嚴禁將相類主題分開發佈,如美女1、美女2,現在起違者立即禁言。
另外,貼圖主題如需收費,圖片數目必須有5張或以上及提供最少一張預覽圖,違反此例的主題將被強制退款。
即日起禁止使用 Thank you,
thx for sharing, 謝謝分享等相類內容回覆,
此類回覆將被視作呃 post 論,每個扣4-20分不等,
如要向作者表示感謝,請善用感謝功能。
任何人以難以發現的手法呃post如複製他人帖子, 一經確認, 不論等級高低, 將立即封帳號處理

第一次玩接觸kigurumi...唔係for影相, 係工作啊

第一次玩接觸kigurumi...唔係for影相, 係工作啊

之前係另一個po share過我戀物既經驗:
* d1 @' h- b1 o, u' V  J- D" ghttp://hkcd.tv/thread-74331-1-1.html# Q& g" e0 w- T; s- g& a7 V
! h2 p2 f1 Y! a" q$ ]2 ?# K
見到呢度有人討論zentai同kugurumi
" x1 |! q7 M! |) F$ B咁我又講下啦 8 ~' ^: G5 R5 q& o* r
話說我讀書既時候有兩年過左日本既大學度, c9 x. P+ F" `
咁都要搵下外快半工讀
4 g' v2 u+ U  S& ?4 V4 E' \4 J( X! ^咁岩有個女生同學介紹我扮人偶
2 Y; |) p( M1 L) U( R咁我之前都有扮戰隊女成員既經驗
  z. R# ]5 ~6 |4 u4 e覺得好好玩咪試下囉7 ~+ c( {( q$ k: t: ]3 O' V6 z! y& R; {
原來係有個活動要扮動漫角色
6 Z/ F% @/ T  ]即係kigurumi& V9 f3 r; p& B0 A' j
件皮, 頭殼同服裝都係主辦方提供, W! [/ g% u' p6 J0 u
第一次著係有d論盡, 因為件皮係要逐隻手指腳趾咁套入去
8 b" c6 M$ ^1 m: U然後又要將d頭髮翹起先再著頭套個部份, 所以變做包到好實( R# v4 Z" F+ C1 X7 u: q
我仲記得果次件皮只係開眼窗, 即係口同鼻都係包實既
2 T5 `9 O! }; w# r- a搞左成半個鐘先著好件皮2 A5 E' J4 ?) i( A/ S" g  S0 F
然後就戴頭殼
4 a+ H" \, @1 l. {* X1 ^+ y因為翹起左頭髮個後腦突左一舊咁
7 C$ M* K& }8 }4 w8 r+ ?所以戴個頭殼時d工作人員都有少少夾硬黎然後用拉鏈拉實後面
# I; y; t$ b5 K! j/ B佢比我左15分鐘適應左呼吸同睇野先正式出去
; p' _! W' t: P( X' o& [個event係6月尾3 V* F* I3 k+ j; r
最初我以為係好似disneyland既朋友仔咁裡面都有個風扇透下氣( W' O' y; E4 s' b3 v& d
但其實成套裝備咁貼身係更辛苦7 f6 D" ~$ S% [0 f
不過好處係唔洗講野做下動作就ok
' t' p* x5 {6 W; n做完呢次之後會覺得雖然辛苦但係好好玩! p4 @+ w" ^. B
所以之後就開始左接觸kigurumi啦# T' J1 ^1 t+ I4 k( }4 }
1 J" m( B' |+ G. a
覺得好的就按一下感謝吧~~
附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件
大家唔洗pm我啦
我係唔會覆架

好正~~~~~

好正, 不過天氣禁熱係差D, 天氣涼少少就好.

無風扇
7 P- t: D; Q- o0 }6 z& E' D呢啲PT有無1500yen一個鐘?

引用:
原帖由 willy 於 2020-8-3 18:43 發表   2 Y, @- B4 L% d+ K8 c& p
好正, 不過天氣禁熱係差D, 天氣涼少少就好.
4 n8 B0 I, ]$ _! a  D  C
7,8月做都試過
& y: f9 I# k: P" W& N9 v5 Z$ x8 A因為暑假多小朋友睇
3 s, E0 M; z6 V扮到可愛既角色(我能我平時唔太可愛啦)又tum到人開心; b" c- W' _# R& ^' t( B9 E1 ~
都有滿足感
大家唔洗pm我啦
我係唔會覆架

