嚴禁將相類主題分開發佈,如美女1、美女2,現在起違者立即禁言。
另外,貼圖主題如需收費,圖片數目必須有5張或以上及提供最少一張預覽圖,違反此例的主題將被強制退款。
即日起禁止使用 Thank you,
thx for sharing, 謝謝分享等相類內容回覆,
此類回覆將被視作呃 post 論,每個扣4-20分不等,
如要向作者表示感謝,請善用感謝功能。
任何人以難以發現的手法呃post如複製他人帖子, 一經確認, 不論等級高低, 將立即封帳號處理

第一次玩接觸kigurumi...唔係for影相, 係工作啊

第一次玩接觸kigurumi...唔係for影相, 係工作啊

之前係另一個po share過我戀物既經驗:
- J! Q; u# r; Yhttp://hkcd.tv/thread-74331-1-1.html$ q& c) t" a5 _: _, F9 s5 g
& p2 @  I/ k& y. d/ x
見到呢度有人討論zentai同kugurumi
* {+ A4 d9 x' |; w7 ]咁我又講下啦
0 Z7 }1 K$ u4 T  @  g話說我讀書既時候有兩年過左日本既大學度
6 x5 @, h" d2 j& ]( r& Y咁都要搵下外快半工讀
$ m5 I! j+ ?8 R咁岩有個女生同學介紹我扮人偶
- s5 S: O' A2 T! f6 _咁我之前都有扮戰隊女成員既經驗5 r: m! i4 B. r+ I' e" ]
覺得好好玩咪試下囉4 u/ ^( u, k: D) j4 h6 N( a
原來係有個活動要扮動漫角色
" Z" M) T  F& @3 \  l1 d即係kigurumi
* {  S8 Y# T4 |件皮, 頭殼同服裝都係主辦方提供
. M* @* O* o5 ]! j8 Q, X第一次著係有d論盡, 因為件皮係要逐隻手指腳趾咁套入去; E! G; u2 ^! B  J
然後又要將d頭髮翹起先再著頭套個部份, 所以變做包到好實
# s2 v8 ]! ~, a% t: H我仲記得果次件皮只係開眼窗, 即係口同鼻都係包實既
% z' u) W/ v7 v) u搞左成半個鐘先著好件皮
  |2 u* Y1 c' u然後就戴頭殼
9 m8 r+ M5 n/ ?, g, M8 u因為翹起左頭髮個後腦突左一舊咁
( F) k) L2 d& `) _所以戴個頭殼時d工作人員都有少少夾硬黎然後用拉鏈拉實後面0 g4 ]$ H9 c* z" J. k
佢比我左15分鐘適應左呼吸同睇野先正式出去
6 S' Y) M3 ~, j5 t+ J個event係6月尾
; W  d! w' l5 f$ L& i/ Q最初我以為係好似disneyland既朋友仔咁裡面都有個風扇透下氣9 d8 v: u, g( K. x' H  V+ a
但其實成套裝備咁貼身係更辛苦5 T! K% E% c3 N% [
不過好處係唔洗講野做下動作就ok3 Y7 Q, R$ b5 j& H
做完呢次之後會覺得雖然辛苦但係好好玩  l) B5 g6 g% `2 l/ S
所以之後就開始左接觸kigurumi啦
: }+ C* ^3 a1 t8 j3 s7 ?
; E# D6 T* k: ~[ 本帖最後由 tina.w 於 2020-8-3 19:42 編輯 ]
覺得好的就按一下感謝吧~~
附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件
大家唔洗pm我啦
我係唔會覆架

好正~~~~~

好正, 不過天氣禁熱係差D, 天氣涼少少就好.

無風扇 ; x- D3 Y" B- d& G
呢啲PT有無1500yen一個鐘?

引用:
原帖由 willy 於 2020-8-3 18:43 發表   6 R% H+ w! s$ f  q
好正, 不過天氣禁熱係差D, 天氣涼少少就好.
; j. O. N+ K, A5 \9 K5 s
7,8月做都試過
& o! l; e  R! Y' b& x因為暑假多小朋友睇
! o  T# L" w# ^3 g( K! D% p9 S扮到可愛既角色(我能我平時唔太可愛啦)又tum到人開心
1 b" D) b$ C6 u, T4 T都有滿足感
大家唔洗pm我啦
我係唔會覆架

