+ t
希望各位姐妹唔好將所有雞蛋放同一個籃子。( i8 z& W" B: ]- p5 Y. W! W8 Q# o
記得要 ...
; z) U2 S0 R1 j4 I  K. W1 R6 d向前看未來的CD路會更好的更靚的

節哀順變 無左影過D新啦,又唔洗終結 CD 既 7 P! S8 _6 a3 T
我CD左咁多年影既片同相都打爆左好多個 harddisk , 有稔過backup 不過覺得成本好大最後無做到 , 希望唔好發生在我身上
/ ^/ p! K: D3 @' T5 d我早期CD影既都唔想再拎出黎睇 ,覺得好醜樣 無左可能仲好
附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件
we柒 : hkcd123456
唔收錢免費任玩,唔洗問我收幾錢

引用:
原帖由 Emgirl 於 2020-3-13 01:52 發表   
5 `" T' m: `! q' W& r- W" {
& B+ B( S+ l* M; W; I% v2 Q向前看未來的CD路會更好的更靚的
# I/ p$ h( ^( d3 o
$ g; @/ [* D% p7 q% R過去既心血無晒啦∼

引用:
原帖由 squirrel99 於 2020-3-13 02:01 發表   ' H1 a6 R  A1 X7 P" m7 e
節哀順變 無左影過D新啦,又唔洗終結 CD 既
+ I! N  T6 Y, c0 h  j我CD左咁多年影既片同相都打爆左好多個 harddisk , 有稔過backup 不過覺得成本好大最後無做到 , 希望唔好發生在我身上
9 w/ T$ ~1 i. c, j我早期CD影既都唔想再拎出 ...
- X2 e) i: T. y, r& j* ?3 x

% u7 q9 a9 L+ u9 O哇哇哇∼∼你好勁呀?點解可以用咁多harddisk架∼
2 p) y" p$ Z8 Q& l9 w. J! y+ v你影左好多相咩??

引用:
原帖由 Carly 於 2020-3-13 11:50 發表   
3 ~6 f9 G2 _4 |" J# v  R
  h6 Q: ^+ k0 _/ J- p, x6 V+ L$ b; `
過去既心血無晒啦∼
- `( G6 z, B7 @4 s/ p- ~' ~$ P唔敢拎去SSP整? XD"
Footprint: TW,JP,CH,BE,NL,IT,AT,SK,HU,MA,ES,GB,US,MY,SG,RU,AZ,GE,AM,DK,SE,DE,AU,PL,LT,UA,BY,FR,MT,AD,IE

Looking back on it, I might have given Al Capone a few hints. The best he could do was to operate his racket in three districts. I operated on three continents. - Smedley D. Butler

Yousuf Karsh once jokingly remarked, "I do it for my own immortality."

離開的R是有福的...

引用:
原帖由 Carly 於 2020-3-13 01:05 發表   
: W* Z& C! @( S+ K5 D好唔開心  ,harddisk死機∼多年黎既cd相無晒∼全部無晒∼ # n; V6 {4 ^) H$ G& X7 w' H# t
依家只可以靠腦裡既記憶回味了∼
9 u9 |5 @( K! `5 g/ k( L- ?我諗或許係一個終結了。; Z6 x! {. z1 m0 l
) Q2 D6 {1 O6 `
希望各位姐妹唔好將所有雞蛋放同一個籃子。
( J# w& n0 [2 r: Y7 ?8 G/ ]/ n記得要 ...
( |8 l" ?& F/ e5 Q" R
6 @3 u! d" L/ O$ M: Y% o
我都有5隻2.5吋做backup" U; K& }( q' g' d: j" U

* t( K9 p% v% u+ M4 P% q8 R
引用:
原帖由 squirrel99 於 2020-3-13 02:01 發表   
4 O! z7 h2 M/ I- q7 K* U0 S節哀順變 無左影過D新啦,又唔洗終結 CD 既
0 I- g0 F/ @4 c0 l我CD左咁多年影既片同相都打爆左好多個 harddisk , 有稔過backup 不過覺得成本好大最後無做到 , 希望唔好發生在我身上 & O' W9 j% F& S) B& ]% I' J
我早期CD影既都唔想再拎出 ...
* L) O/ f  L1 [' B2 Y9 `6 `2 z
/ ?9 u0 `6 M3 f你比我還利害!