引用:
原帖由 yathei 於 2020-8-3 18:57 發表   
7 R$ G# L9 P  v$ B& Z& w+ q無風扇 + z" w! V2 X3 l& W7 q
呢啲PT有無1500yen一個鐘?
( |, |/ m# X! E# `6 ]6 G9 p) c個頭殼咁實邊有空位放風扇wor , }/ }9 H% a* }, y& w# J
換衫個帳幕就有
3 d2 W: ~2 H) N, S& f( d: O) j確實幾錢唔記得...好似有2000架算高
大家唔洗pm我啦
我係唔會覆架

引用:
原帖由 tina.w 於 2020-8-3 19:25 發表   
. O( j5 U" m0 {* N" g5 j/ u; `
個頭殼咁實邊有空位放風扇wor 5 l- @6 P4 l, g5 Y8 k/ d& s' _
換衫個帳幕就有
) i- e$ e% E) g3 Y2 n4 k確實幾錢唔記得...好似有2000架算高
0 B- N' X4 U0 q, f
; ~' @2 Z4 s: g, H" w# t% s咁又唔錯,満足得黎又有錢

引用:
原帖由 tina.w 於 2020-8-3 19:25 發表   
$ w+ V# u2 y, Y  T* ]2 {9 d. d( t/ u! T& l- S7 I8 H$ v: _: ~. }! a
個頭殼咁實邊有空位放風扇wor
, K2 n9 G& t2 a8 m: }換衫個帳幕就有1 ?1 S1 I! S- D7 W4 Y" e0 }, r2 s
確實幾錢唔記得...好似有2000架算高
, [3 ~8 z  @9 {% O8 u0 `

, P8 a7 S. w/ f9 v, R2000YEN唔錯, 最緊要又係自己鐘意

very good experience sharing

引用:
原帖由 willy 於 2020-8-3 20:10 發表   
$ H; b7 b6 ]0 Z
, }: d' f, U7 H% y2 b2 {7 A3 X! |
& _8 u+ f0 D0 x8 G1 u+ z9 q2000YEN唔錯, 最緊要又係自己鐘意
6 }( T5 G3 N  A1 [' W& T) }1 i7 x3 i
引用:
原帖由 yathei 於 2020-8-3 20:05 發表   ( K  M5 E* J- [8 z& b5 o
3 |1 ~) a: N, r& ^
- q9 r( u0 v( p: \; r
咁又唔錯,満足得黎又有錢
( X6 z% `6 ?, S% B. m! Z# R
係啊,之後慢慢識左d玩開既人有時會影下相比較decent果d就無
大家唔洗pm我啦
我係唔會覆架

多謝妳嘅分享,是一個有趣的經驗。! T) v4 A& ~+ ?! Y! S5 k+ v9 c
妳的初音造型很美呢!
#Kigurumi
Line: jessyukigurumi
WC: jessbb1314

kig同zentai都係試過就欲罷不能

好靚呀!是否很重?

有得玩又有錢賺。

要著好多裝 辛苦了

引用:
原帖由 KT4135 於 2020-8-4 01:04 發表   ' v& |: N! Q9 r/ B% C- F4 J
kig同zentai都係試過就欲罷不能
& Z( @* A$ |2 S  m" ]1 z1 ]2 n* q
- R4 h( r8 @+ {" f
絕對同意!試咗之後就會完全愛上呢!
#Kigurumi
Line: jessyukigurumi
WC: jessbb1314

引用:
原帖由 memei_hkhk 於 2020-8-4 02:21 發表   
8 q3 g% p. K2 F! @/ [好靚呀!是否很重?
6 r) b: {% M6 v" _3 k  m重就唔算) H7 S$ a  B0 K* |) \) F/ h' l! U; t
但係第一次戴頭殼會覺得好焗! d; q7 q$ F' x6 O$ g# D, `  m
果次件啤淨係開眼包埋口鼻
' ]# F( {$ H: H/ ], N9 N好似戴住兩個口罩係桑那房裡面咁 ( s% l4 f6 B  v* t6 g
所以要慢慢習慣呼吸
大家唔洗pm我啦
我係唔會覆架

引用:
原帖由 davidh 於 2020-8-4 06:22 發表   
3 {9 B5 R( j- |2 r要著好多裝 辛苦了
1 _+ ?% D9 _+ x  z5 E最初都驚自己體力負荷唔到啊% Z( v+ X0 W1 Z
大家唔洗pm我啦
我係唔會覆架

回復 19# tina.w 的帖子

平時就咁著zentai都要開冷氣 運動下都出汗' E! E" Y- ^6 P: p5 [( Y+ y
戶外真係唔係享受黎