引用:
原帖由 yathei 於 2020-8-3 18:57 發表   1 K4 y* W& w0 l  M; ?6 e3 n
無風扇 % v& _& E; h! ]- w  X
呢啲PT有無1500yen一個鐘?
! M, b! a7 V8 I$ z! p個頭殼咁實邊有空位放風扇wor
4 h$ E0 ~# q" Y. R/ x換衫個帳幕就有
: v+ F" o8 A: p* f0 W  D3 M確實幾錢唔記得...好似有2000架算高
大家唔洗pm我啦
我係唔會覆架

引用:
原帖由 tina.w 於 2020-8-3 19:25 發表   
$ R4 g; Y; D6 h* ^$ s
: X  \* C' W9 S' f個頭殼咁實邊有空位放風扇wor , ~8 h9 y1 N& ]; X9 q5 a: d
換衫個帳幕就有
5 P, h; [) E- u$ s8 _8 J確實幾錢唔記得...好似有2000架算高
9 m9 z* Z/ W7 N$ A7 @( z. r
+ d3 m" N' @7 \
咁又唔錯,満足得黎又有錢

引用:
原帖由 tina.w 於 2020-8-3 19:25 發表   
( C9 C; b+ M& P/ [9 x+ v# Y2 G0 \
% {5 y! C' Y, ~3 E' M個頭殼咁實邊有空位放風扇wor 2 n+ M( s5 C5 ~% h- J
換衫個帳幕就有6 Y! K! z) Y! Y  v# c7 ~! ~
確實幾錢唔記得...好似有2000架算高
9 R$ `; N# y; f7 K1 Y" K4 k4 R- y  J  s" W( b7 U8 Y6 b0 |- I& z! T2 z
2000YEN唔錯, 最緊要又係自己鐘意

very good experience sharing

引用:
原帖由 willy 於 2020-8-3 20:10 發表   5 h* P- e# V1 D9 p0 ~
0 X  H( S0 t+ H
, \# j$ G/ Q9 T- `
2000YEN唔錯, 最緊要又係自己鐘意
$ P( x% f7 S2 m; P( k9 |" t( o
引用:
原帖由 yathei 於 2020-8-3 20:05 發表   0 V1 E/ u7 f2 ?
2 ]$ W- S, a" E" p. W6 G5 e

- }) `) }# W* `+ M+ `4 P咁又唔錯,満足得黎又有錢
8 y  J3 Q9 N; F6 a& T係啊,之後慢慢識左d玩開既人有時會影下相比較decent果d就無
大家唔洗pm我啦
我係唔會覆架

多謝妳嘅分享,是一個有趣的經驗。
1 y- t- t( e5 Z& Z2 T& l; Q$ i: m妳的初音造型很美呢!
#Kigurumi
Line: jessyukigurumi
WC: jessbb1314

kig同zentai都係試過就欲罷不能

好靚呀!是否很重?

有得玩又有錢賺。

要著好多裝 辛苦了

引用:
原帖由 KT4135 於 2020-8-4 01:04 發表   ; N, W3 j# |+ @* m- g4 K/ M
kig同zentai都係試過就欲罷不能
3 ^/ K$ w+ g/ }
. @1 Q% q9 D% \
絕對同意!試咗之後就會完全愛上呢!
#Kigurumi
Line: jessyukigurumi
WC: jessbb1314

引用:
原帖由 memei_hkhk 於 2020-8-4 02:21 發表   , l' i% A! w/ y5 q
好靚呀!是否很重?
: F: S; g1 W* t8 h; `
重就唔算
* a% n$ X7 D9 C' ]" f但係第一次戴頭殼會覺得好焗
6 m, p! @. e! L* N& q% ^0 H, Y! ?果次件啤淨係開眼包埋口鼻
+ X# |3 L% E# {9 f4 |7 S1 w# K. s好似戴住兩個口罩係桑那房裡面咁 ) O( ^7 `# l0 @* c) N# O+ ~
所以要慢慢習慣呼吸
大家唔洗pm我啦
我係唔會覆架

引用:
原帖由 davidh 於 2020-8-4 06:22 發表   
$ H! Q+ T& _, S7 q+ D要著好多裝 辛苦了
5 t' p: `& t; u& U$ O! w0 m
最初都驚自己體力負荷唔到啊
, g/ a- D+ J5 f$ w0 Y
大家唔洗pm我啦
我係唔會覆架

回復 19# tina.w 的帖子

平時就咁著zentai都要開冷氣 運動下都出汗- M$ g' G# a  q+ L& o
戶外真係唔係享受黎