嚴禁將相類主題分開發佈,如美女1、美女2,現在起違者立即禁言。
另外,貼圖主題如需收費,圖片數目必須有5張或以上及提供最少一張預覽圖,違反此例的主題將被強制退款。
即日起禁止使用 Thank you,
thx for sharing, 謝謝分享等相類內容回覆,
此類回覆將被視作呃 post 論,每個扣4-20分不等,
如要向作者表示感謝,請善用感謝功能。
任何人以難以發現的手法呃post如複製他人帖子, 一經確認, 不論等級高低, 將立即封帳號處理

第一次玩接觸kigurumi...唔係for影相, 係工作啊

第一次玩接觸kigurumi...唔係for影相, 係工作啊

之前係另一個po share過我戀物既經驗:
) C6 @# y1 x  ]4 S  m3 ^5 ~/ shttp://hkcd.tv/thread-74331-1-1.html
! T3 S1 s. I; ^/ \: M/ W& q" j& f* b1 e  m6 t
見到呢度有人討論zentai同kugurumi
. p. ?; Z  E, i3 a6 \' M咁我又講下啦 % n5 C4 H# Y+ a, S* t- h
話說我讀書既時候有兩年過左日本既大學度1 }# \/ ^% v, Z% n9 ?# f
咁都要搵下外快半工讀
8 E. f& G1 v/ y7 l. A  b咁岩有個女生同學介紹我扮人偶% m& C$ M$ z% W
咁我之前都有扮戰隊女成員既經驗
% ?/ @$ f4 O# W# {, T9 T4 [覺得好好玩咪試下囉
! _' ^$ ]2 [) d8 V' U- ?2 {原來係有個活動要扮動漫角色& Z+ L+ W; {5 P) z2 z' ^- |- ^
即係kigurumi. u+ ]) r1 w" X
件皮, 頭殼同服裝都係主辦方提供' k/ x" r  w5 `3 L$ O0 g
第一次著係有d論盡, 因為件皮係要逐隻手指腳趾咁套入去
0 D! {8 z* W0 @1 _4 t" v* D然後又要將d頭髮翹起先再著頭套個部份, 所以變做包到好實+ ~$ V$ r* G7 }. R  d. G0 f- G
我仲記得果次件皮只係開眼窗, 即係口同鼻都係包實既) M. G5 n$ U6 B# C" [- Z. t
搞左成半個鐘先著好件皮
" _* L# y4 j3 T# y' I4 m然後就戴頭殼
- v5 D# t# z9 u1 i+ y& ?6 N  [% z因為翹起左頭髮個後腦突左一舊咁
* D* G) q9 _; r0 x" }所以戴個頭殼時d工作人員都有少少夾硬黎然後用拉鏈拉實後面
  U- N/ o* J+ X( _: v% u佢比我左15分鐘適應左呼吸同睇野先正式出去
. j! I2 e& A9 Q8 Z) g; d個event係6月尾' ~- x1 ?" f' e! ~" w9 M: E' K
最初我以為係好似disneyland既朋友仔咁裡面都有個風扇透下氣
; G3 o: B5 w% L但其實成套裝備咁貼身係更辛苦" [8 p, A% ~8 e( m
不過好處係唔洗講野做下動作就ok+ F( G1 |0 A( p1 r
做完呢次之後會覺得雖然辛苦但係好好玩
. g+ ?7 w: E8 V/ m4 S' F& v8 {所以之後就開始左接觸kigurumi啦. b5 @, J) H7 M- ^5 O1 G

7 A3 u' }- n! ][ 本帖最後由 tina.w 於 2020-8-3 19:42 編輯 ]
覺得好的就按一下感謝吧~~
附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件
大家唔洗pm我啦
我係唔會覆架

好正~~~~~

好正, 不過天氣禁熱係差D, 天氣涼少少就好.

無風扇 / d. j/ N/ c! E% J* j  F  ^, l
呢啲PT有無1500yen一個鐘?