引用:
原帖由 Rachel 於 2020-3-13 13:20 發表   ' g+ k: M' m' R) O. @, y

% w: s; V$ |8 F/ I! ]唔敢拎去SSP整? XD"
' r7 t2 a0 X: X( \2 H

& r. |# u% y+ V  [( \7 z, Q唔敢啦∼找死咩∼

不如行NAS存相片

有無試下坊間的 file recovery APP?; q1 U. j9 N1 C' Q
有些可免費試用
. r, X" _/ x0 R6 t- r唔得唔使俾錢

引用:
原帖由 JoJo1217 於 2020-3-13 16:06 發表   ! e% b2 \. E$ T' \: q' N( v$ V& K
有無試下坊間的 file recovery APP?5 l* o! e" K1 J9 ^9 n& w# |  w6 \
有些可免費試用. @, E, ]3 ^/ Z1 Y6 p$ f
唔得唔使俾錢
; [* p8 _# t$ W' d% i. ]& ~+ _7 I- A/ r. W! Y7 G2 k0 Z
不會外洩資料?
. H: y/ k; @4 }( b$ F0 X" F(╯﹏╰)
享受 一分一秒的 CD

自己做 recovery
# P. {7 U  f8 L5 S1 u  M不會外洩

影過

我咁多年都死過唔少 HDD,不過我有 post上 facebook,都叫有D渣拿
這是我的絲襪blog, 歡迎參觀
https://phworldofnoel.wordpress.com/

引用:
原帖由 Carly 於 2020-3-13 11:52 發表   
6 w8 r0 J9 e9 [2 L- j/ I5 H, e& p6 E$ P- n& r
+ e$ Y  Y  g4 ]( @3 ]6 D/ S4 x
哇哇哇∼∼你好勁呀?點解可以用咁多harddisk架∼
! O: w3 Q& H$ D你影左好多相咩??
8 S8 Q4 s2 R& W$ E; M  J我鍾意拍片多, 最近兩年影4K ,所以好快又滿一個 harddisk 9 k$ _8 O& \, u7 K3 A& A

. f+ h8 [* k, ~5 H- J1 {% [! S
引用:
原帖由 samou 於 2020-3-13 14:33 發表   
7 ^7 L6 G: P! |
, g; s/ ~$ |" g& T% J' O! e* [
8 c  B% Q8 p& t+ K- u% m我都有5隻2.5吋做backup
4 s3 [8 P& V+ ~% j' l7 b& ]
1 _4 n$ }. E. b$ Z! O* n& y& N  I% D+ a

% m4 m: L; j2 `: u你比我還利害!
0 ]. K( J& Y4 e
全部要買有得加密,好驚比屋企人開出黎睇
: G  d, o! W5 u& ~- G+ w& o2 `
, U1 O4 Y- \8 a" U' V9 B- B: t6 i[ 本帖最後由 squirrel99 於 2020-3-13 21:53 編輯 ]

引用:
原帖由 Carly 於 2020-3-13 14:58 發表   # v% c; G) [  o+ k6 `' k2 l" _
7 x0 d7 }5 q0 n6 f
: R% }- q$ i6 b. c  s- i' o
唔敢啦∼找死咩∼
8 K9 X/ b: R" ?2 a' d6 E$ B你個HDD點死呀?我之前有個HDD 跌左落地之後發出撻撻撻聲,入面D file 又係無晒 " q8 w" ]8 I5 n& ]1 H4 u
之後用recovery tool 都搵得返大部份file出黎

樓主不要動隻HD,首先買隻新的HD,兩隻HD放埋同一部電腦,上網找軟件做Recover, 不過可能要做幾十小時。
! U  d" R- l* g* R4 Q- V5 W軟件名字我要找一找。

Hdd當然要backup,其實所有電子產品都會突然死亡,可以試下雲備份,zip左再加pw放上去,放多幾個雲都得!

冥冥中的,久的唔去,新的不来