引用:
原帖由 willy 於 2020-8-3 18:43 發表   
( l% ^. B2 I( r5 G6 l好正, 不過天氣禁熱係差D, 天氣涼少少就好.
& z; S% g8 _; G
7,8月做都試過5 ~/ i5 ?/ E3 ?+ N0 t
因為暑假多小朋友睇
; w' ^" G8 Q3 i1 F8 ?扮到可愛既角色(我能我平時唔太可愛啦)又tum到人開心# e* x& ?+ d' S- h& N* o  }2 X  n
都有滿足感
大家唔洗pm我啦
我係唔會覆架

引用:
原帖由 yathei 於 2020-8-3 18:57 發表   8 \$ i0 h# t0 ^6 h, ~( O
無風扇 8 X3 c/ h  k- M% N
呢啲PT有無1500yen一個鐘?
0 o1 `6 t% t( Q/ B* X
個頭殼咁實邊有空位放風扇wor
+ r3 x' T8 c5 z3 G# s, D換衫個帳幕就有1 O+ O/ J% o! R& l
確實幾錢唔記得...好似有2000架算高
大家唔洗pm我啦
我係唔會覆架

引用:
原帖由 tina.w 於 2020-8-3 19:25 發表   ' U* e+ H6 d. O* S, `
# l; l8 F% K  u/ X! L& n$ N* |
個頭殼咁實邊有空位放風扇wor
# ]4 f( I- z5 U/ V( g* @4 k+ y0 f換衫個帳幕就有
; g+ A8 h6 S1 `& {. M. @確實幾錢唔記得...好似有2000架算高
: }: p+ j7 N9 h& d7 {% l6 j) d7 \
0 V$ ?/ U: J* }8 j* ^" k% w6 O
咁又唔錯,満足得黎又有錢

引用:
原帖由 tina.w 於 2020-8-3 19:25 發表   
. r. e7 p. x1 ^) m8 \6 Y5 R2 T' g7 _% P& c0 z" h8 M/ C  e- ]
個頭殼咁實邊有空位放風扇wor % {% P1 k' ?: n& P1 t+ \1 k
換衫個帳幕就有
( r0 ^2 H2 K5 C; H" z- X7 ~1 `# d) n確實幾錢唔記得...好似有2000架算高
' P) r" O: V, O5 s
5 i0 f1 G& t( d2000YEN唔錯, 最緊要又係自己鐘意

very good experience sharing

引用:
原帖由 willy 於 2020-8-3 20:10 發表   ' R' A. s8 G% R9 B9 i8 u: `! w; r3 o
& h! t) B, t+ k' K
3 u5 C: P8 ~- t' ]4 ?! _
2000YEN唔錯, 最緊要又係自己鐘意
3 e" E" M! I5 O/ @* M5 _: X
引用:
原帖由 yathei 於 2020-8-3 20:05 發表   
: u# q8 j) |1 O. B$ X8 e* U$ c# k2 F
3 n9 e' F- q, A. L0 Z
咁又唔錯,満足得黎又有錢
( q" I4 @- C- v+ }, `7 ~
係啊,之後慢慢識左d玩開既人有時會影下相比較decent果d就無
大家唔洗pm我啦
我係唔會覆架

多謝妳嘅分享,是一個有趣的經驗。" A$ z( Z9 a) B5 j5 C; k
妳的初音造型很美呢!
#Kigurumi
Line: jessyukigurumi
WC: jessbb1314

kig同zentai都係試過就欲罷不能

好靚呀!是否很重?

有得玩又有錢賺。

要著好多裝 辛苦了

引用:
原帖由 KT4135 於 2020-8-4 01:04 發表   3 ~1 S! `0 c$ V6 ^
kig同zentai都係試過就欲罷不能
' [$ b5 |# P+ m7 U+ A5 O: n& Y. T

" X$ B, Q% C* p: A+ c8 j! H絕對同意!試咗之後就會完全愛上呢!
#Kigurumi
Line: jessyukigurumi
WC: jessbb1314

引用:
原帖由 memei_hkhk 於 2020-8-4 02:21 發表   / E* Y, d- _2 [# W# l- D0 Q+ G5 j* b
好靚呀!是否很重?
4 f' d; |& J1 A. I
重就唔算
# [$ t7 l0 s! D+ L) `但係第一次戴頭殼會覺得好焗
( s" k: U0 b8 T7 q$ D果次件啤淨係開眼包埋口鼻
( V. ]5 r* R9 l) x" h好似戴住兩個口罩係桑那房裡面咁
1 {  W) a. X6 d2 o3 i% c所以要慢慢習慣呼吸
大家唔洗pm我啦
我係唔會覆架

引用:
原帖由 davidh 於 2020-8-4 06:22 發表   
- p0 W8 E, @/ l! V要著好多裝 辛苦了
! I8 W! B' |+ W" e$ j8 s0 ~
最初都驚自己體力負荷唔到啊; d- C& s' S  h: u
大家唔洗pm我啦
我係唔會覆架

回復 19# tina.w 的帖子

平時就咁著zentai都要開冷氣 運動下都出汗$ j: }, s0 b, t7 s0 A
戶外真係唔係享受黎